Wat vind jij het beste Woord van het Jaar?

Bron: ANP

Foto van 'Elena van Doorn'

15 DEC 2015

Sjoemelsoftware is verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. In november verkoos ook het Genootschap Onze Taal sjoemelsoftware tot Woord van het Jaar. Metro gaat even terug in de tijd en kijkt terug op de winnaars van de afgelopen jaren.

Overzicht

Te zien is dat de winnende woorden vaak een actuele aanleiding hebben. Zo ook dit jaar. Het woord sjoemelsoftware raakte in zwang door het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen. De definitie ervan is: 'Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, met name zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen'. Een overzicht van de eerdere winnaars:

2014: Dagobertducktaks

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen, superrijkentaks, hyperrijkentaks.

2013: Selfie

Een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met behulp van een smartphone.

2012: Project X-feest

Ook wel bekent als een uit de hand gelopen Facebookfeest. Dit refereert naar een gebeurtenis op 21 september 2012 in het Groningse dorp Haren. Het begon met een uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een meisje op sociale media, maar mondde uit in een bijeenkomst van duizenden jongeren en rellen.

2011: Tuigdorp

Verwijst naar een plek waar veelplegers geïsoleerd van de samenleving kunnen wonen, bijvoorbeeld in wooncontainers. Het was PVV-leider Geert Wilders die het woord in februari 2011 introduceerde. In elke provincie zou zo’n tuigdorp moeten worden opgericht, zei hij toen.

2010: Gedoogregering

Steun die een oppositiepartij geeft aan een minderheidskabinet ofwel rompkabinet. Een rompkabinet kan in tegenstelling tot een demissionair kabinet wel beleid maken, maar is daarvoor altijd afhankelijk van gedoogsteun, bijvoorbeeld uit de Tweede Kamer in Nederland.

Het woord refereert naar kabinet Rutte-I, dat bestond uit de VVD en het CDA. De PVV leverde gedoogsteun aan dit kabinet. Op 21 april 2012 eindigde de PVV haar gedoogsteun na stukgelopen onderhandelingen over een bezuinigingspakket. Hiermee kwam een einde aan het kabinet Rutte-I.

2009: Ontvrienden

Ontvrienden is het verwijderen van eerder toegevoegde vrienden van iemands contactenlijst op sociale netwerksites, zoals Facebook.

2008: Swaffelen

Swaffelen (of zwaffelen) is het aantikken met de penis, vaak met herhaalde bewegingen, van andermans lichaam of een voorwerp. In april 2008 kreeg de term volop media-aandacht toen een Nederlandse student de Taj Mahal swaffelde en een video-opname hiervan op YouTube werd geplaatst. De student werd vanwege zijn daad geschorst. Naar aanleiding hiervan werd in het BNN-televisieprogramma Spuiten en Slikken een oproep gedaan om video's te maken van het swaffelen van andere objecten. Ook riepen zij de BNN Nationale Swaffeldag in het leven.

2007: Bokitoproof

De maatregelen die dierentuinen nemen of genomen hebben om een aanval door een aap te voorkomen. Dit gebeurde naar aanleiding van een incident met gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp op 18 mei 2007. Hij kwam in het nieuws toen hij uit zijn verblijf ontsnapte. Hij sleurde één bezoekster mee, die hierbij ernstig gewond raakte. De vrouw had diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam.

In verscheidende dierentuinen werden sindsdien waarschuwingsbordjes geplaatst om de dieren bijvoorbeeld niet recht in de ogen aan te kijken.

Dieselschandaal

Sjoemelsoftware behaalde 48 procent van de stemmen. Op plek twee en drie eindigden poortjesspringer en je suis... (een verwijzing naar de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo). Er is van 24 november tot en met 14 december bijna 40.000 keer gestemd op de tien kandidaten voor de verkiezing van 2015.

Maar, welk woord was nou de beste? Breng je stem uit!


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Tweede Kamer stemt referendum weg. / ANP

Tweede Kamer stemt referendum weg

Thierry Baudet (FvD) tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 19:59

De leden van de Tweede Kamer hebben donderdag het raadgevend referendum weggestemd. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de afschaffing.

De oppositie was tegen het afschaffen van het referendum en heeft zich hier dan ook fel tegen verzet. Het mocht helaas niet baten. In totaal stemden 76 Kamerleden voor de afschaffing, en 69 leden tegen de afschaffing.Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De complete oppositie inclusief de SGP had dit nog wel mogelijk willen maken.

Maar één keer

De SGP is tegen referenda, maar vindt de manier waarop D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de afschaffing er doordrukt staatsrechtelijk „niet zuiver” is. Ollongren trekt de wet met terugwerkende kracht in.

Sinds het raadgevend referendum bestaat is het maar één keer in de praktijk gebracht. Dat was in 2016, toen een meerderheid tegen het Oekraïne-verdrag stemde. Er komt nog wel een referendum over de 'aftapwet', die de inlichtingendiensten meer mogelijkheden geeft om dataverkeer via de kabel te onderscheppen.

Eerste Kamer

Tegenstanders van afschaffing van de zogeheten wet-Hillen proberen ook nog een referendum af te dwingen, maar het is nog de vraag of zij genoeg steun verzamelen.

De Eerste Kamer moet zich nog over de afschaffing buigen. Ook daar heeft de regeringscoalitie de kleinst mogelijke meerderheid.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


wow
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avatar

Views

46

Duizenden mensen laten een 'nee' registreren. / ANP
Likeability of 3

Duizenden mensen laten een 'nee' registreren

Meer 'nee' dan 'ja' registraties in donorregister. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 19:09

De nieuwe donorwet heeft tot nu toe nog niet het gewenste resultaat bereikt. Hoewel de nieuwe wet pas in juli 2020 in werking zal treden, hebben nu al tienduizenden mensen zich laten registreren als niet-donor. Ruim een week geleden werd de nieuwe donorwet in de Eerste Kamer goedgekeurd. De nieuwe wet zal tot gevolg hebben dat iedere volwassene automatisch geregistreerd wordt als donor, tenzij je aangeeft dit niet te willen.

Reden onbekend

Na de goedkeuring in de Kamer hebben volgens het AD 47.414 mensen hun keuze gewijzigd. Ongeveer de helft van deze mensen heeft aangegeven geen donor te willen zijn. Dit komt naar voren uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Deze nee-stemmers stonden eerder wel geregistreerd als donor, of hadden opgegeven de keus te laten aan hun nabestaanden. Slechts 20.441 mensen hebben zich wél als donor laten registreren. De mensen is niet gevraagd naar de reden van hun beslissing.

Geen donor

Inmiddels hebben meer dan 100.000 mensen hun keuze laten registreren in het donorregister. De meerderheid gaf aan geen donor te willen zijn, tegenover een klein percentage van mensen die wel hun organen beschikbaar willen stellen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_282bf116f8c62e4558683669bfc5b86b668fe509_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Roken is dodelijk, maar OM 'verschuilt' zich

Foto van 'Jeroen Haverkort'

VANDAAG, 18:06

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft advocaat Bénédicte Ficq laten weten de tabaksindustrie niet te gaan vervolgen voor het bewust toebrengen van verslaving en gezondheidsschade, vaak met de dood tot gevolg. „Die uitspraak verbaast me niet”, zegt strafrechtadvocaat Fabian Siccama. „Het gaat hier om een unieke zaak waaraan Justitie haar vingers niet wil branden. Het unieke van de zaak is dat mijn collega Ficq een strafrechterlijke procedure is gestart en niet een civiele zoals in het verleden vaker is gebeurd zowel in Nederland als in het buitenland.”

Draagvlak

Het initiatief voor de strafzaak komt van de 45-jarige longkankerpatiënt Anne Marie van Veen. Eerder probeerde ook longarts en voorvechter van de antirooklobby Wanda de Kanter een strafrechterlijke procedure op te starten, maar toen dacht Ficq dat het maatschappelijke draagvlak voor een antirookzaak niet aanwezig was. Toen Van Veen aanklopte was dit draagvlak inmiddels flink gegroeid en deed Ficq op 29 september 2016 bij het OM aangifte van moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte tegen de tabaksproducenten Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International die allen actief zijn op de Nederlandse markt.

Hoewel in het afgelopen anderhalf jaar meer dan dertig gezondheidsorganisaties, -instellingen en gemeenten zich bij de aangifte van Ficq aansloten, zegt het OM geen mogelijkheden te zien voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. „Daarom zal verder geen onderzoek worden gedaan. Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen niet in strijd met de wet- en regelgeving”, aldus het OM in een verklaring.

Verwijtbaar

„Ik vind dat het OM zich verschuilt achter de opmerking dat roken een eigen keuze is van de mensen”, stelt Siccama. „Dat is te gemakkelijk als je dit afzet tegen het gegeven hoe verfijnd de technieken zijn om mensen verslaafd te maken aan tabak. Er worden stoffen toegevoegd aan sigaretten die je niet proeft, puur voor het verslavende effect. Dat is een groot verwijtbaar feit. De tabaksindustrie wordt hierbij geen strobreed in de weg gelegd. Zij komen ermee weg om te zeggen dat roken ‘een eigen verantwoordelijkheid is en dat ze wijzen op het gevaar van roken’.”

Om het OM alsnog te dwingen om tot vervolging over te gaan, gaat Ficq nu naar het hof met een Artikel 12 Sv-procedure in haar hand. „Die procedure is bedoeld zodat de belanghebbende, in dit geval mevrouw Van Veen, haar beklag kan doen bij het hof”, legt Siccama uit. „Die kan het OM alsnog opdragen om tot vervolging over te gaan. Het is een laatste redmiddel. Het wordt lastig, aangezien het hof de lat hoog legt en het OM veel vrijheid geeft. Je moet van goeden huize komen om het hof te overtuigen. Misschien moeten de belanghebbenden minder hoog inzetten. De tabaksindustrie vervolgen wegens poging tot doodslag is het zwaarste delict. Waarschijnlijk is het kansrijker en meer voor de hand liggend om de tabaksindustrie te vervolgen voor poging tot zware mishandeling.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

54

Ongewenst zwanger? Helft jongeren denkt aan abortus

Foto van 'Jeroen Haverkort'

VANDAAG, 17:34

Bijna 50 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar zou abortus plegen bij een ongewenste zwangerschap. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van 24Baby.nl onder ruim duizend jongeren.

Gymnasiasten

In het onderzoek werd de jongeren gevraagd naar hun kinderwens. Hoewel bijna 80% aangeeft later één of meer kinderen te willen, zou 47% het kind laten weghalen bij een ongewenste zwangerschap. In de resultaten valt op dat vooral gymnasiasten (54%), in vergelijking met andere opleidingsniveaus, abortus zouden plegen.

Volgens kindercoach Daniëlle van den Burg neigen jongeren naar deze keuze, omdat ze de impact van een abortus niet begrijpen: „Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen zich nog niet genoeg inleven in die situatie. Bovendien zijn hun hersenen nog niet voldoende gerijpt om de gevolgen te overzien.”

Opties

Jongens en meisjes denken hetzelfde over een eventuele ongeplande zwangerschap. Uit het onderzoek kwamen geen significante verschillen tussen beide groepen. In een dergelijke situatie kiezen beide het meest voor abortus, waarna het kind houden volgt met 39%. Het kind laten adopteren (7%) of naar een pleeggezin sturen (7%), zijn minder populaire opties.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

71

Meer Nederlandse series op Netflix? 'Eindelijk'

Meer Nederlandse series op Netflix? 'Eindelijk'

Netflix moet Nederlandse producties aanbieden, dat is het advies van de Raad voor Cultuur. Foto: Colourbox

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 17:03

Hè, hè, eindelijk, dacht regisseur en scenarioschrijver Norbert ter Hall toen hij donderdag hoorde over het adviesrapport van de Raad van Cultuur. De raad schrijft in het rapport dat buitenlandse bedrijven, zoals Netflix, Amazon en YouTube moeten mee-investeren in Nederlandse producties en meer Nederlandse producties moeten aanbieden.

Dit is iets waar wij als Nederlandse programmamakers al heel lang op zitten te wachten, zegt Ter Hall. Hij is regisseur van de serie A'dam E.V.A., die jaren werd uitgezonden bij de publieke omroep. „Buitenlandse streamingdiensten zien ons als een kolonie", vindt de regisseur. „Ze halen alles weg wat we hebben, maar investeren vervolgens niet in nieuwe producten. Ondertussen daalt de omzet van reclame-inkomsten in Nederland, waardoor er steeds minder geld is om producties te maken. Dat klopt niet.”

Meer Nederlandse series op Netflix? 'Eindelijk'

Foto: Unsplash.

Reclame-inkomsten

Dat vindt ook de Raad voor Cultuur. „Er is sprake van een ‘winner takes all’-markt, waardoor de verspreiding van Nederlandse culturele en publieke waarden onder druk komt staan”, zo zeggen ze. De Nederlandse audiovisuele sector staat onder druk door tegenvallende reclame-inkomsten, omdat adverteerders massaal kiezen voor bedrijven zoals YouTube en Google. Die zijn te machtig, vindt de raad, waardoor er nauwelijks sprake is van een serieuze, gelijke strijd.

De raad stelt daarom twee maatregelen voor. Allereerst moet er een quotum komen, dat aangeeft hoeveel producties op buitenlandse streamingdiensten minimaal Nederlands moeten zijn. Daarnaast wil de raad dat deze bedrijven een deel van hun omzet in een fonds storten, waar Nederlandse producties mee kunnen worden gemaakt.

Betalen

„We doen daarmee niks anders dan andere landen”, zegt Ter Hall. Landen als Frankrijk, Spanje, Polen en Italië hebben al minimumquota voor nationale tv-programma’s en films. „De bedrijven zullen misschien niet direct staan te juichen als ze horen dat ze ook in Nederland mogen meebetalen, maar ze zijn het gewend." Daarnaast zijn ze realistisch genoeg om te zien hoe de dingen werken, vindt hij. „Je moet alleen wel zelf met die regels komen, want ze gaan natuurlijk niet zelf voorstellen om mee te betalen.”

De serie die Ter Hall regisseert staat op dit moment nog niet op Netflix. Programma’s van de publieke omroep mogen namelijk niet worden verspreid via commerciële kanalen. De Raad voor Cultuur wil dat veranderen, en de regisseur is daar maar wat blij mee. ,,Er is voor een maker niks leuker dan je werk op zo’n platform te zien.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

89

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Hebben aanstaande ouders 'ouderschapscursus' nodig?

‘Relatie ouders is belangrijker dan mooie spullen of goede voeding’ Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 16:45

Tegenwoordig zit er overal een gebruiksaanwijzing bij, zelf bij zoiets simpels als een flessenopener krijg je er een. Maar bij een van de belangrijkste ‘cadeaus’ uit je leven, een baby, zit geen gebruiksaanwijzing. En dat zou misschien toch best handig zijn?

Scheidingen voorkomen

Grote kans dat je op puppycursus gaat als je een puppy neemt. Wil je autorijden, dan ga je op rijles. Ons hele leven leren we van alles bij. Nu zijn er natuurlijk genoeg boeken te vinden over het opvoeden van een kind, maar de geboorte van een kind heeft ook een grote impact op je relatie. En als het aan het Platform Scheiden zonder Schade ligt kunnen aanstaande ouders best wat hulp gebruiken.

Het Platform Scheiden zonder Schade, onder leiding van oud-minister André Rouvoet, pleit voor een actieplan dat 22 februari wordt aangeboden aan de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Zo’n 16.000 kinderen hebben ernstige last van de scheidingen van hun ouders. Het Platform Scheiden zonder Schade wil deze problemen voorkomen. Hoe? Door aanstaande ouders voor te bereiden op het ouderschap door middel van bijvoorbeeld een cursus. Als ouders beter voorbereid worden, is de kans op een scheiding later kleiner en dat voorkomt weer schade bij het kind.

‘Relatie ouders is belangrijker dan mooie spullen of goede voeding’

Een scheiding kan grote gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van een kind. Maar niet alleen een scheiding, ook conflicten tussen ouders kunnen al invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. Het aantal scheidingen neemt de laatste jaren toe en zo’n 40 procent van de ouders met kinderen onder de 4 jaar gaat scheiden. „Als je kijkt naar wat nou de belangrijkste factor is voor een gelukkige opvoeding van een kind, dan is dat de relatie tussen de ouders. Het gaat niet om dure kleding, mooie babykamers of biologisch eten,” zegt filosoof Corrie Haverkort tegen Metro. Ze schreef samen met pedagoog Marlijn Kooistra-Popelier het boek ‘Liever liefde dan de beste buggy’ over wat er allemaal gebeurt, zowel mentaal als fysiek, als je een kind krijgt.

Net zo normaal als een bezoekje aan consultatiebureau

Je kunt je afvragen: „Waarom zou de overheid zich bemoeien met de opvoeding van een kind?" Haverkort legt uit dat het kinderen op latere leeftijd nog problemen kunnen hebben van een scheiding of ruzies van hun ouders. Ze hebben meer stress, problemen op school en werk, kunnen eerder crimineel gedrag vertonen en ondervinden vaker problemen in hun toekomstige relaties. De filosoof hoopt dan ook dat er actie wordt ondernomen en dat een eventuele cursus straks net zo normaal wordt als een bezoekje aan het consultatiebureau.

In de gemeente De Meern zijn ze al begonnen met de nodige voorbereiding vanuit de overheid. Alle aanstaande ouders krijgen als kraamcadeau een boekje met een ouderschapsbelofte.

Ouders hebben meer stressfactoren

Maar het is de samenleving toch al duizenden jaren gelukt om kinderen op te voeden? Haverkort: „Ja, maar ouders moeten tegenwoordig al zoveel ballen in de lucht houden. Beide ouders werken, opa’s en oma’s wonen vaak verder weg, ouders willen een leuk sociaal leven leiden, ze moeten de hypotheek betalen en dan ook nog tijd voor elkaar zien te maken. Er zijn tegenwoordig veel meer stressfactoren.”

Betutteling

Sigrid (45) is fotograaf en heeft twee kinderen van 15 en 18 jaar en vindt een eventuele opvoedcursus maar betutteling. „Elke baby en elke relatie is anders en je kan pas in de praktijk ervaren hoe je gaat reageren op alles.” De moeder van twee puberdochters snapt dat het handig kan zijn om aanstaande ouders wat handvatten aan te reiken, maar volgens haar kan je dan tijdens de opvoeding handelen volgens richtlijnen in plaats van op je eigen gevoel en intuïtie. Sigrid was zelf nog maar een halfjaar samen met haar partner toen ze kozen voor kinderen. „We zijn nog steeds samen hoor. Maar wij hebben van tevoren gewoon goed gepraat over het ouderschap. Je kan wel van alles gaan bedenken en voorbereiden, in de praktijk gaat het toch altijd anders.”

Prachtig, maar stressvol

Romy Jeltema is NLP-coach en begeleidt vooral jonge ouders en ouders met relatieplannen. Volgens Jellema zou het alleen maar goed zijn als aanstaande ouders begeleiding krijgen bij het aanstaande ouderschap. „Het krijgen van een kind is een hele belangrijke gebeurtenis. Het is prachtig, maar hoe dan ook stressvol en het brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee.” Het kan dat je anders over de opvoeding denkt of dat het ouderschap je heel anders bevalt, de noodzaak is om goed te blijven communiceren, maar daar is niet altijd voor. Jeltema laat weten dat het juist daarom van belang is dat partners voor dat ze aan kinderen beginnen al goed weten hoe ze over de opvoeding denken. Tijdens haar coachingsessies ziet Jeltema veel stellen die de aandacht voor elkaar zijn verloren. De kersverse ouders hebben aandacht voor het kind, maar vergeten om nog samen dingen te doen. ,,Naast ouders ben je ook partners, blijf met elkaar op date gaan en doe ook eens iets leuks zonder je kind.”

Vergelijking met relatietherapie

Rianne Kleijntjes (32) en haar vriend hebben al een aantal jaar een fijne relatie en zouden in de toekomst wel kinderen willen. Rianne denkt dat een eventuele cursus juist handig en leerzaam zou kunnen zijn. ,,Bij vriendinnen heb ik gezien wat voor impact het heeft op je eigen leven, maar ook op het leven samen met je partner. Het kan je liefde voor elkaar enorm versterken, maar het gebeurt ook dat je alleen nog oog hebt voor je kind.” Volgens Rianne kan er altijd van alles gebeuren maar telt een voorbereid mens voor twee. ,,Ik denk dat je het beter kunt vergelijken met relatietherapie, maar dan als vrolijk verliefd koppel dat graag ouders wordt en dat als gezin samen blijft."


Views

25

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen
Likeability of 3

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 11:24

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet af van vervolging tegen de tabaksindustrie, omdat het nergens toe zou leiden. Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving.

Advocaat Bénédicte Ficq had namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling en valsheid in geschrift.

De afgelopen maanden sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.

'Misdadig oogmerk'

Volgens de advocaat van Van Veen vergiftigt de tabaksindustrie de consument met opzet. Honderden toevoegingen maken de sigaret extra verslavend, aldus de aangifte. Daardoor raakt de beginnende roker snel verslaafd en komt de gevorderde er niet of nauwelijks meer vanaf. Dat maakt volgens Ficq dat de tabaksindustrie „een misdadig oogmerk" heeft.

Het OM noemde de zaak eerder 'juridisch gezien erg complex'. Maar omdat de producenten voldoen aan de eisen die de Europese Tabaksproductenrichtlijn stelt, heeft het OM nu besloten de tabaksindustrie niet strafrechtelijk te vervolgen.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislikelike
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avataruser_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+