In het nieuws

NS zet al het materieel in tegen overvolle treinen

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

22 DEC 2015

NS gaat al zijn beschikbare materieel inzetten om overvolle treinen volgend jaar en begin 2017 tegen te gaan. Zo wordt de Mat'64, oftewel Apekop, niet geheel uit de roulatie gehaald en in reserve gehouden voor storingen. Ook wordt niet noodzakelijk onderhoud waar kan uitgesteld.

Deze twee maatregelen bij elkaar opgeteld leveren ruim 6400 zit- en staplaatsen op. Maar de spoorvervoerder doet meer. Oude dubbeldekkers worden opgeknapt en weer ingezet en in bepaalde sprinters wordt een deel van de eersteklascoupés omgebouwd tot tweedeklas.

Betere reisinformatie

Verder worden op enkele drukke spitstrajecten reizigers geholpen met bussen (2800 extra zitplaatsen) en betere reisinformatie over onder meer reisalternatieven en drukke trajecten zodat reizigers meer regie over hun reis krijgen. Soms is er in een trein die een kwartier eerder of later vertrekt namelijk wel plek.

Dit en meer staat in het plan dat NS dinsdag aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft gestuurd. De genomen extra maatregelen zijn volgens NS snel inzetbaar, effectief en in te passen binnen de dienstregeling.

'Alles op alles'

„We zetten met deze maatregelen alles op alles om zoveel mogelijk reizigers een zo goed mogelijke reis te bieden”, zegt president-directeur van NS Roger van Boxtel, die zijn kantoorpersoneel volgend jaar buiten de spits laat rijden. „We rijden in 2016 volle bak met al het materieel dat we hebben. Vooruitlopend op de komst van nieuwe treinen willen we met extra maatregelen onze reizigers meer alternatieven bieden om de reis naar hun hand te zetten.”

Tekorten

Dit alles kan echter niet voorkomen dat het druk is in sommige spitstreinen. Met de maatregelen wordt het verwachte tekort teruggebracht tot ongeveer 1000 tot 4500 zit- en staplaatsen. Afhankelijk van de periode komt de spoorvervoerder volgend jaar 10 tot 45 rijtuigen tekort, onder meer door het wegvallen van de Fyra, de uitstroom van de Mat’64, het behoud en uitbreiding van de ov-studentenkaart en werkzaamheden in 2016 ter verbetering van het spoor en stations.

NS trekt 8,5 miljoen euro uit voor de extra maatregelen.


Views

42

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+