Foute hondenfokkers voor rechter door crowdfunders

30 december 2015 om 16:00 door Anne-Fleur Pel
Foute hondenfokkers voor rechter door crowdfunders

Met de ruim 9000 euro die woensdag is opgehaald via crowdfunding start Dier&Recht een rechtszaak tegen malafide fokkers van golden retrievers. De fokkers zouden de dieren willens en wetens opzadelen met een erfelijke aandoening waardoor ze hun leven lang jeuk hebben.

Vissenschubziekte

Volgens de dierenrechtenorganisatie weigeren de fokkers een (goedkope) dna-test uit te voeren om erachter te komen of een ouderdier lijdt aan de vissenschubziekte (Ichthyosis). Hierbij zouden commerciële redenen een rol spelen.

De helft van de golden retrievers zou belast zijn met de ziekte, stelt Dier&Recht. De aandoening tast de huid aan en kan zorgen voor jeuk, ontstekingen en infecties.

De organisatie boekte afgelopen november nog succes in de zaak omtrent golden retriever Pebbles die aan de ziekte lijdt. De fokker heeft de rechtszaak tegen hem afgekocht en toegezegd ruim 4500 schadevergoeding te betalen. „Bovendien heeft hij toegezegd om zijn fokdieren op het dna te testen, zodat Ichthyosis niet meer aan zijn pups wordt meegegeven”, aldus Dier&Recht.

Vonnis uitlokken

De organisatie wil met de komende rechtszaak „een gerechtelijk vonnis uitlokken dat foute fokkers van golden retrievers dwingt de dna-test te gebruiken. „Zo maken we de rashond weer gezond.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!