In het nieuws

Woede over verhogen accijns op mineraalwater

Mineraalwater wordt duurder. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

3 SEP 2015

Het verhogen van de belasting op sappen en met name mineraalwater heeft tot woedende reacties geleid van zowel gezondheidsorganisaties als de Nederlandse consument. De gezondheid mag nooit ten kosten gaan van de noodzaak een gat in de begroting te dichten, is een veel gehoord verwijt.

Lees ook: Belasting op frisdrank en sapjes gaat flink omhoog

Uit Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws heeft ingezien, zou blijken dat de belasting op mineraalwater en sap gelijkgetrokken wordt met de veel hogere belasting op frisdrank. „Dit getuigt van zeer tegenstrijdig beleid”, stelt Paul Rosenmöller, voorzitter Jongeren Op Gezond Gewicht. „Om een gat in de begroting te dichten, worden ambities op het gebied van gezondheid overboord gegooid. Samen met de overheid en private partijen werken we juist aan het bevorderen van het drinken van water en gezonde dranken.”

Protest

De ambitie van Jongeren Op Gezond Gewicht om de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn wordt hierdoor ernstig doorkruist, stelt Rosenmüller. Hij laat weten dat zijn stichting zal proberen deze maatregel, als die erdoor komt, via de Tweede Kamer ongedaan te maken.

Het Voedingscentrum vindt het ook niks dat mineraalwater onder het hogere belastingtarief moet gaan vallen. „Het is jammer dat door deze maatregel ook mineraalwater getroffen wordt”, zegt Els Dijkstra van het Voedingscentrum. „Het gebruik van water raden wij juist aan.” De Vereniging van Diëtisten (NVD) sluit zich hierbij aan, en pleit er meteen voor om naast water ook suikervrije frisdranken onder het lagere tarief te houden.

„Het lijkt verstandiger om de maatregel een positieve impuls te geven en de suikervrije dranken met 0 gram koolhydraten wel onder het lage tarief te houden”, zegt een woordvoerder van de NVD. „Op die manier zou je naast een financiële maatregel ook de gezondheid bevorderen.”

Boze consument

Op de website en Facebookpagina van Metro stroomden de reacties van met stomheid geslagen lezers binnen. „Water is een eerste levensbehoefte, daar meer belasting op vragen is van de pot gerukt”, schrijft Suzanne van Garderen. Er wordt opgeroepen massaal boodschappen in Duitsland te gaan doen.

„De cruise control aan samen met vrienden in 1 auto naar Duitsland en de kofferbak volgooien. Wat ben ik blij met mijn stationwagen”, zegt Freddie Berkenpies. „Hoe de domheid van Rutte en conserveringsmiddelen in je voordeel werken. Met een flinke bestelbus ritje Duitsland voor sap, drank en brandstof”, stelt Simon Brouwer.

Ook drinkwater duurder

Ook wordt opgeroepen om alleen nog maar kraanwater te drinken zodat de staatskas aan de maatregel geen geld overhoudt. Hoewel de overheid hierbij ook al aan de prijs gemorreld heeft. „Wist je trouwens dat de belasting op gewoon drinkwater dit jaar verhoogd is van 16 naar 33 cent per m3?”, schrijft Piet van der Plas. „Dat is 100 procent er bovenop, om dezelfde reden! Levert de staat ruim 100 miljoen extra op! En niemand die het opmerkt.”


Views

100+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+