Wilders wil regeren, maar gaat dat ooit gebeuren?

Geert Wilders. Foto:ANP

Foto van 'Rens Oving'

Al wekenlang voert de PVV van Geert Wilders de politieke peilingen aan.

In meerdere interviews verklaarde de PVV-leider de afgelopen dagen ook dat hij staat te trappelen om te regeren. Sterker nog, als zijn partij niet aan de macht komt dan zou dat wel eens grote gevolgen kunnen hebben.

„Als wij buitenspel worden gezet en niemand met ons wil regeren, dan zou de bevolking dat niet zomaar accepteren.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Dat Wilders spierballentaal uitslaat is natuurlijk niet nieuw zegt historicus en PVV-kenner Koen Vossen, van de Nijmeegse Radboud Universiteit. „Wilders kan als geen ander de media halen door extreme uitspraken te doen. Maar daarmee maakt hij zich bij andere partijen niet geliefd. En dat is een probleem in een land waar je coalities moet vormen.”

Coalities vormen

Uiteraard zijn peilingen niets waard zolang er niet echt gestemd wordt. Maar de trend die zich al een tijdlang aftekent laat een versplintering van het politieke landschap zien waarin vijf partijen rond de twintig zetels schommelen. De enige die er bovenuit stijgt is de PVV.

Mochten de huidige peilingen ooit werkelijkheid worden dan is een coalitie zonder Wilders bijzonder moeilijk.

De drie grootste partijen na de PVV, VVD, D66 en CDA, zijn nu in de Peilingwijzer in het gunstigste geval samen goed voor 64 zetels. Met SP erbij komt het totaal op 82. Ook een combinatie zonder SP maar met de PvdA of GroenLinks lijkt mogelijk.

Geen betrouwbare partner

En coalitie vormen zonder de PVV zal dus een heel karwei zijn. En toch is de kans dat Wilders mee gaat regeren klein denkt UvA-politicoloog Matthijs Rooduijn. „Zoals het er nu naar uitziet zijn er minstens twee andere partijen nodig om een coalitie te kunnen vormen. De kans dat PvdA, D66 of SP met de PVV gaan regeren lijkt me vrijwel uitgesloten.”

Daar komt volgens Vossen het mislukte kabinet Rutte-1 nog bij. Het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is voor alle betrokkenen nog steeds een trauma. „Samenwerken met de PVV was bijna een zelfmoordactie van het CDA. Die partij was bijna in tweeën gescheurd. En ook de VVD heeft daar een behoorlijke kater aan overgehouden. Uiteindelijk levert samenwerken met de PVV een hoop gedoe op terwijl Wilders geen betrouwbare partner is gebleken.”


Overleg in het Catshuis, 2012. Foto:ANP

Vijfpartijencoalitie

Zelfs bij een verkiezingsuitslag die in de buurt komt van de huidige peiling lijkt een coalitie van vier of vijf partijen dus waarschijnlijker dan een kabinet Wilders.

Een regering van vier of vijf partijen klinkt misschien vreemd, maar onmogelijk is het zeker niet. In de jaren 50, 60 en 70 was het zelfs de standaard. Vooral de drie christelijke partijen KVP, CHU en ARP domineerden de kabinetten in samenwerking met PvdA en VVD.

In 1973 slaagde PvdA-premier Joop den Uyl er nog in om samen met KVP, ARP, PPR en D66 een vijfpartijenkabinet te vormen.

Maar nadat de 3 christelijke partijen vanaf 1977 samen als het CDA meededen aan de verkiezingen, zijn coalities van meer dan drie partijen niet meer voorgekomen.


Views

0

Gejuich voor rapper Boef op Noorderslag. / ANP

Gejuich voor rapper Boef op Noorderslag

Geen 'boe' maar gejuich voor rapper Boef. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Rapper Boef is zaterdagavond bij zijn optreden op Noorderslag ingegaan op de ophef rond zijn persoon van de laatste tijd. De rapper was de afgelopen tijd flink in opspraak, na vrouwonvriendelijke uitspraken van de rapper. De rapper liet nogmaals weten dat hij een fout heeft gemaakt.

Geen ideale schoonzoon

„Ik distantieer me daarvan”, zegt hij. De rapper zei vervolgens nooit de ideale schoonzoon te worden. „Ik blijf altijd Boef.” Het overgrote deel van het publiek juichte hem daarna toe. Het door zijn management gevreesde uitjoelen bleef uit.

Boef kwam negatief in de publiciteit omdat hij begin januari vrouwen die hem uit de brand hadden geholpen na autopech uitschold voor kech, het Marokkaanse woord voor hoer. Veel festivals en organisaties zegden de samenwerking met de artiest op. Boef was wel welkom bij Noorderslag. De organisatie keurde de uitspraken wel af en hield vrijdag ook een debat over de kwestie.

Oproep

Boef trad op in een volle zaal, waar een paar duizend muziekfans zich hadden verzameld. Onder hen ook veel mensen die vooral benieuwd waren naar hoe de rapper zou worden ontvangen door het publiek. De organisatie had de zaal wel drooggelegd, nadat er op Facebook een oproep was gedaan om bier naar de rapper te gooien.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

97

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

Coach Anouk heeft ruzie met afvaller The Voice. / ANP
Likeability of 6

Coach Anouk heeft ruzie met afvaller The Voice

Anouk was keihard in haar commentaar. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Het vertrek van Kira Dekker vrijdagavond uit The Voice of Holland is niet zonder slag of stoot verlopen. De Groningse zangers ligt namelijk nogal overhoop met coach Anouk. De twee halen flink naar elkaar uit op social media. Dekker twitterde na het vertrek uit het programma dat ze chocolade ging eten en dat het Anouks schuld zou zijn als ze daar dik van wordt. Anouk reageerde vervolgens door te zeggen dat als dat zou gebeuren, het haar eigen schuld zou zijn.

Meer dan 2,1 miljoen mensen zagen vrijdagavond Dekker’s versie van Krezip’s All My Life. Anouk was vervolgend keihard in haar commentaar en zei niet te begrijpen hoe Dekker het zo ver had weten te schoppen. Sanne Hans, coach van Dekker, stuurde haar uiteindelijk naar huis.

Chocolade

In eerste instantie wilde Dekker niet reageren op haar vertrek. Dekker liet weten wel iets anders aan haar hoofd te hebben, aangezien haar opa in het ziekenhuis ligt. Hier kwam ze echter snel op terug door te twitteren dat ze de coaches niet aardig vond. Dekker richtte zich vervolgens met name op Anouk: „Ik ga een stuk chocolade eten, als ik dik word is het de schuld van Anouk.”

Anouk zou Anouk niet zijn als ze hier niets op te zeggen zou hebben. De zangers reageerde op Instagram en zei: „Ik eet ook chocolade. Rondingen zijn hot, maar niet mijn schuld. You stopt het zelf in your mond.”

Kritiek

Anouk laat verder op Instagram weten zichzelf helemaal niet zo hard te vinden. „Ik ben wel duidelijk. En misschien iets meer rechttoe rechtaan, zonder te veel poespas erbij. Kijk, op het moment dat je al niet kritiek kan handelen, had je niet naar deze show moeten komen. Want je komt naar The Voice of Holland, je weet je krijgt van vier mensen te horen wat ze vinden. Kan je dat niet aan, moet je je sowieso never nooit inschrijven.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avataruser_f3fc8ee11e8cf6338a9b6b6083f631922647b506_avatar

Views

100+

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Popprijzen uitgereikt op Eurosonic Noorderslag. / ANP

'Eindelijk' gaat de Popprijs naar Kensington

Publiek op de Grote Markt tijdens Eurosonic Noorderslag. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Tijdens het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen heeft Kensington zaterdag de Popprijs 2017 gewonnen. De jury prees onder meer het feit dat de Utrechtse band vorig jaar vijf keer de Ziggo Dome had uitverkocht. ,,Eindelijk hebben ze hem gewonnen", zei presentator Frank van der Lende. Zanger Eloi Youssef sprak van een ,,kroon" na zo'n tien jaar hard werken.

De award, die al bestaat sinds medio jaren 80, is voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De prijs (een beeld en 10.000 euro) is een initiatief van BV Pop en de Kunstenbond, uitgereikt door Buma Cultuur. Eerdere winnaars zijn onder meer Martin Garrix, De Jeugd van Tegenwoordig, Kyteman, De Dijk en Herman Brood.

Eerder won Roosmarijn Reijmer de Pop Media Prijs gekregen. Reijmer werkte van 2007 tot vorig jaar als diskjockey bij NPO 3FM. ,,Ze heeft met een enorme gedrevenheid 3voor12 Radio een nieuw eigen gezicht gegeven'', aldus het juryrapport. De andere genomineerden waren Puna.nl en Gert van Veen.

Nederlandse popjournalistiek

De Pop Media Prijs, waaraan een geldbedrag van 2500 euro is verbonden, is bedoeld voor mensen die zich inzetten voor de Nederlandse popjournalistiek. Onder de eerdere winnaars zijn Leo Blokhuis, Martin Bril en Anton Corbijn.

Voor het eerst werd op het festival het Cultuurfonds Pop Stipendium toegekend. Met die beurs wil het Prins Bernhard Cultuurfonds elk jaar een beginnende popband of popartiest stimuleren zich verder te ontwikkelen. Producer en multi-instrumentalist Jacco Gardner kreeg een toelage van 10.000 euro, Ronnie Flex en Pink Oculus elk 5000 euro.

Kennismaking

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) was zaterdag ook op het festivalterrein in Groningen. Haar bezoek was bedoeld als kennismaking met de muzieksector.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

31

Levens in gevaar door verouderde techniek meldkamer. / ANP

Levens in gevaar door verouderde techniek meldkamer

Mensen moeten vaak onnodig lang wachten op hulp. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Uit onderzoek van RTL Nieuws is naar voren gekomen dat mensen in nood vaak onnodig lang moeten wachten op hulp. De techniek van de meldkamer van alarmnummer 112 loopt ver achter, waardoor het soms moeilijk is de locatie te herkennen van de persoon die alarm slaat.

Veel landen om ons heen maken gebruik van een zogenoemd EENA-systeem (EENA). Dit Europese netwerk van alarmcentrales is goedkoop, en de locatie van een beller is op een gemakkelijke manier te achterhalen.

Zendmast

Het is daarom onbegrijpelijk te noemen dat Nederland niet tot een van deze landen behoort, zegt Benoît Vivier van EENA. Op dit moment moet je zelf nog je locatie benoemen, of omschrijven aan de centralist. Levert dat niets op, dan wordt de locatie bepaald aan de hand van een zendmast die het dichtst in de buurt staat.

Indien het zoekgebied afhankelijk is van de locatiebepaling van een zendmast, is het gevolg dat het zoekgebied nog steeds enkele vierkante kilometers groot is. Deze manier van zoeken is volgens EENA heel omslachtig, aangezien met de techniek die zij toepassen de locatie makkelijk te bepalen is, namelijk door de locatie van bellers te achterhalen via hun telefoon.

Gps en wifi

Vivier zegt het vreemd te vinden dat een Uber je zo weet vinden op locatie, terwijl een ambulance moet zoeken naar de plek van een 112-beller. „Het is heel eenvoudig je locatie te bepalen aan de hand van je mobiele telefoon. Zodra iemand 112 belt, wordt de locatie automatisch opgevraagd via gps en wifi.”

De meldkamer kan op deze manier tot op de meter nauwkeurig zien waar een oproep vandaan komt. Deze functie is tot nu toe alleen nog maar beschikbaar op een android-telefoon, Apple heeft laten weten geen locatiegegevens te delen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

59

Drie 15-jarigen aangehouden na woningoverval. / ANP

Drie 15-jarigen aangehouden na woningoverval

Nadat de mannen de bewoner hadden vastgeboden en bedreigd, doorzochten ze het huis. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

De politie in Vleuten arresteerde vrijdagavond drie 15-jarige Utrechters en een 26-jarige Nieuwegeiner op verdenking van een woningoverval. De jonge overvalplegers bonden de bewoner van het huis vast en dreigden vervolgens met een wapen. Dit schrijft het AD.

Vastgebonden

Het incident vond plaats rond zeven uur. De bewoner van het huis werd in de woonkamer plotseling opgeschrikt door vier onbekende mannen. Nadat de mannen de bewoner hadden vastgeboden en bedreigd, doorzochten ze het huis.

De vier overvalplegers gingen er vervolgens met een auto vandoor. De inwoner wist zichzelf te bevrijden uit zijn vastgebonden positie en hulp in te schakelen.

Oplettende buurtbewoner

Dat de vier overvalplegers niet lang daarna werden aangehouden, heeft de bewoner te danken aan een oplettende buurtbewoner. Deze buurtbewoner noteerde het kenteken van de vluchtende auto en gaf dat door aan de politie. Het duurde niet lang, of agenten zagen de auto rijden op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+