In het nieuws

Janne liet duizenden treinreizigers geluk tekenen

Janne Willems Foto: AWFoto

Foto van 'Bianca Brasser'

4 NOV 2015

'Teken een mooi moment van de afgelopen week.' Met die opdracht stapte Janne Willems 4 jaar lang bijna dagelijks op mensen af. 3500 treinreizigers in Nederland en nog eens 3500 mensen op verschillende plekken in de wereld pakten het lege papier en bosje stiften van haar aan en tekenden hun moment van de week.

„Het tofste is dat je mensen eerst een paar minuten ziet nadenken over hun mooiste moment van de week. Zodra ze dan iets bedacht hebben om te tekenen, verschijnt er een grote glimlach op het gezicht”, zegt Willems.

Kleine momenten

En dat was precies haar doel: mensen laten stilstaan bij de kleine mooie momenten. Van een trein die precies zo stopt dat de deuren voor je neus opengaan tot een avondje met geliefden. „Er zitten heel veel tekeningen tussen van vriendschaps- of familiemomenten zoals etentjes, maar ook veel trein- en natuurmomenten: de zon die opkomst of een mistig landschap.”

Emotie

Dat mooie momenten niet altijd blije momenten hoeven te zijn, bewees een jongen die nog voordat Willems zijn naam kon vragen al was uitgestapt op station Veenendaal. „Toen ik zijn tekening bekeek, barstte ik in huilen uit. Hij had een vrouw in een ziekenhuisbed getekend die tegen een huilende man naast haar bed zegt: ‘Ik wil niet naar huis, dat is te zwaar voor jou. Ik hou te veel van jou!’ Een mooi moment dat me ontroerde.”

Gesprek

Hoewel deze jongen de trein al uit was voordat hij meer over zijn tekening kon vertellen, was dat in de meeste gevallen anders. „Tijdens het tekenen, ontstaat bijna altijd een gesprek in de trein tussen degene die iets tekent en medereizigers. Een gesprek over een positief onderwerp, dat is weer eens iets anders dan de gebruikelijke NS-vertraging als gespreksonderwerp”, lacht Willems.

De tekeningen en soms ook foto's van de tekenaars post Willems op haar site www.seizeyourmoments.com. 250 momenten selecteerde zij en bundelde ze in het boek Pluk je momenten dat sinds deze week in de winkel ligt.


Views

200+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+