Test! Weet jij waarom deze topics trending werden?

15 december 2015 om 15:05 door Bianca Brasser
Test! Weet jij waarom deze topics trending werden?
#4D15 was een populaire hashtag die ging over iets in de provincie Gelderland. Weet jij waar 'ie voor staat? Foto: ANP

Over Noord-Brabant werd dit jaar het meest getwitterd, over Zeeland het minst. Maar waar gingen de meeste tweets per provincie over? Het bedrijf Buzzcapture zocht het uit.

Hoe?

36 miljoen tweets waarin dit jaar een plaatsnaam, gemeente of provincie werd genoemd, hielden de onderzoekers tegen het licht. Ze zochten naar dagen waarop plots heel veel op één dag over een provincie werd gezegd, bijvoorbeeld doordat er een plaatsnaam in die provincie vaak werd genoemd. Vervolgens keken de onderzoekers naar het onderwerp van die tweets op die ene dag.

Test

Weet jij waarom deze onderwerpen de provincie op de landelijke Twitterkaart zette en welke dag hierbij hoort? Test je nieuwskennis! Scrol voor de antwoorden naar beneden.

Wat hebben #Bekerfinale, #Gasdebat en #Marseille te maken met de provincie Groningen?

Wat hebben #Sinterklaas, #Storm en #Wolf te maken met de provincie Drenthe?

Wat hebben #Scheerenveen, #Codeoranje en #Gasboring te maken met de provincie Friesland?

Wat hebben #Stormschade, #Wilders en #PS15 te maken met de provincie Flevoland?

Wat hebben #NOSJournaal, #Stormschade en #Storm te maken met de provincie Noord-Holland?

Wat hebben #Bekerfinale, #TP15 en #Lentestorm te maken met de provincie Overijssel?

Wat hebben #4D15 en #Vogelgriep te maken met de provincie Gelderland? Wat gebeurde er in #Doorwerth?

Wat hebben #TDF2015 en #Wisselstoring te maken met de provincie Utrecht? Wat gebeurde er in #Woerden?

Wat heeft #jesuischarlie te maken met de provincie Zuid-Holland? Waarom werden #Pijnacker en #LeidenCentraal populair?

Wat hebben #TDF2015, #Duitsers en #Containerschip te maken met de provincie Zeeland?

Wat gebeurde er in #Steenbergen en #Moerdijk? Wat heeft #huldiging te maken met de provincie Noord-Brabant?

Wat hebben #Chemelot, #PP15 en #A73 te maken met de provincie Limburg?

 

Antwoorden

Groningen

#Bekerfinale, #Gasdebat en #Marseille

De #bekerfinale van FC Groningen zorgde op 3 mei voor de meeste berichten op Twitter over de provincie Groningen. Ook het #gasdebat op 12 februari en de dag dat #Marseille in Groningen speelde leverde veel buzz over Groningen op.

Drenthe

#Sinterklaas, #Storm en #Wolf

#Sinterklaas kwam dit jaar aan in Meppel, in de provincie Drenthe. Op deze dag, 14 november, zijn de meeste berichten op Twitter geplaatst over ‘iets’ in de provincie Drenthe, Meppel dus. De #storm op 31 maart en de in Drenthe gesignaleerde #wolf op 7 maart zorgde ook voor veel berichten op één dag over Drenthe.

Friesland

#Scheerenveen, #Codeoranje en #Gasboring

De 3-1 thuisoverwinning van #SC Heerenveen op Feyenoord op 4 februari is het meest besproken Friese moment op Twitter van 2015. Ook een storm die, onder ander over Friesland trok op 31 maart leverde veel berichten over Friesland op met #Codeoranje. Net als de plannen om #gasboringen te doen op Terschelling.

Flevoland

#Stormschade, #Wilders en #PS15

Op 31 maart, de dag dat er een lentestorm over Nederland trok, werden de meeste tweets geplaatst over de provincie Flevoland #Stormschade. Ook de oproep van Geert #Wilders om in verzet te komen tegen het asielzoekerscentrum in Zeewolde en de Provinciale Statenverkiezingen #PS15 leverde veel berichten over Flevoland op.

Noord-Holland

#NOSJournaal, #Stroomstoring en #Storm

De kaping van het #NOS-journaal in Hilversum op 29 januari is het meest besproken moment over de provincie Noord-Holland, omdat Hilversum in deze provincie ligt. Ook de grote #stroomstoring van 27 maart en de storm die onder andere over de provincie trok, zorgden voor veel berichten.

Overijssel

#Bekerfinale, #TP15 en #Lentestorm

Op de dag van de #bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen zijn de meeste berichten op Twitter geplaatst over de provincie Overijssel. The Passion #TP15 in Enschede (2 april) en de #lentestorm op 31 maart volgen.

Gelderland

#4D15, #Doorwerth, #Vogelgriep

Tijdens de laatste dag van de vierdaagse in Nijmegen #4D15 zijn de meeste berichten geplaatst over de provincie Gelderland. Dat was op 24 juli. Ook het vermiste gezin uit #Doorwerth en de #vogelgriep, die dit jaar in Barneveld werd geconstateerd, werden veel besproken op Twitter.

Utrecht

#TDF2015, #Woerden, #Wisselstoring

Op de dag van de Tourstart #TDF2015 waarop de renners de eerste etappe door de Utrechtse straten aflegden, werden de meeste berichten op Twitter geplaatst over Utrecht. Ook de bestorming van de noodopvang in #Woerden op 10 oktober en een grote #wisselstoring in Utrecht op 2 februari zorgden voor veel berichten over Utrecht.

Zuid-Holland

#Pijnacker, #LeidenCentraal, #Jesuischarlie

Tarik Z., die de NOS-studio binnendrong, komt uit #Pijnacker, en dat ligt in Zuid-Holland. Een verdacht pakketje op #Leiden Centraal op 28 januari zorgde ook voor veel tweets, net als #jesuischarlie op 8 januari, vanwege demonstraties door de hele provincie.

Zeeland

#TDF2015, #Duitsers, #Containerschip

5 juli, de dag waarop de Touretappe met aankomst op Neeltje Jans plaatsvond, werd de meest besproken dag wat betreft Zeeland op Twitter. Ook de rellende #Duitsers die slaags raakten met de politie in Renesse werden landelijk trending topic. Verder was er nog een vastgelopen #containerschip in Vlissingen.

Noord-Brabant

#Steenbergen, #Moerdijk, #Huldiging

De grimmige sfeer op de bijeenkomst over een asielzoekerscentrum in #Steenbergen werd op 22 oktober landelijk nieuws. Ook de grote brand in #Moerdijk op 12 mei en het kampioenschap van PSV #Huldiging leidde tot veel tweets over de provincie.

Limburg

#Chemelot, PP15, #A73

Op de dag dat de er een grote brand was in de loods bij #Chemelot in Geleen (9 november) zijn de meeste berichten op Twitter geplaatst over de provincie Limburg. Ook Pinkpop #PP15 zorgde zoals ieder jaar voor veel online buzz, net als de sluiting van de #A73 begin dit jaar.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!