In het nieuws

‘Potver, wat missen we treiteraar Theo van Gogh’

Foto van 'Erik Jonk'

30 OKT 2014

Op klaarlichte dag werd filmregisseur, (scenario)schrijver, presentator en programmamaker Theo van Gogh op 2 november 2004 in Amsterdam vermoord. Van Gogh was op dat moment columnist bij Metro. Mohammed Bouyeri schoot acht kogels in zijn 47-jarige stadsgenoot en sneed hem de keel door (‘want hij had het ernaar gemaakt’). Nederland stond stil en hield ’s avonds op de Dam een wake vol lawaai. Jan Dijkgraaf was hoofdredacteur van Metro en hield Van Goghs columnplek een jaar lang leeg. Ebru Umar nam zijn plek na 2 november 2005 als columniste in.

Hoe kwam Theo eigenlijk in je leven?

Ebru: Ik had liefdesverdriet, al maanden. Pascal, een vriendin van me, vond dat ik Theo moest ontmoeten. Hij was ‘de enige man die jou aankan’. Ik was best boos, want ik wilde Theo niet ontmoeten. Ik wilde alleen maar huilen. Maar Pascal had een kind gekregen en zat al maanden thuis. We móesten uitgaan en ze had met Theo afgesproken, 11 uur in Toomler. Theo kwam om 13 uur binnen, ik was bekaf. Hij zei: ‘Pim Fortuyn wordt de volgende premier van Nederland.’ Ik zei: ‘Dat hoop ik, dan word ik zijn woordvoerder.’ En opeens waren we vrienden.

Jan: Hij zat in een bad in de bruidssuite van Van der Valk Schiphol. Met gezonde tegenzin was hij daarin gekropen, samen met de Surinaams/Rotterdamse ex-politieagente Martha Wesenhagen. Martha maakte voor Panorama een serie ‘Met Martha in bad’ en ik mocht als chef bij dat blad Martha’s pen vasthouden. Jaren later wilde ik als hoofdredacteur van Metro de weer eens ergens weggestuurde of weggelopen Theo een podium als columnist geven en ontstond een uitstekend contact. Hij bracht de columns op een floppy.

Hoe verdween hij vervolgens?

Ebru: Ik was thuis, had een kop thee in m’n handen en werd door verschillende mensen gebeld. Ik belde Karel Gabler, Theo’s webmaster en riep ‘zég me dat het niet waar is’. Karel zei dat het waar was. Vervolgens belde Pascal (of ik haar) en die dag leerde ik dat een Nokia drie wisselgesprekken tegelijk aankon. De telefoon bleef rinkelen.

Jan: Ik was ook thuis, bijna klaar om naar de Metro-redactie te gaan, toen ik Aldith Hunkar op tv het nieuws hoorde vertellen. Ik zei: ‘Jezus Christus!’ en ik dacht aan die vieze vuile bloedhonden van de Amsterdamse politie die een paar maanden eerder zeer serieuze bedreigingen, die waren binnengekomen aan Theo’s en aan ons redactieadres, gewoon in een la hadden geflikkerd. Toen ben ik naar Amsterdam gescheurd en hebben we een krant gemaakt.

Wat is tien jaar later je omschrijving van de Theo van toen?

Ebru: Theo is de man die me gered heeft van mijn leven en de meest hartelijke man die ik ooit heb leren kennen.

Jan: Hij schreef met een hark, maar potverdomme, wat missen we de columnist, de televisie-interviewer, de treiteraar, de islamcriticus en de man die de hypocrisie van de ‘boven ons-gestelden’ zo genadeloos kon blootleggen.

Jan, je besloot Theo’s columnruimte in Metro een jaar lang leeg te houden. Wat was je argument? Hoe waren de reacties?

Hij werd op dinsdag afgeslacht, op donderdag was de deadline voor zijn eerstvolgende column. Ik had dus twee dagen om na te denken over wat we met die plek gingen doen. Ik besloot: eenmalig leeg, want ik wil die schoften die zeiden dat hij het verdiende of die lafbekken die zeiden dat hij het natuurlijk niet verdiende, máár... een klap in hun bek geven. Een lege column was het beste signaal. De reacties daarop waren voornamelijk positief. Vervolgens besloot ik: we gaan ‘m een jaar leeg laten ook. Elke week letterlijk die lege plek laten zien. Show, don’t tell. Er was één iemand, ik geloof een rancuneuze ex-medewerker, die zei dat dat een van mijn befaamde bezuinigingsoperaties was. Verder snapte iedereen het signaal wel, geloof ik.

Ebru, na dat jaar zei je ‘ja’ tegen de vraag om die lege plek in Metro in te nemen. Waarom om zo’n beladen stuk papier?

Ik heb dat nooit zo gezien. Jan belde of ik eens koffie wilde drinken. Ik dacht in m’n naïviteit dat ik koffie ging drinken en was benieuwd waarom. Toen vroeg hij of ik de column wilde. Ik heb geen seconde geaarzeld en de enige werkelijkheid is dat ik ook geen seconde gedacht heb dat het daarover zou gaan. Ik heb ook na de moord op Theo nooit aan die column gedacht of aan een leeggekomen columnistenplek. Het zat niet in m’n systeem.

Jan, waarom Ebru ?

Ik vond Ebru een schreeuwmeisje. Maar in de loop van dat jaar ontstond het idee dat er maar eentje recht had op die lege plek: uitgerekend dat schreeuwmeisje. Ik vind het ook te gek dat ze negen jaar na die koffie nog steeds in Metro staat. Dat Metro, toen en nu weer míjn krant, al dan niet bewust indirect de herinnering aan Theo levend houdt, vind ik mooi. Veel mooier dan die terugkijkmeuk met mensen die ‘m amper kenden die de andere media deze weken brengen.

Is ‘de dag van Bouyeri’ in de loop der jaren langzaam uit je gedachten verdwenen?

Ebru: Nee.

Jan: Als dat al zo zou zijn, is ie door dat ISIS-uitschot dit jaar met stip op 1 teruggekeerd in mijn lijstje van zorgen over de vrijheid waarmee ik ben opgegroeid.

Heb je ooit contact proberen op te nemen de man die Van Gogh omlegde?

Ebru: Nee. Na de moord heb ik regelmatig gedacht dat ik Mo Bouyeri met een nagelvijl uit elkaar wilde halen. Zo pijnlijk mogelijk. Maar ik heb ook altijd gedacht dat de rij voor mij, die daar meer recht op heeft, langer was.

Jan: Waarom? Om ‘m te begrijpen? Om ‘m te vertellen wat een minderwaardig varken hij is?

Is Nederland veranderd door de moord op Theo van Gogh?

Ebru: Nee. Nederland is wel veranderd, maar of de moord op Theo daar een aanleiding toe is geweest weet ik niet. Ik zie het groter: Nederland is veranderd omdat onze politici al jaren toestaan en meewerken aan de verandering van Nederland. In dat licht bezien is de moord op Theo volledig volgens plan geweest. Politici hebben het klimaat gecreëerd waarin een moord zoals die op Theo heeft kunnen plaatsvinden. Walgelijk.

Jan: Morgen kan de volgende islamitische randdebiel de volgende tegendraadse opiniemaker een kartelmes in zijn (of haar) borst planten en dan doet iedereen weer een tijd heel geschokt en roept een deel van iedereen weer dat zoiets natuurlijk niet mag, máárrr...  Dus misschien zou je kunnen zeggen dat Nederland laffer is geworden. Maar aan de andere kant: vergeleken met wanneer? Je weet welk land het hoogste percentage joden naar de gaskamers liet afvoeren toch?

Eberhard van der Laan zei in Metro vorige week: ‘We staan gek genoeg op een vergelijkbaar punt als toen. Spanningen in Amsterdam nemen toe, radicalisering is deze zomer een stuk zichtbaarder geworden. Eens?

Ebru: Ik kan hier niet eens serieus op ingaan. Ik word er misselijk van. Iets constateren is zo simpel. De boel veranderen, tegengaan is veel belangrijker.

Jan: Ik moet me toch bij het schreeuwmeisje aansluiten. Want, beste Eberhard, wat dóen jullie er aan? Een paar miljoen extra naar de AIVD?  Hozny veertig uur blaadjes laten prikken in Sneek? Een klein kalifaat in de Haagse Schilderswijk dan in godsnaam maar laten voortbestaan? De haat tegen de westerse maatschappij was er bij een kleine, maar vele te grote, groep kansloze islamitische mannen én vrouwen toen, nu én in de tussentijd.

De rol van de AIVD, die Van Gogh in 2004 al beveiligde, ‘wordt opnieuw onderzocht’. Razendbenieuwd naar de uitkomst of mosterd na de maaltijd?

Ebru: Glas, plas, was, next . Theo krijg je er niet mee terug.

Jan: De rol van de Amsterdamse politie bij de genegeerde aangiftes die een halfjaar voor de moord bij Metro binnenkwamen is achteraf ook onderzocht. Toenmalig minister Donner zei: ‘Niks fout gedaan.’ Alleen Boris Dittrich van D66 sputterde een beetje tegen. Ketelmuziek, dat onderzoek naar de AIVD.

Is er door de moord op Van Gogh wat positiefs voor iets of iemand geweest?

Ebru: Radicale moslims hebben een podium gekregen en alle ruimte om zich te radicaliseren.

Jan: Ik ben minder cynisch dan schreeuwmeisje. Als ik net zo erg was, zou ik zeggen: “E, je hebt gelijk ook!”

Ga je nog iets speciaals doen zondag?

Ebru: Heleen (ex-vriendin van Theo en moeder van hun zoon Lieuwe, red.) bellen, Pascal sms'en. Misschien zien. Misschien ook niet.

Jan: Ik stuur Ebru een Appje.


Giftige kwallen voor kust Mallorca, Menorca en Ibiza

Giftige kwallen voor kust Mallorca, Menorca en Ibiza

Lokale schoonmaker aan kust Mallorca. /ANP

Foto van 'Metro'

11 MIN

Voor de kust van Mallorca, Menorca en Ibiza is het oppassen geblazen: daar zijn giftige 'kwallen' gespot. Deze worden ookwel 'Portugese oorlogsschepen' genoemd.

Deze Portugese oorlogsschepen zijn géén echte kwallen, maar hebben wel het uiterlijke kenmerk. Ze zijn minstens net zo gevaarlijk als een kwal zelf.

Gespot op de Spaanse eilanden


Koning benadrukt belang sterk Europa in Schwerin

Koning benadrukt belang sterk Europa in Schwerin

Tijdens zijn werkbezoek aan Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland) heeft koning Willem-Alexander benadrukt hoe belangrijk een Europese samenwerking is. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Tijdens zijn werkbezoek aan Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland) heeft koning Willem-Alexander benadrukt hoe belangrijk een Europese samenwerking is. Dit namelijk de week van de Europese verkiezingen. De koning en koningin kwamen maandagmiddag aan in Schwerin voor een driedaags werkbezoek aan de deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg.

„Het is belangrijk dat wij in Europa elkaar opzoeken en elkaar steeds beter leren begrijpen", sprak de koning aan tafel in slot Schwerin. „Alleen dan kunnen wij samen succesvol de problemen aanpakken die onze eigen grenzen te buiten gaan."

Sterk Europa


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

VANDAAG, 07:15

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Dit zijn de 9 gegadigden om ESF2020 te organiseren

Het logo van de aankomende Eurovisie-editie ©EBU

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Het gigantische Songfestivalcircus komt aankomend jaar naar Nederland en wordt hiermee het derde grote internationale evenement in mei 2020.

Ook de Vuelta zal drie etappes door ons land rijden en op het circuit van Zandvoort wordt de Grand Prix van de Formule 1 gehouden. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er in de maand erop ook nog vier wedstrijden van het EK voetbal in Nederland. De overwinningsroes is nauwelijks voorbij en er buitelen al allerlei steden over elkaar heen met een aanbod om thuisstad van Eurovisie te worden.

En hoewel het een peperdure monsterklus wordt die naar alle waarschijnlijkheid tientallen miljoenen euro's gaat kosten, is er aan belangstelling absoluut geen gebrek. Op dit moment hebben acht steden en een provincie zich gemeld als potentiële organisator. Hier volgt een overzicht.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

GISTEREN

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Schoonmaakactie avond4daagse: afvalzakjes mee

Schone avondvierdaagse: afvalzakjes in de aanslag!

Ruim 300.000 kinderen wandelen mee met de avondvierdaagse die dinsdag van start gaat. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Vijf, tien of vijftien. Dat is het aantal kilometers dat in de meeste steden en dorpen de komende week wordt gelopen tijdens de avondvierdaagse. Tijdens dit wandelfestijn lopen ruim 300.000 kinderen mee, die de wandelroute gezamenlijk schoon houden. Zij doen dit samen met NederlandSchoon.

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Supporter van Schoon delen aan de deelnemers afvalzakjes uit en hopen zo zwerfafval te voorkomen. Ook scholen en ouders worden betrokken bij de actie. „De avondvierdaagse is elke dag een feestje", zegt Paul Sanders, directeur van de KWBN. „Als de deelnemertjes onderweg hun afval verzamelen en zo de route schoon houden, is het ook na afloop nog voor iedereen een feest. Wij vinden dat we daar ook een verantwoordelijkheid in hebben."

Schoonmaakactie


Win een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Werkstraf: leiding HEMA Delft stal voor 12.500 euro

HEMA-medewerker steelt voor duizenden euro's

De HEMA in Rotterdam, foto ter illustratie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een werknemer van de Delftse HEMA is veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor het stelen bij de winkel. Gedurende vijftien maanden lang stal zij honderden artikelen. Van deze straf is 80 uur voorwaardelijk.

Naast haar werkstraf krijgt de 48-jarige Bianca H. een meldplicht, moet ze zich laten behandelen en meewerken aan schuldhulpverlening. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag maandag. Ook moet ze ruim 12.500 euro terug betalen aan de HEMA

Personeelskorting


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Verdachte aanslag Panorama erkent deels schuld

Verdachte aanslag Panorama erkent deels schuld

Tijdens de eerste zittingsdag van het proces stond Mike van den B. terecht voor de aanslag op De Panorama. Foto: ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

VANDAAG, 11:28

Een van de verdachten van de aanslag op weekblad Panorama in vorig jaar juni heeft maandag een verklaring afgelegd. De 26-jarige Mike van den B. vertelde dat hij erbij was toen een antitankwapen, een wapen bedoeld om pantservoertuigen zoals tanks uit te schakelen, werd afgeschoten op de Teleportboulevard op Amsterdam-Sloterdijk. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade was enorm.

De man had geen weet van dit zou gebeuren, zo vertelde hij. Ook betuigde hij zijn spijt dat hij de die dag als chauffeur dienst heeft gedaan.

Toch betrokken


Koffer mee op verre reis? Dokken maar!

Koffer mee op verre reis? Dokken maar!

Passagiers met een light-tarief ticket moeten vanaf vandaag bijbetalen om hun koffer in te checken bij alle verre vluchten van KLM. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:22

Slecht nieuws voor iedereen die vanaf deze week op (wereld)reis gaat. 'Normale' passagiers van KLM moeten namelijk bijbetalen voor hun koffer op alle verre vluchten. KLM schrapte de afgelopen jaren 'de gratis koffer' al op vluchten binnen Europa en naar bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika. Nu geldt dit ook voor Azië en Afrika. Dit meldt De Telegraaf.

Volgens KLM Nederland-topman Harm Kreulen is de aanpassing nodig vanwege de moordende concurrentiestrijd om de vliegtoerist. „Binnen Europa en naar Amerika hebben we de ruimbagage al stapsgewijs uit de laagste prijzen gehaald", legt Kreulen aan De Telegraaf uit. „Nu volgt de rest van de wereld, op een paar uitzonderingen na."

Light, Standard of Flex


Déze website vertelt of er asbest in tampons zit

Deze website vertelt of er asbest in tampons zit

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lanceerde maandag de product-informatie website wlaarzitwatin.nl Foto: screenshot campagne

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Zit er asbest in tampons, is lippenbalsem gevaarlijk, krijg je kanker van deodorant? Op die vragen geeft de website waarzitwatin.nl antwoord. De site gaat samen met een campagne en is een initiatief van de overheid, om consumenten bewuster te maken van dagelijkse producten.

De website en de bijbehorende campagne 'Wat je er ook mee doet, het is goed om te weten wat er in zitzijn maandag gelanceerd. Het is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onderzoeksinstituut RIVM en expertisecentrum VeiligheidNL.

Betrouwbare en actuele informatie


Duncan trekt 2,2 miljoen kijkers bij Pauw op zondag

Duncan trekt 2,2 miljoen kijkers bij Pauw op zondag

Duncan Laurence was zondag te gast bij de extra aflevering van Pauw, die 2,2 miljoen kijkers trok. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:23

Zo'n 2.275.000 Nederlands zaten gisteravond voor de tv om nogmaals naar Duncan Laurence te kijken. Dit keer niet op het podium, maar aan tafel bij de extra uitzending Pauw. Dat meldt stichting KijkOnderzoek (SKO). Pauw levelt met dit aantal met het NOS Journaal (20.00 uur). Samen voeren ze de Dag Top 25 aan.

Laurence werd verrast met een dubbel platina award uit handen van Jeroen Pauw. Zijn nummer Arcade werd meer dan 80.000 keer verkocht. De songfestivalwinnaar schreef het nummer voor zijn afstuderen op de Rockacademie. Het lied gaat over het verlies van een dierbare.

The Voice of Holland


Petitie: verplicht EHBO-les op middelbare school

Petitie: verplicht EHBO-les op middelbare school

Het Rode Kruis en Schok & Pomp willen dat EHBO een vast onderdeel wordt op de middelbare school. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

De Heimlich greep, een verband aanleggen of reanimeren. Als het aan Het Rode Kruis en Schok & Pomp ligt, een organisatie van artsen die kennis en ervaring heeft van de Spoedeisende hulp, dan wordt EHBO een vast onderdeel op school. Op middelbare scholen welteverstaan. De twee hopen maandag genoeg handtekeningen te verzamelen met hun petitie. Bij minstens 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de politieke agenda.

Levens redden

„Na een ongeval telt iedere minuut. Als meer mensen weten hoe zij op de juiste manier kunnen helpen, kunnen levens worden gered", leggen de initiatiefnemers uit. „In Nederland heeft maar 17 procent van de bevolking een geldig EHBO-certificaat, terwijl iedereen in een situatie terecht kan komen waarbij EHBO-kennis nodig is. Vooral bij levensbedreigende situaties als een hartstilstand, herseninfarct of ernstige bloeding."


Angela: Blijf wakker en help kinderen in nood

Angela Schijf zet zich sinds 2012 met heel haar hart in als ambassadeur voor Het Vergeten Kind. / Robert van Ginkel

In samenwerking met de Nacht van Het Kind

VANDAAG, 08:00

Op 1 juni slaan vier organisaties de handen ineen om gezamenlijk aandacht te vragen voor kinderen in nood. Door deze unieke samenwerking hopen de organisaties met de Nacht van Het Kind het draagvlak voor de hulp aan kinderen in nood te vergroten.

„Iedere organisatie streeft natuurlijk andere doelen na. Zo werkt KiKa keihard aan het uit de wereld krijgen van kinderkanker, vecht Edukans voor gelijke onderwijsrechten voor ieder kind, zorgt het Liliane Fonds er elke dag voor dat de armste kinderen met een handicap een betere toekomst krijgen. Wij strijden er met Het Vergeten Kind voor dat geen kind vergeten wordt en dat ze ondanks soms heftige problemen thuis toch zo veilig mogelijk kan opgroeien en kansen krijgt om een plekje te vinden in de maatschappij. Kinderen over de hele wereld helpen is onze grote gemene deler”, zegt Angela Schijf, sinds 2012 ambassadeur voor Het Vergeten Kind.

Veel gezien


Wereld Bijendag, want nu kan het nog

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 07:34

Te lichte, gedesoriënteerde en mismaakte bijen. Sinds een jaar of tien wordt een tot nu toe onverklaarde bijensterfte gezien als een serieuze bedreiging voor het milieu. De makers van onze honing hebben het zwaar en daar is vandaag, op Wereld Bijendag, extra aandacht voor.

„Het is vaak niet aan één ding te wijten, maar een combinatie van meerdere factoren", zegt imker Adrie Verhagen over de grote sterfte onder de stuifmeelverplaatsers. „Eén van die factoren is de varroamijt, een mijt die zich nestelt in de cellen waar nieuwe bijen uitkomen en een soort bloed van de bijen zuigt.” De mijt zorgt er in de bijenkasten voor dat ongeboren bijen al geïnfecteerd zijn en mismaakt geboren worden. „Ze hebben dan bijvoorbeeld kortere vleugeltjes en kunnen niet meer vliegen. Die kruipers voegen niks meer toe aan het volk.”

Verhagen weet alles van bijen. In zijn tuin leven twee volken, die hij goed verzorgt. De passie begon toen hij hoorde dat je met honing die gemaakt is in je eigen omgeving hooikoorts kan bestrijden… zijn moeder had hevige hooikoorts.


'Psychologisch spelletje tussen mij en hen'

Hij zit er weer helemaal klaar voor / Jurgen Jacob Lodder

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:10

Nieuwe ronde, nieuwe kansen bij BankGiro Miljonairs (voorheen: Weekend Miljonairs), waarin Robert ten Brink zich weer met potentiële miljonairs in de hot seats nestelt.

Back!

Wie herinnert zich niet de zwarte leren stoelen aka de hot seats, de intense blik van Robert waarvan je je altijd even afvroeg of hij niet stiekem aan het seinen was („absoluut niet, nóóit!”) en het bijna té spannende van hoog naar laag aflopende muziekje wanneer de volgende vraag werd in gestart? Ja, die goeie ouwe Weekend Miljonairs-tijd ligt al sinds 2008 achter ons, als je de afleveringen met Jeroen van de Boom even niet meetelt, maar goed nieuws voor de liefhebber van de beroemde multiple choicequiz en/of Robert ten Brink: beide zijn back en vanaf zaterdag 25 mei op RTL 4 te zien. Het interview is in Hilversum, waar hij de hele dag door interviews heeft en waar vele voetstappen en herinneringen liggen.


Likeability of5

Miljardair lost studieschuld van 400 geslaagden af

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een gul cadeautje als je geslaagd bent voor je eindexamen: wie droomt er niet van? De Amerikaanse miljardair Robert F. Smith gaf zo'n cadeautje. En niet aan één, maar aan honderden studenten: hij neemt de studieschuld over van alle geslaagden van de jaargang 2019 aan het Morehouse College. Dat zijn er bijna vierhonderd.

Hij vertelde dat zondag tijdens een feestelijke bijeenkomst op de school, waar hij een eredoctoraat kreeg. Volgens CBS News kost de gulle actie van de man, die schatrijk werd door investeringen in technologiebedrijven, ongeveer 40 miljoen dollar. Hij was nog niet klaar met cadeautjes geven: ook de school zelf kreeg anderhalf miljoen dollar cadeau.


love
user_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar

Likeability of5

Palestijnse vlaggen kunnen IJsland straf opleveren

Videostill van het moment dat de inzending van IJsland hun Palestina-protest

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De deelname van IJsland aan het Eurovisie Songfestival 2019 is er al eentje die je sowieso moeilijk vergeet als je hem gezien hebt. De uitermate excentrieke performance kon vooral op veel commentaar van andere landen rekenen en iets minder op hoge punten. Maar uiteindelijk krijgt het optreden van Hatari nog een staartje voor IJsland. En dat kan slecht nieuws betekenen voor het land.

Gestraft

De Israëlische omroep die het Eurovisie Songfestival uitzond heeft namelijk gemeld dat IJsland gestraft kan worden voor het feit dat Hatari bij het bekendmaken van de publieksstemmen een aantal Palestijnse vlaggen omhoog hield op camera. Het protest van Hatari kon rekenen op een fluitconcert en boe-geroep in de zaal, maar ook op veel support van mensen online.


like
user_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar