In het nieuws

Strop van 11 miljard: wat ging er mis met de Fyra?

Fyra. Foto:ANP

Foto van 'Rens Oving'

26 OKT 2015

De Tweede Kamer presenteert woensdag het definitieve onderzoeksrapport over de Fyra. Het fiasco met de ramptrein die maar vijf weken reed werd door de commissie binnenstebuiten gekeerd. Alles werd uit de kast getrokken om erachter te komen hoe het kan dat ondanks een miljardeninvestering geen snelle trein van Amsterdam naar Brussel rijdt.

Schuldige?

Eén schuldige aanwijzen voor het Fyrafalen is zo goed als onmogelijk. De kans dat de parlementaire enquêtecommissie dit zal doen, lijkt dan ook niet groot. Wel zullen er waarschijnlijk lessen getrokken worden voor de toekomst, zodat het hopelijk nooit meer zo mis kan gaan.

Voor iedereen die even niet meer weet hoe het precies zit, de vijf belangrijkste vragen over het Fyradebacle op een rij.

1 Hoe begon het?

Een snelle trein, van Amsterdam naar Brussel, die Nederland eindelijk volwaardig aan moest sluiten op het Europese hogesnelheidsnet: dat was de droom die al sinds 1988 door NS en de Nederlandse staat werd nagestreefd. In 2000 begon de aanleg van het spoor. In 2001 werd bekend dat NS, samen met de Belgische collega's van NMBS, de snelle verbinding zou gaan regelen.

2 Waarom ging NS de snelle treinen verzorgen?

In de jaren 90 werd NS een zelfstandig bedrijf. Om ook de nieuwe hogesnelheidslijn te mogen uitbaten, moest er geboden worden. NS zette veel te hoog in, uit angst voor buitenlandse concurrentie op het Nederlandse spoor, en won de concessie. Maar om dat geld terug te verdienen, ging NS, samen met NMBS, op zoek naar goedkope treinen. Die vonden de twee bij het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda.

3 Wat ging er mis?

De vraag zou eigenlijk moet zijn ‘wat ging er niet mis’. Vanaf de bestelling in 2004 was er gedoe over de nieuwe treinstellen. De Italianen leveren uiteindelijk twee jaar te laat de eerste treinen af. Veel later dan gepland, op 9 december 2013, gaan de eerste splinternieuwe treinen tussen Amsterdam en Brussel rijden. Maar als het in januari begint te sneeuwen, staan bijna alle Fyratreinen stil. Op 18 januari 2013 krijgt de trein in België een rijverbod, de nieuwe treinen worden allemaal van het spoor gehaald.

4 Wat kostte dat?

Het Fyraproject heeft volgens de parlementaire enquêtecommissie alles bij elkaar zeker 10,8 miljard euro gekost. Daar zitten ook de kosten voor de aanleg van het spoor zelf bij, waar nu Intercity Direct en de Thalys overheen rijden. De treinen zelf hebben NS zo'n 88 miljoen euro gekost. Dit bedrag valt iets lager uit omdat de treinstellen teruggestuurd zijn naar Italië en een deel van het aankoopbedrag wordt terugbetaald.

5 Hoe gaat het verder?

Het peperdure spoor tussen Amsterdam en de Belgische grens wordt ondertussen nauwelijks gebruikt waar het voor bedoeld is: met hoge snelheid door de Nederlandse Randstad flitsen. De Intercity Direct die nu over het traject rijdt, gaat lang niet zo snel als de Fyra had moeten gaan. NS is bezig met nieuwe treinen die sneller moeten gaan, maar deze zullen pas in 2021 klaar zijn. Een vertraging van bijna 10 jaar.


Views

200+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+