In het nieuws

Warme melk? Kamerplant? Slaaptips waar of niet waar?

Lig je te woelen in bed? Ga er even uit, luidt het advies. Foto: Colourbox

Foto van 'Bianca Brasser'

18 MRT 2016

Feest! Het is vrijdag World Sleep Day. Op deze dag, de laatste vrijdag voor de lente, wordt elk jaar het bestaan van slaap gevierd en aandacht gevraagd voor slaapstoornissen. Een goed moment om de vele slaaptips die op het wereldwijde web circuleren eens onder de loep te nemen.

Wat is waar en wat is klinkklare onzin? Metro vroeg het psycholoog en slaapexpert Karin van Rijn werkzaam bij het Slaapcentrum MCH-Bronovo in Den Haag.

Een plant in je kamer doet je nachtrust goedNiet waar. „Het ziet er misschien leuk uit, maar er zijn bij mij geen onderzoeken bekend waaruit blijkt dat planten helpen bij een goede nachtrust.”

Naakt slapen is beter dan in een pyjamaNiet waar. „Ook hier zijn geen wetenschappelijke onderzoeken van bij mij bekend. Of iemand goed slaapt in een pyjama of niet heeft vooral met persoonlijke voorkeur te maken. Maar de temperatuur van de slaapkamer is wel belangrijk. Het beste is rond de 16, 17 graden.

Vermijd douchen zeker 1,5 uur voor het slapen gaanWaar. „Bij iedereen daalt de lichaamstemperatuur een paar uur voor het slapen gaan. Door te douchen word je weer warm. Datzelfde geldt voor sporten. Ons advies als je ’s avonds sport of doucht: zorg dat je 1,5 uur voor het slapen gaan klaar bent.

Warme melk en een banaan werken slaapverwekkendDeels waar. „In melk en bananen zit tryptofaan, een aminozuur dat helpt om te slapen. Maar er zit maar zo’n klein beetje in dat je er niks van merkt. Dan zul je honderden liters melk moeten drinken. Wat wel helpt bij slapen is een avondritueel. Drink je elke avond een glas warme melk dan weet je lichaam dat je daarna gaat slapen. Zo train je je lichaam tot rust te komen.”

Als je ligt te woelen in bed, moet je eruit.Waar. „Opstaan is beter dan blijven woelen, maar ga dan niet het huishouden doen, tv kijken, lezen of computeren. Hou zoveel mogelijk rust. Bijvoorbeeld door even rustig in de woonkamer te zitten met weinig licht. Geef je lichaam de kans om alsnog in slaap te komen.”

Haal gemiste nachtslaap in met een powernap overdag.Deels waar. „Voor goede slapers kan een dutje overdag geen kwaad. Maar slechte slapers raden we een powernap af. Mensen met slaapproblemen die overdag slapen, liggen diezelfde tijd ’s nachts vaak wakker.”

Minstens acht uur slaap per nacht is voor iedereen het beste.Niet waar. „Dit verschilt per persoon. Mijn advies: niet minder dan 6 uur slaap. Het gemiddelde in Nederland ligt rond de 7 uur. Zolang je ’s avonds in bed niet lang wakker ligt en je je ’s morgens uitgerust voelt, zit je goed.”


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Likeability of 3

Vriendin van boer Olke uit BZV overleden

Foto van 'Constance van Amstel'

6 FEB 2018

Karen, de vriendin van de Texaanse boer Olke Jongsma uit het laatste seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal, is overleden. Dat heeft de redactie van het tv-programma dinsdag laten weten. Karen is gestorven aan de gevolgen van borstkanker.

Karen en Olke leerden elkaar kennen vlak na de opnames van Boer Zoekt Vrouw Internationaal waarin het de grote melkveehouder niet gelukt was om een vrouw te vinden. De Nederlandse Sandra bleek na een ingewikkeld traject niet de ware. Tijdens de terugblikaflevering destijds werd duidelijk dat Olke de liefde toch had gevonden bij Karen, een dame die nota bene bij hem in de buurt woonde.

Boer Olke en zijn logees (v.l.n.r.) Harriet, Alberdien, Sandra. /KRO-NCRV


sad
user_cdf319e50003f0ba99427b0a60d80e4461264ff9_avatar

Views

3k+