Doodknuppelen jonge kangoeroe gevolg vleesindustrie

4 januari 2016 om 13:45 door Anne-Fleur Pel
Doodknuppelen jonge kangoeroe gevolg vleesindustrie
Foto: ANP

Kangoeroevlees serveren aan je gasten wordt steeds populairder in Nederland. Dit is echter niet zonder gevaar voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn, zegt de Partij voor de Dieren (PvdD) die pleit voor een Europees importverbod. Zo worden jonge weeskangoeroes doodgeknuppeld als gevolg van de vleesindustrie.

Bijna een vijfde van de Australische productie van kangoeroevlees is bestemd voor de Nederlandse markt. Een toename van 400 procent sinds 2007. Nederland is daarmee een van ‘s werelds belangrijkste afnemers van kangoeroevlees, weet de PvdD.

De productie van kangoeroevlees gaat volgens de partij gepaard met ernstige aantasting van het dierenwelzijn. „Jonge kangoeroes worden doodgeknuppeld omdat de Australische regering dit de meest humane methode vindt”, stelt PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme in Kamervragen aan de minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Economische Zaken. Ook vallen de weeskangoeroes ten prooi aan roofdieren of sterven ze van de honger als hun ouders worden afgeschoten.

Gewond achtergelaten

Daarbij komt nog dat het volwassen dier gewond achtergelaten wordt als het ergens anders dan in het hoofd wordt geraakt. „Kangoeroevlees mag namelijk alleen verkocht worden bij doding door een kopschot.”

Naast dierenleed zou de vleesproductie grote volksgezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Uit onderzoek van de Australische Voedsel en Warenautoriteit (NSW) uit maart 2015 blijkt dat de kangoeroevleesindustrie zich niet houdt aan de meest basale hygiënevoorschriften. Zo worden karkassen opgehangen aan roestige haken, levende en dode dieren in dezelfde ruimte gezet, is er gebrek aan water en hygiëne en bestaat er een verhoogd risico op kruisbesmettingen, zegt Thieme.

„Uit meerdere studies is gebleken dat het vlees met hoge percentages e-coli (de poepbacterie), salmonella en toxoplasmose besmet kan zijn.”

In de Amerikaanse staat Californië is afgelopen 1 januari een importverbod op kangoeroeproducten ingesteld nadat onder meer tientallen wetenschappers en academici hiervoor pleitten. Ook Rusland houdt de grenzen dicht.

Doodknuppelen

Thieme wil dit ook voor Nederland en de rest van Europa „Het doodknuppelen van zeehonden heeft eerder al geleid tot een importverbod voor zeehondenbont”, zegt Thieme. „Nu bij kangoeroes dezelfde gruwelijke methode wordt gehanteerd, moeten Nederland en Europa ook nee zeggen tegen kangoeroevlees.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!