Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 31 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Aanslagen Parijs grootste nieuws volgens kinderen

De terreuraanslagen in Parijs zijn door scholieren verkozen tot de belangrijkste nieuwsgebeurtenis van 2015. Als nieuwspersoon werd de Amerikaanse president Barack Obama gekozen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Scholierenpeiling van Nieuws in de Klas onder ruim duizend leerlingen. Parijs is ook ‘goed’ voor plek twee in de nieuws van het jaarlijst. De aanslag op de redactie van het blad Charlie Hebdo kwam bij de jongeren hard binnen. De grote vluchtelingenstroom in Europa die nog altijd voortduurt, staat bij de kinderen op de derde plaats. De aanslagen in Parijs werden door 42 procent van de ondervraagden als ‘meest belangrijk’ gezien.

Vluchtelingen bij de grens van Macedonië. Foto: ANP / Armend Nimani

Nieuwswoord

De belangrijkste nieuwswoorden die door de kids zijn aangewezen zijn Je suis Charlie (1), vluchtelingencrisis (2) en terror-oehoe (3).

De jongeren is ook gevraagd naar hun nieuwspersoon van het jaar. Barack Obama staat zoals gemeld op de eerste plaats, maar de andere twee namen zijn van heel andere orde. Onze man in de Formule 1, Max Verstappen, staat op plek twee. Zangeres Adele is de eerste vrouw in deze lijst en staat op plek drie.

Max Verstappen, belangrijke nieuwsman. Foto: AFP / Nelson Almeida

Kinderen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs kwamen bij het belangrijkste nieuws en het nieuwswoord van het jaar tot exact dezelfde lijst. Bij de nieuwspersoon van het jaar ligt dat anders. Leerlingen van basisscholen vinden dat atlete Dafne Schippers en You-Tubeheld Enzo Knol in de top 3 niet zouden misstaan. Tieners in het voortgezet onderwijs noemden ook vaak de naam van Vladimir Poetin, president van Rusland.

Samenstelling

Om leerlingen te kunnen laten stemmen stelt de Scholierenpeiling een overzicht van dertig gebeurtenissen, dertig nieuwswoorden en dertig personen samen. Docenten en de scholieren maken klassikaal een top 3 en kunnen daarmee een rondleiding bij persbureau ANP winnen. Een klas uit Annen heeft dit jaar gewonnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.