In het nieuws

Jongens nemen selfies op alle Nederlandse stations

Daniël de Ruig en Yari de Graaf. Foto: Videostill Youtube

Foto van 'Zoë Boven'

2 FEB 2016

Veel jonge mensen gaan tegenwoordig op reis. Een half jaar naar een tropische bestemming vliegen is erg leuk, maar het kan ook anders. De 19-jarige Yari de Graaf en Daniël de Ruig hebben afgelopen jaar alle 404 NS-stations bezocht. Ze reisden het hele land door om op elk station uit te stappen en een selfie te maken.

Yari vertelt aan NRC hoe het plan ontstond. „Ik stond op de trein te wachten en stuurde een selfie naar Daniël, om te laten zien waar ik was. Dat bracht mij op het idee dat met ieder station in Nederland te doen. Daniël is later mee gaan doen en zo zijn we allebei het hele land doorgereisd.”

404 stations

De treinliefhebbers hebben allebei een YouTubefilmpje gemaakt van de 409 selfies op 404 verschillende stations. Ze reisden vaak samen. „Dat is veel gezelliger”, zegt Yari. Om alle stations te bezoeken, waren de jongens vaak afhankelijk van Sprinters.

Bekijk hier de reis van Yari de Graaf:

Daniël herinnert zich dat vooral in het noorden van het land enkele stations lastig bereikbaar waren. „Roodeschool, Stavoren en Geerdijk waren echt een drama. Daar stopt de trein maar een keer per uur heel kort. Dan moet je rennen om hem niet te missen”, zegt hij. Gelukkig was het NS-personeel soms zo aardig even op de jongens te wachten wanneer ze het verhaal vertelden.

8000 euro

Doordat vijf stations afgelopen jaar een andere naam kregen, moesten de twee terug naar die stations om opnieuw een selfie te maken. Daarna was hun missie eindelijk voltooid. Gelukkig zijn de twee student en hebben ze een OV-jaarkaart waarmee ze gratis kunnen reizen. Als ze die niet hadden gehad, waren ze volgens De Graaf per persoon ongeveer 8000 euro kwijt geweest.

Bekijk hier de reis van Daniël de Ruig:

BEKIJK OOK


  Website en app Schiphol uit de lucht.

  Website en app Schiphol uit de lucht

  Website en app Schiphol uit de lucht. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  2 MIN

  Weer problemen voor Schiphol. Waar vorig jaar een stroomstoring al voor chaos zorgde, liggen nu de website en app van de luchthaven plat.

  Wie de site bezoekt, krijgt een mededeling dat die onbereikbaar is, zonder toelichting. Daarnaast doet de app van het vliegveld het ook niet.

  Schiphol weet nog niet wat er aan de hand is en gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de problemen.


  Logo en website van Zalando.

  Zalando wil terugsturen gedragen kleding aanpakken

  Logo en website van Zalando. / ANP

  Foto van 'Metro'

  8 MIN

  Zalando krijgt regelmatig gedragen kleding teruggestuurd. De internetgigant lijkt nu een manier te hebben gevonden om dit in de toekomst te voorkomen. Zo hangt er nu voortaan aan ieder kledingstuk een groot label met daarop de tekst ‘do not remove this tag’.

  Het label is zo’n 10 bij 15 centimeter groot. Verwijder je het label, dan kun je het kledingstuk niet meer terugsturen. „Het is een nieuwe tactiek van het bedrijf, als antwoord op het bekende fenomeen waarbij mensen duurdere kleding bestellen, dragen en dan retourneren” aldus retailexpert Jorg Snoeck.

  Alleen nog in gelegenheidskleding


  Berging containers Waddengebied van start.

  Berging containers Waddengebied van start

  Berging containers Waddengebied van start. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  42 MIN

  Het bergen van de in het Waddengebied overboord geslagen containers kan eindelijk beginnen. Dat stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Er wordt verwacht dat de berging ergens vrijdagmiddag begint.

  „Ik kan er geen precies tijdstip op plakken. Het is nog even wachten tot de golven wat lager zijn, maar ik schat in dat in de loop van de middag de eerste grijper het water ingaat", stelt de woordvoerder.

  Berging containers Waddengebied van start.

  Minister Cora van Nieuwenhuizen bezoekt Terschelling. Foto: ANP.


  Koen geeft dat extra zetje

  Koen Gijzel leert Habiba, een van de sterren uit Groeten uit Holland, hier fietsen

  Foto van 'Iris Hermans'

  1 UUR

  Koentact heet de taalschool van Koen en hij houdt van ‘doeidoei’, zijn Française én vijf Marokkaanse vrouwen en out of the box/boîte/caja/doos. ,,Wat is de meest verkochte cannabis? laat ik ze vragen in coffeeshop Johnny.”

  Kofschip

  Softketchupals variant op kofschip en fokschaap, speurtochten met bier na afloop, de straat op en aan iemand vragen of ze een liedje van Johnny Jordaan kennen, ,,en het even voor ze willen zingen!” De lesmethodes van Koen Gijzel zijn allesbehalve saai te noemen. In zijn Koentact hartje Amsterdam komen mensen uit Amerika tot Zimbabwe, maar het zijn geen inburgeraars of vluchtelingen die meestal vanuit de gemeente een cursus krijgen. ,,Bij ons komen expats die hier voor hun werk zijn, of voor de liefde.” Meer dan wie dan ook dus gemotiveerd om de taal heel goed te leren, ,,net even wat anders dan wanneer je voor drie Eritreeërs staat die de taal moeten leren, maar vol met andere zorgen zitten.”


  Tips om je sportvoornemen vol te houden

  Tips om je sportvoornemen vol te houden

  Foto's: Colourbox

  In samenwerking met Global Savings Group

  2 UUR

  Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

  Meer sporten

  Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


  Verdachte brand: 'Ik kan de tijd niet terugdraaien'

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Gilermo I. (25), hoofdverdachte van de fatale flatbrand in Diemen in de zomer van 2017, heeft vrijdag bij de start van zijn proces spijt betuigd.

  „Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Maar ik kan de tijd niet terugdraaien", zei hij. Op een compilatie van camerabeelden was te zien hoe hij samen met iemand anders de toegangsdeuren naar en in de flat forceerde en hoe korte tijd later een explosie plaatsvond. Kort daarop vulde de hal zich met rook.

  Bij de brand - in de woning van zijn zus Simona (24) op de begane grond in een flat van vijftien etages hoog - kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Twee anderen raakten gewond.


  Fossiele voorouder komt tot leven door robot

  De nagebouwde Orobates pabsti in het lab ©Nature

  Foto van 'Jelmer Visser'

  1 UUR

  Op het eerste gezicht hebben archeologie en animatietechnieken vrij weinig met elkaar te maken. Deze technieken laten de draken in Game of Thrones vliegen, vuurspuwen en paarden door de lucht vliegen, best indrukwekkend want deze draken bestaan natuurlijk niet echt.

  Toch wordt deze techniek niet alleen voor televisieseries maar ook in de wetenschap toegepast. In Nature is te lezen hoe onze verre voorouder, die al 280 miljoen jaar is uitgestorven, met deze special effects tot 'leven' is gewekt. In dit project komen archeologie, anatomie, robotica en animatie allemaal samen. Het resultaat? Een robot en een animatie waarmee dit wezen realistischer is gevisualiseerd dan ooit tevoren.

  De fossiele resten van Orobates pabsti ©Nature


  Een burnpit in de Afghaanse provincie Uruzgan.

  'Nederlandse militairen hebben kanker door burnpits'

  Een burnpit in de Afghaanse provincie Uruzgan. / ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Tientallen Nederlandse militairen denken kanker te hebben gekregen door zogenaamde ‘burnpits’ in Afghanistan. Dat zijn brandende afvalhopen, die onder meer worden gebruikt voor het vernietigen van medisch afval en werkmateriaal.

  De militairen hebben zich gemeld bij jurist Ferre van de Nadort, zo meldt de NOS. Van de Nadort heeft onderzoek naar de burnpits in Kamp Holland gedaan. Kamp Holland was van juli 2006 tot en met juli 2010 een Nederlandse legerbasis in de Afghaanse provincie Uruzgan.

  Onjuiste informatie


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Meerdere ongelukken door gladheid.

  Meerdere ongelukken door gladheid

  Meerdere ongelukken door gladheid. Foto: Colourbox.

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  De winterse buien die over ons land trekken en gepaard gaan met gladheid hebben geleid tot verschillende ongelukken. Het grootste deel van deze ongelukken gaat om gevallen fietsers en van de weg geraakte automobilisten. Berichten over ernstige verwondingen zijn er tot nu toe niet.

  In Rotterdam zag een gevallen fietser er de humor nog wel van in. Dat blijkt uit een tweet van de politie Rotterdam-Oost. „Gevallen fietser nummer zoveel, deze keer 'slechts' een dikke lip. Slachtoffer met humor: Nu heb ik geen botox meer nodig!’’


  'Amerikaanse toewijding NAVO niet ter discussie'

  'Amerikaanse toewijding NAVO niet ter discussie'

  'Amerikaanse toewijding NAVO niet ter discussie'. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Volgens Joe Dunford, de hoogste Amerikaanse militair kunnen Nederland en andere bondgenoten op de Verenigde Staten blijven rekenen. Dat terwijl de Amerikaanse president Donald Trump regelmatig laat blijken, dat hij weinig heeft met het bondgenootschap. Zo sprak hij een paar dagen geleden nog met zijn adviseurs over het verlaten van de NAVO.

  Onderscheiding

  Dunford kreeg op 18 januari in Den Haag een koninklijke onderscheiding. Daarnaast ontving hij veel lof voor zijn inspanningen om bondgenootschappen te creëren. Tijdens deze plechtigheid zei hij geruststellende woorden. „Bondgenootschappen worden juist alleen maar belangrijker voor de VS."


  Likeability of5

  Bakkerij zocht naar vaste klant die overleden bleek

  Afbeelding ter illustratie: ANP.

  Foto van 'Elselotte Smink'

  2 UUR

  Werknemers van Bakker Bart in Middelburg misten afgelopen weken een bekend gezicht. Hans, een van hun vaste klanten, verscheen al dagen niet in de bakkerij.

  De werknemers hebben toen zelf een zoekactie gestart om de man te vinden. Uiteindelijk heeft de politie de 56-jarige man thuis gevonden. Hans was overleden en bleek al vermoedelijk zo’n twee weken in zijn huis te liggen.

  Elke dag, acht jaar lang, kwam Hans een ontbijtje eten bij de Bakker Bart, schrijft AD. Als hij niet kon belde hij de bakkerij af: hierdoor kreeg Hans een band met het personeel en eigenaar Alain Desmedt.


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Eerste fitnesssalon voor je gezicht geopend in LA.

  Eerste fitnesssalon voor je gezicht geopend in LA

  Eerste fitnesssalon voor je gezicht geopend in LA. Foto: Colourbox.

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Als je een jong en fris gezicht wilt zonder allemaal crèmepjes op je gezicht te hoeven smeren, kun je het beste 'even' een vliegticket naar Los Angeles boeken. Daar is namelijk de eerste fitnesssalon voor je gezicht geopend.

  Wat deze salon zo bijzonder maakt? Alle methodes en producten die ze gebruiken zijn volledig natuurlijk. Geen chemische troep of botox.

  De salon is onderdeel van Skin Gym, een merk van verzorgingsproducten dat geen chemische stoffen in zijn producten gebruikt. Daarnaast is het merk helemaal hot bij de Amerikaanse sterren.


  Rode wijn.

  Franse minister vindt wijn niet echt alcohol

  Rode wijn. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Dat de Fransen hun glaasje wijn serieus nemen wisten we al wel. Maar Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw en Voeding heeft zich nu wel op bijzondere wijze uitgelaten over zijn eigen drankje naar keuze. Zo zei hij in een interview met een Franse krant onder meer dat wijn geen alcohol is als alle andere alcoholische dranken.

  „Ik heb nog nooit een jongere gezien die naar een discotheek gaat en dronken thuiskomt omdat hij te veel Côtes du Rhône of Bordeaux heeft gedronken’, aldus de minister.

  Franse cultuur


  Vrouw opgepakt voor smokkel 24 woestijnratten.

  Vrouw opgepakt voor smokkel 24 woestijnratten

  Vrouw opgepakt voor smokkel 24 woestijnratten. Foto: Colourbox.

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  De douaniers op het vliegveld van het Taiwanese eiland Kinmen wisten niet wat ze meemaakten. Toen ze een 60-jarige vrouw tegenhielden omdat ze raar liep, bleek dat de vrouw maar liefst 24 woestijnratten om haar benen had geplakt.

  De vrouw zei tegen de douaniers dat ze de dieren meesmokkelde voor vrienden. Tijdens haar reis naar China zou de vrouw de dieren gekocht hebben bij een dierenwinkel.

  De autoriteiten geloofden haar verhaal niet. Zij vermoedden dat de vrouw dat de vrouw erop uit was gestuurd door criminelen om de controleprocedures van de Taiwanese luchthavens te checken. De vrouw werd vervolgens opgepakt. Een dierenarts heeft vervolgens de 24 woestijnratjes geëuthanaseerd.


  Patty (35): ‘Ik ben al 10 jaar constant zwanger’

  Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 09:04

  In de serie 'Een Huis Vol' konden we afgelopen december genieten en vol bewondering kijken naar de avonturen van drie gezinnen met vijf, acht en tien kinderen. Ook de 35-jarige Patty Hernandez uit Charlotte, North-Carolina, heeft een heel groot gezin.

  Met haar 36-jarige man Carlos kreeg ze tien jaar geleden hun eerste kind. Inmiddels is baby nummer 14 onderweg. Of dat de laatste is?

  Tweelingen en drielingen


  Zorgkosten juist hoger geworden door wijkteams

  Afbeelding ter illustratie: ANP.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:14

  Het doel van de wijkteams was duidelijk: de zorg moest dicht bij de cliënt worden georganiseerd, zodat de zorg minder duur zou worden.

  Maar de teams zorgen juist voor meer zorgkosten. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

  Veertien procent gestegen


  Vmbo- en mbo-school in 1: 'We wisselen docenten uit'

  Vmbo- en mbo-school in 1: 'We wisselen docenten uit'

  De doorstroom van het vmbo naar het mbo wordt volgend jaar soepeler. Foto: ANP

  Foto van 'Femke van Rooijen'

  VANDAAG, 07:59

  Vmbo-leerlingen kunnen vanaf 2020 makkelijker doorstromen naar het mbo. Een nieuw wetsvoorstel van Minister van Engelshoven en minister Slob moet ervoor zorgen dat leerlingen op het vmbo al een begin kunnen maken met een vervolgopleiding. Niet voor alle scholen is dit nieuw. Sommige experimenteren al langer met een programma voor een soepele doorstroom of bevinden zich zelfs in hetzelfde gebouw.

  Nu krijgen vmbo-leerlingen tot het behalen van een diploma les op de middelbare school. Wanneer ze hun diploma binnen hebben, kiezen ze een mbo-opleiding uit en volgen deze bij een mbo-instelling. Vanaf 2020 kunnen middelbare scholen de leerlingen dus al voor het behalen van een vmbo-diploma klaarstomen voor het mbo.

  Een belangrijke ontwikkeling, vindt Ingrid Klink. Ze is afdelingsleider van het vmbo op het Almere College in Dronten en reageert enthousiast op het nieuws. „Het is belangrijk om de overgang zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Leerlingen kunnen niet zomaar een opleiding kiezen op basis van een voorlichting en een open dag want in de praktijk blijkt de studie dan vaak tegen te vallen."


  Treinreizigers balen helemaal niet zo van NS

  Foto: ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 07:25

  Wie op een treinperron staat en een vertraging ziet verschijnen op het scherm, herkent het vast: er wordt in de omgeving wat afgezucht en de ogen gaan her en der rollen. Mopperen op de NS, het lijkt heel gebruikelijk.

  Maar uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet slecht gesteld is met de tevredenheid van treinreizigers. Sterker nog: het percentage treinreizigers dat de NS het rapportcijfer 7 of hoger geeft, lag vorig jaar op 86 procent.

  Hoogste waardering