In het nieuws

Vluchtelingen helpen vanuit de huiskamer

Laura Kuipers, Sam van Grondelle, Irene Krijgsman, Jesse Balster, Mathilde Rozing en Rutger de Rijk van Amsterdam Verwelkomt Vluchtelingen. Foto: Marloes van Doorn

Foto van 'Bianca Brasser'

7 SEP 2015

'Iets doen voor een vluchteling', dat lijken steeds meer Nederlanders te willen. En niet alleen in Italië, Griekenland of Turkije zetten zij zich in, ook in de 'gewone' Nederlandse huiskamer gaan de handen uit de mouwen. Een greep uit een paar kleine acties, maar met een enorm bereik dankzij sociale media.

1 Stroopwafels

'Wat kunnen wij nog doen?', zo vroegen zes jonge Amsterdammers zich af bij het zien van de beelden waarop massaal kleding en schoenen ingezameld worden voor vluchtelingen. Hen een warm-welkom-gevoel proberen te geven, besloten ze. Vrijdag werd daarom de Facebookpagina Amsterdam Verwelkomt opgericht, waarop mensen worden opgeroepen welkomstpakketjes voor vluchtelingen samen te stellen. In de pakketten dit keer geen eerste levensbehoeften, maar spullen 'waar je zelf ook blij van zou worden'.

„Denk aan een pakje stroopwafels, een kaart van Nederland, een leuk spel, warme muts, een mooie tekening van oer-Hollandse dingen of een lieve boodschap", zegt een van de initiatiefnemers Irene Krijgsman. Ruim 10.000 mensen hebben na een kleine drie dagen aangegeven een welkomstpakketje te maken en deze 12 september naar een verzamellocatie in Amsterdam te brengen. Inmiddels zijn er ook initiatiefnemers in Utrecht, Den Haag, Alkmaar, Leiden, Leeuwarden en Rotterdam opgestaan, die op 12 september de welkomstpakketten in deze steden zullen verzamelen.

2 Postpakketje

Nienke Bloem en Jacoby Mensinga roepen mensen op een kleine zoektocht door het huis te starten naar spullen die zij niet meer nodig hebben, maar vluchtelingen wel. Om logistieke moeilijkheden en torenhoge verzendkosten van talloze hulppakketten te voorkomen, worden mensen gevraagd de spullen rechtstreeks naar Lesbos te sturen.

„Voor 22 euro verstuur je een pakket naar Griekenland", zegt Bloem. „Zo kan je zelf vanuit huis iets doen op een moment dat het jou uitkomt." Zomaar alles wat overbodig is in je huis in het pakket stoppen is overigens niet de bedoeling. Op de Facebookpagina Dutch Parcels for Refugees staat een paklijst. „Wij hebben nauw contact met vrijwilligers op Lesbos over wat er nu nodig is", zegt Bloem. Op de Facebookpagina staan inmiddels tientallen foto's van mensen die fanatiek hun huis hebben doorgespit en een doos klaar hebben staan voor verzending.

3 Airbnb

Vluchtelingen die een verblijfvergunning hebben in huis halen en de woonkosten delen, dat is het idee van Reinout de Kraker. Hij richtte de website Takecarebnb.com op. Afgelopen vrijdag zat hij met de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens om de tafel om de 'laatste hobbels in de weg' te bespreken. „Wat betreft regelgeving moeten er nog een aantal dingen geregeld worden. Daar zijn we nu druk mee", zegt De Kraker. 30 mensen hebben volgens De Kraker al aangegeven hun woning beschikbaar te stellen.

4 Rugzakjes

Bag to the future wil een connectie maken tussen Nederlandse kinderen en de kinderen die na een zware reis aankomen op Lesbos. Zij vragen daarom ouders samen met hun kind een kinderrugzakje te vullen met spulletjes, een mooie tekening of een briefje met een boodschap. De rugzakjes worden tot 19 september verzameld op locaties in Amsterdam, Laren, Rotterdam, Den Haag en Zwolle. „We hebben dit klein opgezet, maar al na een paar uur was het gekkenhuis", zegt een van de initiatiefnemers. „We zijn nu hard op zoek naar logistieke hulp."

5 Slaapzakken

10.000 slaapzakken verzamelen binnen drie weken, dat is het doel van de actie Slaapzakken voor Lesbos. „Momenteel slapen duizenden mannen, vrouwen en kinderen op straat. We willen zoveel mogelijk mensen warmte bieden, nog voor de herfst start", zegt Sander, een van de initiatiefnemers. De slaapzakken kunnen gedoneerd worden bij verschillende kringloopwinkels door het land.


Views

94

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+