Wat vind jij het beste Woord van het Jaar?

Bron: ANP

Foto van 'Elena van Doorn'

Elena van Doorn

15 DEC 2015

Sjoemelsoftware is verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. In november verkoos ook het Genootschap Onze Taal sjoemelsoftware tot Woord van het Jaar. Metro gaat even terug in de tijd en kijkt terug op de winnaars van de afgelopen jaren.

Overzicht

Te zien is dat de winnende woorden vaak een actuele aanleiding hebben. Zo ook dit jaar. Het woord sjoemelsoftware raakte in zwang door het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen. De definitie ervan is: 'Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, met name zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen'. Een overzicht van de eerdere winnaars:

2014: Dagobertducktaks

Speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen, superrijkentaks, hyperrijkentaks.

2013: Selfie

Een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met behulp van een smartphone.

2012: Project X-feest

Ook wel bekent als een uit de hand gelopen Facebookfeest. Dit refereert naar een gebeurtenis op 21 september 2012 in het Groningse dorp Haren. Het begon met een uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een meisje op sociale media, maar mondde uit in een bijeenkomst van duizenden jongeren en rellen.

2011: Tuigdorp

Verwijst naar een plek waar veelplegers geïsoleerd van de samenleving kunnen wonen, bijvoorbeeld in wooncontainers. Het was PVV-leider Geert Wilders die het woord in februari 2011 introduceerde. In elke provincie zou zo’n tuigdorp moeten worden opgericht, zei hij toen.

2010: Gedoogregering

Steun die een oppositiepartij geeft aan een minderheidskabinet ofwel rompkabinet. Een rompkabinet kan in tegenstelling tot een demissionair kabinet wel beleid maken, maar is daarvoor altijd afhankelijk van gedoogsteun, bijvoorbeeld uit de Tweede Kamer in Nederland.

Het woord refereert naar kabinet Rutte-I, dat bestond uit de VVD en het CDA. De PVV leverde gedoogsteun aan dit kabinet. Op 21 april 2012 eindigde de PVV haar gedoogsteun na stukgelopen onderhandelingen over een bezuinigingspakket. Hiermee kwam een einde aan het kabinet Rutte-I.

2009: Ontvrienden

Ontvrienden is het verwijderen van eerder toegevoegde vrienden van iemands contactenlijst op sociale netwerksites, zoals Facebook.

2008: Swaffelen

Swaffelen (of zwaffelen) is het aantikken met de penis, vaak met herhaalde bewegingen, van andermans lichaam of een voorwerp. In april 2008 kreeg de term volop media-aandacht toen een Nederlandse student de Taj Mahal swaffelde en een video-opname hiervan op YouTube werd geplaatst. De student werd vanwege zijn daad geschorst. Naar aanleiding hiervan werd in het BNN-televisieprogramma Spuiten en Slikken een oproep gedaan om video's te maken van het swaffelen van andere objecten. Ook riepen zij de BNN Nationale Swaffeldag in het leven.

2007: Bokitoproof

De maatregelen die dierentuinen nemen of genomen hebben om een aanval door een aap te voorkomen. Dit gebeurde naar aanleiding van een incident met gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp op 18 mei 2007. Hij kwam in het nieuws toen hij uit zijn verblijf ontsnapte. Hij sleurde één bezoekster mee, die hierbij ernstig gewond raakte. De vrouw had diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam.

In verscheidende dierentuinen werden sindsdien waarschuwingsbordjes geplaatst om de dieren bijvoorbeeld niet recht in de ogen aan te kijken.

Dieselschandaal

Sjoemelsoftware behaalde 48 procent van de stemmen. Op plek twee en drie eindigden poortjesspringer en je suis... (een verwijzing naar de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo). Er is van 24 november tot en met 14 december bijna 40.000 keer gestemd op de tien kandidaten voor de verkiezing van 2015.

Maar, welk woord was nou de beste? Breng je stem uit!


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.