In het nieuws

Artsen pleiten voor verbod op tabak in supermarkten

Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken.

Foto van 'D. van Aken'

17 MRT 2016

Verminder het aantal verkooppunten van tabak, verhoog de accijns, voer merkloze pakjes en een displayban in. Dat zijn een aantal kernpunten van het standpunt tabaksontmoediging dat de KNMG donderdag heeft gepubliceerd. Het uiteindelijke doel is een rookvrije samenleving.

Supermarkten en tankstations

Volgens de artsenorganisatie hoort tabak niet thuis in supermarkten, tankstations, boekwinkels of drogisterijen. Het zou alleen verkocht moeten worden in kleine tabakszaken. Daarnaast pleit de KNMG voor een totaalverbod op zichtbare uitstalling van tabak en het verwijderen van merkspecifieke vormgeving van sigarettenpakjes.

Ook de invloed van de tabaksindustrie moet minder worden. Essentieel is dat de tabaksindustrie op geen enkele wijze betrokken is bij de totstandkoming van tabaksbeleid door de lokale of nationale overheid.

Kinderen

Een ander belangrijk punt is dat kinderen moeten opgroeien in een rookvrije omgeving. De artsen pleiten ervoor dat schoolpleinen, sportvelden, speeltuinen, pretparken en auto's rookvrij zouden moeten zijn. Dat zou de opstap moeten zijn naar een volledig rookvrije samenleving.

Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken, ook meeroken is zeer schadelijk. Per dag beginnen honderd kinderen met roken.

BEKIJK OOK


  Vijftig cafégangers keren zich tegen politie in Doetinchem

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Een groep van naar schatting vijftig mensen heeft zich in de nacht van zaterdag op zondag in Doetinchem tegen de politie gekeerd.

  Hierbij is een agente gewond geraakt aan haar hand. In totaal waren zo'n vijftig agenten uit heel Oost-Nederland en politiehonden nodig om rust terug te brengen. Vier mannen zijn aangehouden, meldt de politie.

  Startend met een vechtpartij


  Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs

  Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs

  Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 17:26

  Het Rode Kruis heeft zondag giro 7244 geopend voor de mensen die op de vlucht zijn in het noordoosten van Syrië.

  De hulporganisatie zegt zich grote zorgen te maken over de in totaal 300.000 mensen in het gebied. Volgens de Verenigde Naties is het aantal mensen dat in Noord-Syrië op de vlucht is geslagen na de inval van Turkije, zondag opgelopen naar 130.000.

  Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs.

  Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs. / ANP


  Californië heeft primeur met verbod op bont

  Californië heeft primeur met verbod op bont

  Bont, ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 16:17

  Californië verbiedt als eerste Amerikaanse staat de productie en verkoop van nieuw bont.

  De grote steden Los Angeles en San Francisco hadden al een verbod, maar binnenkort is het taboe in de hele staat. Californië verbiedt daarnaast het gebruik van wilde dieren, zoals beren en tijgers, in circussen. Het verbod gaat van start in 2023, dat schrijft The Washington Post zondag.

  Het verbod op de handel in bont geldt niet voor tweedehands producten en producten voor religieuze doeleinden. Daarnaast blijft de verkoop van leer, hondenbont, kattenbont en koeien-, schapen- en geitenhuiden toegestaan.


  121 granaten uit de WOII gevonden tijdens boogschietwedstrijd

  121 granaten uit de WOII gevonden tijdens boogschietwedstrijd

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 15:08

  Bij een boogschietwedstrijd in Doorwerth stuitten deelnemers zaterdag op een bijzondere vondst. Ze vonden 121 granaten uit de Tweede Wereldoorlog.

  De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaten meegenomen, dat meldt Omroep Gelderland.


  D66: IS-strijders toch in Nederland berechten

  D66: IS-strijders toch in Nederland berechten

  Sjoerd Sjoerdsma, D66. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 14:25

  De situatie in het noorden van Syrië dwingt Nederland ertoe IS-strijders hier te berechten.

  Dat zei Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66 in het tv-programma Buitenhof. Het kabinet wil terreurverdachten juist in de regio voor de rechter brengen.

  Volgens de lokale Koerdische autoriteiten zijn zondag 785 buitenlandse IS-aanhangers uit het kamp Ain Issa ontsnapt. Het Turkse leger viel het gebied deze week binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren.


  'Zeker 785 IS-strijders ontsnapt in Syrië'

  'Zeker 785 IS-strijders ontsnapt in Syrië'

  Een kamp bij de plaats Ain Issa. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:13

  Uit een kamp in het noorden van Syrië dat werd aangevallen zijn zondag honderden IS-aanhangers ontsnapt.

  Volgens de Koerdische autoriteiten gaat het om 785 buitenlanders en familieleden die zich bij de terreurbeweging hadden aangesloten.

  Aangevallen door huurlingen


  Minister Van Nieuwenhuizen wil geen verplichte autoloze zondag
  Likeability of3

  Minister Van Nieuwenhuizen wil geen verplichte autoloze zondag

  Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is, in tegenstelling tot ChristenUnie en Groenlinks, geen voorstander van een verplichte autoloze zondag. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:54

  Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is, in tegenstelling tot ChristenUnie en GroenLinks, geen voorstander van een verplichte autoloze zondag.

  Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks kwamen deze week met een voorstel voor de terugkeer van een autoloze zondag. Niet iedere zondag, maar één keer per jaar.

  Volgens de bewindsvrouw staat het elke gemeente al vrij om zo'n dag te organiseren. „Maar ik ben er niet voor om mensen te verplichten om specifiek op een dag hun auto niet te kunnen gebruiken. Het zal maar net de verjaardag van je 80-jarige oma zijn", zei Van Nieuwenhuizen in het tv-programma WNL op Zondag.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Koning begint aan vol staatsbezoek in India

  Koning Willem-Alexander/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:49

  Koning Willem-Alexander wordt zondagavond samen met koningin Máxima verwacht in de Indiase hoofdstad New Delhi. Maandagochtend begint daar het staatsbezoek aan het Aziatische land. De koning en zijn vrouw worden dan ontvangen door president Ram Nath Kovind in het presidentieel paleis Rashtrapati Bhavan.

  Willem-Alexander vertelde het Indiase persagentschap ANI eind vorige maand dat hij uitkeek naar het bezoek. „India is voor Nederland een heel belangrijk land", aldus de koning die in 2007 zijn moeder Beatrix vergezelde bij haar tweede staatsbezoek aan de opkomende Aziatische grootmacht. Het belang van India uit zich op vele terreinen: zowel economisch als politiek, als strategische partner van zowel Nederland als de Europese Unie.

  Blok, Kaag, Bruins en Keijzer


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  10 OKT 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Likeability of2

  Vaak problemen bij levering van rolstoel of traplift

  Rolstoel/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De levering of reparatie van een hulpmiddel zoals een rolstoel, traplift of speciale fiets zorgt voor problemen. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa.

  Zeker twee derde van de gebruikers zegt daar problemen mee te hebben gehad. Voor de Nationale ombudsman is de maat vol en daarom schrijft hij een brief naar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.

  Lange levertijden


  dislike
  user_2ddb236e801b0b7b7416bd3483d1e11e507f4038_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of3

  Werknemer wil bonus, krijgt boete van bijna 8 ton

  Colourbox

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Soms denk je ergens een slaatje uit te kunnen slaan, maar loopt het iets anders af. Een man die werkzaam was in Amsterdam kan daar over meepraten.

  De voormalig managing director van het scheepvaartbedrijf Oceanteam (OTS) dacht recht te hebben op een fijne bonus uit 2016. Hij verwachtte een ton te mogen ophalen en was toen hij die niet direct kreeg zelfs bereid om daarvoor naar de rechtbank te gaan.

  Geschonden voorwaarden


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  Koerden demonstreren op het Malieveld tegen Turkse operaties

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Honderden Koerden hebben zich zaterdagmiddag onder meer met vlaggen in het centrum van Den Haag verzameld om te demonstreren tegen de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië. Koerdische organisaties in Nederland hebben hiertoe het initiatief genomen.

  De aanwezigen maken vanaf 14.30 uur een tocht door de stad. De demonstratie wordt beëindigd op het Malieveld. De demonstraten zullen ook de Turkse ambassade passeren. Daar staat veel politie om volgens een woordvoerster alles 'ordentelijk te laten verlopen'.

  Turkije begon woensdag een offensief tegen de Koerden die het grensgebied in Syrië controleren. Ankara beschouwt de Koerdische milities van de YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, die als terroristische beweging wordt gezien.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Overheid schoot criminelen 29 miljoen euro aan schadevergoedingen voor

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De overheid heeft sinds 2011 zo'n 55 miljoen euro aan schadevergoedingen betaald aan slachtoffers van onder andere zeden- en geweldsmisdrijven. 29 miljoen daarvan is voorgeschoten aan criminelen.

  Die 29 miljoen euro zou door de daders nog niet terug zijn betaald aan de overheid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), die in handen zijn van EenVandaag. Van in de totaal betaalde schadevergoedingen van 55 miljoen, had 18,5 miljoen betaald kunnen worden door de veroordeelde.

  Aanpassing regeling


  Likeability of3

  Honderden doden door Turkse inval Noord-Syrië

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft honderden levens geëist. Volgens het ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief, een claim die niet op onafhankelijke wijze te onderzoeken is.

  Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt op zijn beurt dat er zeker 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere kant zijn zeker 49 Syrische rebellen gedood die aan Turkse zijde meestrijden tegen de Koerden. Het aantal burgerdoden is gestegen tot 20, aldus het Observatorium. De meeste doden zijn gevallen in Tel Abyad.

  Vrijdagavond herhaalde de Turkse president Erdogan dat zijn land niet zal stoppen met de operatie ondanks toenemende internationale kritiek. Turkije zal „niet stoppen, ongeacht wat iedereen zegt".


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Tyfoon Hagibis treft Japan: openbaar leven ligt stil

  De straten in Japan zijn verlaten en nat/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Japan hebben honderdduizenden mensen het dringende advies gekregen te vertrekken vanwege de tyfoon Hagibis. Dat is de zwaarste tyfoon die Japan treft in 60 jaar. Het openbare leven ligt grotendeels stil; trein- en vliegverkeer is veelal geschrapt en winkels, fabrieken en metro's zijn uit voorzorg gesloten.

  Tienduizenden huishoudens zitten al zonder stroom. Zeker een persoon is omgekomen. Schappen in de supermarkten zijn leeg omdat mensen massaal aan het hamsteren waren geslagen in afwachting van de tyfoon.

  De superstorm, met windsnelheden tot ruim 200 kilometer per uur, dreigt Tokio en andere gebieden in Oost-Japan te treffen met de ergste regenval in ongeveer 60 jaar. Op sommige plaatsen wordt wel een meter regen verwacht.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  150 klimaatactivisten gearresteerd na blokkeren Blauwbrug Amsterdam

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft zaterdagochtend al zo'n 150 klimaatactivisten van de groep Extinction Rebellion gearresteerd. Ze blokkeerden de Blauwbrug bij de Stopera in het centrum Amsterdam.

  De activisten hadden geen toestemming om daar actie te voeren en de politie vroeg ze dan ook om te vertrekken. Toen de activisten daar geen gehoor aan gaven, werden ze gearresteerd. Maandag, dinsdag en vrijdag voerden leden van Extinction Rebellion ook al actie in Amsterdam.

  In bussen weggevoerd


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Al ruim 4700 aanvragen vergoeding NS-transporten WOII

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ruim 4700 slachtoffers en nabestaanden hebben inmiddels een aanvraag ingediend voor een financiële vergoeding wegens de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat maakte de commissie die de aanvragen beoordeelt zaterdag bekend aan het ANP, ruim twee maanden nadat het loket werd geopend.

  Ongeveer 500 aanvragen zijn van slachtoffers, ruim 3800 van kinderen van slachtoffers en circa 400 van weduwen, weduwnaars en erfgenamen. Ongeveer de helft van de aanvragen is afkomstig van mensen ouder dan 80 jaar. Ruim 3000 aanvragers wonen in Nederland en de overige aanvragen komen uit met name Israël, de Verenigde Staten en Europese landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

  De Nederlandse Spoorwegen vervoerden destijds in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar concentratiekampen in het buitenland. Ook waren er transporten naar Westerbork, Vught en Amersfoort, met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen. De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten, maar kende geen financiële genoegdoening toe.


  Kabinet steunt ziekenhuizen alleen in uiterste geval

  Minister Bruno Bruins voor het vorig jaar failliet verklaarde MC Slotervaart/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  11 OKT 2019

  Het kabinet kan financiële steun leveren aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen die in de problemen komen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties" en onder strenge voorwaarden kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de portemonnee trekken.

  Dat schrijven de bewindspersonen op dit departement aan de Tweede Kamer. Na de faillissementen van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar wil het ministerie lessen trekken.

  Het beleid dat sinds 2011 is gevoerd waarbij de overheid op afstand staat, ook bij financiële problemen, „volstaat niet meer", volgens het kabinet. „Een ongecontroleerd faillissement kan tot te grote risico’s voor de individuele patiëntenzorg leiden." Het ministerie wil "zo’n ongecontroleerde situatie niet meer meemaken".


  Likeability of3

  Nederlandse stagiair ontvoerd op Curaçao: Vreesde voor m'n leven

  De vlag van Curaçao/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  11 OKT 2019

  Een stage lopen op Curaçao. Dat klinkt zeer verleidelijk, maar voor een Nederlandse student liep het uit op een dramatische ervaring

  De tiener stapt eind april bij een vrouw in de auto die haar een lift aanbied. „Je moet hier 's nachts niet alleen op straat wachten. Ik breng je wel thuis", zo overtuigt ze de stagiair die anoniem haar verhaal doet in het Antiliaans Dagblad. Het vertrouwen van die vrouw blijkt een verkeerde keuze.

  Gewurgd


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar