In het nieuws

'Liever een dode terrorist dan een dode onschuldige'

Mark Rutte / credit: Thomas Schlijper

Foto van 'Ebru Umar'

14 SEP 2015

Na vierenhalf jaar premierschap weet Mark Rutte één ding heel zeker: hij zal nooit meer in zee gaan met de PVV. Metro’s columniste Ebru Umar sprak de premier vlak na het opstappen van partijgenoten Teeven en Opstelten.

Toen u startte in 2010 was er hoop: we hebben een jonge premier, er gaat wat gebeuren. Die stemming is redelijk omgeslagen, reacties zijn wantrouwend en negatief. Dé lezersvraag is: wanneer zijn ze weg?
Op straat zijn mensen eigenlijk altijd positief. Vaders zeggen bijvoorbeeld tegen hun kinderen: kijk, daar heb je de grote baas. Dan zeg ik: „Dat ben ik niet, dat is je vader want hij is de kiezer. Ik word door hem gekozen, ik heb 16 miljoen bazen.” Als mensen me uitmaken voor zakkenvuller, leg ik uit wat ik bij Unilever verdiende en wat ik nu verdien. Dan ben ik opeens niet meer de zakkenvuller, maar de rest wel. Vervolgens leg ik uit dat andere politici minder verdienen dan ik. Je moet altijd het gesprek aangaan, als je boodschappen doet of de kroeg ingaat. Mensen beginnen te kletsen.

En ze zijn negatief. Waarom delen ze uw optimisme over de stand van het land niet?
Nederland is één van de snelst groeiende economieën van West-Europa; als Nederland een wegenstelsel zou zijn, liggen alle verkeerspunten open en staan overal omleidingsbordjes. We zijn zoveel aan het veranderen, het is het grootste verbouwingspakket sinds de oorlog. Dat mensen dat niet zien, komt omdat er nog 600.000 werklozen zijn en dus velen die economische groei in hun persoonlijke leven nog niet ervaren. Ik ben optimistisch maar als je me vraagt ‘ben je trots?’, zeg ik: Ik ben pas trots als iedereen ervaart dat het beter gaat.

Wat was uw verwachting van het premierschap?
Ik wilde mijn politieke ideaal realiseren en mijn verwachting was dat je dat als minister-president kunt doen. Je kunt sturen en realiseren, veel meer dan in andere functies. Al doe je dat niet alleen maar door compromissen en coalities. Als ik niet in de politiek had gezeten, zou ik naarmate ik ouder zou worden, ingezonden brieven sturen naar de krant. Net als dat typetje van Van Kooten & De Bie. Ik vind van alles en als je de kans krijgt om iets te doen met al die opvattingen, dan moet je natuurlijk geen ‘nee’ zeggen. En mijn verwachting klopte eigenlijk één op één: je kunt heel veel doen, maar niet in je eentje. Ik heb trouwens nog nooit ingezonden brieven gestuurd.

U zit hard in het verkiezingsdebat. Op het populistische af.
Ik heb liever een dode terrorist, dan een dode onschuldige, om het maar even huiselijk hard te zeggen. Wat mij verbaasde aan de kritiek van vooral andere politici is dat we er troepen heen sturen, maar als ze raak schieten, ze heel snel teruggetrokken moeten worden. We hebben enerzijds uitreizende jihadisten die heel goed weten waar ze naar toe gaan; anderzijds wordt de beslissing om troepen te sturen om die mensen te bestrijden breed gedragen door de Kamer. En dit was nou net een uitspraak waar de mensen op zaterdag bij de Albert Heijn van zeiden: ‘ik ben het met je eens’. Ik kreeg instemming in plaats van heftige reacties.

Wat zeiden de leerlingen op de school waar u lesgeeft eigenlijk hierover?
Die heb ik hier nog niet over gesproken maar ik verwacht dat we er een uitgebreide discussie over krijgen. We hebben het destijds ook uitvoerig gehad over de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk; ik ga niet vertellen wat er in de klas gebeurt, maar we kunnen er zeker over praten. Vooral in de klas waar ik maatschappijleer geef, gaat het veel over de actualiteit.

Lees ook: Rutte: jihadisten mogen daar sneuvelen

Zijn er geen taboes zoals op scholen in Amsterdam? Homoseksualiteit, de Tweede Wereldoorlog?
In mijn geschiedenisklas heb ik net uitvoerig de Tweede Wereldoorlog behandeld. Dat kan gewoon in Den Haag. Ik heb uitvoerig verteld over mijn bezoek aan Auschwitz, wat voor mij persoonlijk wel het meest indrukwekkende bezoek is geweest dat ik in de afgelopen vierenhalf jaar gedaan heb. Gelukkig is het op mijn school waar bijna alleen maar allochtonen zitten, geen taboe. Ik ben trouwens tot het inzicht gekomen dat de meest bepalende factor tussen een goede, gemiddelde en slechte school het hoofd is. De schoolleiding is in het onderwijs erg belangrijk. Op de school waar ik lesgeef zit dat helemaal goed.

Wat leert u van die kinderen?
Heel veel. Een van de dingen die ik leer, is hoe ingrijpend discriminatie is. Dat het in Nederland nog veel voorkomt en het echt uitmaakt of je Mohammed of Jan heet als je solliciteert. Ik heb daar over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik dit niet kan oplossen. De paradox is dat de oplossing bij Mohammed ligt. Ik kan tegen Nederland zeggen: ‘discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.’ Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.

Deze kinderen komen niet uit andere landen maar zijn in Nederland geboren, krijgen Nederlands onderwijs en gaan het Nederlandse opleidingssysteem in. Hoezo invechten?
Dit is de toekomst van Nederland! Zie je die kinderen ook de toekomst van het land dragen? Je ziet in alle eerdere migratiestromen wereldwijd, dat tweede en derde generaties bijna altijd problemen hebben. De enige waarbij dat niet zo was, zijn de Aziaten in Amerika. Ik ben op zich optimistisch over onze vooruitzichten, maar we moeten er wel aan werken. Keihard zijn tegen ISIS. Dat is een grens waarvan wij zeggen: dit accepteren we niet. En verder moeten we veel steviger zijn in het uitdragen van de dominante Nederlandse cultuur. We moeten duidelijk zijn over de mate van integratie.

Zoals bij dat tuincentrum dat geen moslima met een hoofddoek wilde aannemen en dat toch moet doen?
Ik heb het over heb de gelijkheid tussen man en vrouw. Dominante cultuur zegt niet iets over het hoofddoekje maar over de joods-christelijke normen en waarden zoals die vastliggen in de grondwet, bijvoorbeeld scheiding van kerk en staat. Of dat je veilig met een kort rokje door een achterstandswijk kunt lopen. Veel gastarbeiders die in de jaren 60-70 naar Nederland kwamen, waren blij met de vrijheid die ze aantroffen. Maar ik denk dat we veel te onduidelijk zijn geweest, zeker naar de kinderen van deze mensen, wat voor normen en waarden we hanteren als het gaat om gelijkheid man/vrouw, homo/hetero, blank/zwart en dat religie mag worden uitgeoefend, maar nooit een reden is om onze vrijheid (van meningsuiting) te beperken. We zijn daar in mijn mening te onduidelijk over geweest. Niet dat daar de jihadstrijd uit voorkomt, voor het overgrote deel willen jongeren een bijdrage aan de samenleving leveren. We hebben te weinig laten zien waarin we willen dat je integreert, wat de normen en waarden in Nederland zijn en dat je een probleem hebt als je je er niet aan houdt.

Lees ook: Tuincentrum Tilburg weigert kassière om hoofddoek

Wanneer bent u premier, en wanneer VVD’er?
Ik geloof niet in petten, je bent altijd de persoon die je bent. Vanuit de verschillende functies ben ik dezelfde persoon. Ik heb overal hetzelfde puntje aan de horizon, daarom zit ik hier. De VVD is het middel om vorm te geven aan Nederland, zelfs mijn premierschap is een middel. Nou ja, als ik aan Balkenende denk, blijft het beeld overheersen van de man met de gevallen kabinetten. Nu heb ik het beeld van een worstelende premier. Ik heb een gevallen kabinet, en een dat de rit kan uitzitten. Maar ook dat is niet het doel. Het doel is dat we van dit beleid een succes kunnen maken. Als ik het gevoel had dat dit niet kon met deze samenstelling, zou ik ermee stoppen. Ik ben er van overtuigd dat het goed zou zijn als deze combinatie van PvdA en VVD, die vreemd is, maar wel werkt omdat we met al die verschillen een gezamenlijk programma maken, de rit uit zou zitten.

Hoe storend is het imago van de ‘teflon-premier’?
Ik kan me daar niet druk over maken. Die conclusie klopt volgens mij niet. Het raakt me zeer wat er gebeurt met Ivo Opstelten en Fred Teeven. Voor één van die twee was het onvermijdelijk, de ander trok zijn conclusies. Ik verdedig mijzelf in de Kamer op de manier zoals ik dat gewend ben te doen. En neem van mij aan: het aftreden van Opstelten en Teeven, de ramp met de MH17, er was geen seconde sprake van teflon. Ik snap niet dat iemand dat heeft kunnen beweren. Het was enorm ingrijpend en dramatisch, dat heeft ook mij zeer geraakt. Als je vraagt: waar lig je wakker van, dan zijn dat niet de dingen van de dag, maar juist zulke momenten.

Lees ook: Rutte: opvolger Opstelten kan vrouw zijn

U bent nu vierenhalf jaar premier, wat zou u achteraf gezien anders aangepakt hebben?
Ik heb geleerd dat de PVV en Wilders in moeilijke tijden geen kabinet steunen maar weglopen, en dat middenin een economische crisis. Ondanks dat we uit onze verschillen waren, plannen gezamenlijk geformuleerd hadden en hij uiteindelijk ‘nee’ zei. Met als gevolg een kabinetscrisis en vierenhalve maand verkiezingscampagne. De keuze voor de PVV zou ik niet nog een keer maken, ik weet nu dat de PVV wegloopt voor haar verantwoordelijkheid.


Views

600+

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne

Michael P. hoorde dinsdag onbewogen het vonnis aan. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

,,Een gewetenloze, nietsontziende, perverse man." Zo omschreef de rechtbank in Utrecht de 28-jarige Michael P. dinsdag. P. verkrachtte, ontvoerde en doodde Anne Faber (25) eind september. Haar lichaam begroef hij bij Zeewolde. De rechtbank legde P. conform de eis van het Openbaar Ministerie 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op.

Angst

De rechter sprak van zeer schokkende feiten. ,,Deze zorgen voor onveiligheid en angst in de maatschappij. Het raakt vrouwen in hun gevoel zich vrij en veilig te kunnen bewegen." P. werd eerder veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes.


Views

100+

Likeability of 5

De vijf lekkerste terrassen van Nederland

In samenwerking met Heineken

11 JUL 2018

Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

In de kazerne – Nijmegen

Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

6k+

Zwembaden zetten alle zeilen bij in topzomer

Roos en Josephine koelen af in het Flevoparkbad in Amsterdam. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 UUR

Ze lopen net uit het Flevoparkbad in Amsterdam, maar door de hitte zijn de druppels op het lijf al bijna weer opgedroogd. Grote kans dat de 25-jarige Josephine en de 23-jarige Roos straks gewoon nog een keer het water induiken. Ze genieten van hun ‘staycation’. Roos: „Met dit weer hoef je niet naar het buitenland.” Best begrijpelijk dus, dat de Nederlandse zwembaden zo geliefd zijn de afgelopen weken. „Vorig jaar heb ik nauwelijks gezwommen”, herinnert Josephine zich. „Maar dit keer ben ik al vier keer in een zwembad geweest.”

Illustratief voor de zomer van 2018, die hoe dan ook de boeken in gaat als een gouden seizoen voor zwembaden. Zo blijkt uit een rondgang door Metro langs diverse (openbare) zwembaden.

Ongekend


Views

100+

video icon
07:00
Likeability of 6
Foto van 'Daan Blits'

12 JUL 2018

DJ Mia More draait door: komt ze wel op tijd?

Op tijd komen bij je optreden. Het is een van de tips van DJ Mia More in haar eerste vlog voor Metro. Maar lukt het haar zelf wel?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avatar

Views

3k+

Mini-tsunami op Spaanse eilanden Mallorca en Menorca

Er was sprake van een zogenaamde 'rissage' ook wel een mini-tsunami. Foto ter illustratie, stranden van Mallorca niet tijdens de vloedgolf: ANP Foto

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 UUR

Een extreme vloedgolf zorgde afgelopen maandag voor flink wat overlast op de Spaanse eilanden Mallorca en Menorca. Er was sprake van een zogenaamde 'rissage' ook wel een mini-tsunami. Dit natuurverschijnsel komt vaker voor bij de Balearen.

Geen gewonden


Views

200+

Vierdaagse van start met ruim 44.000 lopers

Vierdaagse van start met ruim 44.000 lopers

Wandelaars over de Waalbrug. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

De 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdagochtend in alle vroegte van start gegaan. In totaal zijn er 44.480 wandelaars aan de Vierdaagse begonnen. Zo'n 9000 lopers gaan 50 kilometer per dag afleggen.

Militairen

Veruit de meeste Vierdaagselopers leggen 40 kilometer per dag af. Onder hen zijn ook bijna alle 6000 militaire deelnemers, die de 40 kilometer moeten afleggen met 10 kilo bepakking op de rug. De volgepakte rugzak wordt elke dag gewogen op Kamp Heumensoord, waar de militairen verblijven. Alleen bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals tropische hitte, mogen ze de bepakking laten staan.


Views

100+

Brandweercommandant door personeel met dood bedreigd

Brandweercommandant door personeel met dood bedreigd

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de doodsbedreigingen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Hij heeft aangifte gedaan van bedreiging, bevestigt het OM dinsdag in het AD.

Geldinzamelingsactie

Volgens de krant wordt Schaap beveiligd. De recherche onderzoekt de bedreigingen, die afkomstig zijn van ontevreden brandweerlieden. Zo zou er onder meer een geldinzamelingsactie zijn gehouden om Schaap dood te laten rijden. Een andere bedreiging zou komen uit de hoek van een motorbende.


Views

200+

23 toeristen gewond tijdens lava-tour Hawaï

Sinds mei dit jaar is het al onrustig rond de vulkaan Kilauea. Volgens de brandweer van Hawaï is er sprake van het zwaarste ongeluk sinds de recente uitbarsting van de vulkaan Kilauea.  ANP foto

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 UUR

Wat een avontuurlijk tripje had moeten worden is geëindigd in een dramatisch ongeluk. In de Amerikaanse staat Hawaï zijn 23 mensen gewond geraakt toen een toeristenboot waarin zij zaten door stenen werd geraakt tijdens een vulkaanuitbarsting.

Sinds mei dit jaar is het al onrustig rond de vulkaan Kilauea. Volgens de brandweer van Hawaï is er sprake van het zwaarste ongeluk sinds de recente uitbarsting van de vulkaan Kilauea.


Views

500+

Disneyfilms bron van inspiratie voor kattennamen

Disneyfilms bron van inspiratie voor kattennamen

Disneyfilms lijken invloed te hebben op welke naam katteneigenaars hun huisdier geven. / Pixabay

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:03

Het ziet ernaar uit dat Disneyfilms invloed hebben op welke naam katteneigenaars hun huisdier geven. Twee van de vijf namen in de top vijf meest gebruikte namen in Nederland lijken geïnspireerd door Disneyfilms.

Zo lijkt Pixarfilm Coco kattenliefhebbers geïnspireerd te hebben. De naam van de animatiefilm die eind vorig jaar uitkwam is doorgedrongen tot de top 5 van populairste namen voor katten in Nederland.

Ook The Lion King heeft nog steeds invloed op de naamkeuze als het om huisdieren gaat. De naam Nala, in de film de geliefde van de leeuwenkoning, staat op nummer drie bij de kattennamen. Net als Coco, de nummer vier op de lijst, komt die film uit de stal van Disney.


Views

300+

Vaker toestemming voor shoppen op zondag

Vaker toestemming voor shoppen op zondag

De Steenweg in Utrecht. / ANP Xtra

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:53

Winkelen op zondag wordt in Nederland in steeds meer gemeentes geaccepteerd. In bijna 70 procent van de gemeenten mogen de winkels elke zondag open. Dat is meer dan twee jaar geleden, toen de winkels in 60 procent van de gemeenten zeven dagen per week open mochten. Dat meldt Detailhandel Nederland op basis van eigen onderzoek. Volgens de brancheorganisatie willen nog eens dertig gemeenten de zondagopenstelling verruimen.

„Een heel mooie ontwikkeling. Consumenten kunnen straks op momenten die hun het beste uitkomen hun boodschappen of aankopen doen. Uiteraard zouden we in de overige gemeenten ook graag een bredere winkelopeningstijden-regeling zien", aldus Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland.

Niet elke week


Views

100+

Politie legt trein om 'verdachte omstandigheid' stil

Politie legt trein om 'verdachte omstandigheid' stil

De treinenloop is inmiddels hervat. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:35

De politie in Amsterdam heeft dinsdagochtend even na 06.00 uur op station Lelylaan een trein korte tijd stilgelegd ,'in verband met een verdachte omstandigheid'. Een mogelijk verwarde man is meegenomen naar het bureau.

Loos alarm

Het ging om de trein tussen Hoorn en Schiphol. Het treinstel en de bagage van de man werden onderzocht, maar het bleek loos alarm. In verband met het onderzoek werd het treinverkeer op dit traject tijdelijk stilgelegd. De treinenloop is inmiddels hervat.


Views

300+

Lees de Metro van dinsdag 17 juli nu al online

Lees de Metro van dinsdag 17 juli nu al online

Printscreen van de Metro van dinsdag 17 juli 2018.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van dinsdag 16 juli is gedrukt en wordt de komende uren weer naar de vertrouwde groene bakken op tientallen NS-stations gebracht.

Je vindt in de editie van dinsdag onder meer een verhaal over de topdrukte bij zwembaden in ons land. Ze moeten al hun personeel inzetten en liggen op koers op een record aantal bezoekers te verwelkomen. Want het blijft de komende tijd warm. Maar die veertig graden, dat is ietwat overdreven...

Verder een verhaal over studenten die massaal kiezen voor de studie Artificial Intelligence. Het zijn er zelfs zoveel, dat universiteiten zich genoodzaakt zien een rem op het aantal toelatingen te zetten met een numerus fixus.


Views

400+

Video: Zo weinig weten Amerikanen van topografie

Zo weinig weten Amerikanen van topografie

Tv-presentator Jimmy Kimmel test hoe het gesteld is met de aardrijkskundige kennis van Amerikanen. / Printscreen Youtube

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump ondernam een hele rondreis door Europa. Hét moment om de aardrijkskundige kennis van de gemiddelde Amerikaan even te testen, dacht de Amerikaanse televisiepresentator Jimmy Kimmel.

Hij liet een van zijn teamleden de straat op gaan met de vraag: 'Kun je een land op deze kaart opnoemen?' Het lijkt erop dat aardrijkskunde niet het sterkste punt is van de Amerikanen...


Views

3k+

Critici in VS boos over 'zwak' optreden Trump

Critici in VS boos over 'zwak' optreden Trump

rump en Poetin spraken elkaar in Finland in totaal zo'n vier uur. Foto: EPA.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Critici in de Verenigde Staten zijn boos over het 'zwakke' optreden van Donald Trump. De Amerikaanse president heeft maandagmiddag tijdens de persconferentie met Vladimir Poetin in Finland gezegd dat hij niet gelooft dat Rusland een rol heeft gespeeld in zijn verkiezing als president van de VS.

Beiden schuld

Ook zei Trump na afloop van de gezamenlijke top met Poetin dat beide landen schuld hebben aan de slechte onderlinge relatie.


Views

800+

Ook verkeersteams van politie bekeuren nu minder

Ook verkeersteams van politie gaan minder bekeuren

De bonden NPB, ACP, ANPV en VMHP laten weten dat alle politiemedewerkers vanaf morgen meedoen aan het tijdelijke minder bonnenbeleid. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Politiebonden breiden hun acties uit, want ook de verkeersteams van de politie gaan vanaf dinsdagochtend minder bonnen uitschrijven. Dat laten de bonden NPB, ACP, ANPV en VMHP weten.

70 miljoen euro

Ze doen dit voor een betere cao. Al het politiepersoneel staakt vanaf dinsdag, want sinds vorige week maandag bekeuren de basisteams van de politie ook al minder. Ze schrijven alleen bekeuringen uit bij grove schendingen en overschrijdingen. Kleine overtredingen laten de agenten voorlopig zitten. Dat zullen de agenten van de verkeersteams nu ook gaan doen.


Views

800+

23 maanden cel voor masseur die vrouw verkrachtte

23 maanden cel voor masseur die klant verkrachtte

Tijdens massages heeft de man, die nog in opleiding was, van zeker drie mensen heimelijk opnames gemaakt. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een 37-jarige masseur uit Utrecht is veroordeeld tot 23 maanden cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, omdat hij een klant op de massagetafel heeft verkracht.

Aangerand

Een andere klant heeft hij aangerand door haar tijdens de massage ongepast te betasten, oordeelde de rechtbank in Utrecht maandag.


Views

900+

Te veel stalbranden: 'Tijd voor nieuwe maatregelen'

Te veel stalbranden: 'Tijd voor nieuwe maatregelen'

Grote brand in een varkensstal in het Gelderse Erichem vorig jaar. Er kwamen 20.000 varkens om. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het aantal stalbranden moet verminderen. Jaarlijks komen tienduizenden kippen, koeien en varkens om als gevolg van een stalbrand. Vorig jaar waren er 47 stalbranden, en bij 28 branden kwamen dieren om het leven. Vooral oudere stallen zijn gevaarlijk en daarom moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt.

Dat staat in een nieuw actieplan van de Dierenbescherming, Het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, LTO Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

Kortsluiting


Views

600+

‘Het aantal AI-studenten loopt helemaal uit de hand’

‘Het aantal AI-studenten loopt helemaal uit de hand’

Het aantal aanmeldingen voor de studie AI Studies is enorm gestegen. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Kunstmatige intelligentie is echt overal. De bekendste voorbeelden zijn waarschijnlijk de zelfrijdende auto’s van Tesla en de virtuele assistenten van Google (Assistant) en Apple (Siri), maar daar blijft het allerminst bij. Van de aanbevelingen die Netflix en YouTube maken op basis van je kijkgedrag en de slimme huizen van Google tot het spamfilter van je e-mail: overal zit de zogenaamde Artificial Intelligence, ook wel AI genoemd, achter.

„AI is wel de toekomst. Je ziet dat er ontzettend veel producten zijn die een soort intelligentie hebben ingebouwd. Als we dat allemaal AI noemen, kun je je voorstellen dat in bijna alle technische producten wel een vorm van AI zit”, zegt Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision aan de Universiteit van Amsterdam.

Overaanmelding


Views

800+

Fles lampolie gevonden bij duinbrand Heemskerk

Fles lampolie gevonden bij duinbrand Heemskerk

De brandweer verwacht tot aan het eind van de middag bezig te zijn met nablussen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De grote brand in de duinen van Heemskerk is onder controle. Bij de brandhaard (de plek waar het vuur zich verspreidt) is een fles lampolie gevonden. De Veiligheidsregio vermoedt dat er sprake is van opzet en dat het vuur aan het eind van de ochtend is aangestoken.

Onderzoek


Views

700+