Hoe Wilders in de peilingen naar grote hoogte steeg

13 januari 2016 om 09:15 door Rens Oving
Hoe Wilders in de peilingen naar grote hoogte steeg
Foto:ANP

Als geen andere partij heeft de PVV de wind in de zeilen. Volgens Maurice de Hond zou de partij van Wilders als er nu verkiezingen worden gehouden met afstand de grootste partij worden en 41 zetels halen.

Ter vergelijking: de PVV heeft nu ‘slechts’ 12 zetels in de Tweede Kamer.

 

Andere opiniepeilers schatten de winst van Wilders lager in. Maar de trend is overduidelijk, ziet ook politicoloog Tom Louwerse van de Universiteit Leiden en bedenker van de Peilingwijzer. Louwerse voegt al jaren de belangrijkste peilingen samen en rekent daar vervolgens een soort gemiddelde van uit. „Sinds september zit de PVV duidelijk in de lift. Dat heeft alles te maken met de vluchtelingencrisis. Een onderwerp waarop Wilders een eigen geluid heeft dat hij zeer goed kan laten horen. Wilders domineert dat debat.”

Het succes van Wilders lijkt logisch, maar dat de PVV stijgt in de peilingen is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Sinds de laatste verkiezingen schommelt de PVV in de berekening van de Peilingwijzer tussen de dertig en twintig zetels.

‘Minder, minder’

Er waren zelfs tijden dat de partij van Wilders maanden achter elkaar daalde. De onrust in het najaar van 2013, toen Louis Bontes uit de fractie werd gezet, deed de PVV geen goed in de peilingen.

En na het ‘minder, minder’-incident in mei 2014 zakte de PVV zelfs naar het laagste peil in de afgelopen twee jaar. In de Peilingwijzer kwam de PVV in augustus 2014 onder de twintig zetels terecht. Om daarna weer op te krabbelen naar 29 in januari 2015.

 

Begin 2015 raakte de partij echter weer wat achter en daalde de PVV zes maanden op rij, naar 20 zetels. Volgens Jeroen Kester van de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos was dat te wijten aan twee factoren. „De PVV voerde geen heel aansprekende campagne bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 en werd de vierde partij in de Eerste Kamer, op grote afstand van de VVD. Ook speelde er geen actuele gebeurtenis die Wilders kon claimen, zoals hij dat nu wel kan met de vluchtelingenproblematiek.”

Volgens Kester floreert de PVV als er grote problemen spelen die zichtbaar zijn voor iedereen. „Uit onderzoek dat wij begin december hebben uitgevoerd onder Nederlandse kiezers blijkt dat kiezers van alle partijen de PVV zien als de partij die weet wat er leeft, daar op een laagdrempelige manier over communiceert met burgers, naar burgers luistert en authentiek is in zijn oplossingen voor huidige problemen. Oftewel, de PVV weet de grote thema’s in de actualiteit het beste te claimen.”

Parijs en Keulen

Ondertussen steken, ondanks de winterkou, vluchtelingen nog steeds de Middellandse Zee over. En ook de aanslagen in Parijs en de berovingen in Keulen zouden gunstig zijn voor de PVV.

Of dit ook verkiezingswinst gaat beteken als er echt gestemd wordt, daar valt volgens Louwerse nog niets over te zeggen. „Peiling zijn geen verkiezingen. Zeggen dat je op een bepaalde partij gaat stemmen, is ook een manier om een boodschap af te geven. In verkiezingstijd kan dat heel snel veranderen. De PvdA had twee maanden voor de laatste verkiezingen nooit durven dromen dat het de tweede partij zou worden, zo slecht ging het in de peilingen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!