In het nieuws

‘Potver, wat missen we treiteraar Theo van Gogh’

Foto van 'Erik Jonk'

30 OKT 2014

Op klaarlichte dag werd filmregisseur, (scenario)schrijver, presentator en programmamaker Theo van Gogh op 2 november 2004 in Amsterdam vermoord. Van Gogh was op dat moment columnist bij Metro. Mohammed Bouyeri schoot acht kogels in zijn 47-jarige stadsgenoot en sneed hem de keel door (‘want hij had het ernaar gemaakt’). Nederland stond stil en hield ’s avonds op de Dam een wake vol lawaai. Jan Dijkgraaf was hoofdredacteur van Metro en hield Van Goghs columnplek een jaar lang leeg. Ebru Umar nam zijn plek na 2 november 2005 als columniste in.

Hoe kwam Theo eigenlijk in je leven?

Ebru: Ik had liefdesverdriet, al maanden. Pascal, een vriendin van me, vond dat ik Theo moest ontmoeten. Hij was ‘de enige man die jou aankan’. Ik was best boos, want ik wilde Theo niet ontmoeten. Ik wilde alleen maar huilen. Maar Pascal had een kind gekregen en zat al maanden thuis. We móesten uitgaan en ze had met Theo afgesproken, 11 uur in Toomler. Theo kwam om 13 uur binnen, ik was bekaf. Hij zei: ‘Pim Fortuyn wordt de volgende premier van Nederland.’ Ik zei: ‘Dat hoop ik, dan word ik zijn woordvoerder.’ En opeens waren we vrienden.

Jan: Hij zat in een bad in de bruidssuite van Van der Valk Schiphol. Met gezonde tegenzin was hij daarin gekropen, samen met de Surinaams/Rotterdamse ex-politieagente Martha Wesenhagen. Martha maakte voor Panorama een serie ‘Met Martha in bad’ en ik mocht als chef bij dat blad Martha’s pen vasthouden. Jaren later wilde ik als hoofdredacteur van Metro de weer eens ergens weggestuurde of weggelopen Theo een podium als columnist geven en ontstond een uitstekend contact. Hij bracht de columns op een floppy.

Hoe verdween hij vervolgens?

Ebru: Ik was thuis, had een kop thee in m’n handen en werd door verschillende mensen gebeld. Ik belde Karel Gabler, Theo’s webmaster en riep ‘zég me dat het niet waar is’. Karel zei dat het waar was. Vervolgens belde Pascal (of ik haar) en die dag leerde ik dat een Nokia drie wisselgesprekken tegelijk aankon. De telefoon bleef rinkelen.

Jan: Ik was ook thuis, bijna klaar om naar de Metro-redactie te gaan, toen ik Aldith Hunkar op tv het nieuws hoorde vertellen. Ik zei: ‘Jezus Christus!’ en ik dacht aan die vieze vuile bloedhonden van de Amsterdamse politie die een paar maanden eerder zeer serieuze bedreigingen, die waren binnengekomen aan Theo’s en aan ons redactieadres, gewoon in een la hadden geflikkerd. Toen ben ik naar Amsterdam gescheurd en hebben we een krant gemaakt.

Wat is tien jaar later je omschrijving van de Theo van toen?

Ebru: Theo is de man die me gered heeft van mijn leven en de meest hartelijke man die ik ooit heb leren kennen.

Jan: Hij schreef met een hark, maar potverdomme, wat missen we de columnist, de televisie-interviewer, de treiteraar, de islamcriticus en de man die de hypocrisie van de ‘boven ons-gestelden’ zo genadeloos kon blootleggen.

Jan, je besloot Theo’s columnruimte in Metro een jaar lang leeg te houden. Wat was je argument? Hoe waren de reacties?

Hij werd op dinsdag afgeslacht, op donderdag was de deadline voor zijn eerstvolgende column. Ik had dus twee dagen om na te denken over wat we met die plek gingen doen. Ik besloot: eenmalig leeg, want ik wil die schoften die zeiden dat hij het verdiende of die lafbekken die zeiden dat hij het natuurlijk niet verdiende, máár... een klap in hun bek geven. Een lege column was het beste signaal. De reacties daarop waren voornamelijk positief. Vervolgens besloot ik: we gaan ‘m een jaar leeg laten ook. Elke week letterlijk die lege plek laten zien. Show, don’t tell. Er was één iemand, ik geloof een rancuneuze ex-medewerker, die zei dat dat een van mijn befaamde bezuinigingsoperaties was. Verder snapte iedereen het signaal wel, geloof ik.

Ebru, na dat jaar zei je ‘ja’ tegen de vraag om die lege plek in Metro in te nemen. Waarom om zo’n beladen stuk papier?

Ik heb dat nooit zo gezien. Jan belde of ik eens koffie wilde drinken. Ik dacht in m’n naïviteit dat ik koffie ging drinken en was benieuwd waarom. Toen vroeg hij of ik de column wilde. Ik heb geen seconde geaarzeld en de enige werkelijkheid is dat ik ook geen seconde gedacht heb dat het daarover zou gaan. Ik heb ook na de moord op Theo nooit aan die column gedacht of aan een leeggekomen columnistenplek. Het zat niet in m’n systeem.

Jan, waarom Ebru ?

Ik vond Ebru een schreeuwmeisje. Maar in de loop van dat jaar ontstond het idee dat er maar eentje recht had op die lege plek: uitgerekend dat schreeuwmeisje. Ik vind het ook te gek dat ze negen jaar na die koffie nog steeds in Metro staat. Dat Metro, toen en nu weer míjn krant, al dan niet bewust indirect de herinnering aan Theo levend houdt, vind ik mooi. Veel mooier dan die terugkijkmeuk met mensen die ‘m amper kenden die de andere media deze weken brengen.

Is ‘de dag van Bouyeri’ in de loop der jaren langzaam uit je gedachten verdwenen?

Ebru: Nee.

Jan: Als dat al zo zou zijn, is ie door dat ISIS-uitschot dit jaar met stip op 1 teruggekeerd in mijn lijstje van zorgen over de vrijheid waarmee ik ben opgegroeid.

Heb je ooit contact proberen op te nemen de man die Van Gogh omlegde?

Ebru: Nee. Na de moord heb ik regelmatig gedacht dat ik Mo Bouyeri met een nagelvijl uit elkaar wilde halen. Zo pijnlijk mogelijk. Maar ik heb ook altijd gedacht dat de rij voor mij, die daar meer recht op heeft, langer was.

Jan: Waarom? Om ‘m te begrijpen? Om ‘m te vertellen wat een minderwaardig varken hij is?

Is Nederland veranderd door de moord op Theo van Gogh?

Ebru: Nee. Nederland is wel veranderd, maar of de moord op Theo daar een aanleiding toe is geweest weet ik niet. Ik zie het groter: Nederland is veranderd omdat onze politici al jaren toestaan en meewerken aan de verandering van Nederland. In dat licht bezien is de moord op Theo volledig volgens plan geweest. Politici hebben het klimaat gecreëerd waarin een moord zoals die op Theo heeft kunnen plaatsvinden. Walgelijk.

Jan: Morgen kan de volgende islamitische randdebiel de volgende tegendraadse opiniemaker een kartelmes in zijn (of haar) borst planten en dan doet iedereen weer een tijd heel geschokt en roept een deel van iedereen weer dat zoiets natuurlijk niet mag, máárrr...  Dus misschien zou je kunnen zeggen dat Nederland laffer is geworden. Maar aan de andere kant: vergeleken met wanneer? Je weet welk land het hoogste percentage joden naar de gaskamers liet afvoeren toch?

Eberhard van der Laan zei in Metro vorige week: ‘We staan gek genoeg op een vergelijkbaar punt als toen. Spanningen in Amsterdam nemen toe, radicalisering is deze zomer een stuk zichtbaarder geworden. Eens?

Ebru: Ik kan hier niet eens serieus op ingaan. Ik word er misselijk van. Iets constateren is zo simpel. De boel veranderen, tegengaan is veel belangrijker.

Jan: Ik moet me toch bij het schreeuwmeisje aansluiten. Want, beste Eberhard, wat dóen jullie er aan? Een paar miljoen extra naar de AIVD?  Hozny veertig uur blaadjes laten prikken in Sneek? Een klein kalifaat in de Haagse Schilderswijk dan in godsnaam maar laten voortbestaan? De haat tegen de westerse maatschappij was er bij een kleine, maar vele te grote, groep kansloze islamitische mannen én vrouwen toen, nu én in de tussentijd.

De rol van de AIVD, die Van Gogh in 2004 al beveiligde, ‘wordt opnieuw onderzocht’. Razendbenieuwd naar de uitkomst of mosterd na de maaltijd?

Ebru: Glas, plas, was, next . Theo krijg je er niet mee terug.

Jan: De rol van de Amsterdamse politie bij de genegeerde aangiftes die een halfjaar voor de moord bij Metro binnenkwamen is achteraf ook onderzocht. Toenmalig minister Donner zei: ‘Niks fout gedaan.’ Alleen Boris Dittrich van D66 sputterde een beetje tegen. Ketelmuziek, dat onderzoek naar de AIVD.

Is er door de moord op Van Gogh wat positiefs voor iets of iemand geweest?

Ebru: Radicale moslims hebben een podium gekregen en alle ruimte om zich te radicaliseren.

Jan: Ik ben minder cynisch dan schreeuwmeisje. Als ik net zo erg was, zou ik zeggen: “E, je hebt gelijk ook!”

Ga je nog iets speciaals doen zondag?

Ebru: Heleen (ex-vriendin van Theo en moeder van hun zoon Lieuwe, red.) bellen, Pascal sms'en. Misschien zien. Misschien ook niet.

Jan: Ik stuur Ebru een Appje.


Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

De ballon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij afgelopen nummer een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

Alabama


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Persconferentie Halsema


Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

Beelden


Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

The Diamond Princess/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het drinkwater in Nederland staat bekend als een van de beste ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen


Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

„De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is aan andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Snel, veilig, gezond en duurzaam


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
Likeability of3

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces


Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.


ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

ProRail vraagt de Europese Unie om te investeren in het Europese spoornetwerk en reizigerstreinen op te nemen in de Green Deal, de plannen van klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans. Goederentreinen zijn al opgenomen in de klimaatplannen van de EU.

Als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig, bespaart dat volgens ProRail 2 tot 8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. „Inzet op een goed functionerend Europees spoornetwerk kan een substantiële bijdrage leveren aan het klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van ProRail.

Beter samenwerken


Auto zonder bestuurder slaat over kop bij Barneveld

Auto 'zonder bestuurder' slaat over kop bij Barneveld

De passagier beweerde echt niet de bestuurder te zijn / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een ongeluk in de buurt van Barneveld vannacht is op z'n minst curieus te noemen. De auto die over de kop sloeg, had namelijk geen bestuurder aan boord.

Hulpdiensten werden vannacht opgeroepen om een auto die van de weg was geraakt in de plaats De Valk. De wagen was over de kop geslagen, meldt het Barnevelds Dagblad. Op de plek van het ongeluk troffen de hulpdiensten echter alleen iemand aan in de passagiersstoel.

Niet de bestuurder


Rustig in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

Rustiger in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

In Loon op Zand komen mensen vandaag minder op straat / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Brabantse Loon op Zand is het vrijdagochtend rustig op straat. Het is de plaats waar de 56-jarige man woont die besmet is met het coronavirus.

De man ligt op dit moment in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij in quarantaine is.

Terughoudend


Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In verschillende delen van de wereld worden nieuwe meldingen gemaakt van het coronavirus. Onder andere in Nieuw-Zeeland, Litouwen, Nigeria en Wit-Rusland maakten gevallen bekend.

Het eerste geval in Nieuw-Zeeland is een persoon van in de 60 die eerder in Iran was, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. De patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in Auckland. Het is onduidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Ook in Nederland werd het virus vastgesteld: een man uit Loon op Zand ligt in quarantaine in een Tilburgs ziekenhuis omdat hij het virus heeft.