Rens Oving
Rens Oving Nieuws 15 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Zzp’er in nood valt terug op familie en vrienden

Lars de Beer (40) was net twee maanden aan de slag als freelance ontwerper toen hij van zijn mountainbike viel. De tocht was niet gevaarlijk, maar hij viel ongelukkig en raakte vanaf zijn schouders verlamd door een hoge dwarslaesie.

Terwijl De Beer alles op alles zette om zo goed mogelijk te revalideren hadden zijn vrienden en familie heel andere zorgen. Want hij had zich als kersvers zelfstandige nog niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.

Niet vergoed

„Hij was zich nog aan het oriënteren op een arbeidsongeschiktheidsverzekering toen hij het ongeluk kreeg”, vertelt Fleur Welter, een goede vriendin van De Beer. „De revalidatie en operaties worden maar voor een deel vergoed. Zeker innovatieve operaties worden niet vergoed. We hebben daarom een actie opgezet om voor Lars zijn ziektekosten en andere levensbehoeften te betalen.”

Slechts een derde van de miljoen freelancers in Nederland heeft een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Bijna 200.000 zzp’ers willen zich wel verzekeren voor als zij niet meer kunnen werken door ziekte, maar doen dit uiteindelijk niet. Zo blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer Achmea.

Familie of vrienden

„Het is geen onwil, ze denken er zeker over na”, zegt Jeroen Sakkers, van ZZP Barometer. „Maar het afsluiten van de verzekering wordt steeds uitgesteld. Als ze dan ziek worden, moeten ze gedwongen terugvallen op hun partner, familie of vrienden.”

De vrienden van De Beer zagen dat ook en organiseerden eind september een groot sponsorevenement in de grachten van Amsterdam. Daarmee haalden ze bijna 300.000 euro op. „Het geld dat is opgehaald gaat naar de Beer Foundation om voor Lars een nieuwe toekomst op te bouwen en een gedeelte van de opbrengt gaat naar onderzoeken naar dwarslaesie”, zegt Welter.

Niet alleen

Het verhaal van De Beer staat niet op zichzelf. Acteur Romijn Conen, bekend van Flikken Maastricht, kreeg in september een herseninfarct. En ook Conen had als zzp’er geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Te duur, zegt zijn familie in een emotionele oproep om geld te doneren. Om hem de komende anderhalf jaar te kunnen laten revalideren is 52.000 euro nodig.

Voor veel zzp’ers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet alleen (te) duur. „Ook zijn veel polissen niet flexibel genoeg voor mensen met een onregelmatig inkomen”, zegt Sakkers. „Of ze worden geweigerd omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen.”

Broodfonds?

„Een broodfonds kan dan een goed alternatief zijn”, zegt Peter van den Bunder van FNV Kiem, de vakbond voor de creatieve sector. Bij een broodfonds spaart een kleine groep zelfstandigen hun eigen potje noodgeld bij elkaar waarmee leder lid betaald kan worden als dat nodig is. „Maar broodfondsen keren maar twee jaar uit en zijn dus vooral voor korte termijn bedoeld.”

„Verzekeraars hebben totaal geen aansluiting bij deze doelgroep”, concludeert Van den Bunder. „Verbazingwekkend want het gaat hier toch om een groeiende groep mensen die zich wel willen verzekeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.