In het nieuws

Zo kom je de kerst toch nog leuk door

Foto van 'Marieke van der Voort'

15 DEC 2014

Zie jij nu al op tegen het kerstdiner met je schoonfamilie? Weet je echt niet hoe je de avond kan ‘overleven’? Agressietrainer Fenno Moes geeft tips om de kerst wat relaxter door te komen.

Patroon
Tijdens de kerst keren oude rollenpatronen weer terug. Als je de jongste bent in een groot gezin, zal je ook tijdens de kerst waarschijnlijk als het kleine broertje of zusje worden behandeld. En de oudste broer of zus zal tijdens het diner vermoedelijk net als vroeger het vaakst het voortouw nemen.

Stel je daar vooraf op in en realiseer je dat het een automatisme is. Dat voorkomt frustraties. En als je inziet dat het niet bewust gebeurt, kun je er misschien zelfs een beetje om lachen.

Illusie
De verwachtingen zijn met kerst vaak hooggespannen. Veel mensen willen een perfecte dag hebben waarbij het koste wat kost gezellig moet zijn. De druk wordt zodoende heel groot en voor je het weet, gaat het mis. Probeer in te zien dat je gezelligheid niet kunt afdwingen en dat het perfecte feest een illusie is.
Denk er daarbij aan hoe bijzonder het is dat je als familie bij elkaar kunt zijn, met een beetje geluk allemaal in een redelijke tot goede gezondheid. En richt je in eerste instantie op iemands kwaliteiten (bijvoorbeeld koken, attent zijn) in plaats van op iemands tekortkomingen (zoals bemoeizucht, roddelen). Dan maak je het zowel voor jezelf als de ander een stuk makkelijker.

Het ene oor in...

Sommige familieleden hebben de neiging om kleine steken onder water te geven. Opmerkingen als „wij hebben wél een grote kerstboom” of „mijn moeder maakt de sausjes wel altijd zelf” kunnen heel naar zijn. Het is verleidelijk om vervelend te reageren, maar dan raakt de sfeer pas echt verziekt.
Zeg dat jij die boom mooi vindt of de dip lekker en probeer je er verder weinig van aan te trekken. Zeker als je elkaar slechts een paar keer per jaar ziet, is het de moeite niet waard. Sommige mensen vinden het nu eenmaal leuk om te klagen, vaak is het niet eens persoonlijk bedoeld. Wordt de ergernis te groot? Loop dan even weg, tel tot tien en ga eventueel ergens anders zitten.

Afspraken
Maak voorafgaand aan de kerst duidelijke afspraken over de begin- en eindtijd van het feest. Dat voorkomt dat je uren op iemand wacht of dat de eerste mensen weer willen vertrekken terwijl het dessert nog in de vriezer staat. Bespreek ook even wat de dresscode is. Het kan best ongemakkelijk zijn als de één mooi is opgedoft terwijl de ander in spijkerbroek verschijnt.
Geven jullie cadeaus? Spreek dan af wat deze ongeveer mogen kosten. Zeker voor kinderen kan het heel pijnlijk zijn als de één een iPad krijgt en de ander een boek. Maak vooraf ook een taakverdeling. Het is voor niemand leuk om de hele dag in de keuken te staan terwijl alle anderen eten en drinken.

Wandeling

Het kan best vermoeiend zijn om urenlang te praten. Een korte wandeling kan tussendoor daarom prettig zijn. Ook is een spelletje soms leuk voor de afwisseling.
Verder kan achtergrondmuziek de sfeer bevorderen. Ook maakt het de stiltes, die zelfs bij de beste vrienden soms vallen, wat minder pijnlijk.


Views

200+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+