Illegale jager knalt ongemerkt tussen vuurwerk door

21 december 2015 om 15:50 door Anne-Fleur Pel
Illegale jager knalt ongemerkt tussen vuurwerk door
Foto: ANP

De illegale jacht beleeft deze dagen haar piek. Het voortijdig afgeschoten vuurwerk maskeert de geweerschoten en wild prijkt op menig kerstmenu. Boswachters voeren momenteel dagelijks controleacties uit, maar komen handen tekort.

In het werkgebied van boswachter Ger Verwoerd, de Noord-Veluwe in Gelderland, is het aantal incidenten van stroperij in het afgelopen jaar verdubbeld naar 120. „Ik sluit niet uit dat dit voor andere gebieden ook geldt”, zegt Verwoerd. „Door bezuinigingen neemt het aantal boswachters steeds meer af, maar het aantal meldingen van stroperij blijft gelijk of neemt zelfs toe.”

Wildaanbod

Het wildaanbod in Nederland voldoet bij lange na niet aan de vraag. Zo’n 15 procent van het beschikbare wild komt uit gereglementeerde jacht, de rest uit het buitenland of wildfarms, weet Verwoerd. Rond Kerstmis en Oud en Nieuw viert de illegale jacht dan ook hoogtij. De jagers verkopen hun vlees aan hun directe omgeving, maar ook aan restaurants. „De wildconsumptie piekt nu en daarmee de stroperij. Als je een diepvries volschiet, kun je dat het best met kerst doen.”

Vuurwerk en schoten

Een lucratieve business. Volgens Verwoerd levert een geschoten edelhert voor wel 500 euro aan vlees op. „Als je er iedere week een schiet, betekent dat een leuk zakcentje.” Het wordt de jagers in deze periode ook eenvoudiger gemaakt. Veel mensen horen namelijk het verschil niet tussen het afsteken van vuurwerk en een schot uit een jachtgeweer.

Minder toezicht

Daarnaast is er steeds minder controle in de buitengebieden waardoor ook het neerleggen van wildklemmen en valstrikken ongemerkt kan plaatsvinden, zegt Verwoerd die verbonden is aan stichting Groennetwerk, een organisatie waar natuurorganisaties, gemeenten en politie samenwerken om incidenten in het buitengebied aan te pakken. Behalve de vermindering van het aantal boswachters, laat ook de politie zich hier minder zien.

Reorganisatie

„Ook door de reorganisatie daar”, zegt Verwoerd. „Het zou plezierig zijn als de overheid gebiedsbeheerders zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waar de boswachters in dienst zijn, financieel gaan ondersteunen. De rekening van de aanpak van stroperij ligt nu alleen op het bordje van private partijen. Hierdoor hebben bepaalde lieden zoals illegale jagers nu vrij spel.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!