In het nieuws

Spugen op ov-personeel niet langer ongestraft

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

21 OKT 2015

Reizigers die ov-personeel in Amsterdam bespugen, blijven niet meer onbestraft. Stadsvervoerder GVB zet spuugkits in om dna-materiaal te verzamelen uit het speeksel. Bij een dna-match volgt straf, zonder match volgt registratie in de dna-databank.

Op 1 oktober is een proef van een half jaar begonnen in samenwerking met politie en Openbaar Ministerie (OM). „Spugen wordt door het ov-personeel ervaren als een van de meest vernederende vormen van agressie”, zegt Mireille Muller van GVB. „Het is vernederend, asociaal en strafbaar. De impact op onze medewerkers is groot.”

Weinig aangiftes

Bijna de helft van de medewerkers in bus, tram en metro zegt wel eens slachtoffer te zijn geweest van dreigementen en treitergedrag, waaronder spugen. In 2013 waren er 43 meldingen van spugen, vorig jaar 28. Volgens Muller strookt dit echter niet met de werkelijkheid. ‘Duidelijk is dat het aantal geregistreerde meldingen lager ligt dan het werkelijke aantal omdat niet ieder slachtoffer dit meldt. Niet iedereen heeft het vertrouwen dat er iets met de melding gedaan wordt. Dat idee willen we wegnemen.”

De spuugkit wordt ook in Engeland gebruikt. Foto: West Midlands Police

Vaak is de dader er al vandoor voordat veiligheidsmedewerkers kunnen ingrijpen. Met de spuugkit heeft GVB, politie en justitie een extra opsporingsmiddel in handen. „Wij hopen dat er een preventieve werking van uit gaat, omdat de pakkans met het achterlaten van dna wordt vergroot”, zegt Muller. „In Engeland is na de introductie van de dna-kit in het ov het aantal spuugincidenten drastisch afgenomen. Zodra duidelijk is dat spugen niet onbestraft blijft, wordt het minder.”

Spuugkit

Wanneer een medewerker is bespuugd, komt het ov-zorgteam met de spuugkit om het speeksel veilig te stellen. Zij zijn hiervoor opgeleid door een forensisch expert. In de spuugkit zit een wattenstaafje, plastic houder en handschoenen.

Dna-databank

„Bij de aangifte bij de politie wordt het buisje met dna bijgevoegd”, legt Franklin Wattimena van het OM in Amsterdam de procedure uit. „Verilab bekijkt vervolgens of er dna aan het speeksel onthaald kan worden, waarna het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) kijkt of er een match te vinden is in de dna-databank.”

Bij een positieve match wordt de verdachte uitgenodigd op het politiebureau. De officier van justitie besluit aan de hand van de aangifte met dna en eventuele camerabeelden of er tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan. Wattimena: „Een straf voor belediging van een persoon met een publieke taak, en daar valt spugen ook onder, kan oplopen tot drie maanden celstraf of een boete van 4000 euro.”

Gegevens bewaard

Als er geen dna-match is, wordt het dna-profiel opgeslagen in de databank. „Deze gegevens worden 12 jaar bewaard”, zegt Wattimena. „We gaan ervan uit dat hier ook een afschrikkende werking vanuit gaat.”


Views

1k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

400+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

300+