Rotterdam

Onderbroek wassen terwijl je tankt, is doodnormaal

Volgens Ria van Splunter (63) zullen er de komende jaren meer mogelijkheden tot wassen aan de pomp komen. /Vincent van Dordrecht

Foto van 'Daniëlle Rijsdijk'

26 JAN 2016

Wassen aan de pomp? Doodnormaal in Rotterdam-Zuid. De Texaco aan de Vaanweg is sinds kort uitgerust met twee wasmachines en een droger. Nadat de auto is volgegooid met brandstof, kunnen automobilisten bij deze pomp kleding, dekbedden, kussens en slaapzakken voor een bedrag van 4 tot 8 euro laten reinigen.

Sceptisch

In dertig minuten is de was klaar. Wil je het hele zaakje laten drogen, dan ben je 2 euro duurder uit en nog eens vijftien minuten verder. „Ik denk dat we in de nachtdienst dan maar moeten gaan strijken”, grapt de 63-jarige pomphouder Ria van Splunter. Toegegeven, de manager was in het begin ook sceptisch. ,,Een wasmachine? Hier? Dat was mijn eerste reactie. Het is de reactie van veel mensen die de apparaten hier voor het eerst zien. We zijn nu een paar weken verder en het is een groot succes! Ik denk dat er hier al ruim 150 klanten hebben gewassen. Ja hoor.”

Grote wasjes, kleine wasjes

Wie er zoal een was komen draaien? Splunter: „Mensen van wie de wasmachine het thuis heeft begeven of mensen die helemaal geen apparaat hebben. Daar zijn er best veel van. Vorige week kwam hier een mevrouw van wie de hele garage onder water was komen te staan. Ze kon niks en zat met vieze kleding, toen heeft ze de boel hier gewassen. Ik zou de apparaten ook zelf gebruiken: voor mijn lakens en gordijnen. Normaal laat ik die stomen, maar hier ben je goedkoper en sneller uit.”

Hondendouche

Hans, die de zaak binnenloopt voor een broodje, ziet het nog niet zitten. „Wassen? Nee hoor, ik ben gelukkig getrouwd en heb een heel lieve vrouw die thuis voor me wast. Maar toch, ze brengt me wel op een idee, want het wassen van lakens doe je thuis niet zo snel.” Splunter mag de pensioengerechtigde leeftijd dan haast aantikken, de goedlachse blondine die woont in Vlaardingen zit nog vol nieuwe ideeën. Haar nieuwste project: de doggy wash of in het Nederlands de hondendouche. „Lijkt me geweldig: een douche voor honden. En er zijn hier veel honden en baasjes willen die beesten toch ook niet altijd in hun eigen douche wassen. De tijd dat je alleen voor een peuk naar het benzinestation komt, is echt voorbij. Je moet vernieuwen, nadenken over nieuwe diensten. Het zou mij niks verbazen als de wasserette aan de pomp snel oprukt.”

‘Tankstation krijgt andere functie’

Alleen voor een volle tank en een pak peuken naar de pomp? Niet in de toekomst. Martijn van der Kolk, woordvoerder van BETA, de landelijke belangenvereniging voor pomphouders, voorziet een verandering in het aanbod van diensten. „Door het wegvallen van veel lokale ondernemers, denk aan broodzaken, verschuift de functie van het tankstation. Pomphouders zien kansen en benutten die ook. Zo krijgt het tankstation een grote maatschappelijke taak. Er komen ongetwijfeld meer wasserettes.”


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

VANDAAG, 10:12

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

GISTEREN

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

GISTEREN

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten


Onderwijsprestaties leerlingen Zuid blijven stijgen

Foto van ''

8 MRT 2019

De gemiddelde score van leerlingen op Rotterdam Zuid bij de Centrale Eindtoets is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Het verschil tussen Zuid en de resultaten van leerlingen in grote steden wordt daarmee steeds kleiner.

Investeren in extra onderwijs