Buschauffeurs wanhopig door toenemend geweld

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

30 MAA 2016

De wanhoop stijgt onder buschauffeurs door de aanhoudende reeks gewelddadige overvallen. FNV Streekvervoer pleit voor aanpassing van de wet om geheel cashloos betalen in de bus mogelijk te maken. Chauffeurs dreigen met staken als veiligheidsmaatregelen niet worden aangescherpt.

Een staking van buschauffeurs in Brabant is deze week afgewend nu Arriva versneld een proef met een ticketverkoopmachine in de bus gaat uitvoeren waarmee met pin en de ov-chipkaart betaald kan worden. Een staking onder busbestuurders van Connexxion in Almere staat echter nog wel op scherp.

Ze trappen dinsdag in de ochtendspits op de rem als de gemeente maandag niet over de brug komt met concrete maatregelen waarmee de sociale veiligheid wordt verbeterd. De vervoerder die vanaf 2018 in Almere mag rijden, moet hier vervolgens verplicht aan voldoen. Cashloos betalen is de grootste eis.

Cashloos

Connexxion en alle andere vervoerders zien zelf ook het liefst zo min mogelijk contant geld aan boord. Her en der worden daarom proeven uitgevoerd met betalen met een bankpas of de smartphone. „Al deze informatie delen we met elkaar. Op het gebied van betalingsgemak concurreren we niet met elkaar”, zegt Nicky Jansen van Connexxion. „Maar helemaal cashloos zal het helaas niet gaan worden. In de wet staat dat we contant geld moeten accepteren.”

'Wet aanpassen'

FNV Streekvervoer legt zich hier niet zomaar bij neer. „Dan passen we de wet maar aan”, zegt Veronika Teunissen, bestuurder bij vakbond FNV. Ze kent wel meer plekken, zoals parkeergarages, waar niet meer met muntgeld betaald kan worden. „Wat is er nou belangrijker? Een stukje wetstekst of ervoor zorgen dat buschauffeurs hun werk veilig kunnen doen. Tijden zijn veranderd. Door technologische ontwikkelingen is tegenwoordig veel mogelijk.”

Maar voordat dit werkelijkheid wordt, moet er alles aan gedaan worden om het reizigers gemakkelijk te maken om vervoerbewijzen te kopen buiten de bus. „Zorg voor voldoende verkooppunten en automaten in de buurt van opstapplekken”, zegt Teunissen. „Je haalt een groot stuk van het gevaar weg door geld uit de bus te halen.”

Betaalpunten

De eisen die FNV samen met de Almeerse buschauffeurs stelt zijn onder meer toegangspoortjes zodat alleen passagiers met een ov-kaart binnen kunnen, meer toezicht en automatische veiligheidsschermen voor bestuurders. Teunissen: „Er moet heel wat gebeuren voordat buschauffeurs overgaan tot actie. Als het gebeurt, dan vaak voor meer geld. Nu gaat het om veiligheid. Dan is er heel wat aan de hand.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

46 MIN

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.