In het nieuws

LIVE: Provinciale Statenverkiezingen 2015

In het hele land zijn om 07.30 uur de stembureaus opengegaan voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. De stemlokalen gaan om 21.00 uur dicht. Metro houdt je hier live op de hoogte van de verkiezingen. Overdag de opmerkelijkste berichten uit het land en in de avond houden wij de uitslagen voor je bij.

Foto van 'Metro'

14 SEP 2015

Update 21.00 uur: De stembureaus zijn gesloten en daarmee stopt ook onze liveblog. Uiteraard kun je exitpolls, uitslagen en reacties gewoon hier blijven.

Lees ook: VVD en CDA nek aan nek in exitpoll

Update 20.50 uur: Ruim 6500 mensen hebben hun stem uitgebracht op een van de vier grote centrale treinstations in Nederland. Volgens NS stonden er in de ochtend- en avondspits, zelfs rijen. Op Rotterdam Centraal brachten met meer dan 2000 de meeste mensen hun stem uit voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Update 20.15 uur: Om 19.30 uur had 42 procent van de stemgerechtigden in Nederland gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is 6 procentpunt minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden, melden onderzoeksbureau Ipsos en de NOS. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen, in 2011, lag het opkomstpercentage uiteindelijk op 56. Het wordt dus spannend of dat percentage dit jaar wordt gehaald.

Update 19.55 uur: Het laatste uur breekt aan. Inmiddels staan er voor sommige stembureaus lange rijen. Zeker op de stations is het druk.

Update 19.20 uur: Remco Kwint (28) uit Dordrecht kreeg de verbazing van zijn leven, toen hij wilde stemmen. Volgens een medewerkster van het stembureau was hij dood. „Ik zei: ’ik voel me anders nog behoorlijk fit”, aldus Kwint tegen het AD.

Uiteindelijk bleek dat de medewerkster van het stemlokaal verkeerd had gekeken. „Ze had mijn code voor het stemmen op de Provinciale Staten per ongeluk gecheckt op de lijst van het waterschap”, aldus Kwint. „Op papier ben ik vijf minuten dood geweest. Daarna maakte ik een razendsnelle comeback naar het leven.”

Update 18.35 uur: De populaire Herman de schermman is niet meer. Deze verkiezingen neemt presentatrice Dionne Stax de taak van Herman van de Zandt tijdens de uitslagenavond op Nederland 1 over. Om er zeker van te zijn dat alles vlekkeloos verloopt is ze nog druk bezig met de laatste voorbereidingen zo blijkt.

Update 18.10 uur: Om 17.30 uur had 31 procent van de stemgerechtigden in Nederland zijn of haar stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is 4 procent minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden, melden onderzoeksbureau Ipsos en de NOS. Er kan tot 21.00 uur gestemd worden.

Update 17.40 uur: Lezers van De Telegraaf stemmen woensdag vooral op de PVV en VVD. Mensen die de Volkskrant of Het Parool lezen, gaan tijdens deze verkiezingen voor de PvdA. Dat concludeert peiler Maurice de Hond na onderzoek onder 9000 mensen die minimaal twee keer per week een krant lezen.

D66 scoort het beste bij lezers van NRC.Next en NRC Handelsblad. Een kwart van de mensen die NRC.Next leest, stemt volgens De Hond woensdag op D66. Bij NRC Handelsblad ligt dat op 23 procent. De meeste lezers van Trouw stemmen op het CDA (20 procent).

Update 16.10 uur: Halverwege de middag hebben meer dan 3000 mensen hun stem uitgebracht op de vier grote centrale treinstations in Nederland. Volgens NS was het in de ochtendspits het drukst, toen maakten al ongeveer 750 mensen gebruik van de mogelijkheid om op een van de stations hun stem uit te brengen.

Lees ook: Stemmen op station is populair

Om 05.00 uur gingen de eerste stembureaus voor de forenzen open, in de stationshal van Nijmegen en bij de bloemenkiosk op het station van Castricum.

Update 15.50 uur: Op het stembureau in zalencentrum Concordia, Woerden is een opstootje ontstaan. Een slechtziende man wilde met hulp van zijn vrouw een stem uitbrengen en werd kwaad toen dit niet mocht. Volgens RTV Utrecht zou de man een van zijn stembiljetten hebben verscheurd en tijdens de ruzie die hierna ontstond een ambtenaar hebben beledigd.

Volgens de burgemeester van Woerden mocht de man wel stemmen maar weigerde hij zich te legitimeren.

Update 15.30 uur: Het houden van twee verkiezingen op een dag blijkt voor verwarring te zorgen. Het is lang niet iedereen duidelijk dat er twee stempassen meegenomen moeten worden, om zowel voor de Provinciale Staten als het waterschap te mogen stemmen.

Ook de kleuren op het stemformulier zijn niet door iedereen uit elkaar te houden. Het stembiljet voor de waterschappen is groen, voor Provinciale Staten is blauw. Wie het biljet in de verkeerde stembus gooit hoeft overigens niet te vrezen. Voor het tellen begint worden alle stemmen nog een keer gesorteerd.

Update 14.44 uur: Om 13.30 uur heeft 18 procent van de kiezers gestemd. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos. De opkomst is daarmee 2 procent lager dan op hetzelfde tijdstip bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2011. Toen bracht uiteindelijk 56 procent van de kiezers een stem uit.

Update 13.10 uur: De opkomst in het Gelderse Rozendaal lag om 12.00 uur al op 31 procent. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde.

Update 12.31 uur: Een op de tien Hagenaars heeft al gestemd. De opkomst was om 12.00 uur 10,1 procent. Dat heeft de gemeente Den Haag laten weten. De opkomst ligt iets lager dan bij de vorige Statenverkiezingen in 2011. Toen had rond het middaguur 12,6 procent gestemd in de derde stad van het land.

Update 12.15 uur: Bij het kleinste stembureau van Nederland in Marle hebben tot 12.00 uur veertien mensen gestemd. Dat aantal is vergelijkbaar met vorige verkiezingen, zo zegt Wim Westhoff, die samen met zijn partner Elly zijn huis beschikbaar heeft gesteld.

Het woonhuis aan de Marledijk in Overijssel is sinds 1948 een stembureau. De buurtschap hoort bij de gemeente Olst-Wijhe maar ligt, in tegenstelling tot de twee grotere dorpen, op de westelijke oever van de IJssel. Om te voorkomen dat de kiezers uit Marle de rivier over moeten steken, werd een apart stembureau ingericht. Vanwege de 'dubbele' verkiezing moesten dit jaar wat extra meubels aan de kant.

Update 11.15 uur: Nog geen 5 procent van de stemgerechtigden in Rotterdam had woensdag voor 10.00 uur zijn of haar stem uitgebracht voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten. Dat heeft de gemeente gemeld. Rotterdam telt 448.034 mensen die mogen stemmen, weet het ANP.

Update 10:20 uur: Premier Mark Rutte (VVD) bracht woensdagochtend rond half tien zijn stem uit. Hij deed dat op Schoolvereniging Wolters in Den Haag.

Update 09.51 uur: De stemhokjes en biljetten voor het stembureau van het provinciehuis Zuid-Holland zijn te laat geleverd. Het stembureau kon daarom niet, zoals de bedoeling was, om half acht 's ochtends open. "Dat werd een half uur later'', zegt de woordvoerster van het stembureau. "Het is voor het eerst dat mensen hier kunnen stemmen, misschien waren ze daarom de spullen vergeten te bezorgen.''

Update 09.23 uur: Geert Wilders heeft ook zijn stem uitgebracht. De PVV-leider ging iets voor negenen stemmen in Den Haag.

Update 09.15 uur: Je kan ook stemmen op een varend stembureau. De motorboot vaart naar vier locaties in de Biesbosch.

Update 09.04 uur: Een journalist van RTV Drenthe meldt op twitter dat hij bij een stembureau in Meppel een bankpas en een vispas voorbij heeft zien komen.

Update 08.43 uur: PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn stem uitgebracht. Hij deed dat rond half negen bij het stembureau Groenhoven in de Witte Rozenstraat in zijn woonplaats Leiden.

Update 08.25 uur: Op meerdere treinstations kan je vandaag stemmen. In totaal zijn op 58 NS-stations stembureaus ingericht. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle stations waar je kan stemmen: Op deze stations kan je vandaag stemmen.​Update 08.22 uur: Op station Almere Muziekwijk ging het stembureau woensdagochtend heel even open, om gelijk daarna weer dicht te gaan. Er bleken formulieren te ontbreken waardoor het stembureau nog niet open kon, meldt Omroep Flevoland. Het ging om de lijst met ongeldige stempassen die niet aanwezig was in het stemlokaal. Toen deze rond half zeven 's ochtends gearriveerd was, kon het stembureau alsnog open.


Trump omzeilt Congres met wapenverkoop Saudi-Arabië

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

De Amerikaanse president Donald Trump wil buiten het Congres om voor miljarden aan wapens verkopen aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat hebben meerdere Congresleden vrijdag gemeld.

22 deals

De regering-Trump zou meerdere commissies van het Congres hebben laten weten dat ze 22 wapendeals met een waarde van ongeveer 8 miljard dollar (7,1 miljard euro) doorzet zonder dat het Congres daarover zijn zegje kan doen. Dit is wel gebruikelijk. De spanningen tussen de VS en Iran zouden voor het Witte Huis reden zijn om het Congres buitenspel te zetten.


Senator PVV: Ik denk dat tijd van Wilders voorbij is

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Hoewel de uitslag nog niet vaststaat lijkt het erop dat de Partij voor de Vrijheid minimaal drie zetels verliest in het het Europees Parlement en er mogelijk zelfs helemaal niet vertegenwoordigd zal zijn. Een bittere pil, dat vinden ze ook binnen de partij van Geert Wilders.

De Noord-Hollandse PVV-senator Dannij van der Sluijs oppert zelfs dat het misschien tijd is om te vertrekken voor de partij-oprichter. „Ik denk dat de tijd van Geert Wilders voorbij is", zo stelt hij tegenover de IJmuider Courant. 

Passief-agressief


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

22 MEI 2019

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


Schiphol dreigt met kort geding om bereikbaarheid

Trein op Schiphol/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 19:49

Schiphol wil dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking dinsdag bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Als het overleg daarover met de vakbonden niet het gewenste resultaat oplevert, stapt Schiphol naar de rechter om te proberen dit af te dwingen. De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kort geding voor bij de rechtbank Noord-Holland, dat zondagochtend zou moeten plaatsvinden op Schiphol zelf.

Geen conflict

Een woordvoerder van Schiphol benadrukte vrijdag dat het overleg met de bonden nog loopt de komende dagen. „We hebben geen conflict met de bonden, maar we hebben tegengestelde belangen. We willen Schiphol bereikbaar en veilig houden. Als er helemaal geen treinen en bussen rijden, wordt dat ernstig beperkt."


Win 2 kaarten voor MELT Festival!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Theresa May zwaait af na moeizame ambtsperiode

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 17:59

De Britse premier Theresa May heeft vrijdag haar vertrek aangekondigd. Ze neemt op 7 juni ontslag als leider van de Conservatieve partij en blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen. Die interne partijverkiezing begint een week later.

May zal de nieuwe EU-uittreeddatum van Groot-Brittannië niet meer meemaken als premier. Die staat namelijk op 31 oktober van dit jaar gepland. Wat het vertrek van May voor de brexit gaat betekenen, is nog onduidelijk. Het kan namelijk verschillende kanten op.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de omstreden brexitdeal van May stand houdt. Een scenario waarin die deal alsnog door het Lagerhuis komt is dan ook nagenoeg uitgesloten. Waarschijnlijker is dat May’s opvolger opnieuw zal moeten onderhandelen.


Ombudsman komt op voor Groningers: 'Geneuzel!'

Minister Eric Wiebes eerder deze week in Loppersum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:44

De afhandeling van schades aan huizen in het Groningse aardbevingsgebied moet veel sneller en coulanter gebeuren. Dat zei de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vrijdag na een bezoek aan onder andere Loppersum, waar hij sprak met bewoners en gedupeerden van de aardbevingen. „Dat juridisch geneuzel over één enkele scheur moet maar eens afgelopen zijn.''

Onaanvaardbaar lang

„Het wordt nu echt tijd dat er wat gebeurt in Groningen. Het duurt allemaal onaanvaardbaar lang'', vindt Van Zutphen. „Sommige mensen zijn al zeven jaar bezig hun schades vergoed te krijgen. Dat geeft het gevoel dat er bewuste vertragingstactiek gespeeld wordt, en dat de hele operatie gedreven wordt door geld.''


Lidl pimpt Belgische verkiezingensposters

Lidl pimpt Belgische verkiezingensposters

/ ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:25

Winkelketen Lidl weet wel hoe het de aandacht moet krijgen. In België is de keten volop bezig geweest met het pimpen van verkiezingsposters. En toegegeven, het ziet er echt beter uit.

Verkiezingen

Naast Nederland zijn andere Europese landen ook in de ban van de Europese verkiezingen. Zo ook België. Dat land misschien nog wel meer dan de andere, omdat tegelijk ook de federale en regionale verkiezingen plaatsvinden. Volop verkiezingscampagnes bij de Belgen dus.


Kabinet beslist pas na uitslag over Timmermans

Frans Timmermans/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:54

Het kabinet heeft nog niet besloten wie het zal voordragen voor de Europese Commissie, aldus vicepremier Hugo de Jonge. Maar mocht Frans Timmermans met zijn sociaaldemocraten de Europese verkiezingen winnen „dan liggen de bakens anders, maar daarom moeten we eerst de uitslagen afwachten".

Vijf of zes

Timmermans won volgens exitpolls donderdag de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Volgens de verschillende exitpolls is het alleen even afwachten of de Partij van de Arbeid op vijf of zes zetels uitkomt.


Minister: Meld je als stemmen in het VK niet lukte

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:29

Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk die daar niet hebben kunnen stemmen voor het Europees Parlement moeten daarover bij de Britten hun beklag doen, vindt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Ze noemt de berichten dat honderden EU-burgers bij Britse stemlokalen zijn weggestuurd 'heel zorgelijk'.

Hun verantwoordelijkheid

De Britten moeten ervoor zorgen dat expats uit andere EU-landen in het Verenigd Koninkrijk kunnen stemmen, zegt Ollongren. "Dat is de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk."


NS: kom dinsdag niet naar het station

Het Centraal Station in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:59

De verwachting van de NS is dat er dinsdag tijdens de landelijke staking in het openbaar vervoer ‘zeer beperkt, tot geen treinverkeer is’. „Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen'', aldus de spoorwegen vrijdag.

Veel hinder voor reizigers

Waar mogelijk gaan de spoorwegen wel proberen enkele treinen te laten rijden. Maar dat zal „zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn." Vakbonden hebben aangekondigd dat ze zowel het treinverkeer als het streekvervoer plat gaan leggen. De werknemers staken om hun eisen over het pensioenstelsel kracht bij te zetten.


Jonge meisjes eerder psychisch ongezond

Vooral meisjes tussen de 14 en 17 jaar en mannen vanaf 22 jaar veroorzaken de stijging van het aantal jongeren tot 25 jaar dat psychisch ongezond is. Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:55

Vooral meisjes tussen de 14 en 17 jaar en mannen vanaf 22 jaar veroorzaken de stijging van het aantal jongeren tot 25 jaar dat psychisch ongezond is. Dat het aantal psychisch ongezonde jongeren van 12 tot 25 jaar de afgelopen tien jaar steeg van 7 naar 8 procent, werd vorig jaar al vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt nu dat de stijging vooral zit bij genoemde meisjes op havo, vwo en mbo en bij de jongemannen vanaf 22. Aan de analyse werkten ook het Trimbos-instituut en het Amsterdam UMC mee.

Eerder dan tien jaar geleden


Gezond hondje ingeslapen vanwege wens overleden baas

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:19

In het Amerikaanse Virginia heeft een dierenarts een gezond hondje laten inslapen. De arts gaf hiermee gehoor aan de laatste wens van het overleden baasje. Zij had in haar testament laten opnemen graag met haar trouwe hond begraven te willen worden.

Persoonlijk eigendom

Hoewel de opvang waar de viervoeter twee weken geleden terechtkwam er alles aan heeft gedaan om het dier van de dood te redden, mocht het niet baten. „We hebben diverse malen aangegeven dat wij het hondje zonder problemen zouden kunnen herplaatsen”, zegt Carrie Jones, manager van Chesterfield Animal Services.


‘Meer spontane gesprekken maken gelukkiger'

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:49

Op sociale media zijn Nederlanders elkaar massaal aan het liken en volgen en zoeken ze regelmatig de interactie op met onbekenden. In het dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander lijkt het echter niet zo vanzelfsprekend om een praatje aan te knopen: slechts een derde van de millennials heeft regelmatig een spontaan gesprek met een onbekende. Multiscope onderzocht in opdracht van hostelketen Stayokay of Nederlanders nog openstaan voor een spontaan gesprek.

Gelukkiger en minder eenzaam

Verrassend genoeg is er wel grote behoefte aan spontane gesprekken: 82 procent zou het leuk vinden om een praatje te maken met een onbekende en ruim 90 procent denkt dat het zelfs goed zou zijn voor onze samenleving. Volgens hen zou het zorgen voor meer wederzijds begrip en zou het Nederlanders minder eenzaam maken. Daarnaast denkt 84 procent dat het Nederlanders gelukkiger zou maken.