In het nieuws

LIVE: Provinciale Statenverkiezingen 2015

In het hele land zijn om 07.30 uur de stembureaus opengegaan voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. De stemlokalen gaan om 21.00 uur dicht. Metro houdt je hier live op de hoogte van de verkiezingen. Overdag de opmerkelijkste berichten uit het land en in de avond houden wij de uitslagen voor je bij.

Foto van 'Metro'

14 SEP 2015

Update 21.00 uur: De stembureaus zijn gesloten en daarmee stopt ook onze liveblog. Uiteraard kun je exitpolls, uitslagen en reacties gewoon hier blijven.

Lees ook: VVD en CDA nek aan nek in exitpoll

Update 20.50 uur: Ruim 6500 mensen hebben hun stem uitgebracht op een van de vier grote centrale treinstations in Nederland. Volgens NS stonden er in de ochtend- en avondspits, zelfs rijen. Op Rotterdam Centraal brachten met meer dan 2000 de meeste mensen hun stem uit voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Update 20.15 uur: Om 19.30 uur had 42 procent van de stemgerechtigden in Nederland gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is 6 procentpunt minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden, melden onderzoeksbureau Ipsos en de NOS. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen, in 2011, lag het opkomstpercentage uiteindelijk op 56. Het wordt dus spannend of dat percentage dit jaar wordt gehaald.

Update 19.55 uur: Het laatste uur breekt aan. Inmiddels staan er voor sommige stembureaus lange rijen. Zeker op de stations is het druk.

Update 19.20 uur: Remco Kwint (28) uit Dordrecht kreeg de verbazing van zijn leven, toen hij wilde stemmen. Volgens een medewerkster van het stembureau was hij dood. „Ik zei: ’ik voel me anders nog behoorlijk fit”, aldus Kwint tegen het AD.

Uiteindelijk bleek dat de medewerkster van het stemlokaal verkeerd had gekeken. „Ze had mijn code voor het stemmen op de Provinciale Staten per ongeluk gecheckt op de lijst van het waterschap”, aldus Kwint. „Op papier ben ik vijf minuten dood geweest. Daarna maakte ik een razendsnelle comeback naar het leven.”

Update 18.35 uur: De populaire Herman de schermman is niet meer. Deze verkiezingen neemt presentatrice Dionne Stax de taak van Herman van de Zandt tijdens de uitslagenavond op Nederland 1 over. Om er zeker van te zijn dat alles vlekkeloos verloopt is ze nog druk bezig met de laatste voorbereidingen zo blijkt.

Update 18.10 uur: Om 17.30 uur had 31 procent van de stemgerechtigden in Nederland zijn of haar stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is 4 procent minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden, melden onderzoeksbureau Ipsos en de NOS. Er kan tot 21.00 uur gestemd worden.

Update 17.40 uur: Lezers van De Telegraaf stemmen woensdag vooral op de PVV en VVD. Mensen die de Volkskrant of Het Parool lezen, gaan tijdens deze verkiezingen voor de PvdA. Dat concludeert peiler Maurice de Hond na onderzoek onder 9000 mensen die minimaal twee keer per week een krant lezen.

D66 scoort het beste bij lezers van NRC.Next en NRC Handelsblad. Een kwart van de mensen die NRC.Next leest, stemt volgens De Hond woensdag op D66. Bij NRC Handelsblad ligt dat op 23 procent. De meeste lezers van Trouw stemmen op het CDA (20 procent).

Update 16.10 uur: Halverwege de middag hebben meer dan 3000 mensen hun stem uitgebracht op de vier grote centrale treinstations in Nederland. Volgens NS was het in de ochtendspits het drukst, toen maakten al ongeveer 750 mensen gebruik van de mogelijkheid om op een van de stations hun stem uit te brengen.

Lees ook: Stemmen op station is populair

Om 05.00 uur gingen de eerste stembureaus voor de forenzen open, in de stationshal van Nijmegen en bij de bloemenkiosk op het station van Castricum.

Update 15.50 uur: Op het stembureau in zalencentrum Concordia, Woerden is een opstootje ontstaan. Een slechtziende man wilde met hulp van zijn vrouw een stem uitbrengen en werd kwaad toen dit niet mocht. Volgens RTV Utrecht zou de man een van zijn stembiljetten hebben verscheurd en tijdens de ruzie die hierna ontstond een ambtenaar hebben beledigd.

Volgens de burgemeester van Woerden mocht de man wel stemmen maar weigerde hij zich te legitimeren.

Update 15.30 uur: Het houden van twee verkiezingen op een dag blijkt voor verwarring te zorgen. Het is lang niet iedereen duidelijk dat er twee stempassen meegenomen moeten worden, om zowel voor de Provinciale Staten als het waterschap te mogen stemmen.

Ook de kleuren op het stemformulier zijn niet door iedereen uit elkaar te houden. Het stembiljet voor de waterschappen is groen, voor Provinciale Staten is blauw. Wie het biljet in de verkeerde stembus gooit hoeft overigens niet te vrezen. Voor het tellen begint worden alle stemmen nog een keer gesorteerd.

Update 14.44 uur: Om 13.30 uur heeft 18 procent van de kiezers gestemd. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos. De opkomst is daarmee 2 procent lager dan op hetzelfde tijdstip bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2011. Toen bracht uiteindelijk 56 procent van de kiezers een stem uit.

Update 13.10 uur: De opkomst in het Gelderse Rozendaal lag om 12.00 uur al op 31 procent. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde.

Update 12.31 uur: Een op de tien Hagenaars heeft al gestemd. De opkomst was om 12.00 uur 10,1 procent. Dat heeft de gemeente Den Haag laten weten. De opkomst ligt iets lager dan bij de vorige Statenverkiezingen in 2011. Toen had rond het middaguur 12,6 procent gestemd in de derde stad van het land.

Update 12.15 uur: Bij het kleinste stembureau van Nederland in Marle hebben tot 12.00 uur veertien mensen gestemd. Dat aantal is vergelijkbaar met vorige verkiezingen, zo zegt Wim Westhoff, die samen met zijn partner Elly zijn huis beschikbaar heeft gesteld.

Het woonhuis aan de Marledijk in Overijssel is sinds 1948 een stembureau. De buurtschap hoort bij de gemeente Olst-Wijhe maar ligt, in tegenstelling tot de twee grotere dorpen, op de westelijke oever van de IJssel. Om te voorkomen dat de kiezers uit Marle de rivier over moeten steken, werd een apart stembureau ingericht. Vanwege de 'dubbele' verkiezing moesten dit jaar wat extra meubels aan de kant.

Update 11.15 uur: Nog geen 5 procent van de stemgerechtigden in Rotterdam had woensdag voor 10.00 uur zijn of haar stem uitgebracht voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten. Dat heeft de gemeente gemeld. Rotterdam telt 448.034 mensen die mogen stemmen, weet het ANP.

Update 10:20 uur: Premier Mark Rutte (VVD) bracht woensdagochtend rond half tien zijn stem uit. Hij deed dat op Schoolvereniging Wolters in Den Haag.

Update 09.51 uur: De stemhokjes en biljetten voor het stembureau van het provinciehuis Zuid-Holland zijn te laat geleverd. Het stembureau kon daarom niet, zoals de bedoeling was, om half acht 's ochtends open. "Dat werd een half uur later'', zegt de woordvoerster van het stembureau. "Het is voor het eerst dat mensen hier kunnen stemmen, misschien waren ze daarom de spullen vergeten te bezorgen.''

Update 09.23 uur: Geert Wilders heeft ook zijn stem uitgebracht. De PVV-leider ging iets voor negenen stemmen in Den Haag.

Update 09.15 uur: Je kan ook stemmen op een varend stembureau. De motorboot vaart naar vier locaties in de Biesbosch.

Update 09.04 uur: Een journalist van RTV Drenthe meldt op twitter dat hij bij een stembureau in Meppel een bankpas en een vispas voorbij heeft zien komen.

Update 08.43 uur: PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn stem uitgebracht. Hij deed dat rond half negen bij het stembureau Groenhoven in de Witte Rozenstraat in zijn woonplaats Leiden.

Update 08.25 uur: Op meerdere treinstations kan je vandaag stemmen. In totaal zijn op 58 NS-stations stembureaus ingericht. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle stations waar je kan stemmen: Op deze stations kan je vandaag stemmen.​Update 08.22 uur: Op station Almere Muziekwijk ging het stembureau woensdagochtend heel even open, om gelijk daarna weer dicht te gaan. Er bleken formulieren te ontbreken waardoor het stembureau nog niet open kon, meldt Omroep Flevoland. Het ging om de lijst met ongeldige stempassen die niet aanwezig was in het stemlokaal. Toen deze rond half zeven 's ochtends gearriveerd was, kon het stembureau alsnog open.


Vader uit Utrecht en vrouw (19) kwamen om in tram

Zwaarbewapende agenten in de tram ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf anderen gewond. Onder de doden bevinden zich een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium van Utrecht en de 19-jarige Roos uit Vianen.

In reactie op de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht, zullen de vlaggen op overheidsgebouwen dinsdag op halfstok staan. Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond bekend.

Vlag op half stok in het Binnenhof ©ANP


Camera videoHoofdverdachte schietpartij Utrecht gearresteerd

De schietpartij in de tram heeft aan drie mensen het leven gekost. Negen mensen raakten gewond, drie van hen zijn er ernstig aan toe. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 18:35

Op maandagochtend 10.45 vond er een schietincident plaats in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het incident vielen drie dodelijke slachtoffers en vijf gewonden. Drie van hen zijn er slecht aan toe. Hoofdverdachte Gökmen Tanis sloeg op de vlucht in een gestolen auto, de autoriteiten startten direct een klopjacht. Terroristische motieven worden niet uitgesloten, evenals drijfveren uit de relationele sfeer. Gökmen Tanis is inmiddels gearresteerd.

In het kort: 

  • In een Utrechtse tram op het 24 Oktoberplein (Kanaleneiland) heeft op maandagochtend omstreeks kwart voor elf een schietincident plaatsgevonden.
  • De burgemeester uit Utrecht laat weten dat er drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Drie van hen zijn er ernstig aan toe.
  • De politie is heeft hoofdverdachte Gökmen Tanis inmiddels opgepakt.
  • De terreurdreiging is voor de hele provincie Utrecht opgeschaald naar het allerhoogste niveau. Dit betekent dat er een concrete dreiging is voor een aanslag.
  • De gemeente heeft burgers in de loop van de middag opgeroepen om binnen te blijven. Dat advies is inmiddels ingetrokken.
  • Het aantal daders en het motief zijn op dit moment nog onduidelijk.  

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Dode walvis spoelt aan met 40 kg (!) plastic in maag

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:36

Op de Filipijnen is opnieuw pijnlijk duidelijk geworden hoe groot het plasticprobleem is. Daar spoelde een dode spitssnuitdolfijn aan met veertig kilo plastic in zijn maag, voor het merendeel tassen en zakken.

Vuilniscontainer

Zeebioloog Darrell Blatchley deelt het tragische bericht op zijn Facebookpagina. Blatchley, die werkzaam is in het natuurhistorisch museum D'Bone Collector op het Filipijnse eiland Mindanao, stelt "nog nooit zoiets gezien te hebben". Hij zag plastic in alle soorten en maten, waaronder 16 lege rijstzakken en meerdere boodschappentassen. De zeebioloog roept de overheid op tot actie tegen mensen die 'de oceaan als vuilcontainer blijven gebruiken'.


Gemeente Utrecht heft advies om binnen te blijven op

Gemeente Utrecht heft advies op om binnen te blijven

Gemeente Utrecht heft advies om binnen te blijven op. Foto: ANP - Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:28

Het advies om binnen te blijven is opgeheven door de gemeente Utrecht. Eerder vandaag vond een schietincident plaats in een tram op het 24 Oktoberplein, daarop werd opgeroepen om binnen te blijven wanneer mogelijk. Rijkswaterstaat roept wel op om de snelwegen rond Utrecht vrij te houden.

Burgemeester Jan van Zanen kwam met de volgende verklaring: ,,Nu wij ervan uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten''


Politie op zoek naar verdachte Gökmen Tanis (37)
Likeability of3

Politie op zoek naar verdachte Gökmen Tanis (37)

De politie is met man en macht op zoek naar de 37-jarige Turkse Gökmen Tanis

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:08

De politie heeft de naam van een verdachte van de schietpartij in Utrecht uitgegeven. De 37-jarige Gökmen Tanis wordt gezocht omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de gebeurtenissen van maandagochtend.

De verdachte is geboren in Turkije. „Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070'', voegt de politie er aan toe.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Meeste verkiezingspartijen leggen campagne neer
Likeability of3

Verkiezingspartijen leggen campagne neer

VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, SGP en DENK hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen stil te leggen

Foto van 'Naomi Defoer'

VANDAAG, 14:32

VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, SGP en DENK hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen stil te leggen. Zij doen dit naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht.

Thierry Baudet en Theo Hiddema (beide FVD) laten de aangepaste bijeenkomst in het Kurhaus wel doorgaan. Baudet Twitterde het volgende hierover:


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Schietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

Camera videoSchietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

Kanaleneiland Utrecht werd vanmorgen om 10.45 getroffen door een schietpartij met mogelijk een terroristisch motief

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:13

Een woning in de Trumanlaan wordt door gewapende agenten onder schot gehouden. Het ziet ernaar uit dat er mogelijk een woninginval plaatsvindt.

Uit voorzorg hebben alle moskeeën in Utrecht hun deuren gesloten. „Dat hebben we gedaan in overleg met de politie'', zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht. Deze wordt op dit moment bewaakt door de politie.

Hier de beelden van AFP:


Schietpartij Utrecht is wereldnieuws

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:02

De schietpartij van vanochtend om 10.45 uur in Utrecht, raakt de hele wereld. Dat blijkt uit de buitenlandse berichtgeving die nog geen enkele minuten na de schietpartij al werd gebracht.

Zo gebruikt Euronews als kop: „Several people injured in shooting in Dutch city of Utrecht," kopten Euronews. Ook andere nieuwszender zoals CNN berichten over de schietpartij. „Utrecht tram shooting: Multiple people hurt in Dutch incident"

Terroristisch motief


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Schietpartij 24 Oktoberplein Utrecht

Schietpartij Utrecht: hoogste dreigingsniveau

Verkeer rondom 24 Oktoberplein is stilgelegd vanwege een schietpartij

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:30

Op het 24 Oktoberplein in Kanaleneiland Utrecht is rond 10.45 uur geschoten. Er is mogelijk een dode gevallen en er zijn meerdere mensen gewond. Het schietincident vond plaats in een tram. Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd. Tramverkeer rondom het plein rijdt niet. Er is een anti-terreur-eenheid ter plaatse evenals trauma- en politiehelikopters.

De politie houdt rekening met een terroristisch motief. Er is nog niemand aangehouden. De mogelijke verdachte rijdt rond in een rode auto. De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn opengesteld voor mensen die vragen hebben over de schietpartij.

De politie heeft scholen in Utrecht geadviseerd om de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO, waar vijfendertig scholen bij aangesloten zijn.


Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

Leraren voerden tijdens een landelijke onderwijsstaking actie op het Malieveld. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 11:23

Maandag is er een landelijke actiedag voor een beter pensioen. Onder meer in de schoonmaak, bouw, havens en het openbaar vervoer legt het personeel het werk neer. Een stakingsactie is iets waar we de laatste tijd niet gek meer van op kijken. Van leerkrachten tot agenten en van persfotografen tot buschauffeurs organiseerden de afgelopen tijd acties. Wat is dat toch met al die stakingen?

Vrijdag staakten voor het eerst in de geschiedenis docenten uit het hele onderwijs. Ruim 40.000 leraren, van basisschoolleerkrachten tot universitaire docenten, verzamelden zich op het Malieveld in Den Haag.

Harder actievoeren


Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

Studenten leggen de Nieuw-Zeelandse vlag neer naast de stapel bloemen, neergelegd voor slachtoffers van de aanslag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:09

Brenton Tarrant (28), hoofdverdachte van het bloedbad in Nieuw-Zeeland wil geen advocaat. Hij heeft de advocaat die hem was toegewezen ontslagen. Tarrant wil zichzelf verdedigen tijdens zijn rechtszaak.

Toenmalige advocaat van de verdachte Richard Peters vertelde aan persbureau AFP dat zijn cliënt geen gebruik meer wil maken van zijn diensten. Ook gaf Peters aan dat de vermeende massamoordenaar „rationeel" op hem overkwam. De Australiër moet op 5 april weer voor de rechter verschijnen. Hij is al beschuldigd van moord, maar hoogstwaarschijnlijk zijn er meer aanklachten op hem te verhalen.

Doelwit in zicht


Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

Gameverslaving bij jongeren baart veel ouders zorgen. Een oprechte interesse in de leefwereld van je kind kan wel een oplossing zijn voor dit probleem. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 10:45

Hoe krijg ik het excessieve gamegedrag van mijn kind in bedwang? Die vraag levert veel ouders momenteel nachtmerries op. Zo moeilijk hoeft dat vaak niet te zijn gelukkig. Neem een voorbeeld aan Martine de Ridder. „Ik vind gamen zelf ook leuk. En omdat ik vaak win, willen de jongens bij mij in de clan. Doordat ik kan meepraten, ben ik een hit op het schoolplein.”

Videospelletjes zijn in de ogen van de meeste mensen onschuldig tijdverdrijf. Toch kan dit zich wél tot een probleem ontwikkelen. Bram Bakker werkt als psychiater in de verslavingszorg en signaleert dit ook: „Verslaving heeft wel te maken met een bepaalde aanleg. De meeste volwassenen die ik behandel, hebben ook een opa of broer die verslaafd is. Ouders met bijvoorbeeld een drankprobleem hoor je dan vaak zeggen: ’Mijn zoon heeft het met gamen.’ Dit heeft te maken met een gebrek aan vermogen om te remmen.”

Vluchten voor de realiteit


School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:15

Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest.

De (basisschool)kinderen werden ergens anders opgevangen, zo meldde de brandweer Fryslân. Ook werden enkele woningen ontruimd.

Kort voordat de eerste lessen begonnen, werd bij graafwerkzaamheden een gasleiding geraakt. Na een uur was het lek veilig gedicht en zijn de ontruimde panden weer vrijgegeven.


Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:23

Trein, bus, metro en tram rijden langzaamaan weer. Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag. Op een paar groepjes onwetende toeristen, waren de stations akelig leeg.

Amsterdam had wat opstartproblemen bij de tramremise Lekstraat. „Maar inmiddels rijden ook daar de trams gefaseerd de remise uit'', zegt een woordvoerster van het Gemeente Vervoersbedrijf GVB.
Ook in Den Haag komt het bus-, metro- en tramverkeer weer goed op gang, zegt een HTM-woordvoerster. „Het opstarten verloopt zonder problemen, de trams vertrekken nu uit de remise", zegt ze. „Ze kunnen niet allemaal tegelijk vertrekken want dat zou stroomproblemen opleveren.''

Manifestatie


Extra vroeg op voor Verstappen

Extra vroeg op voor Verstappen

Formule 1 coureur Max Verstappen behaalde de derde plaats in de Grand Prix Australië

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:51

Nederlanders zijn fan van Verstappen. Bijna zevenhonderddertigduizend Nederlanders rolden zondagochtend vroeg hun bed uit om de Formule 1 coureur te zien racen in de Grand Prix Australië. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Formule 1 was in Nederland op de buis om 06.00 uur op Ziggo Sport. Ondanks het feit dat zelfs de vogels nog niet floten, staat de uitzending op de elke plek van de vijfentwintig meest bekeken programma's op de zondag.

De nabeschouwing, ook op Ziggo Sport, om 07.45 uur lokte nog vierhonderdvierentachtig duizend kijkers. Verstappen behaalde de derde plaats op het circuit Albert Park. Een goede prestatie voor de 21-jarige racer van Red Bull, die nooit eerder zo goed presteerde tijdens een openingsrace.


Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:03

Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen. Die conclusie trekt de Centrale Ondernemingsraad (COR) na een uitgebreid onderzoek.

Ruim vierendertighonderd politiemensen hebben de enquête ingevuld en driehonderdzesentwintig mensen hiervan gaf aan dat ze te maken hebben gehad met één of meerdere soorten geweld, verschillend van verbaal tot fysiek. Dat komt ruim uit boven het cijfer dat eerder werd vastgesteld door het korps, dat eerder naar buiten bracht dat het om negenenvijftig keer ging.

Niet volledig


Wiet rokende lesbo's worden internethit

Wiet rokende lesbo's worden internethit

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Sinds het begin van de maand maken Lee en Sue Instagram onveilig en nu al hebben ze een vijftigduizend volgers. De twee vrouwen zijn een regelrechte internethit, met hun droge humor over „twee oude lesbo's" en hun liefde voor wiet.

„We zijn klaar met het stigma op wiet, op lesbiennes, op dikke en oude mensen", zegt het stel. „Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen zijn." En wat zie je dan op die viralvideo's? Gewoon, twee oude dames die samen een jointje roken. Moet kunnen toch?


Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waarschijnlijk zullen er wel meer mensen zijn bij wie alleen al bij het zien van hun bankrekening het zweet uitbreekt. Waar er meer nullen voor dan achter de komma staan. Datzelfde heeft een Chinese vrouw met een bijzonder lege bankrekening. Alleen had zij ook nog eens de pech overvallen te worden van het laatste beetje geld dat erop stond.

Aardigste overvaller ooit

In februari nam de vrouw, Li genaamd, in de avond 2500 yuan op, schrijft The Straits Times. De camerabeelden laten zien dat zodra Li klaar is met haar transactie, een man in donkere jas achter haar komt staan met een klein mes. Volgens lokale media wordt Li gedwongen het geld aan hem te overhandigen, waarna hij ook nog haar rekening wil zien.