Foto: ANP / Lex van Lieshout

Faillissement winkelketen: waar gaat het mis?

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Els Anker'

Els Anker

23 FEB 2016

Gevestigde winkelketens als V&D, Scapino, DA en Schoenenreus zijn de afgelopen tijd uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Ook het moederbedrijf van de sportwinkels Perry Sport en Aktiesport heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd.

In de meeste gevallen leidt uitstel van betaling tot een faillissement. Een selectie van enkele winkelketens waarvoor afgelopen jaar het doek is gevallen: waar ging het mis?

Grote impact

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het aantal faillissementen in 2015 met ruim 17 procent, maar het bankroet van V&D en Macintosh toont aan dat de impact ervan groot is. Faillissement ligt niet zelden op de loer door gebrek aan visie (V&D), teruglopende omzet (Miss Etam), of hoge kosten of onenigheid binnen het bedrijf (DA), meent ondernemerswebsite Sprout.

Ook hebben de opkomst van internet en de crisis het fysieke winkellandschap geen goed gedaan: veel bedrijven die failliet zijn gegaan, zijn te laat overgestapt naar e-commerce. Daarmee lopen winkels een grote omzet mis: naar verwachting zal internet in 2025 goed zijn voor 20 tot 25 procent van de totale omzet in de detailhandel.

Oplopen

Het ING Economisch Bureau meent dat de winkelleegstand de komende jaren dreigt op te lopen. Het wordt namelijk steeds moeilijker om winkels rendabel te houden of te maken. „De druk op de omzet neemt toe per vierkante meter”, aldus de ING. „Waar deze in 2007 naar schatting nog ruim 3500 euro per vierkante meter (per jaar) bedroeg, is de omzet per vierkante meter gezakt tot een kleine 3200 euro in 2015.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

54 MIN

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

3 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 17:59

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 17:47

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.