In het nieuws

Jongens nemen selfies op alle Nederlandse stations

Daniël de Ruig en Yari de Graaf. Foto: Videostill Youtube

Foto van 'Zoë Boven'

2 FEB 2016

Veel jonge mensen gaan tegenwoordig op reis. Een half jaar naar een tropische bestemming vliegen is erg leuk, maar het kan ook anders. De 19-jarige Yari de Graaf en Daniël de Ruig hebben afgelopen jaar alle 404 NS-stations bezocht. Ze reisden het hele land door om op elk station uit te stappen en een selfie te maken.

Yari vertelt aan NRC hoe het plan ontstond. „Ik stond op de trein te wachten en stuurde een selfie naar Daniël, om te laten zien waar ik was. Dat bracht mij op het idee dat met ieder station in Nederland te doen. Daniël is later mee gaan doen en zo zijn we allebei het hele land doorgereisd.”

404 stations

De treinliefhebbers hebben allebei een YouTubefilmpje gemaakt van de 409 selfies op 404 verschillende stations. Ze reisden vaak samen. „Dat is veel gezelliger”, zegt Yari. Om alle stations te bezoeken, waren de jongens vaak afhankelijk van Sprinters.

Bekijk hier de reis van Yari de Graaf:

Daniël herinnert zich dat vooral in het noorden van het land enkele stations lastig bereikbaar waren. „Roodeschool, Stavoren en Geerdijk waren echt een drama. Daar stopt de trein maar een keer per uur heel kort. Dan moet je rennen om hem niet te missen”, zegt hij. Gelukkig was het NS-personeel soms zo aardig even op de jongens te wachten wanneer ze het verhaal vertelden.

8000 euro

Doordat vijf stations afgelopen jaar een andere naam kregen, moesten de twee terug naar die stations om opnieuw een selfie te maken. Daarna was hun missie eindelijk voltooid. Gelukkig zijn de twee student en hebben ze een OV-jaarkaart waarmee ze gratis kunnen reizen. Als ze die niet hadden gehad, waren ze volgens De Graaf per persoon ongeveer 8000 euro kwijt geweest.

Bekijk hier de reis van Daniël de Ruig:

BEKIJK OOK


  Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren.

  Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren

  Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  26 MIN

  Er heerst chaos in China. Door de uitbraak van het coronavirus worden onderbemande ziekenhuizen overspoeld met mensen en liggen er bewusteloze mensen op straat. Ook is er een groot tekort aan beschermende pakken.

  Ziekenhuizen in Wuhan, de grootste besmettingshaard, zouden de toestroom van patiënten niet meer aankunnen. Er zijn niet genoeg bedden om alle mensen op te kunnen vangen en er is een groot tekort aan doktoren en ander medisch personeel.

  Inmiddels zijn er al ruim 1300 mensen besmet met het coronavirus. Daarnaast zijn er al 41 mensen overleden als gevolg van de ziekte. Ook het personeel dat in de ziekenhuizen werkt, loopt gevaar. Infectieziektenspecialist Jiang Jijun overleed aan een hartstilstand tijdens het verzorgen van de patiënten en een zwangere verpleegster kreeg het virus.


  Film Bad Boys for Life trekt volle zalen.

  Film Bad Boys for Life trekt volle zalen

  Film Bad Boys for Life trekt volle zalen. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  41 MIN

  De nieuwe actiefilm Bad Boys for Life blijft het onverminderd goed doen in de Nederlandse bioscopen. Het derde deel in de actiereeks met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen trok in twee dagen tijd al meer dan 66.000 bezoekers.

  De film staat daarmee boven aan de lijst met best bekeken titels van dit moment. Dat blijkt zaterdag uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen.

  Het is het eerste deel in dertien jaar tijd in de reeks. De film werd geregisseerd door het Belgische dertigersduo Bilall Fallah en Adil El Arbi, die doorbraken met de rauwe dramafilms Black en Patser (waarin Ali B een bijrol speelde). Actieproducent Jerry Bruckheimer vroeg het tweetal daarna Bad Boys III te maken.


  Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg.

  Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg

  Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Voor veel mensen is dit hun grootste angst; je ligt op de operatietafel op het punt om onder zeil gebracht te worden en de chirurg die de operatie uitvoert, leest in plaats van jouw naam de naam van een andere patiënt voor. Het overkwam Henk Hesen (53).

  Hesen lag op de operatietafel van een ziekenhuis in Arnhem toen men erachter kwam dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Hij had een afspraak voor een dotterbehandeling.

  Eenmaal op de operatietafel werd hij steeds aangesproken als 'meneer Poort'. Toen de arts ook nog vroeg hoe het hem na zijn hartoperatie was vergaan, besloot Hesen de benen te nemen. Hij had namelijk nog nooit een hartoperatie gehad.


  Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië.

  Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië

  Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Het coronavirus is nu ook voor het eerst vastgesteld in Australië, Maleisië en Frankrijk. 

  Een persoon die vorige week van Wuhan naar Melbourne is gereisd, draagt het virus bij zich. Nog zeven mensen worden onderzocht in Australië. Dat schrijft de krant Herald Sun. In Maleisië is de ziekte bij drie mensen aangetroffen.

  Het coronavirus brak uit in China en heeft aan zeker 41 mensen het leven gekost. In China hebben 1287 mensen het virus. Zaterdag werd bekend dat ook een dokter uit Wuhan aan de gevolgen van het virus is overleden.


  Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije.

  Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije

  Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  In het zuidoosten van Turkije zijn vrijdag mensen om het leven gekomen doordat het gebied werd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8.

  Het dodental is inmiddels opgelopen naar twintig, meldt de rampenbestrijdingsdienst. Er zijn zeker 920 mensen gewond geraakt.

  Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep. Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer.


  Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer.

  Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer

  Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Weginspecteurs van Rijkswaterstaat geven steeds vaker boetes voor wangedrag in het verkeer. Dat blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat voor De Telegraaf verzamelde.

  De zogenoemde snelwegboa’s schreven het afgelopen jaar een recordaantal van 3447 boetes uit voor zaken als het negeren van een rood kruis, oneigenlijk stilstaan of rijden op de vluchtstrook.

  „Het aantal bekeuringen dat onze collega’s uitschreven is daarmee verdubbeld. Dat betekent dat het gedrag van weggebruikers er niet beter op is geworden", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.


  Instagrammer laat zien hoe influencers content maken

  Het perfecte kiekje schiet je niet zomaar / Pexels

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  De meest mooie foto's worden ons dagelijks op Instagram voorgeschoteld. Maar net als bij een professionele fotoshoot, is het soms knap lastig om het perfecte kiekje te schieten.

  Tank Sinatra vond het daarom tijd om de consument eens een kijkje achter de schermen te geven. Op 10 januari lanceerde hij een Instagram-account waarop te zien is hoe mensen zich laten filmen en fotograferen.

  De meest opvallende dingen komen voorbij. Mensen die fanatiek aan het dansen zijn zonder muziek, dieren in de spotlights en er wordt op heel wat objecten geklommen voor de beste hoek.


  Likeability of5

  Wetenschappers ontdekken wandelende haai

  We kennen haaien vooral in deze variant / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Haaien hebben niet bepaald een goede reputatie. We denken al snel aan de Jaws-films of brute aanvallen. Maar sommige haaien zijn zo slecht nog niet.

  Wetenschappers hebben namelijk een nieuwe haai ontdekt, en wel eentje die graag een wandeling maakt. Letterlijk, deze haai heeft namelijk pootjes. Wetenschappers vonden de nieuwe soort en presenteerden hun bevindingen in Marine and Freshwater Research.

  Hele oude dieren


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Likeability of5

  Kilo's cocaïne gevonden in Breda en Rotterdam

  Beeld ter illustratie / Pixabay

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De douane heeft vrijdag bij een controle een partij van ongeveer 150 kilo cocaïne aangetroffen. Dat gebeurde bij een transportbedrijf in de Botlek. Vermoedelijk heeft dit bedrijf niets met de drugssmokkel te maken, aldus de douane.

  De drug zat verstopt in plastic emmers met strooizout. De lading had als bestemming het Verenigd Koninkrijk. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

  Italiaanse bestuurder


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  Medische herkeuringen CBR niet versoepeld

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Mensen die zich periodiek moeten laten keuren voor hun rijbewijs, moeten dat blijven doen. De lijst met aandoeningen waarbij mensen zich moeten laten herkeuren, blijft hetzelfde.

  De Gezondheidsraad ziet geen mogelijkheden om te snoeien in de lijst. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

  Versoepeling


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Deze man probeert een oplossing te vinden voor het coronavirus

  Deze man probeert een oplossing te vinden voor het coronavirus

  Autoriteiten op een Thais vliegveld bekijken een scanner om de lichaamstemperatuur van reizigers te meten. / EPA

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Metro sprak met professor Anthony Fehr, van de afdeling moleculaire biowetenschappen aan de Amerikaanse universiteit van Kansas.

  Autoriteiten zijn bezorgd dat het coronavirus, voor het eerst vastgesteld op een vismarkt in de Oost-Chinese stad Wuhan, zich zal verspreiden met wereldwijde besmetting tot gevolg. Het virus veroorzaakt een longontsteking. Patiënten hebben last van hoesten, ademhalingsproblemen en koorts. Dat is vervelend, omdat voor het aansterken een sterk immuunsysteem van belang is.

  Anthony Fehr, assistent-professor bij de afdeling moleculaire biowetenschappen aan de universiteit van Kansas, werkt aan het ontwikkelen van een medicijn dat zich richt op een deel van het virus dat vergelijkbaar is onder alle coronavirussen.


  Likeability of3

  Boeren willen naar het Catshuis voor 'massaal protest'

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Boeren willen op woensdag 5 februari weer massaal voor een protest naar het Catshuis in Den Haag. Op die dag staat volgens de actiegroep Farmers Defence Force opnieuw een gesprek tussen het Landbouwcollectief en premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw gepland.

  Farmers Defence Force wil dat er op 5 februari „spijkers met koppen worden geslagen". „Daar moet de finale klap worden gegeven", aldus de actiegroep in een verklaring. „Het is judgementday. FDF heeft jullie nodig. Druk is nog nooit zo belangrijk geweest als op deze dag. Zorg dat Rutte zich wel drie keer bedenkt voor hij de Nederlandse boeren opnieuw durft te belazeren. Wij accepteren geen offers van boeren meer. Wij accepteren geen leed voor onze families meer. Het is genoeg geweest".

  Diverse acties uit onvrede


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Geen besluit over verhuizing mariniers naar Zeeland

  Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de verhuizing van het Korps Mariniers naar een nog te bouwen kazerne in het Zeeuwse Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zei eind maart duidelijkheid te willen geven over de kwestie.

  Ze gaat begin volgende week overleggen met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. Die zijn boos omdat donderdag uitlekte dat de verhuizing van Doorn naar Zeeland van de baan zou zijn. Veel mariniers zijn tegen de verhuizing en verlaten het korps.

  Consequenties bespreken


  Tinder introduceert paniekknop

  Tinder introduceert paniekknop

  Tinder introduceert paniekknop. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Tinder is momenteel bezig met ontwikkelen van een mogelijkheden om het gebruik van de populaire datingapp nog veiliger te maken voor gebruikers.

  De bedoeling is dat indien gebruikers zich onveilig voelen tijdens een date, het mogelijk wordt een paniekknop in te schakelen. Deze knop zal bij gebruik contact opnemen met de politie.

  Om dit mogelijk te maken werkt de datingapp nauw samen met Noonlight, een veiligheidsplatform dat locaties van gebruikers volgt.


  Likeability of5

  Oud-coffeeshopbaas Van Laarhoven blijft toch in cel

  Geert-Jan Knoops en Carry Knoops, de advocaten van Van Laarhoven / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven blijft in de cel. De rechter in Den Haag wees vrijdagmiddag zijn eis af zijn gratieverzoek thuis te mogen afwachten.

  Ook wordt hij niet met onmiddellijke ingang opgenomen in een ziekenhuis. Volgens de rechter kan hij over een dergelijke strafonderbreking niet beslissen en is daarvoor een andere procedure nodig.

  Witwassen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Zes doden door schietpartij in Duitse plaats Rot am See

  Politie op plaats delict / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Door een schietpartij in het zuiden van Duitsland zijn zes doden gevallen. Dat heeft de politie gemeld, aldus diverse Duitse media.

  De schietpartij was vrijdag in de plaats Rot am See in de deelstaat Baden-Württemberg. Er is een verdachte gearresteerd. Volgens de politie vielen de schoten in een gebouw bij het station. Twee mensen raakten gewond.

  Relationeel incident


  Van der Weijden gestopt met zwemmen

  Maarten van der Weijden gestopt met wereldrecordpoging

  Van der Weijden gestopt met zwemmen / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Maarten van der Weijden is na ruim 18 uur gestopt met zwemmen. Het is hem niet gelukt het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren.

  Dat bevestigt zijn woordvoerder aan Metro. Van der Weijden moest meer dan 101,9 kilometer zwemmen, en had rond 13.30 uur bijna 80 kilometer in armen en benen. De olympisch kampioen kreeg het zwaarder en zwaarder en het record verbreken was uiteindelijk niet meer haalbaar. Hij was „fysiek echt op", laat zijn woordvoerder weten. „In de laatste twee uur was het verval groot. Hij heeft geknokt en alles gegeven, maar fysiek ging het niet meer."

  Op de livestream, die door 24 uur zwemmen Maarten van der Weijden Foundation in stand werd gehouden, staat: kijkers, donateurs, publiek en alle anderen die deze recordpoging van Maarten hebben mogelijk gemaakt: bedankt!


  Geen extra opvang onderwijsstaking: 'Rek is eruit'

  Geen extra opvang onderwijsstaking: 'Rek is eruit'

  Geen extra opvang onderwijsstaking: 'Rek is eruit' / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaat er weer gestaakt worden door het onderwijs. In tegenstelling tot vorige stakingen is er bij de kinderopvang nagenoeg geen ruimte meer om ouders te hulp te schieten. „De grenzen van wat mogelijk is zijn bereikt.”

  Net als in het onderwijs, kampt ook de kinderopvang met flinke tekorten. Volgens woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang René Loman gaat het momenteel om ruim 3000 vacatures: „Dat zijn er zelfs meer dan nu in het onderwijs openstaan.” Daar staat momenteel 2400 vacatures open, vertelt Loman. Hoewel ze ouders heel graag tegemoet willen komen, is de rek eruit.

  Dat blijkt uit een enquête die de brancheorganisatie heeft gehouden onder hun de ruim 900 leden. Een derde geeft aan met dusdanige krapte te kampen, dat extra opvang tijdens de onderwijsstaking niet mogelijk is.