Ebru Umar
Ebru Umar Nieuws 16 dec 2015
Leestijd: 4 minuten

Pechtold: “Iedere vluchteling is er een teveel”

Vijftig wordt hij vandaag, Alexander Pechtold maar hij piekert er niet over om plaats te maken als fractievoorzitter van D66. “Zelfs als middelgrote partij in de oppositie lukt het om onze idealen waar te maken.” Metro sprak met de politicus.

Dat premierschap gaat ‘m niet meer worden.
Daar heb ik nog alle tijd voor. Maar ik ben nooit naar Den Haag, laat staan de politiek in, gegaan om mijn ideeën aan te wenden als premier. Van sommige functies zijn er 150 en van andere maar één. Mezelf vervangen? Nee hoor, ik wil nog heel veel Libelle Zomerweken met jou meemaken.

Wat doet Rutte goed?
Zeker de laatste jaren weet hij met veel verschillende partijen akkoorden te sluiten. Hij heeft een gunfactor, je gunt het hem wel om het samen eens te worden. De keerzijde is het kameleon-effect: als je met D66 én de PVV kunt samenwerken, vraag ik me wel eens af waar zijn eigen principes zijn.

Beetje jammer toch dat Rutte II de rit gaat uitzitten?
De afgelopen weken leek het erop dat de ambitie van Rutte stagneerde en het als het kabinet valt, zijn we klaar voor verkiezingen. Maar zolang hij presteert en ambitie toont, zou het wel weer eens goed zijn als een kabinet de rit uitzit. Ach, over een jaar zitten we in de campagne, het is te overzien.

Wat doet Wilders goed?
Aandacht trekken. Populisten geloven 100 procent in hun eigen gelijk en kunnen nog geen 10 procent waarmaken. Uiteindelijk moet je samenwerken en vroeg of laat zal hij teleurstellen. Ik piek liever bij verkiezingen, zoals dit jaar voor provincie en Eerste Kamer, dan peilingen. Wilders heeft nog nooit iets voor elkaar gekregen, hij leeft al zijn hele leven van belastinggeld.

Klinkt als functie-omschrijving van politici, leven van belastinggeld.
Andere politici hebben nog vaak andere banen gehad; ondanks dat hij zich als outsider presenteert is Wilders de langstlopende figuur op het Binnenhof. En zolang niemand met hem wil samenwerken omdat hij iedereen van zich afduwt, maak ik meer kans om premier te worden.

Diederik Samsom vertelde op Radio 1 dat Turkse smokkelaars 40.000 euro per bootje vangen dat ze volgeladen met mensen afduwen richting Griekenland. Die 3 miljard van Europa zal dat niet stoppen.
Ik heb veel kritiek op deze deal. Europa zou zich niet moeten laten chanteren en ik vind dat het kabinet het regime Erdogan teveel macht geeft. Turkije moet als buurland van deze regio zelf verantwoordelijkheid nemen – die pakken ze voor een groot gedeelte ook – maar daarnaast mag het continent dat erachter ligt ook financieel best meehelpen. Ik trek een grens bij het visumprogramma en het versneld openen van de onderhandelingshoofdstukken voor toetreding tot Europa. Er zijn zaken die niet door elkaar moeten lopen. Turkije is niet altijd onze bondgenoot, ook niet in het Syrische conflict. Wij steunen de Koerden en hij bombardeert ze. Als je de belangen van Putin, Erdogan, andere landen in het Midden-Oosten én Europa op een rijtje zet, moet je er behoorlijk voor doorgeleerd hebben wil je het Midden-Oostenconflict minderen.

Of de vluchtelingenstroom.
Zolang de bron, de burgeroorlog in Syrië niet stopt, zullen vluchtelingen komen. Het zijn geen direct bedreigde vluchtelingen, ze hebben inmiddels twee, drie jaar in Turkse vluchtelingenkampen gezeten. Maar het zijn wel mensen die uitzichtloos en kansloos op een plek zitten; eerlijk gezegd vind ik het mensen met mentaliteit, overlevers die iets van hun leven willen maken en het lef hebben om hierheen te komen terwijl ze vaak wel weten hoe lang en traag de procedures zijn. Ik heb daar respect voor.

Maar zit er niet een maximum aan wat we kunnen opvangen hier? Het zijn uiteindelijk economische vluchtelingen.
De reden waarom de Syriërs vluchten is oorlog; dat men in fases vlucht zie je wel vaker in de geschiedenis en tegen degenen die op getallen aandringen wil ik zeggen dat iedere vluchteling er een teveel is. Ik zou er liever geen een hebben, je gunt iedereen een veilig thuis, maar zolang ze blijven komen vind ik dat je als beschaafd land je plicht moet doen.

Ik zou zeggen dat onze plicht is om voor vrede te zorgen.
Vrede is onze plicht, maar laten we naar de oorzaak kijken. IS verdient iedere dag miljoenen aan olie en voor stelletje vrijgevochten idioten die aan ontvoeringen doen en kunstschatten roven, hebben ze een behoorlijke begroting. Bovendien moeten we na decennia van Midden-Oostenconflict ook durven toegeven dat er al een islamitische staat is: Saoedie-Arabië. Daar zou het kabinet minder tegenaan moeten schuren. Nederland importeert olie en gas van foute regimes, daar moeten we onafhankelijk van worden.

Hoe gaan we de radicalisering van jongeren tegenhouden?
Het is een deel van de realiteit. Ik wil me daar niet bij neerleggen, maar er zullen altijd verknipte gekken zijn die niet in het systeem willen. Het is voor ons heel moeilijk in te schatten of iemand zijn eigen leven niets waard vindt en in het hiernamaals op een beloning hoopt. Dat maakt het moeilijk om daar het gevecht mee aan te gaan.

Hoe ga je je verjaardag vieren?
Met een pittig debat met de premier over het rapport van de Commissie Oosting en de deal met drugscrimineel Cees H. Maar er was afgelopen zaterdag een verrassingsfeest voor mij georganiseerd, dus geen zorgen: ik heb het al gevierd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.