Snelle digitale boete tegen agressie op perrons

Het bonnenboekje verdwijnt. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

29 JAN 2016

NS gaat overlastgevers op het station en in de trein digitaal bekeuren. De spoorvervoerder denkt met deze snelle vorm van boetes uitschrijven agressie tegen te kunnen gaan. „Het voorkomt lange gesprekken en het oplopen van irritaties bij de overlastgever. Dit verkleint de kans op escalatie”, zegt een NS-woordvoerder.

Op dit moment loopt er een succesvolle proef die op termijn landelijk uitgerold gaat worden. Achttien medewerkers Veiligheid & Service (V&S) van NS op Den Haag en twee conducteurs zijn uitgerust met een applicatie op de smartphone waarmee zij in een paar minuten een bekeuring kunnen uitdelen. „Normaal gesproken duurt het invullen van een boeteformulier tussen de tien en vijftien minuten”, gaat de NS-woordvoerder verder. „De kans dat de situatie escaleert is dan veel groter dan met het digitale systeem. Daarmee duurt het slechts een minuut of drie.”

Foto ID-bewijs

Het gaat hierbij over overtredingen zoals overlast veroorzaken of roken op plaatsen waar het niet mag. De V&S-medewerker, een buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA), scant het identitetsbewijs van de raddraaier en twee dagen later krijgt diegene de bon binnen. „Dit voorkomt lange gesprekken die kunnen escaleren. Ander pluspunt is dat er gedurende het administratieve proces minder fouten kunnen worden gemaakt.”

Bodycams

Het is een van de innovaties waarmee de spoorvervoerder agressie tegen ov-personeel probeert tegen te gaan „Elk incident tegen reizigers of NS-personeel blijft er één te veel”, zegt Michel Bourgonje, programmamanager sociale veiligheid bij NS. „Dat is de reden dat we volop bezig blijven met het onderzoeken van wat we nog meer kunnen doen in samenwerking met de politie.” Er loopt momenteel ook een proef met bodycams bij beveiligers en V&S-personeel.

Meer maatregelen

Dagelijks krijgt ov-personeel te maken met agressie en intimidatie. Vorig jaar werden door de overheid en NS acht maatregelen afgesproken om de veiligheid voor het rijdend personeel te verbeteren.

Niet alle maatregelen zijn al uitgevoerd. Bijvoorbeeld het plaatsen van twee conducteurs op de trein na 22.00 uur. Dit is voor NS niet eenvoudig te bewerkstelligen. De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) heeft donderdag laten weten deze maatregel erg belangrijk te vinden en heeft de regering opgeroepen om met extra financiële middelen te komen om dit toch snel mogelijk te maken. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over ov-geweld.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

53 MIN

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

3 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 17:59

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 17:47

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.