In het nieuws

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Aantal ongevallen op spoorwegen toegenomen

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Els Anker'

24 DEC 2015

Het aantal ongevallen op spooroverwegen is dit jaar toegenomen in vergelijking met 2014. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van ProRail.

Het afgelopen jaar vonden er 29 ongelukken plaats. Er kwamen in totaal twaalf mensen om het leven door een aanrijding, twee mensen raakten zwaargewond.

Ter vergelijking: in 2014 waren er 23 aanrijdingen op overwegen, waarvan zeven met een dodelijke afloop. Vier mensen raakten toen zwaargewond.

Gevaarlijk

Volgens ProRail zijn de meeste incidenten het gevolg van gevaarlijk gedrag. „We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: let goed op bij overwegen”, aldus de spoorbeheerder. „Je brengt niet namelijk niet alleen jezelf in gevaar, maar ook anderen, zoals treinreizigers. Bovendien pleeg je een strafbaar feit.”

ProRail schreef dit jaar wederom honderden bekeuringen uit en deed tot nu toe vier keer aangifte van onveilig gedrag bij overwegen.

Signaal

De spoorbeheerder wil hiermee een duidelijk signaal afgeven. „We accepteren onveilig gedrag op overwegen niet. Wie op heterdaad betrapt wordt op het negeren van overwegbomen en -lichten, kan een bekeuring krijgen. Ook doen wij steeds vaker aangifte achteraf. Zoals bij de spoorboomduikers in Diemen en de vrachtwagenchauffeurs in Den Bosch en in Meerssen.”

In vergelijking met 2013 is het aantal ongelukken op overwegen wel gedaald. Toen kwamen 14 personen om het leven door aanrijdingen op overwegen.

Campagnes

De afgelopen jaren heeft ProRail verschillende campagnes opgezet om veiligheid rondom het spoor te verbeteren. Eén daarvan is het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO), dat de spoorbeheerder in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu is gestart.

Dit programma moet ervoor zorgen dat er minder incidenten plaatsvinden bij overgangen en dat knelpunten bij overwegen worden opgelost. Het Rijk heeft voor de campagne 200 miljoen euro uitgetrokken.


Views

74

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+