In het nieuws

Jongens nemen selfies op alle Nederlandse stations

Daniël de Ruig en Yari de Graaf. Foto: Videostill Youtube

Foto van 'Zoë Boven'

2 FEB 2016

Veel jonge mensen gaan tegenwoordig op reis. Een half jaar naar een tropische bestemming vliegen is erg leuk, maar het kan ook anders. De 19-jarige Yari de Graaf en Daniël de Ruig hebben afgelopen jaar alle 404 NS-stations bezocht. Ze reisden het hele land door om op elk station uit te stappen en een selfie te maken.

Yari vertelt aan NRC hoe het plan ontstond. „Ik stond op de trein te wachten en stuurde een selfie naar Daniël, om te laten zien waar ik was. Dat bracht mij op het idee dat met ieder station in Nederland te doen. Daniël is later mee gaan doen en zo zijn we allebei het hele land doorgereisd.”

404 stations

De treinliefhebbers hebben allebei een YouTubefilmpje gemaakt van de 409 selfies op 404 verschillende stations. Ze reisden vaak samen. „Dat is veel gezelliger”, zegt Yari. Om alle stations te bezoeken, waren de jongens vaak afhankelijk van Sprinters.

Bekijk hier de reis van Yari de Graaf:

Daniël herinnert zich dat vooral in het noorden van het land enkele stations lastig bereikbaar waren. „Roodeschool, Stavoren en Geerdijk waren echt een drama. Daar stopt de trein maar een keer per uur heel kort. Dan moet je rennen om hem niet te missen”, zegt hij. Gelukkig was het NS-personeel soms zo aardig even op de jongens te wachten wanneer ze het verhaal vertelden.

8000 euro

Doordat vijf stations afgelopen jaar een andere naam kregen, moesten de twee terug naar die stations om opnieuw een selfie te maken. Daarna was hun missie eindelijk voltooid. Gelukkig zijn de twee student en hebben ze een OV-jaarkaart waarmee ze gratis kunnen reizen. Als ze die niet hadden gehad, waren ze volgens De Graaf per persoon ongeveer 8000 euro kwijt geweest.

Bekijk hier de reis van Daniël de Ruig:

BEKIJK OOK


  Voorzitter uit Partij voor Dieren gezet

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voorzitter Sebastiaan Wolswinkel van de Partij voor de Dieren (PvdD) is door het bestuur uit de partij gezet. Het rommelde al langer tussen het partijbestuur en de 25-jarige voorzitter. Hij wilde meer transparantie en interne discussie in de partij.

  Persoonlijke opvattingen uiten

  In een verklaring laat de partij weten tot het besluit te zijn gekomen "nadat Wolswinkel de afgelopen maanden stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neerlegde en de partij meermaals in de media beschadigde door onder andere zijn persoonlijke opvattingen te uiten".


  De opgepakte bewoner van het huis waar ook een vader en zijn kinderen in totale afzondering leefden, liep jarenlang rond met een groot geheim. Foto: ANP

  Zes mensen in woning Ruinerwold zijn vader met zijn 5 kinderen

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De zes mensen die de politie aantrof in een woning in Ruinerwold zijn vijf kinderen en hun vader. Dat hebben ze zelf tegenover de politie verklaard.

  Huurder zit nog vast

  Daarnaast is een andere man aangehouden. Hij is de huurder van het pand. „We weten nog niet wat de relatie met de overige personen is. Dit maakt deel uit van ons onderzoek. Hij is ingesloten voor verhoor en zit nog vast", aldus de politie.


  Opgepakte man Ruinerwold is klusjesman Josef B.

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De opgepakte bewoner van het huis waar ook een vader en zijn kinderen in totale afzondering leefden, liep jarenlang rond met een groot geheim. Mensen die klusjesman Josef B. (58), de huurder van het pand, kennen staan perplex dat hij vooral de kinderen zo aan hun lot heeft overgelaten, meldt het AD.

  Josef B. was vrijwel dagelijks te vinden in een werkplaats in Meppel op nog geen kwartiertje rijden van de boerderij waar hij veel kluste, weten ondernemers die een bedrijf hebben in de buurt. In de ruimte kon hij de mooiste meubels maken, vooral voor plezierjachten, vertelt timmerman Tonnie die al zeven jaar naast hem zit met zijn eigen werkruimte.

  Hield privé-leven geheim


  Slechthorenden hebben slechtere gezondheid door problemen in de zorg

  Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Doven en slechthorenden lopen tegen zoveel problemen in de zorg aan dat ze een slechtere gezondheid hebben dan mensen zonder gehoorproblemen. Hun problemen zijn vergelijkbaar met die van etnische minderheidsgroepen. Dat concludeert Anika Smeijers, die dinsdag op haar bevindingen promoveerde, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

  Valt niet mee te communiceren

  „Het viel me op dat artsen denken dat de communicatie met dove of slechthorende patiënten prima verloopt: ‘Ze kunnen liplezen en anders schrijf ik het toch op?’ Doven en slechthorenden zijn het daar totaal niet mee eens. Veel dove mensen gaven aan dat met artsen niet te communiceren valt", aldus de promovenda.


  Amsterdam trekt 4 miljoen uit voor aanpak drugshandel

  Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Amsterdam treft maatregelen om een einde te maken aan de "ontwrichtende gevolgen" van drugshandel in de stad. Zo moet worden voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit belanden en gaat de gemeente recreatieve gebruikers confronteren met de schaduwzijden hiervan. Het stadsbestuur wil de komende vier jaar 4 miljoen euro uittrekken voor de aanpak van drugshandel en preventief beleid.

  Speciale teams tegen zwijgcultuur

  „Nu de drugshandel verhardt, de bedragen groter worden en drugscriminelen minder scrupules hebben om tegenstanders te liquideren en zelfs de rechtsstaat te ontwrichten, mag dit leiden tot nieuw bewustzijn onder gebruikers", staat in het bijbehorende programma Weerbare mensen, Weerbare wijken.


  Likeability of2

  Tiener (14) neergestoken in Rotterdam

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 14-jarige jongen is ernstig gewond geraakt door een steekpartij aan de Montessoriweg in Rotterdam-Zuid. De tiener is in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee minderjarige verdachten aangehouden. Een derde verdachte is nog op de vlucht.

  De jongen werd omstreeks 15.00 uur op straat neergestoken. De drie verdachten gingen er meteen vandoor. Agenten ter plaatse konden na een zoektocht met onder andere hulp van cameratoezicht de twee verdachten aanhouden.

  Het motief van de dader is vooralsnog onbekend. Ook is nog onduidelijk of het gaat om een leerling van het in de straat gelegen Montfort College.


  saddislike
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Gearresteerde man Ruinerwold niet vader van de zes kinderen

  De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Volgens burgemeester Roger de Groot bestond het aangetroffen gezin uit de oudere man en kinderen tussen de 18 en 25 jaar oud.

  De moeder zou al zijn overleden voordat 'het gezin' zijn intrek nam in het pand. De kinderen en onbekende man zouden al 9 jaar zijn ondergedoken in de kelder.

  Provisorische woonruimtes


  Duitse broertjes van 8 en 5 veroorzaken crash met auto ouders

  Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 8-jarige jongen en zijn 5-jarig broertje hebben maandagavond in de Duitse plaats Hagen een ongeluk veroorzaakt nadat zij de auto van hun ouders hadden meegenomen. Gelukkig raakte er niemand gewond bij het ongeluk, de auto bracht het er iets minder goed vanaf.

  Botsing

  De oudste van de twee zou de chauffeur zijn geweest toen de auto tegen een geparkeerde aanhanger knalde. Zijn broertje zat op de bijrijdersstoel. Naast de aanhanger raakte ook een geparkeerde auto beschadigd. Het ongeluk gebeurde een straat verder dan de straat waar het gezin woont.


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Likeability of5

  Politie neemt 35 illegale taxi's in beslag

  Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In een onderzoek naar illegaal taxivervoer heeft de politie 35 taxi's in beslag genomen. De voertuigen zijn afkomstig van bedrijven in Heerhugowaard, Woerden en Zaandam. Maar volgens de politie boden de taxichauffeurs hun illegale diensten vooral aan in de regio Amsterdam.

  Niet verzekerd

  Bij het onderzoek bleek eveneens dat 25 van de 35 taxi's niet verzekerd waren. Het onderzoek had plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie met behulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Woensdagochtend richting Utrecht? Bereid je voor op overlast

  Het belooft weer erg druk te worden op de wegen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de snelwegen rond Utrecht op woensdagochtend zoveel mogelijk te mijden in verband met het boerenprotest.

  De verwachting is dat op de wegen rond Utrecht veel overlast zal zijn door tractoren die richting De Bilt rijden, waar het RIVM is gevestigd. Ook de werkzaamheden aan de Galecopperbrug kunnen volgens Rijkswaterstaat extra reistijd opleveren.

  Mogelijk duizenden trekkers


  De bekendste keelsnoepjes vind je vanaf volgend jaar in papier

  Fotobewerking. / ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Wie kent ze niet? De bekende Anta Flu-keelsnoepjes in het oranje (of blauwe, of zwarte, of gele, of groene) wikkeltje. Vanaf volgend jaar zijn ze niet meer in plastic, maar in papier verpakt. 

  Als je keelpijn hebt en kiest voor de keelsnoepjes, verslijt je zomaar tientallen snoepjes op een dag. En waar blijven de verpakkingen? Overal. Dat is onder meer te zien op straat.

  Minder belasting voor milieu


  Likeability of2

  Gezin wacht jarenlang in kelder in Drenthe op 'einde der tijden'

  De boerderij op een dronebeeld. / ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  In het Drentse Ruinerwold is een onbekende vader met zes kinderen ontdekt. Het gezin woonde al jaren in de kelder van de boerderij en wachtte daar op ‘het einde der tijden’. 

  De politie heeft de zes mensen uit de woning gehaald. De eigenaar van het pand, een man van 58 die niet wilde meewerken aan het onderzoek, is opgepakt.

  Compleet in de war


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  Tot 5,5 jaar cel voor broers die ober mishandelden

  De broers worden naar de rechtszaal geleid. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Nederlandse broers Armin N. en Arash N., die vorig jaar een ober in Praag zwaar toetakelden, zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5,5 en 5 jaar.

  Het hof acht zware mishandeling bewezen. De mannen mogen tien jaar lang Tsjechië niet meer in. Als de straf onherroepelijk is, kunnen de twee er voor kiezen hun celstraf in Nederland uit te zitten.

  OM en broers in beroep


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Onderzoekers ontdekken tunnel onder Kamp Amersfoort

  In het kamp zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen. / ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  In Kamp Amersfoort is een geheime tunnel ontdekt. In memoires werd er door oud-gevangenen al gesproken van een tunnel, maar nu blijkt deze er echt te zijn.

  Onderzoekers hebben de bijzondere vondst gedaan nadat er gericht gezocht kon worden en de verbindingsgang werd blootgelegd. Het gaat om een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp met elkaar verbond.

  Snel doorloodsen


  Likeability of3

  Londense politie gaat klimaatactivisten harder aanpakken

  De activisten van Extinction Rebellion in Londen. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De Britse politie gaat harder optreden tegen klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (ER) in Londen na een week van confrontaties tussen betogers en de politieagenten.

  Activisten die de straat op gaan kunnen worden opgepakt. „Elke bijeenkomst die in verband staat met de opstand van Extinction Rebellion in Londen moet worden gestaakt", is te lezen in de verklaring van de politie.

  Meer dan 1400 mensen


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Man vindt levend begraven baby bij begrafenis eigen kind

  Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  In Noord-India heeft een dorpeling een afgrijselijke vondst gedaan. Op de uitvaart van zijn doodgeboren kind ontdekte hij een aarden pot, waarin een baby zat. Wonderbaarlijk: het kindje leefde nog. 

  De man zag de pot zo'n 90 centimeter onder de grond zitten toen hij een graf aan het graven was. De Indiase politie noemt de vondst ‘onmenselijk’ en spreekt over een poging tot kindermoord. In het land zijn in de afgelopen jaren veel kinderen vermoord, vooral jonge meisjes.

  Leven gered


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Terugkeer van IS-kinderen is 'bespreekbaar' voor VVD

  Turkije is Syrië binnengevallen. Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Voor de VVD is het bespreekbaar om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz maandagavond in Pauw.

  „Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen", zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een „jaar of vijf, zes".

  Volgens het Kamerlid hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar „als die ouders geen recht hebben om terug te keren" is het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze.


  Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

  Kim: van jonge mileu-activist tot politica Europa

  Foto's: Benoît Bourgeois / European Union 2019

  In samenwerking met het Europees Parlement

  GISTEREN

  In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 1: Kim van Sparrentak van GroenLinks.

  Opeens zit ze in de EU-vergaderbanken in Brussel en Straatsburg. De Zeeuwse Kim van Sparrentak, 29 nog maar en daarmee de jongste Nederlander. Zevende stond ze dit voorjaar op de GroenLinks-lijst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Kansloos zou je zeggen, maar door een grote berg voorkeursstemmen mocht zij haar koffers pakken om een van de drie partijzetels te ‘bemannen’. „En dat bevalt goed! Maar ik had het natuurlijk nooit verwacht. Ik had een baan waarbij het ging om eerlijke energietransitie en dacht dat nog wel even te blijven doen. Nu werk ik aan dezelfde waarden, maar op een heel ander niveau. In de plenaire zaal denk ik nog wel ‘wow’… En wat mooi dat ik dit mag doen.”

  Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks