Foto: ANP / Lex van Lieshout

Rijbewijs halen in Nederland het duurst

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Els Anker'

17 FEB 2016

Ben je van plan om je rijbewijs te halen? Dan ben je in Nederland het duurste uit. Waar je in Frankrijk en Groot-Brittannië gemiddeld 1600 euro neertelt voor het felbegeerde roze pasje, kunnen de kosten in Nederland oplopen tot ruim 2050 euro.

Dat blijkt uit een studie van Huurautoverzekering.com. De website onderzocht de voornaamste verschillen tussen de regels die gelden voor het verkrijgen van een rijbewijs in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Financieel is men het beste af in Spanje, met de gemiddelde kosten van 1300 euro.

Overtreding

In Nederland blijkt de regelgeving omtrent het rijbewijs één van de strengste binnen Europa te zijn, vooral wat het puntensysteem betreft. Je kunt je rijbewijs na twee serieuze overtredingen kwijtraken. Dat terwijl in andere landen met een minder streng systeem wordt gewerkt dat vaak twaalf punten kent.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Naast het puntensysteem is er ook een discrepantie in het aantal lesuren. Duitsland stelt bijvoorbeeld een minimumaantal verplichte rijlessen vast: als aanstaand automobilist moet je minstens 18 uur investeren in je theorie en twaalf rijlessen van 45 minuten volgen. Ook voor Franse automobilisten geldt een vereiste van twintig verplichte rijlessen.

Proeftijd

Uit het onderzoek blijkt dat verder de proeftijd van nieuwe bestuurders het langste is: vijf Nederlandse jaren tegenover twee Duitse en Britse en drie Franse jaren. In Spanje bestaat de proeftijd zoals de andere landen die kennen zelfs helemaal niet.

Met zulke strenge wetgeving rondom het rijbewijs wordt de verwachting gewekt dat verkeersveiligheid ook respectievelijk beter zal zijn dan de vergeleken landen. Dat toont het onderzoek echter niet aan. Nederland blijkt namelijk middenmoter met dodelijke verkeersongevallen onder jongeren.


Views

1

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Boswachter bedreigd om dieren Oostvaardersplassen

Boswachter bedreigd om dieren Oostvaardersplassen

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 22:34

Een boswachter van Staatsbosbeheer is zaterdag bedreigd vanwege de uitgemergelde dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen.

De man die in het gebied werkzaam is, kreeg zaterdagavond een aantal telefoontjes van dezelfde persoon. De beller is hierbij een grens overgegaan, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Eerder die dag plaatste Staatsbosbeheer op hun website een statement over het bijvoeren van dieren, wat volgens hen absoluut geen oplossing is voor het welzijn van de dieren.

Hiervoor noemden ze verschillende redenen, waaronder het verstoren van het natuurlijk afweermechanisme tegen kou, kuddegedrag (waardoor zwakkere dieren niet aan bod komen) en de vicieuze cirkel. Dit houdt in dat als er meer dieren in leven blijven, er volgend jaar meer jongen zijn, die op hun beurt ook gevoerd moeten worden.

Facebook en petitie

Het bericht van Staatsbosbeheer volgt op berichten van verontwaardigde Nederlanders op social media, die niet begrijpen waarom de vermagerde dieren in de Oostvaardersplassen niet extra te eten krijgen.

Op Facebook werd er zelfs een evenement aangemaakt waarin actievoerders aankondigden de dieren zelf te gaan voeren. Op de pagina van het evenement zijn foto’s te zien van mensen die inderdaad over de hekken zijn geklommen. Ook is er een petitie gestart.

Het is overigens niet de eerste keer dat de discussie over het welzijn van de dieren oplaait, het is al een paar jaar onderwerp van gesprek.

In de Oostvaardersplassen leven onder meer konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in het wild.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

34

Likeability of 6

Zo overleef je de ijzige kou deze week

Foto van 'Mario Wisse'

VANDAAG, 20:45

Bioloog Ko de Korte (74) komt al een halve eeuw in gebieden waar het extreem koud kan zijn en weet als geen ander hoe we deze ijzige week goed kunnen doorkomen.

Wat is de laagste temperatuur die u ooit heeft meegemaakt? 

Iets onder de -40 in het oosten van Spitsbergen toen ik daar vijftig jaar geleden overwinterde. Ik maakte deel uit van een ijsberenexpeditie en we vingen beren om ze te onderzoeken, te merken in het kader van een onderzoek naar hun trekwegen en de grootte van hun populatie. Daarna ben ik nog heel vaak teruggeweest, maar ik heb er nooit meer overwinterd.

Herinnert u zich nog hoe het voelde om in die extreme kou buiten te zijn?

Koud (lacht). Maar het was te doen. Wind is een heel belangrijke factor. Een temperatuur van -40 bij windstil weer is veel beter uit te houden dan -20 met veel wind. Ik heb een keer -30 bij orkaankracht 12 meegemaakt. Dan kun je niet buiten zijn. Ook de ijsberen zoeken dan een schuilplaats op. Als je goed uitgerust bent, hoef je niet zo veel last van kou te hebben. Het probleem in Nederland is dat we er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Russen en Noren, niet op ingesteld zijn. We hebben slecht schoeisel, slechte kleding en lopen eigenlijk in onze dagelijkse plunje zo de kou in. Ja, dan lijd je eronder. Als je écht kou wilt ervaren moet je overigens naar Vostok, een Russische basis op Antarctica waar de allerlaagste minima tot -90 gaan.

Zo koud wordt het hier niet, maar toch: hoe moeten wij ons deze week tegen de Hollandse kou beschermen?

Er zijn een paar geheimen, die eigenlijk helemaal niet zo geheim zijn. Komen ze: zorg voor kleding die heel ruim zit. De buitenkant moet winddicht zijn. De laag tussen het winddichte en de huid moet heel luchtig zijn. En wol is ontzettend goed tegen de kou.

Maar het begint vaak met koude handen en voeten.

Je moet goede wanten dragen. Wanten zijn veel beter dan handschoenen omdat je in wanten alle vingers bijelkaar hebt en die warmen elkaar op. Alleen die duim is een zwakke plek. Ouderwetse klompen zijn heel goed tegen koude voeten, want hout isoleert fantastisch. Als je het moderner wilt: in Groenland en Noord-Canada kom je schoenen met viltzolen tegen, of met vilten binnenzolen in een leren omhulsel. Als het maar niet te strak zit allemaal. Dat laatste is de ellende met schaatsen. Een schaatsschoen moet juist heel nauw sluiten en in de wedstrijdsport wordt zelfs met blote voeten gereden. Vreselijk koud natuurlijk. Weet je wat trouwens het allergrootste probleem is in de kou?

Nou?

De warmte.

Sorry?

Ja, nu denk je: die vent is gek. Maar als je je fysiek inspant in de kou, bijvoorbeeld omdat je de hele dag aan het schaatsen bent, ga je zweten. Het zweet bevriest in je kleding en wordt ijs. Later op de dag, wanneer de zon ondergaat, wordt het kouder. Dan ben je moe, kun je de inspanning niet meer leveren en gaat je warmteproductie omlaag. Je kleding heeft bovendien isolatie verloren door het ijs dat erin zit. Dat is het moment dat je het echt heel koud gaat krijgen en in een gevaarlijke situatie terecht kunt komen. Als je je gaat inspannen in de kou moet je dus zorgen dat je niet te veel kleren aanhebt om te voorkomen dat je te veel gaat zweten.


likelove
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Politie maakt zich zorgen om vermiste Orlando (17)

Politie maakt zich zorgen om vermiste Orlando (17)

Orlando Boldewijn Foto: Politie / RTV Rijnmond

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 18:19

Orlando Boldewijn uit Rotterdam is sinds een week vermist. De politie maakt zich ernstige zorgen om de 17-jarige jongen, van wie er sinds de nacht van zondag op maandag geen spoor meer is.

De tiener vertrok op zondagavond 18 februari van huis. Hij liet ’s nachts ook weten weer onderweg naar huis te zijn. Hier kwam hij echter nooit aan. Orlando had een date in Den Haag met iemand die hij via de app Grindr kent.

De politie heeft gesproken met de man in kwestie, die zegt dat hij Orlando zondagavond heeft afgezet op de Böttgerwater in de Haagse wijk Ypenburg. Het was de bedoeling dat Orlando vanuit hier weer terug naar Rotterdam zou gaan.

Vanaf dit punt is er niets meer van Orlando vernomen. De politie weet via vrienden en familie dat hij nooit verplichtingen mist en dat het nog nooit is voorgekomen dat hij wegblijft na dates via sites en apps. Ook vindt de politie het alarmerend dat er na zondag geen activiteit meer is geweest op Orlando’s bankrekening en telefoon.

Onderzoek in de buurt en het bekijken van camerabeelden uit de omgeving - de Böttgerwater is niet voorzien van cameratoezicht - hebben tot nog toe niets opgeleverd.

De politie is naarstig op zoek naar tips over Orlando. Hij is 1,97 meter lang, droeg op het moment van verdwijnen een blauwe regenjas, een bordeauxrode broek en een gele haarband. Ook gebruikt hij blauwe contactlenzen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Ruim 1200 deelnemers DNA-onderzoek Nicky. / ANP

Ruim 1200 deelnemers DNA-onderzoek Nicky

1225 mannen hebben zich gemeld voor het onderzoek. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 13:59

Afgelopen zaterdag hebben 1225 mannen zich gemeld voor de afname van wangslijm. Het was de eerste dag van het DNA-verwantschapsonderzoek in de zak Nicky Verstappen.

De politie liet zondag weten daar zeer tevreden over te zijn. Woordvoerder Dick van Gooswilligen zei: „We waren zaterdag ingericht op 1250 mensen. Dus de opkomst is zeker niet slecht. Aan het eind van de rit gaan we kijken wat we doen met de mensen die zich niet hebben gemeld.'' Dat is dus na 18 maart, want zolang duren de DNA-afnames nog.

Gestage toestroom

De DNA-afnames van zaterdag zijn in dozen verzameld en administratief verwerkt. Vervolgens gaan ze naar het Nederlands Forensisch Instituut voor onderzoek. De mensen die afgelopen zaterdag niet konden komen, kunnen zich ook zondag of een andere dag melden. Het onderzoek wordt zondag weer hervat. „Er is weer sprake van een gestage toestroom” aldus de woordvoerder.

Voor het DNA-onderzoek zijn 17.500 mannen uitgenodigd. Deze mannen wonen in Heibloem, de vroegere woonplaats van Nicky Verstappen, of vlakbij de Brunssummerheide, waar het 11-jarige jongetje in 1998 tijdens een jeugdzomerkamp werd vermoord.

Zes locaties

Dinsdag zal er bij nog eens 4000 mannen een uitnodiging op de mat vallen. Dat zijn mannen die in 1998 rond de Brunssummerheide woonden, maar inmiddels naar woonplaatsen buiten de regio of provincie zijn verhuisd.

Momenteel zijn er zes DNA-afnamelocaties in Brunssum, Heerlen, Heibloem en Landgraaf. In de weekenden zijn die open tussen 10.00 en 18.00 uur, door de week van 13.00 tot 21.00 uur.

Zaterdag werd al duidelijk dat de animo voor deelname aan de DNA-afnames erg groot is. Volgens de politie is er bij de bevolking een sterk verlangen dat de bijna twintig jaar oude moordzaak eindelijk eens opgelost wordt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

39

Help verstandelijk beperkte in stemhokje. / ANP

'Help verstandelijk beperkte in stemhokje'

Stemmen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:59

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) pleit voor een aanpassing van de kieswet zodat mensen met een lichte verstandelijke beperking iemand kunnen meenemen in het stemhokje. Nu krijgen deze mensen nog weinig hulp bij het stemmen.

Fysieke beperking

Op dit moment is het nog zo dat alleen mensen die door een fysieke beperking niet kunnen stemmen, hulp krijgen in het stemhokje. Dit laat een woordvoerder van de VGN weten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand. Verstandelijk beperkten zouden bijvoorbeeld een ouder of een wettelijk vertegenwoordiger moeten kunnen meenemen om te helpen kiezen.

Het College voor de Rechten van de Mens stelde eerder al vast dat het stemmen te ingewikkeld is voor deze groep mensen Verstandelijk beperkten open tegen verschillende praktische problemen aan, zoals het niet begrijpen van informatie over verkiezingen en het moeilijk kunnen lezen.

Verruiming van mogelijkheden

De maatregelen die op dit moment genomen kunnen worden zijn volgens het College vooral gericht op het toegankelijker maken van het stemhokje het gaat dan met name om rolstoelgebruikers.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken beraadt zich op een verruiming van de mogelijkheden voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij het stemmen.

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau hebben 1,4 miljoen mensen in Nederland een licht verstandelijke beperking. Hieronder vallen mensen met een IQ tussen de 50 en 85.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

25

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Jongeren slaan met auto over de kop in Limbricht. / ANP

Jongeren slaan met auto over de kop in Limbricht

Politie bij spoorwegovergang in Bunde. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 11:59

Bij een spoorlijn in het Limburgse Limbricht is in de nacht van zaterdag op zondag een auto over de kop geslagen. Het ongeluk liep gelukkig goed af.

Erg geschrokken

Nadat de jonge bestuurder tegen een lantaarnpaal was aangereden verloor hij even na middernacht de macht over het stuur. Volgens de Limburger kwam de auto vlakbij een spoorlijn voor goederentreinen tot stilstand.

De inzittenden zijn erg geschrokken, maar maken het naar omstandigheden goed. Uit onderzoek is gebleken dat er geen alcohol in het spel was. Wel zijn er in de omgeving van het ongeluk veel slagroompatronen gevonden.

Populair

Deze (on)gebruikte slagroompatronen zijn populair onder jongeren, vanwege het lachgas dat een roes veroorzaakt. Het is nog niet duidelijk of de bestuurder en zijn bijrijder onder invloed waren van lachgas.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

86

'Dieren Oostvaardersplassen niet bijvoeren'
Likeability of 5

'Dieren Oostvaardersplassen niet bijvoeren'

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Staatsbosbeheer zegt dat het bijvoeren van dieren in het natuurgebied Oostvaardersplassen geen zin heeft. Op social media roepen mensen op om de beesten dan zelf maar te gaan voeren.

De dieren zijn uitgemergeld en zoeken naar voedsel, tevergeefs. Maar: „Het helpt ze niet", stelt Staatsbosbeheer zaterdag op zijn website. Acties op Facebook om de dieren te gaan voeren, raden ze ten zeerste af.

In de Oostvaardersplassen leven onder meer konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in het wild.

Het bijvoeren van dieren verstoort het natuurlijke afweermechanisme tegen kou en winters. Dieren hebben een eigen overlevingsstrategie, zoals een winterslaap, hamsteren of een dikke speklaag kweken, legt Staatsbosbeheer uit. Je houdt met bijvoeren bovendien meer dieren mee in leven, dus komen er meer jongen, die op hun beurt ook weer voedsel nodig hebben.

En in kuddes eten de sterke dieren het eten als eerste op, de zwakkere weten niets te bemachtigen. „Er ontstaat sociale onrust, met stress, ruzies en gevechten in de kudde in een periode waarin ze spaarzaam met hun energie om moeten gaan."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_27214bae5832cf44dbea05bc0094d29dd496da9c_avatar

Views

200+