In het nieuws

‘Potver, wat missen we treiteraar Theo van Gogh’

Foto van 'Erik Jonk'

30 OKT 2014

Op klaarlichte dag werd filmregisseur, (scenario)schrijver, presentator en programmamaker Theo van Gogh op 2 november 2004 in Amsterdam vermoord. Van Gogh was op dat moment columnist bij Metro. Mohammed Bouyeri schoot acht kogels in zijn 47-jarige stadsgenoot en sneed hem de keel door (‘want hij had het ernaar gemaakt’). Nederland stond stil en hield ’s avonds op de Dam een wake vol lawaai. Jan Dijkgraaf was hoofdredacteur van Metro en hield Van Goghs columnplek een jaar lang leeg. Ebru Umar nam zijn plek na 2 november 2005 als columniste in.

Hoe kwam Theo eigenlijk in je leven?

Ebru: Ik had liefdesverdriet, al maanden. Pascal, een vriendin van me, vond dat ik Theo moest ontmoeten. Hij was ‘de enige man die jou aankan’. Ik was best boos, want ik wilde Theo niet ontmoeten. Ik wilde alleen maar huilen. Maar Pascal had een kind gekregen en zat al maanden thuis. We móesten uitgaan en ze had met Theo afgesproken, 11 uur in Toomler. Theo kwam om 13 uur binnen, ik was bekaf. Hij zei: ‘Pim Fortuyn wordt de volgende premier van Nederland.’ Ik zei: ‘Dat hoop ik, dan word ik zijn woordvoerder.’ En opeens waren we vrienden.

Jan: Hij zat in een bad in de bruidssuite van Van der Valk Schiphol. Met gezonde tegenzin was hij daarin gekropen, samen met de Surinaams/Rotterdamse ex-politieagente Martha Wesenhagen. Martha maakte voor Panorama een serie ‘Met Martha in bad’ en ik mocht als chef bij dat blad Martha’s pen vasthouden. Jaren later wilde ik als hoofdredacteur van Metro de weer eens ergens weggestuurde of weggelopen Theo een podium als columnist geven en ontstond een uitstekend contact. Hij bracht de columns op een floppy.

Hoe verdween hij vervolgens?

Ebru: Ik was thuis, had een kop thee in m’n handen en werd door verschillende mensen gebeld. Ik belde Karel Gabler, Theo’s webmaster en riep ‘zég me dat het niet waar is’. Karel zei dat het waar was. Vervolgens belde Pascal (of ik haar) en die dag leerde ik dat een Nokia drie wisselgesprekken tegelijk aankon. De telefoon bleef rinkelen.

Jan: Ik was ook thuis, bijna klaar om naar de Metro-redactie te gaan, toen ik Aldith Hunkar op tv het nieuws hoorde vertellen. Ik zei: ‘Jezus Christus!’ en ik dacht aan die vieze vuile bloedhonden van de Amsterdamse politie die een paar maanden eerder zeer serieuze bedreigingen, die waren binnengekomen aan Theo’s en aan ons redactieadres, gewoon in een la hadden geflikkerd. Toen ben ik naar Amsterdam gescheurd en hebben we een krant gemaakt.

Wat is tien jaar later je omschrijving van de Theo van toen?

Ebru: Theo is de man die me gered heeft van mijn leven en de meest hartelijke man die ik ooit heb leren kennen.

Jan: Hij schreef met een hark, maar potverdomme, wat missen we de columnist, de televisie-interviewer, de treiteraar, de islamcriticus en de man die de hypocrisie van de ‘boven ons-gestelden’ zo genadeloos kon blootleggen.

Jan, je besloot Theo’s columnruimte in Metro een jaar lang leeg te houden. Wat was je argument? Hoe waren de reacties?

Hij werd op dinsdag afgeslacht, op donderdag was de deadline voor zijn eerstvolgende column. Ik had dus twee dagen om na te denken over wat we met die plek gingen doen. Ik besloot: eenmalig leeg, want ik wil die schoften die zeiden dat hij het verdiende of die lafbekken die zeiden dat hij het natuurlijk niet verdiende, máár... een klap in hun bek geven. Een lege column was het beste signaal. De reacties daarop waren voornamelijk positief. Vervolgens besloot ik: we gaan ‘m een jaar leeg laten ook. Elke week letterlijk die lege plek laten zien. Show, don’t tell. Er was één iemand, ik geloof een rancuneuze ex-medewerker, die zei dat dat een van mijn befaamde bezuinigingsoperaties was. Verder snapte iedereen het signaal wel, geloof ik.

Ebru, na dat jaar zei je ‘ja’ tegen de vraag om die lege plek in Metro in te nemen. Waarom om zo’n beladen stuk papier?

Ik heb dat nooit zo gezien. Jan belde of ik eens koffie wilde drinken. Ik dacht in m’n naïviteit dat ik koffie ging drinken en was benieuwd waarom. Toen vroeg hij of ik de column wilde. Ik heb geen seconde geaarzeld en de enige werkelijkheid is dat ik ook geen seconde gedacht heb dat het daarover zou gaan. Ik heb ook na de moord op Theo nooit aan die column gedacht of aan een leeggekomen columnistenplek. Het zat niet in m’n systeem.

Jan, waarom Ebru ?

Ik vond Ebru een schreeuwmeisje. Maar in de loop van dat jaar ontstond het idee dat er maar eentje recht had op die lege plek: uitgerekend dat schreeuwmeisje. Ik vind het ook te gek dat ze negen jaar na die koffie nog steeds in Metro staat. Dat Metro, toen en nu weer míjn krant, al dan niet bewust indirect de herinnering aan Theo levend houdt, vind ik mooi. Veel mooier dan die terugkijkmeuk met mensen die ‘m amper kenden die de andere media deze weken brengen.

Is ‘de dag van Bouyeri’ in de loop der jaren langzaam uit je gedachten verdwenen?

Ebru: Nee.

Jan: Als dat al zo zou zijn, is ie door dat ISIS-uitschot dit jaar met stip op 1 teruggekeerd in mijn lijstje van zorgen over de vrijheid waarmee ik ben opgegroeid.

Heb je ooit contact proberen op te nemen de man die Van Gogh omlegde?

Ebru: Nee. Na de moord heb ik regelmatig gedacht dat ik Mo Bouyeri met een nagelvijl uit elkaar wilde halen. Zo pijnlijk mogelijk. Maar ik heb ook altijd gedacht dat de rij voor mij, die daar meer recht op heeft, langer was.

Jan: Waarom? Om ‘m te begrijpen? Om ‘m te vertellen wat een minderwaardig varken hij is?

Is Nederland veranderd door de moord op Theo van Gogh?

Ebru: Nee. Nederland is wel veranderd, maar of de moord op Theo daar een aanleiding toe is geweest weet ik niet. Ik zie het groter: Nederland is veranderd omdat onze politici al jaren toestaan en meewerken aan de verandering van Nederland. In dat licht bezien is de moord op Theo volledig volgens plan geweest. Politici hebben het klimaat gecreëerd waarin een moord zoals die op Theo heeft kunnen plaatsvinden. Walgelijk.

Jan: Morgen kan de volgende islamitische randdebiel de volgende tegendraadse opiniemaker een kartelmes in zijn (of haar) borst planten en dan doet iedereen weer een tijd heel geschokt en roept een deel van iedereen weer dat zoiets natuurlijk niet mag, máárrr...  Dus misschien zou je kunnen zeggen dat Nederland laffer is geworden. Maar aan de andere kant: vergeleken met wanneer? Je weet welk land het hoogste percentage joden naar de gaskamers liet afvoeren toch?

Eberhard van der Laan zei in Metro vorige week: ‘We staan gek genoeg op een vergelijkbaar punt als toen. Spanningen in Amsterdam nemen toe, radicalisering is deze zomer een stuk zichtbaarder geworden. Eens?

Ebru: Ik kan hier niet eens serieus op ingaan. Ik word er misselijk van. Iets constateren is zo simpel. De boel veranderen, tegengaan is veel belangrijker.

Jan: Ik moet me toch bij het schreeuwmeisje aansluiten. Want, beste Eberhard, wat dóen jullie er aan? Een paar miljoen extra naar de AIVD?  Hozny veertig uur blaadjes laten prikken in Sneek? Een klein kalifaat in de Haagse Schilderswijk dan in godsnaam maar laten voortbestaan? De haat tegen de westerse maatschappij was er bij een kleine, maar vele te grote, groep kansloze islamitische mannen én vrouwen toen, nu én in de tussentijd.

De rol van de AIVD, die Van Gogh in 2004 al beveiligde, ‘wordt opnieuw onderzocht’. Razendbenieuwd naar de uitkomst of mosterd na de maaltijd?

Ebru: Glas, plas, was, next . Theo krijg je er niet mee terug.

Jan: De rol van de Amsterdamse politie bij de genegeerde aangiftes die een halfjaar voor de moord bij Metro binnenkwamen is achteraf ook onderzocht. Toenmalig minister Donner zei: ‘Niks fout gedaan.’ Alleen Boris Dittrich van D66 sputterde een beetje tegen. Ketelmuziek, dat onderzoek naar de AIVD.

Is er door de moord op Van Gogh wat positiefs voor iets of iemand geweest?

Ebru: Radicale moslims hebben een podium gekregen en alle ruimte om zich te radicaliseren.

Jan: Ik ben minder cynisch dan schreeuwmeisje. Als ik net zo erg was, zou ik zeggen: “E, je hebt gelijk ook!”

Ga je nog iets speciaals doen zondag?

Ebru: Heleen (ex-vriendin van Theo en moeder van hun zoon Lieuwe, red.) bellen, Pascal sms'en. Misschien zien. Misschien ook niet.

Jan: Ik stuur Ebru een Appje.


Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix
Likeability of3

Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix

Tijdens een show van dj Martin Garrix in de RAI Amsterdam hebben tientallen mensen last gehad van pepperspray. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 MIN

Zo'n 130 feestgangers hebben zich tijdens een show van Martin Garrix bij de EHBO gemeld omdat ze last hadden van pepperspray. Volgens de politie zijn mensen met de bijtende stof in hun gezicht gespoten en zijn sommigen ook beroofd.

Ook waren er zaterdagochtend vroeg vechtpartijen bij de RAI Amsterdam, waar de beroemde dj een feest gaf op het Amsterdam Dance Event.

Wapenstok


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeente. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

43 MIN

De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeentelijke basisadministratie. Hij meldde dat hij was geëmigreerd, bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in de Stentor.

Eerder werd al bekend dat de man en de zes meerderjarige kinderen niet geregistreerd waren in de basisadministratie. Het gezin werd begin deze week gevonden in een verborgen ruimte van de woning, nadat de 25-jarige zoon zijn verhaal had gedaan in een café in Ruinerwold. Zij leefden negen jaar in afzondering. De 67-jarige vader en de 58-jarige huurder van het pand, Oostenrijker Josef B., zijn aangehouden en zitten vast.

Onderzoek


Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een van de oorzaken van de vertraging in de versterkingsoperatie van het aardbevingsgebied in Groningen ligt bij het Centrum Veilig Wonen. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Volgens hem heeft het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de afhandeling van aardbevingsschade en de versterking van panden, zich niet aan de afspraken gehouden. In een gesprek met RTV Noord spreekt hij van een „kolossale blamage".

De minister dacht dat het Centrum Veilig Wonen volop bezig was met het opnemen en beoordelen van schades, zoals was afgesproken met gasbedrijf NAM. „Maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn", aldus de minister.


Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het reisadvies voor Chili is aangescherpt zo besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft te maken met de noodtoestand die in de hoofdstad Santiago is uitgeroepen, in verband met gewelddadige demonstraties tegen verhogingen van tarieven in het openbaar vervoer.

Nederlanders die in Chili zijn, doen er goed aan hun thuisbasis te laten weten hoe het met ze gaat, zegt het ministerie. De Nederlandse ambassade in het Zuid-Amerikaanse land volgt de situatie op de voet.

Vrijdag gingen in Santiago bussen in vlammen op, werden winkels geplunderd en werd brand gesticht in metrostations en verschillende kantoorpanden.


Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:27

Het leven van een royal is niet altijd makkelijk omdat je continu onder een vergrootglas ligt, liet Meghan Markle weten in een openhartig interview met ITV.

De combinatie van pas getrouwd zijn, net moeder te zijn geworden en bakken kritiek over je heen krijgen, valt haar zwaar. „Kijk, elke vrouw, en al zeker als je zwanger bent, is echt kwetsbaar. Dus dat was een uitdaging.”

Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. Of het nou gaat om hoe ze zich kleedt of om hoe ze met de kleine Archie omgaat, ze krijgt altijd kritiek over zich heen.


Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:01

In de Spaanse stad Barcelona zijn in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag zeker vijftien mensen gearresteerd tijdens confrontaties met de politie. Tientallen mensen raakten in de Catalaanse hoofdstad gewond. Onder hen zijn agenten en journalisten. Het was de meest roerige avond en nacht van deze week.

Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders van Catalonië. Zij probeerden zich in 2017 tevergeefs af te scheiden van Spanje. Het is de vijfde dag op rij dat mensen in Barcelona protesteren tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Enkele honderden demonstranten kwamen in aanraking met de politie. Veel van hen waren gemaskerd en zochten de confrontatie met agenten, net als eerder deze week. Prullenbakken werden in brand gestoken en er werden stenen gegooid naar agenten. Omstanders vluchtten winkels in toen politiebusjes de weg probeerden vrij te maken en politiemensen rookgranaten gooiden naar betogers.


‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Het is erop of eronder voor Boris Johnson. Zaterdag komt het Britse Lagerhuis namelijk bijeen om te debatteren en te stemmen over de nieuwe Brexit-deal die Johnson gesloten heeft met de EU. Het is bij hoge uitzondering dat het Lagerhuis op zaterdag vergadert. De laatste keer was tijdens de oorlog in 1982 over de Falklandeilanden.

Nadat hij het eerder deze week met de EU eens werd over de voorwaarden voor het vertrek, is Johnson druk bezig geweest om een meerderheid in het Lagerhuis achter zich te krijgen. Zaterdag, inmiddels tot 'super saturday' gedoopt, zal blijken of dat is gelukt. De oppositiepartijen hebben al laten weten tegen te zullen stemmen en ook de pro-Britse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), die de Conservatieven aan een meerderheid kunnen helpen, zijn tegen.

Uitstel


Spelen met lego de nieuwe yoga: 'Heeft zelfde meditatieve werking'

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het aantal jongeren dat te maken heeft met stress of een burn-out blijft maar toenemen. Een van de oorzaken? We ontspannen niet, of niet op de juiste manier. Nu komt Lego afgelopen week met een wel heel interessante tip: ‘Van spelen met lego word je zen’.

Met advertenties probeert Lego jongeren te bereiken om kenbaar te maken dat het spelen met lego vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo laten zij door middel van een advertentie op Instagram zien dat een jonge vrouw geen innerlijke rust kan vinden door het uitvoeren van yoga-oefeningen, terwijl haar dat na het bouwen van een legoschip wel lukt.

Vorm van meditatie


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event tijdens ADE Green is ondertekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Green Events International zijn de initiatiefnemers.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

Christina Koch en Jessica Meir/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.


Likeability of3

'Zeker zeventig doden door Nederlandse bom in Irak'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat meldt zowel de NOS als NRC op basis van bronnen.

In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten.

23 kinderen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Boeren willen schade aan het Malieveld zelf herstellen

Malieveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

„Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken", zegt Van Keimpema. „Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt."

Compleet kapotgereden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen

Ruinerwold/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een persverklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet in 1987 de organisatie.

Een broer van de man, Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord", zegt hij in de verklaring. De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, kan verder niets zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. Volgens de Verenigingskerk zijn er geen gegevens bekend waaruit blijkt dat hij op enigerlei wijze verbonden is geweest met de organisatie. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht.

De 67-jarige vader werd maandag met vijf meerderjarige kinderen gevonden in een huis in Ruinerwold, nadat een zesde aan de bel had getrokken. Dat zou een 25-jarige man zijn, die zijn verhaal zou hebben gedaan in een café in de Drentse plaats. De 58-jarige Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. Hij werd maandag aangehouden, aanvankelijk omdat hij het politieonderzoek belemmerde.


Via Schuldenwijzer krijg je inzicht in je schulden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Altijd al willen bijhouden hoe je schulden erbij staan? Dat kan voortaan met behulp van de in het leven geroepen Schuldenwijzer.

Mensen kunnen vanaf vrijdag snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over hun schuldenpositie. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) hebben hiervoor de site Schuldenwijzer.nl gelanceerd.

Burgers kunnen hierop via de DigiD inloggen en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Burgers met schulden vinden er ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen beslag mag worden gelegd).


Likeability of5

'9/11-achtige aanslag op Frankrijk voorkomen'

De Twin Towers/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Frankrijk is onlangs een terreuraanslag voorkomen die was geïnspireerd op de aanslagen van 11 september 2001, waarbij vliegtuigen in het World Trade Center in New York vlogen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei tegen tv-zender France 2 dat op 26 september een man is aangehouden die met dat doel een vliegtuig wilde gijzelen. Hij zou nog op zoek zijn geweest naar een wapen.

Zestig aanslagen voorkomen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rappe e-bolides en een zelfrijdende 'coolbus'

Directeur van Move Joost van Houwelingen in de ’coolbus’, ,,ik sta er zelf zo van te kijken!”

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Bij de eerste mobiliteits-experience van Nederland chill je ‘m in de zelfrijdende schoolbus en snij je snoeihard de Tarzanbocht af in een Porsche(-simulator).

De crashfunctie is uitgeschakeld, stelt de Porsche-rijinstructeur gerust, al voelt het dan wel een beetje als bowlen met van die klepjes voor de gleuf. Nét iets minder ‘living on the edge’, al blijft het rijden in een Porsche over het circuit van Zandvoort toch echt een once-in-a-lifetime. ,,Iets afremmen voor de Tarzanbocht...” tipt hij. ,,Vernoemd trouwens naar de eigenaar van de camping die net onder het circuit lag, meneer Tarzan.” En dan weer vól gas op links, ,,voel je hoe hard je gaat in een Porschesimulator?”


Chaos in Mexico rondom arrestatiepoging zoon El Chapo

Chaos in Culiacán/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Bij een poging van Mexicaanse politie om de zoon van de beruchte drugsbaron El Chapo te arresteren, is de nodige chaos ontstaan. Het is ook onduidelijk waar de zoon is.

Speciale eenheden hadden een grootse operatie opgezet om hem, Ovidio Guzmán, op te pakken. Ze werden echter verrast door het grote verzet waar ze op stuiten, dat ze zich terug besloten te trekken. Of ze tussendoor de zoon gepakt hebben, is onduidelijk.

Machinegeweren