In het nieuws

'Duizenden zitplaatsen in treinen niet gebruikt'

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

11 DEC 2015

Overvolle treinen zijn niet nodig als NS bestaand materieel beter inzet. Het beter benutten van treinen kan ruim 8000 extra zitplaatsen in de ochtendspits opleveren. Het inzetten van oude intercityrijtuigen die nu stilstaan nog eens 6000.

Dit blijkt uit een rondgang van OV-Magazine. Doordat NS begin volgend jaar de Mat ’64, ook bekend als de ’apekop’, uit de dienstregeling haalt, dreigen de treinen nog voller te worden dan ze al zijn. Volgens het online magazine is er niet alleen winst te behalen in het rijdend houden van deze treinstellen, maar is er meer mogelijk.

Oude rijtuigen

Er staan namelijk ruim honderd oude intercityrijtuigen ongebruikt op een zijspoor in Duitsland. NS huurde deze rijtuigen tussen 2006 en 2010 in, toen er een materieeltekort ontstond omdat er vanaf 2007 meer treinen gingen rijden.

De vervoerder kan hier nu weer een beroep op doen voor vijf- tot zesduizend zitplaatsen. „Stuur ze gerust naar me door”, zegt eigenaar Heros Rail. Locomotieven om de rijtuigen te trekken zouden ook voorhanden zijn.

Internationale treinen

Een ander idee om de capaciteit aan te vullen is om internationale treinen die pas laat in de ochtend naar het buitenland rijden in de ochtendspits in te zetten. Dit zou ruim achtduizend extra zitplaatsen opleveren.

In deze blog reageerde NS gisteren gelijk op de creatieve ideeën van OV Magazine. Veel van de scenario’s zijn niet haalbaar zo blijkt.

NS zegt de afgelopen jaren al veel stappen te hebben gezet door oude dubbeldekkers weer op het spoor te brengen en het met spoed bestellen van 58 nieuwe sprinters waarvan de eerste eind 2016 gaan rijden. „Door onvoorziene zaken zoals het wegvallen van de Fyra en het behoud van de ov studentenkaart is een tekort ontstaan”, zegt een NS-woordvoerder. „We zijn daar meteen op ingesprongen. Maar na wat we al hebben gedaan, resteert nog een tekort van enkele tientallen rijtuigen en daar kijken we nu naar.”

'Niet haalbaar'

Volgens de woordvoerder is het niet mogelijk de oude Duitse intercity’s opnieuw te huren. „Deze zijn uitgeschreven en moeten daarom toegelaten en aangepast worden om in Nederland te mogen rijden. Dat duurt te lang, kost te veel en is daarmee om deze en andere redenen geen reële optie.”

Naar het creatiever omgaan met materieel zegt NS zeker te kijken. De vervoerder moet van staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) voor kerst met oplossingen komen. „Daarvoor halen we alles uit de kast en we komen snel met een plan.”


Views

40

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+