In het nieuws

7 fouten die Fyra-fiasco onvermijdelijk maakten

Foto: ANP

Foto van 'Rens Oving'

28 OKT 2015

Hoofdpijndossier en foutenfestival, met de flitstrein Fyra ging twintig jaar lang bijna alles mis wat mis kon gaan.

De parlementaire enquêtecommissie die het debacle onderzocht, haalde hard uit naar jarenlang wanbeleid door alle betrokken ministers en staatssecretarissen en spoorbedrijf NS.

Vanaf het prilste begin tot het bittere eind: zeven cruciale fouten die het fiasco met de Fyra onvermijdelijk maakten.

1 Zonder duidelijk plan een dure spoorlijn bouwen

In 1996 beslist het kabinet Kok-1 definitief dat er een snelle spoorverbinding komt die de Randstad verbindt met België en Frankrijk. Tussen Antwerpen en Amsterdam wordt een spoorlijn aangelegd waar treinen 300 kilometer per uur kunnen rijden. Hoe vaak deze treinen gaan rijden en wie daar precies gebruik van gaan maken, is onduidelijk. Wel staat vast dat het 7,5 miljard gulden gaat kosten en dat daarvan 1,8 miljard gulden terugverdiend moet worden.

2 Nederland en België maakten geen harde afspraken

De Nederlandse overheid gaat voortvarend aan de slag met de aanleg van het traject Amsterdam-Rotterdam-Breda. Het idee is dat de spoordienst naar Antwerpen en Brussel een samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische spoorvervoerder gaat worden. Maar terwijl Nederland wel meebetaalt aan het aanleggen van het Belgische stuk hogesnelheidslijn, komen er pas op het allerlaatste nippertje, in 2012, afspraken op papier. De afgesproken verbinding Den Haag-Brussel komt door Belgische druk op het allerlaatste moment te vervallen.

3 NS bood veel te veel geld voor het traject

NS is vanaf het begin bang om de dominante positie op het Nederlandse spoor kwijt te raken aan een buitenlandse concurrent en wil het nieuwe traject daarom koste van kost binnenslepen. Het bod van NS is belachelijk hoog. Op het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn daarover meteen twijfels, maar men gaat toch akkoord.

4 Ingewikkelde treinen bestellen die nog gemaakt moeten worden

Om de snelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel tot stand te brengen, moeten er moderne snelle treinen komen. Maar NS en de Belgische NMBS stellen eisen waar geen enkele bestaande trein aan kan voldoen. Een nieuwe trein ontwerpen, is zo duur dat maar twee bedrijven, Alstom en AnsaldoBreda, een offerte indienen. Als het aantal bestelde treinen ook nog eens minder wordt, trekt Alstom zich terug.

5 NS greep niet in toen de treinen niet deugden

Als enige overgebleven bedrijf gaat het Italiaanse AnsaldoBreda in 2004 aan de slag. Vanaf het begin is duidelijk dat de oorspronkelijke levertijd van drie jaar niet gehaald wordt. Ook is er al snel twijfel over de kwaliteit van de treinen. Ondanks kritiek van Nederlandse rapporteurs grijpt NS niet in en gaat de bouw gewoon door. De treinen rollen uiteindelijk vijf jaar te laat uit de fabriek.

6 Inspectie bekeek de nieuwe Fyra's nooit in het echt

Dat de treinen niet deugen, blijkt al direct nadat ze op het Nederlandse spoor rijden. Dat ze überhaupt werden toegelaten, komt omdat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de treinen nooit in het echt bekeek. De toelating werd volledig beslist op basis van rapporten en bouwtekeningen.

Beschadigde Fyra januari 2013

7 Er was geen plan B

Door alle vertraging met de Fyra's is er nauwelijks mee getest als ze in december 2012 in gebruik worden genomen. En hoewel er grote twijfels waren over de betrouwbaarheid, wordt geen terugvalmogelijkheid, zoals de Beneluxtrein, achter de hand gehouden. Als de Fyra's in januari uitvallen, is er geen rechtstreekse treinverbinding meer tussen de Randstad en Brussel, op de dure Thalys na.


Views

94

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+