Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 7 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

7 ‘liegende’ producten, welke maakt jou het kwaadst?

Producten die niet waarmaken wat ze lijken te beloven, ze zijn een doorn in het oog van voedselwaakhond Foodwatch. Het meest misleidende product in de supermarkt wint jaarlijks het ‘Gouden Windei’. Dit zijn de genomineerde producten 2015. Welk product maakt jou het meest boos?

Plus pindakaas light

Pinda’s zijn vet, dus voor de mensen die op de pondjes moeten letten is pindakaas geen goed idee. Maar de marketeers van supermarkt Plus toverden een light pindakaas tevoorschijn. Met 30 procent minder vet.

Maar waaraan is deze vetdaling te danken? Volgens Foodwatch komt dit omdat de makers een deel van de pinda’s hebben vervangen door gedroogde glucosestroop. En daarmee zit er in deze Plus-pindakaas 451 procent meer suiker dan in een gewone pindakaas. En zo komen die pondjes er dus nog razendsnel aan.

Liga Melk-Aardbei

Liga vertelt je op de verpakking tot wel vier keer toe dat ze echt, echt, echt, écht waar een ‘verantwoord tussendoortje’ zijn. Zo’n Milkbreak Melk-Aardbei is volgens Liga ‘een goede balans tussen vezels, granen en fruit.’ Foodwatch vraagt zich af wat Liga dan precies met ‘fruit’ bedoelt. 0,03 procent aardbeienpoeder is wat de voedselwaakhond in de ingrediënten terugvindt als ‘fruit’. „Een liga bestaat voor een vijfde uit suikers. Hoe past de grote hoeveelheid suiker en glucosestroop in deze ‘goede balans’?”

Aldi Pasta met Truffel

Een goed getraind truffelvarken zou het waarschijnlijk niet terugvinden. Zo klein is de hoeveelheid truffel volgens Foodwatch in ‘Aldi’s ‘pasta met truffel’.

„De EU-etiketteringsrichtlijn verplicht fabrikanten om in hun aardbeiendrank of notenreep daadwerkelijk aardbeien en noten te stoppen”, laat Foodwatch weten. „Dit geldt dus ook voor de truffelpasta van Aldi met ook nog eens pontificaal een enorme truffel op het etiket. Maar de EU is ‘vergeten’ te regelen hoeveel er dan in moet zitten.”

De vulling van Aldi’s ‘Triangoloni met eekhoorntjesbrood en truffel’ bevat 0,0006 procent truffel.

AH mini roomboter amandelstaaf 

Een te grote doos voor een te klein staafje, vindt Foodwatch. Wie een mini-roomboter amandelstaaf koopt bij de Albert Heijn, koopt volgens de actiegroep vooral ‘gebakken lucht’. En dat is ‘behoorlijk misleidend’.

Appelsientje Halfzoet 

Appelsientje Halfzoet belooft: ‘het vertrouwde pure en natuurlijke Appelsientje fruitsap, maar dan minder zoet.’ En hoe minder suiker, hoe beter, denkt de goedgelovige consument.

Daar betaal je dan ook een paar cent meer voor. Maar hoe hebben de makers dat voor elkaar gekregen? Een revolutionair nieuw appelras boordevol vitamines, maar met minder fruitsuiker? Nee. Appelsientje heeft zijn appelsap volgens Foodwatch simpelweg verdund met wat water en een druppel aroma. Het resultaat: 34 procent minder suikers.

Cranberries

De gedroogde cranberries staan prominent in het AH-superfoodschap. ‘Bron van vezels’ staat er uitnodigend op, en ‘zoet van smaak’. En vooral dat laatste wil Foodwatch wel geloven. „Albert Heijn bedekt de cranberries onder een flinke laag ananassiroop. Maar dat zie je pas als je de kleine lettertjes op de achterkant leest.”

De cranberries bestaan voor 30 procent uit de beroemde veenbessen en voor 68 procent uit ananassiroop. Zo krijg je dus twee derde suikers binnen bij elke hap cranberries. En dat vindt Foodwatch niet bepaald een ‘superfood’.

Amandeldrink biologisch

Marqt; dé winkel voor de Amsterdamse consument die wel wat meer wil betalen voor goed gezond eten. En daar verkopen ze ook amandelmelk: Rude Health Almond Drink. Maar wie volgens Foodwatch de moeite neemt het etiket eens nader te bekijken, komt erachter dat er slechts 1 procent amandelen in de melk zit.

„Het heet dus mooi amandeldrink maar een snelle rekensom leert ons dat het welgeteld een klein handjevol amandelen per literpak bevat. Dat is pakweg twee amandelen per glas.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.