Sophie van Oostvoorn
Sophie van Oostvoorn Nieuws 24 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Burgemeesters: ‘Stop bezuinigingen politie’

Burgemeesters van tien grote steden hebben het kabinet opgeroepen te stoppen met de bezuinigingen op de politie en juist te beginnen met investeren. Er zijn maatregelen nodig omdat de bezuinigingen effect hebben op de slagkracht van de politie, bepleiten onder meer de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Minder politiemensen

In een brief, die vandaag in de Volkskrant staat, schrijven de burgemeesters dat de werkdruk van de dienders erg hoog is door ‘complexe veiligheidsproblemen’ zoals radicaliserende jeugd, cybercrime, identiteitsfraude en vluchtelingenproblematiek. Bij het aanpakken van deze problemen speelt de politie een grote rol. Ook staat er in de brief dat het aantal politiemensen de komende tijd zal dalen van vijftigduizend naar vijfenveertigduizend.

De Nationale Politie zit midden in een reorganisatie waarbij tot eind volgend jaar nog 500 miljoen moet worden bezuinigd. In januari deden burgemeesters van Rotterdam en Nijmegen ook al een oproep om de bezuinigingen te stoppen, maar dat mocht niet baten.

De burgemeesters doen een voorstel voor een investeringsagenda. Daarin stellen ze onder meer dat er gemiddeld één wijkagent moet zijn op 5 duizend inwoners, er moeten meer volledig inzetbare agenten bijkomen, in de wijk moeten ook universitair geschoolde agenten komen te werken, de teams moeten diverse worden en er moet meer geld komen voor een betere kwaliteit van opsporing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.