In het nieuws

Edith Schippers gaat niet voor populariteitsprijs

Edith Schippers (1964), getrouwd, één dochter. VVD politica en minister van VWS sinds 2010 (Rutte I & II)

Foto van 'Ebru Umar'

18 FEB 2015

Het is een understatement om te zeggen dat er in december veel te doen was over de zorgwet. Hoewel er zeer brede steun was in zowel de hele zorgsector als de Tweede Kamer, sneuvelde door de tegenstemmen van drie PvdA-senatoren de wet in de Eerste Kamer. Met kunst- en vliegwerk werd een kabinetscrisis voorkomen, en Schippers kwam met nieuwe voorstellen.

Vraag van Metro-lezers is vooral voor wie ze er zit: voor de verzekeraars of verzekerde burgers: “Ik doe deze baan niet om Idols te winnen. Mijn missie is betere en betaalbare zorg. Voor iedereen.”

Waarom zijn de nieuwe plannen beter dan de eerdere?
“Het is niet zozeer beter, maar anders. Het doel – kostenbeheersing door kwaliteitsverbetering – is hetzelfde, maar de weg waarlangs is een andere. In die wet stimuleerden we patiënten om voor betere zorg te kiezen, in de nieuwe plannen stimuleren we zorgverzekeraars extra om daadwerkelijk de beste zorg in te kopen. Verzekeraars richtten zich in reclames op jonge, gezonde, hip en happening mensen: ‘kom bij mij!’ is het credo. Chronisch zieken zijn daarbij buiten beeld. We krijgen echter steeds meer chronisch zieken en ouderen. We maken het nu voor verzekeraars aantrekkelijker om voor hen op efficiënte manier de beste zorg in te kopen. Juist de patiënt heeft daar dus baat bij.

Je kunt ook tegen verzekeraars zeggen: hou ‘es op met reclame maken en besteed dat halve miljard marketingbudget aan zorg.
“Dat halve miljard is een cijfer waar de SP altijd mee komt, maar daarin worden zo ongeveer alle klantcontacten meegerekend. Alle service die verzekeraars aan hun verzekerden geven. Dus ook een patiënt die belt met de vraag naar welk ziekenhuis hij het beste kan voor de ziekte van Lyme, welke medicijnen hij vergoed krijgt, waar de apotheek zit en welke arts het beste is. Ik vind dat geen reclamegeld.

Een feit is wel dat we allemaal verplicht zijn ons te verzekeren en dat verzekeraars veelal beursgenoteerde bedrijven zijn met winstdoelstellingen. Hoe minder zorg ze hoeven te betalen, hoe meer geld ze verdienen.
“Nee, verzekeraars zijn bijna allemaal coöperaties, geen enkele verzekeraar keert winst uit. Het geld dat ze verdienen, blijft in de zorg. Het gaat naar innovaties,of de stijging van de zorgpremie wordt ermee gedrukt. Welk systeem je ook hebt, er is altijd een ‘boeman’ die eist dat er betere zorg geleverd moet worden voor minder geld. In Engeland is dat de overheid, bij ons zijn dat de verzekeraars. Kenmerk van ons systeem is dat de zorg wordt uitgevoerd door private ziekenhuizen en private zorgverzekeraars, waardoor doelmatigheid en innovaties worden gestimuleerd. De overheid zorgt door strenge regels voor solidariteit en toegankelijkheid voor iedereen. En ons systeem zet verzekeraars er dus toe aan om tegen scherpe prijs de beste zorg in te kopen. In een systeem waar de overheid die inkooprol heeft zoals in Engeland, moppert de hele natie op de overheid omdat ambtenaren zorg inkopen waar ze geen verstand van hebben. Hier moppert iedereen op de verzekeraars. Er wordt wel eens nostalgisch gedaan over het oude ziekenfonds maar qua overhead was dat echt niet minder. En bovendien levert dat systeem wachtlijsten op.”

Maar ondertussen weet de patiënt niet meer waar ‘ie wel/ niet voor verzekerd is.
“Mijn echtgenoot is iemand die alles uitzoekt waar hij het beste kan kopen voor zo min mogelijk geld. Maar een verzekering is geen tv, waarbij je van te voren precies weet wat je nodig hebt en kunt zoeken naar verschillende maten, vormen en modellen. Mensen zijn niet geïnteresseerd in gezondheidszorg zolang ze jong en gezond zijn, pas als ze wat mankeren krijgen ze interesse in de zorg. Maar, anders dan een tv, moet je zorg regelen voor je een probleem hebt. Mijn missie is om ervoor te zorgen dat zorg betaalbaar blijft ondanks dat we steeds meer ouderen en chronisch zieken krijgen, en ondanks dat we door technologische ontwikkelingen ook steeds meer kunnen en dat natuurlijk ook willen. Of je rijk of arm bent, werkloos bent of niet, wel of geen dure ziekte hebt: ik wil de beste zorg voor iedereen. Ik ben er voor de patiënt en de premiebetaler en dat hoeft niet dezelfde te zijn.”

En toch leek het een goed idee om de vrije artsenkeuze in te perken.
“Er heerst een soort mythe in Nederland hierover dat wij ooit een systeem gehad zouden hebben waarin altijd en iedereen zijn eigen arts kiest. Als je zogeheten ‘ketenzorg’ krijgt, bijvoorbeeld als je diabetes, hartfalen of COPD hebt, kies je niet voor een individuele arts. Je kiest dan voor een keten van verschillende zorgverleners. Iedere arts en verpleegkundige in die keten moet voldoen aan speciale kwaliteitscriteria. Ik heb weleens bij een ziekenhuis gevraagd aan mensen of ze expliciet voor een behandelend arts hadden gekozen: ze bleken allemaal doorgestuurd door hun huisarts. Het is heel moeilijk om zelf te bepalen welke arts goed is of niet. Daarom is het belangrijk dat een ander daarover kennis verzamelt en zorg inkoopt op basis van die kennis, bij ons dus de verzekeraar. En die heeft er ook veel belang bij, want als die niet goed op kwaliteit inkoopt, moet hij ook een eventuele hersteloperatie vergoeden. Desondanks blijft er veel te kiezen. Als je een naturapolis hebt en je gaat naar een ander dan de zorgverzekeraar aanbiedt, moet je bijbetalen. Tenzij de verzekeraar zegt dat het oké is. Geloof me: we hebben nooit een systeem gehad waarbij de patiënt uitmaakt naar welke arts hij gaat.”

Lees ook: Vijf vragen over de vrije artsenkeuze

Waarom denken mensen dan dat het anders is?
“Tja, als het mijn baan niet was, weet ik ook niet of ik me erin verdiept zou hebben. We hebben geen marktwerking– een zwaar overtrokken woord – maar wel concurrentie waardoor doelmatigheid en innovatie tot stand komen. De overheid waarborgt tegelijkertijd de solidariteit tussen jong en oud, rijk en arm en gezond en ziek. Weet je wat het ook is? Sommigen mensen zeggen: ,Het is een ongelooflijk rotsysteem, maar wél het beste rotsysteem van de wereld.' Want als je mensen vraagt wat ze van hun eigen arts of zorgverzekeraar vinden, zijn ze tevreden. Op het algemene is men kritisch, het dichtbij zijnde wordt gewaardeerd. En dat blijkt ook uit allerlei internationale scores over bijvoorbeeld patiëntwaardering, toegankelijkheid of kwaliteit: Nederland staat altijd zeer hoog genoteerd. We hebben topzorg voor iedereen in Nederland en dat wil ik zo houden.

Hoe gezond is de minister van Volksgezondheid zelf?
“Net als veel vrouwen van mijn leeftijd mankeer ik best het een en ander, maar door goede gezondheidszorg kan ik lange dagen maken. Mijn dokter is een vriendin van me, ik zie haar privé en minder voor zakelijke dingen. En ik heb zelf een naturapolis, ik vind het fijn dat mijn verzekeraar op kwaliteit en prijs een voorselectie maakt, maar daarbinnen blijft er genoeg te kiezen. Verder roei ik één keer in de week; als je van die enorm lange dagen maakt dan je vanuit je werk je bed inrolt is er weinig tijd voor ontspanning. Het is wel belangrijk om je eigen rol en werk te kunnen relativeren. We lachen in ons team ontzettend veel, vooral ook om onszelf en met elkaar.”

Zou u opnieuw kiezen voor dit departement?
“Als je vraagt of ik na deze periode door zou willen gaan is dat wat anders of ik het opnieuw zou doen. In 2017 ben ik in 2 kabinetten minister van VWS geweest; van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Het is een prachtige sector, maar het werk is ook intensief. Zorg zal altijd een fel onderwerp in de Kamer en samenleving blijven. De ideologische strijd over de vraag of zorg van de overheid of van de markt is, heeft heel lang verstandig beleid in de weg gestaan. Maar voor mij geldt: wat werkt in de praktijk het best? De populariteitsprijs zul je als minister van VWS niet snel verdienen en helemaal niet in een tijd van meer vraag en economische crisis. Dat is evident. Alle ministers voor en na mij hebben te maken met dezelfde problemen en dilemma’s.”

Laatste film:

  • “Gooische vrouwen met mijn dochter (10). Ja, hoe ga ik dat uitleggen.... Afgelopen zomer zijn we vanwege de MH17-ramp veel korter met vakantie geweest dan de bedoeling was. Mijn dochter was erg teleurgesteld, want die had zich daar natuurlijk op verheugd. We hebben toen maar alle seizoenen van Gooise Vrouwen gekeken en toen de film uitkwam, zijn we erheen geweest. Het was een moeder dochter dingetje.”

Boeken:

  • “Als je zoveel voor je werk moet lezen als ik, schiet dat erbij in.”

Series:

  • “Nee, hooguit dvd-boxen op zijn tijd – maar ja, tijd hé?”

Inzet:

  • Bij een naturapolis heb je recht op gecontracteerde zorg die rechtstreeks door de zorgverzekeraar wordt betaald. Niet gecontracteerde zorg wordt gedeeltelijk vergoed.
  • Bij een restitutiepolis kun je naar iedere zorgverlener gaan. De kosten boven de standaardvergoeding moet je zelf betalen.
  • Wie weinig zorgkosten verwacht en/of genoegen neemt met een beperkte keus aan ziekenhuizen als er toch iets aan de hand blijkt, kan veel geld besparen met een Budget-polis. Maar wie niet let op de kleine lettertjes, kan bij de zogenaamde budget-polissen voor hoge onverwachte kosten komen te staan.

Evacuaties Oostenrijk vanwege heftig noodweer

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de deelstaat Salzburg in het noorden van Oostenrijk zijn zeker tachtig gebouwen ontruimd omdat er wegens zware regenval risico's zijn op aardverschuivingen. Ook zijn waterlopen buiten hun oever getreden, meldde het Oostenrijkse persbureau APA.

Plaatsen als Zell am See en Embach in Salzburg waren zondagavond van de buitenwereld afgesloten. Ook andere regio's in Oostenrijk zijn zwaar getroffen door het noodweer. Stadl an der Mur in de deelstaat Stiermarken werd tot rampgebied verklaard.

Vijftien huizen ontruimd


Ahmad Mendes Moreira tijdens een wedstrijd in 2018. / ANP
Likeability of3

Racisme tegen Moreira (Excelsior): 'Ik was zeer emotioneel'

Ahmad Mendes Moreira tijdens een wedstrijd in 2018. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een door spreekkoren ontsierd duel hebben FC Den Bosch en Excelsior met 3-3 gelijkgespeeld. De wedstrijd was de hele zondag in het nieuws vanwege de racistische uitingen van het publiek naar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. 

Scheidsrechter Laurens Gerrets moest het duel voor rust bij een 1-1-stand stilleggen, nadat oerwoudgeluiden en andere racistische uitingen tegen Moreira vanaf de tribune waren gezongen en geschreeuwd. Het stond op dat moment 1-1 door een doelpunt van zijn ploeggenoot Rai Vloet en de gelijkmaker door Rúben Rodrigues. Moreira en zijn teamgenoten liepen woedend het veld af. Na een gesprek met de scheidsrechter keerden Moreira en zijn teamgenoten terug om de wedstrijd af te maken, maar na afloop liet hij weten heel erg geraakt te zijn. Kort voor rust zette uitgerekend Mendes Moreira de Rotterdammers op voorsprong.

Boos en teleurgesteld


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of2

'Duizenden kinderen uitgebuit voor mineralen'

De mineralen zitten ook in veel cosmetica. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mineralen die in talloze producten worden verwerkt, worden in Madagaskar op grote schaal gewonnen door kinderen.

Ze werken onder erbarmelijke omstandigheden en worden voortdurend blootgesteld aan fijnstof om de zogeheten mica te delven, signaleren Terre des Hommes en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een onderzoek naar de misstanden.

Ernstige uitbuiting


saddislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Drie Nederlanders opgepakt in vermissingszaak Belg

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in Nederland nog eens drie mensen opgepakt in verband met de vermissingszaak van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden. Het zijn twee minderjarige jongens en een 30-jarige man.

De politie zegt verder niets over identiteit of woonplaats. De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is in de nacht van zaterdag op zondag in een huis in Hoogerheide aangehouden. De jongens vrijdag, maar ze zijn opgepakt vermeldt de politie niet. De afgelopen dagen en op het moment dat de drie werden aangehouden zijn op verschillende locaties zoekingen gedaan. Diverse goederen zijn in beslag genomen.

Zes verdachten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Geen stoomboot, wel rookbommen bij de sinterklaasintocht in Oeteldonk
Likeability of3

Rookbommen bij intocht Oeteldonk

Foto: ANP - Robin Utrecht

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Er was veel politie op de been in Den Bosch bij de sinterklaasintocht. Voor- en tegenstanders van zwarte piet kondigden vooraf demonstraties aan. Dat leidde tot veel kabaal, maar uiteindelijk liep het met een sisser af.

Vanaf het station togen we over het regenboogzebrapad richting de intocht. Beter weer hadden we alvast niet kunnen wensen voor de sinterklaasintocht deze zondag. Tot zover het inclusieve. Nog voor we de gekleurde pietenpakken spotten, zien we vooral de fel reflecterende jassen van de politie in de novemberzon. Die zijn in groten getale op de been vandaag in Den Bosch. Niet zonder reden, zowel voor- als tegenstanders van de traditionele uitvoering van het kinderfeest gaven vooraf te kennen zich te mobiliseren.

Geen stoomboot, wel rookbommen bij de sinterklaasintocht in Oeteldonk

Foto: ANP - Robin Utrecht


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Loos alarm om pakketje in Delft

Delft. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Koornmarkt in de binnenstad van Delft is zondag korte tijd afgezet geweest nadat een verdacht pakketje was aangetroffen.

„Een expert heeft het onderzocht, maar het bleek loos alarm te zijn. De afzetting wordt opgeheven", aldus een woordvoerster van de politie.


Likeability of6

Vrouw vliegt wereld over zodat hond niet wordt opgegeten

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Britse vrouw is helemaal naar Zuid-Korea gevlogen om te voorkomen dat een hond werd opgegeten. Het dier was al toegetakeld door een slager, daardoor miste hij zijn poten, melden Britse media.

Rafi Sahin, uit Londen, was al sinds 2017 op zoek naar een hond die zij kon adopteren. Ze had contact opgenomen met verschillende goede doelen, maar ze kreeg steeds een nee te horen.

Op een dag las de 33-jarige vrouw uit Londen een artikel over het Yulin Dog Meat festival in China en zo kwam ze op een website van CARE terecht - een Koreaanse organisatie die honden redt die de hondenvleeshandel overleven. Daar werd ze verliefd op Jindol: een Koreaanse Jindo die zijn achterpoten had afgehakt en op straat werd gevonden, 'uitgehongerd en doodsbang voor mensen'.


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_ed366153f167c71d96704964d8956381921bf71b_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

Agressief rijden is vooral een mannending
Likeability of5

Agressief rijden is vooral een mannending

Zal deze maatregel verkeersdeelnemers rustiger maken of juist niet? / Bart Maat | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Ondanks veiliger auto’s en betere wegen, vertonen we vaker agressief gedrag op de weg. Nou ja, vooral mannen dan, meldde Veilig Verkeer Nederland dit weekend.

We rijden te snel, we appen en bellen in het verkeer én we gedagen ons agressief. Om dat aan de kaak te stellen heeft Veilig Verkeer Nederland zaterdag (de Dag van de Verdraagzaamheid) de docu Martijn is boos op Vvn.nl en YouTube geplaatst. Expert in de documentaire is Jeroen Pieck, die bij het CBR verantwoordelijk is voor de trainingen Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG). „Op die cursus komen verkeersdeelnemers die een overtreding hebben begaan en daarvoor een proces-verbaal hebben gekregen”, zegt Pieck. „Ze vertoonden dus verkeerd rijgedrag en zijn daarvoor gestraft. Meestal gaat het om agressief rijgedrag.”

Stoplicht 'diep-oranje'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 NOV 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Nieuwe treinen zijn gevoeliger voor vrieskou

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nieuwe treinen vol elektronica zijn gevoeliger voor vrieskou dan oudere generaties. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail, meldt De Telegraaf. „We zien in metingen van punctualiteit een duidelijk verband. Recent gebouwde treinen zijn vaker kwetsbaar voor extreem winterweer, zoals ijzel op de bovenleiding."

De cijfers over langere perioden geven volgens ProRail aan dat moderne, computergestuurde treinen gemiddeld meer last van kou en hitte hebben dan eerder gebouwde treinen die relatief wat degelijker lijken.

Probleem oplossen


Schip met 1600 toen gasolie vastgelopen in Waddenzee

Schip met 1600 ton gasolie vastgelopen in Waddenzee

Berging op de Waddenzee. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een schip geladen met 1600 ton gasolie is afgelopen nacht vastgelopen tussen Den Oever en Den Helder. Inmiddels is het schip, zonder dat er iets gelekt is, weer los. 

Rijkswaterstaat startte zondag rond 11.00 uur met het losmaken van het schip. Door het overpompen van een deel van de lading kwam het gevaarte omhoog en kon het worden los getrokken. Dat lukte na een half uur. Het schip gaat nu naar Den Helder voor een nadere inspectie. Er is geen lekkage geweest.

Olieschermen


Venetië maakt zich op voor op derde golf

Venetië maakt zich op voor derde golf

Bij een harde wind wordt een waterhoogte van 160 centimeter verwacht. /Getty

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zoals voorzien is de oude binnenstad van Venetië zondag voor de derde keer in een week tijd overstroomd. Het waterpeil steeg tijdens hoogwater tot zo'n 1,50 meter, waardoor opnieuw 70 procent van de stad blank kwam te staan, maakte burgemeester Luigi Brugnaro bekend. Op beroemde plaatsen als het San Marcoplein, dat op het laagste punt van de stad ligt, staat een enorme laag water.

Het plein is gesloten, net als musea in de historische Italiaanse stad, die tot het beschermde Unesco-werelderfgoed hoort. Ook het verkeer ligt grotendeels plat. Brugnaro riep iedereen op voorzichtig te zijn, maar zei dat de situatie wel onder controle is.

Klimaatverandering


Breaking Bad in het echt: professors maken meth in school

Breaking Bad in het echt: professors maken meth in school

Walter White (Bryan Cranston) en Jesse Pinkman (Aaron Paul) uit Breaking Bad. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In de Amerikaanse staat Arkansas lijkt de legendarische serie Breaking Bad zich haast wel in het echt af te spelen. Twee scheikundeprofessors zijn daar volgens de Clark County Sheriff’s Department gearresteerd op verdenking van het produceren van methamfetamine.

Beide scheikundigen werkten op de Henderson State University in Arkadelphia. Vorige maand werden Terry David Bateman (45) en Bradley Allen Rowland (40) met verlof gestuurd omdat er melding werd gemaakt van „een onbekende chemische geur” die uit de buurt van hun werkplek zou komen. Na onderzoek bleek dat in het laboratorium benzylchloride was gelekt, een chemische stof die nodig is om crystal meth te maken.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar vrijdag werden de twee mannen al opgepakt. Naar verwachting zullen ze binnenkort voor de rechter moeten verschijnen.


Agent Hongkong met pijl geraakt in kuit tijdens protestacties

Agent Hongkong met pijl in kuit geraakt tijdens protest

De protesten in Hongkong zijn de afgelopen tijd steeds verder geëscaleerd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens protesten in Hongkong is een politieagent in zijn kuit geraakt door een pijl uit een boog. Die werd afgeschoten door een demonstrant.

Ook hadden demonstranten grote katapulten gebouwd waarmee ze brandbommen afvuurden. De veiligheidsdiensten bestookten de betogers op hun beurt met traangas, rubberkogels en een waterkanon.

Universiteit


Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten

Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn werden opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan, waarna de politie ze aanhield.

Een van hen was Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet. Ook werd een 41-jarige vrouw uit Rhenen aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. De politie en burgemeester gaven aan tevreden te zijn over het verloop. Er kwamen 25.000 mensen op het feest af.


Verjaardag Gele Hesjes: rellen en honderd arrestaties

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 NOV 2019

De eerste verjaardag van de 'Gele Hesjes' is in Parijs uitgedraaid op rellen. In de Franse hoofdstad zijn tot het einde van de middag meer dan honderd mensen opgepakt voor de ongeregeldheden.

Deelnemers, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto's en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie.

Porte de Champerret


Britse politica in opspraak om sexy rol in casinoreclame

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Claire Malcomson is in opspraak geraakt in eigen land. De Britse politica acteerde in 2019 namelijk in de reclame van een Belgisch casino en deed dat op opvallende wijze.

In de commercial is Malcomson namelijk te zien in een latex pakje. Ook draagt ze netkousen en heeft ze een zweep in haar handen. De video kwam aan het licht, omdat Malcomson een stuk meer in de spotlights staat nu ze kans maakt om in het Lagerhuis terecht te komen.

Volledig aangekleed


Man verantwoordelijk voor 900 autobranden opgepakt

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

De Franse politie heeft afgelopen week een 33-jarige man opgepakt die wordt verdacht van brandstichting van zo'n negenhonderd auto's in het noordoosten van het land.

De man uit het stadje Sélestat heeft de branden bekend. De politie pakte de verdachte op nadat elf auto's in de buurt van het stadje uitbrandden. Dat was slechts een fractie van zijn schade, want verspreid over zes jaar is hij verantwoordelijk voor negenhonderd autobranden geweest. De totale schade wordt geschat op zo'n 8,5 miljoen euro, meldden Franse media.

Gewone man


Disney+ gaat bij films waarschuwen voor racisme

Disney+ gaat bij films waarschuwen voor racisme

The Walt Disney Company werd in het verleden al vaak beschuldigd van racisme, vrouwenhaat en antisemitisme. /Unsplash

Foto van 'Metro'

16 NOV 2019

Streamingdienst Disney+ gaat in Nederland waarschuwen voor programma's en films waarin mogelijk racistische of stereotyperende verhaallijnen en personages voorkomen.  

Deze waarschuwingen zijn in sommige andere landen ook al te zien. The Walt Disney Company werd in het verleden al vaak beschuldigd van racisme, vrouwenhaat en antisemitisme.

Verouderde representatie