In het nieuws

Artsen pleiten voor verbod op tabak in supermarkten

Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken.

Foto van 'D. van Aken'

17 MRT 2016

Verminder het aantal verkooppunten van tabak, verhoog de accijns, voer merkloze pakjes en een displayban in. Dat zijn een aantal kernpunten van het standpunt tabaksontmoediging dat de KNMG donderdag heeft gepubliceerd. Het uiteindelijke doel is een rookvrije samenleving.

Supermarkten en tankstations

Volgens de artsenorganisatie hoort tabak niet thuis in supermarkten, tankstations, boekwinkels of drogisterijen. Het zou alleen verkocht moeten worden in kleine tabakszaken. Daarnaast pleit de KNMG voor een totaalverbod op zichtbare uitstalling van tabak en het verwijderen van merkspecifieke vormgeving van sigarettenpakjes.

Ook de invloed van de tabaksindustrie moet minder worden. Essentieel is dat de tabaksindustrie op geen enkele wijze betrokken is bij de totstandkoming van tabaksbeleid door de lokale of nationale overheid.

Kinderen

Een ander belangrijk punt is dat kinderen moeten opgroeien in een rookvrije omgeving. De artsen pleiten ervoor dat schoolpleinen, sportvelden, speeltuinen, pretparken en auto's rookvrij zouden moeten zijn. Dat zou de opstap moeten zijn naar een volledig rookvrije samenleving.

Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken, ook meeroken is zeer schadelijk. Per dag beginnen honderd kinderen met roken.

BEKIJK OOK


  Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken

  Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken

  Foto: Lex van Lieshout | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  50 MIN

  De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, schrijft het AD. Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving.

  Dat blijkt uit gegevens van drie grote verzekeraars. Ook het Trimbos Instituut ziet dat steeds meer rokers een poging doen om van hun verslaving af te komen.

  Vergoeding


  Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat

  Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat

  De man raakte verstrikt in kerstverlicht. Foto ter illustratie: Unsplash.

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  'Beter laat dan nooit', moest Frans Oudshoorn uit de Amerikaanse staat North Carolina hebben gedacht toen hij begin deze maand zijn kerstverlichting opruimde. Maar of dat nu zo'n goed idee was? De 56-jarige man raakte verstrikt in de kerstlampjes en viel van de trap.

  Kat

  Maar dat was nog niet alles. De man viel bovenop zijn kat, die op slag dood was. Alex, de zoon van de man, vond de twee even later. Zijn vader was op dat moment nog in leven en bevrijdde hij van de lampjes.


  Lowlands en de dood

  Lowlands en de dood

  Voor ik sterf wil ik nog... Lowlandsgangers kunnen hun wensen kwijt op de 'bucketlistwand'. Foto: Hogeschool Rotterdam

  Foto van 'Tim van der Steen'

  2 UUR

  Daar lig ik dan. Opgebaard, met mijn ogen dicht. The sound of silence van Simon and Garfunkel klinkt door een speaker naast de kist. Mijn vriendin kon het niet aanzien mij zo te zien liggen, dus zij is er niet bij om iets te zeggen en de stoelen in het kleine zaaltje zijn leeg.

  Nog voor het tweede couplet ingezet wordt, verstoren beukende bassen de bescheiden uitvaart bruut vanuit de Alpha-tent waar Paul Kalkbrenner zijn set aftrapt. We zijn op Lowlands en op het Science-veld staat ook De Dooie Hoek. Een onderzoek vanuit Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC naar levenseinde bij jongeren. Specifieker: (hoe) denken jongeren zelf na over hun levenseinde en hun nalatenschap?

  Taboe


  Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

  Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

  Ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  „You have become the very thing you swore to destroy", oftewel „je bent precies hetgeen geworden dat je had gezworen te vernietigen." Het is een bekende quote uit de derde Star Wars-film, maar het is ook bijzonder toepasselijk op een incident op de A7. Daar was een brandweerauto onderweg naar een melding, maar de brandweerauto vloog, jawel, in brand.

  De wagen was onderweg naar een melding in Den Helder om te helpen bij een situatie met een verward persoon. Maar toen de auto eenmaal ter hoogte van Middenmeer kwam, vloog hij plots in brand.

  Iedereen ongedeerd


  Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

  Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

  Foto: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een 72-jarige man uit Groot-Brittannië moest een operatie ondergaan om een gezwel uit zijn maag te laten verwijderen. Hij merkte echter niet dat hij onder narcose enkele valse tanden had doorgeslikt, die in zijn keel waren blijven vastzitten.

  Een paar dagen na de operatie was de man naar de dokter gegaan, omdat hij bloed ophoestte. Hij werd echter naar huis gestuurd met antibiotica omdat hij een luchtwegeninfectie zou hebben.

  Tweede keer, goede keer


  Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

  Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

  Het huis waar het ongeluk gebeurde. / Google Maps

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een vrijpartij op een balkon tussen een 30-jarige Brit en een 28-jarige vrouw uit Canada heeft bepaald niet het gewenste einde opgeleverd. In plaats van te eindigen op een hoogtepunt, eindigden de twee lager dan toen ze begonnen. 3,5 meter om precies te zijn, want de geliefden vielen tijdens het vrijen naar beneden.

  Het incident vond plaats op het balkon van een gehuurde vakantievilla in Le Cannet aan de Cote d'Azur, meldt France Bleu. Het ging mis toen de twee tijdens het vrijen een aantal keer tegen de railing van het balkon aankwamen. Daarbij gleden ze op een gegeven moment weg, waardoor zowel de man als vrouw naar beneden stortten.

  Man zwaargewond


  Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava
  Likeability of2

  Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava

  Ter illustratie. / EPA

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een 29-jarige Franse man en zijn zoontje van vier zijn op vakantie in het Spaanse Girona verdronken, zo meldt het Spaanse El Mundo. Dat gebeurde nadat de twee samen in de zee gingen zwemmen. Ze werden afgelopen zaterdag tussen 15.20 en 17.00 uur gevonden door de hulpdiensten.

  Het vierjarige zoontje werd als eerste gevonden door de kustwacht. Men probeerde hem meerdere keren te reanimeren, helaas zonder succes. In de tussentijd waarschuwde de moeder de hulpdiensten dat ze haar man, met wie de vierjarige jongen was gaan zwemmen, al een tijd niet gezien had.

  Drie meter diep


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

  Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

  De protestmars in Hongkong. Door het regenachtige weer hadden velen een paraplu meegenomen. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Tienduizenden demonstranten zijn zondag samengekomen in het Victoria Park in Hongkong. De demonstraties begonnen twee maanden geleden om het (inmiddels ingetrokken) plan om uitlevering aan het vasteland van China mogelijk te maken. Inmiddels zijn de demonstraties een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, het veld ruimt.

  De protesten verliepen een stuk rustiger dan de afgelopen twee maanden gebruikelijk was, zonder confrontatie tussen de betogers en de politie. Het regende flink op het Chinese eiland, waardoor de menigte eruitzag als een zee van paraplu's.

  Steeds minder rechten


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Rutte: Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut!

  Rutte: Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut!

  Rutte: Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut! / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Premier Mark Rutte was zondag voor het eerst op Lowlands! De premier was te gast bij de talkshow Villa Lowlands en had hier een naar eigen zeggen leuk gesprek, onder het genot van een biertje, met presentator Martijn de Greve en ‘huisbutler’ Roel Maalderink.

  „Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut! #LL19", liet Rutte op Twitter weten.


  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties

  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties

  Met helikopters probeert de brandweer op Gran Canaria de branden te blussen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De bosbranden op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria hebben sinds zaterdag zeker 1500 hectare grond verwoest. Dat meldt de Spaanse krant El País. Er zijn daarnaast zeker 2000 mensen uit het gebied geëvacueerd. Voor het gebied is code oranje ingesteld.

  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties

  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties. /ANP

  Brand blijft voorlopig woeden


  Kerk urenlang afgesloten na loos alarm

  Loos alarm: kerk in Hilversum urenlang afgesloten

  Kerk in Hilversum urenlang afgesloten na loos alarm. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft een verdachte zwarte koffer bij een kerk in Hilversum onderzocht. De kerk en omgeving zijn urenlang afgezet, waardoor ook de kerkdienst niet door kon gaan. Het bleek loos alarm.

  Dreiging

  De kerk dook onlangs op in een dreigement, vermoedelijk afkomstig van Islamitische Staat. Een politiezegsman kon hier niets over zeggen. Begin augustus ging er een afbeelding rond op internet, waarop de kerk met vlammen is te zien met onder meer de woorden: „We zijn gekomen om jullie af te slachten". De afzender zou de IS-groep GreenB1rds zijn.


  2019: warm, maar ook een alles-of-niets-zomer

  2019: warm, maar ook een alles-of-niets-zomer

  Foto: Robin Utrecht / ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  2019 is hard op weg een van de warmste jaren uit de meetgeschiedenis van het weer te worden.

  Het wordt – voor mensen die nog lekker vrij zijn - met matige temperaturen de komende dagen even doorbijten. Maar dan komt een heerlijk warm tot heet weekend er weer aan, zo meldde Metro zaterdag al. Dat is mooi om te weten voor de regio noord, waar de zomervakantie dan nog moet eindigen. Voor regio zuid eindigde diezelfde vakantie nogal treurig, namelijk nat.

  Dansen in de plassen


  Twijfel over regels airsoft na spelende verdachten

  Twijfel over regels airsoft na spelende verdachten

  Airsoft spelers in Zwitserland. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De politie denkt dat twee terrorismeverdachten airsoft mogelijk gebruikten om te trainen voor een grote aanslag in Nederland, dat meldt RTL Nieuws op basis van meerdere bronnen. Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen deden in september mee aan een airsoft-evenement in Weert. Spelers gebruiken replica’s van echte wapens, waarmee ze plastic balletjes afvuren.

  Wail el A. werd in 2016 veroordeeld omdat hij had geprobeerd zich in Syrië aan te sluiten bij een jihadistische strijdgroep. Dat is een terroristisch misdrijf. Daarnaast werd hij in juni 2017 op de zwaarbeveiligde vliegbasis Volkel betrapt toen hij foto's van straaljagers stond te maken.

  Onthutste belangenvereniging


  Islamitische Staat claimt aanslag op bruiloft Kabul

  Islamitische Staat claimt aanslag op bruiloft Kabul

  Islamitische Staat claimt aanslag op bruiloft Kabul. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimt de aanslag van zaterdag tijdens een bruiloft in Kabul.

  In de Afghaanse hoofdstad kwamen 63 mensen om en raakten 182 aanwezigen gewond. Volgens de Afghaanse regering gaat het om veel vrouwen en kinderen.

  Zeventiende grote aanslag


  Kleuter na uren op politiebureau herenigd met ouders
  Likeability of5

  Kleuter na uren op politiebureau herenigd met ouders

  Het 4-jarige jongetje fietste alleen door Amsterdam, toen hij door rood fietste viel hij op. Foto ter illustratie./ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 4-jarig jongetje dat zaterdag alleen rondfietste in Amsterdam, heeft urenlang bij de politie gezeten zonder dat iemand had gemeld dat hij vermist was. Toen de politie een stukje met hem ging rijden, herkende hij iemand op straat. Zo kon hij uiteindelijk herenigd worden met zijn ouders. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na een bericht van AT5.

  Door rood gefietst

  Rond 15.30 uur zag iemand de kleuter van de Ceintuurbaan richting de Maasstraat fietsen. Daarna pikte de politie hem op. De kleuter trok de aandacht omdat hij doorfietste als het stoplicht op rood stond.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Man doodt vier patiënten met infuusstandaard

  Man doodt vier patiënten met infuusstandaard

  Een patiënt van een psychiatrisch ziekenhuis in Roemenië heeft vier mensen gedood met een infuusstandaard. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 38-jarige man heeft zondag in de Roemeense gemeente Săpoca vier mensen gedood in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat deed hij met een infuusstandaard. Ook verwondde hij negen anderen, van wie er twee in coma liggen. De slachtoffers zijn allemaal patiënten.

  Gemunt op medepatiënten

  Het is nog onduidelijk waarom de man, die zelf was opgenomen in het ziekenhuis, het had gemunt op zijn medepatiënten. „Alles gebeurde in minder dan een minuut tijd", zei ziekenhuisdirectrice Viorica Mihalascu tegenover een Roemeense tv-zender. „De man is opgenomen op een normaal surveillanceniveau." Ook zei ze dat er geen reden was om te denken dat de man zo'n misdaad zou plegen.


  Burgemeester Ottawa na 40 jaar uit de kast

  Burgemeester Ottawa na 40 jaar uit de kast

  Jim Watson, de burgemeester van de Canadese stad Ottowa, is na 40 jaar uit de kast gekomen. /Getty Images

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Burgemeester Jim Watson van de Canadese hoofdstad Ottawa is dit weekend publiekelijk uit de kast gekomen. In een ingezonden stuk in de Ottawa Citizen schrijft hij: „Ik ben homo. Zo, dat is eruit. Het heeft me bijna vier decennia gekost om deze woorden uit te spreken, maar zoals ze zeggen: beter laat dan nooit."

  Tijd in carrière gestoken

  In het artikel legt Watson uit waarom het zo lang heeft geduurd: hij stak al zijn tijd in zijn carrière en niemand vroeg er ooit naar. De enige keer dat hem op de man af werd gevraagd of hij homo was, nam iemand anders het woord en zei dat het niemand wat aanging, aldus de burgemeester.


  Brandweerman op vakantie redt leven van jongetje (7)
  Likeability of5

  Brandweerman op vakantie redt leven van jongetje (7)

  Brandweerman Bernard Tax heeft op vakantie het leven van een 7-jarig jongetje gered. /Beeld Facebook Brandweer Kennemerland

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Brandweerman ben je altijd, dat is voor de 43-jarige Bernard Tax duidelijk gebleken. Tijdens zijn vakantie in Thailand was hij op de juiste plek op het juiste moment en heeft hij het leven van een 7-jarig jongetje kunnen redden. Hij was met zijn kinderen in een waterpark toen er een jongetje, bijna verdronken, uit het water werd gehaald. Dankzij het snelle handelen van de brandweerman overleefde de jongen het.

  Reanimatie

  In een bericht op Facebook (brandweer Kennemerland) doet Tax zijn verhaal: „Op een gegeven moment zie ik een jongetje lopen in het water met in zijn armen een kind. Het kind hing helemaal slap. Alarmbellen gingen meteen af en ik rende het water in." Hij pakte het kind over en begon, na een check, meteen met reanimatie. Gelukkig kwam het water na een tijdje uit zijn longen en kwam de jongen bij.


  love
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar