In het nieuws

'Student pas na de spits in het ov'

Minder volle treinen als studenten thuis blijven. Foto:ANP

Foto van 'Rens Oving'

17 DEC 2015

Studenten moeten zoveel mogelijk buiten de spits reizen. Als studenten minder gebruik maken van het openbaar vervoer tijdens piekuren, kan dat namelijk 205 miljoen euro opleveren.

Dat is de conclusie van een Taskforce die keek naar efficiënter gebruik van het openbaar vervoer door studenten. Studenten reizen veel tijdens de spits. Ongeveer de helft van hun reiskilometers wordt afgelegd wanneer het ov het drukst is.

Om het ov toegankelijk te houden, zou een spreiding van studenten een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

Fiets en e-college

In plaats van de trein, bus en metro zullen studenten voor de korte afstand daarom vaker de fiets, of de e-bike, moeten pakken. Ook moet er serieus gekeken worden naar op afstand lesgeven. Online colleges kunnen helpen om het aantal studenten dat zich in het ov begeeft terug te brengen.

Later les

Ook de roosters moeten onder de loep genomen worden. Na 15.00 uur is de helft van alle leslokalen leeg. Met avondcolleges valt ook voor het ov nog behoorlijk wat winst te halen.

De 205 miljoen euro die zo bespaard kan worden, zou ingezet kunnen worden om de ov-studentenkaart te behouden. Die kaart kost de overheid bijna 840 miljoen euro per jaar.

OV-kaart behouden

Studentenorganisaties zijn dan ook redelijk positief over de plannen. Zeker omdat steeds meer studenten thuis blijven wonen. Linde de Nie, voorzitter van het ISO: „Stel je voor dat nu ook het reizen wordt ingeperkt? De ov-studentenkaart is een absolute voorwaarde om de toegankelijkheid van het Nederlandse hoger onderwijs te waarborgen.”

LSVb-voorzitter Stefan Wirken vult aan: „De studenten-ov moet behouden blijven. We zullen ons altijd verzetten tegen verdere bezuinigingen die studenten ontmoedigen om te gaan studeren op de plek die zij willen.”


Views

58

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+