In het nieuws

Tatoeëerder Nico Mensinga: "Mijn canvas is bijna vol"

Foto van 'Metro'

24 JUN 2014

Wanneer ging jij voor je eerste tatoeage?
Na twee jaar bedenktijd heb ik een octopus op mijn schouder laten zetten in Engeland. Er zit geen bijzonder verhaal achter, ik vind het fascinerende beesten. Mij gaat het meer om de artiest en zijn stijl.Wanneer dacht je ‘ik wil hier meer mee gaan doen’?
Ik werkte in een offset drukkerij, dat was leuk en creatief werk totdat computers het overnamen. Intussen groeide mijn interesse voor tatoeages. Ik wilde er graag meer over leren, maar de meeste tatoeëerders waren in die tijd nogal beschermend naar het vak toe. Robert van Driel van Tattoo West, heeft tijdens het zetten van mijn tatoeages veel van mijn vragen beantwoord. Helaas had hij geen tijd om mij te begeleiden, maar ik kon wel een machine van hem kopen.Wat was de eerste tatoeage die jij met zo’n machine zette?
Eerst oefende ik op mezelf en daarna heb ik ongeveer twintig tatoeages gezet bij vrienden en kennissen. Al snel kwam ik erachter dat dat niet de manier was om het te leren. Gelukkig kon ik terecht bij Errol Buwalda van tattooshop The Inkstitution in Rotterdam.Zag hij direct potentie in jou?
Hij zag dat ik al aardig wat artiesten op mijn lichaam had verzameld, maar ik moest me bewijzen. “Als je binnen een jaar een fatsoenlijke tattoo kunt zetten, dan mag je blijven,” zei hij. Ik begon met koffiezetten, schoonmaken, tatoeagemachines uit elkaar halen en in elkaar zetten en naalden maken. Dat laatste gebeurde toen nog met de hand. Daarnaast heb ik wel duizenden roosjes getekend om mijn tekenvaardigheden te verbeteren.En je mocht blijven?
Ja, ik heb daar zeven jaar gewerkt en een aardig klantenbestand opgebouwd. Daarna besloot ik mijn eigen shop op te zetten; 25 to Life Tattoos. Nu ben ik negen jaar verder, werken er twee andere artiesten bij mij: Jan-Willem en Ade Itameda en komen er gast-tatoeëerders uit het buitenland.Wat vind je het mooiste aan tatoeëren.
Het is een geweldig beroep; het ambacht, de kunstzinnige creatieve kant en het werken met levende canvassen. Elke dag is een uitdaging en leer ik weer. Het is echt mijn passie en daarom vind ik personen die binnen komen lopen en denken even tatoeëerder te worden erg vervelend. De meesten hebben een paar keer een tv-programma gezien maar zich er verder totaal niet in verdiept.Gebeurt dat vaak?
Wekelijks. Tegenwoordig hebben we een vast vragenlijstje waarmee we ze even laten zweten, dan blijkt al snel of iemand serieus is of niet.Begin je gelijk met tatoeëren als klanten binnenkomen met ideeën?
Nooit. De eerste afspraak is een consult waarvoor ik de klant huiswerk heb gegeven: verzamel zoveel mogelijk referentiemateriaal. Tijdens dat consult maak ik een grove schets en neem ik de maat van de huid op waar de tatoeage moet komen. Tijdens de vervolgafspraak wordt de tatoeage gezet.Tatoeages zijn wel erg gewoon geworden.
Ik heb er niets op tegen maar vind het jammer dat er zoveel mensen met slechte tatoeages lopen. Ze gaan bij Jantje om de hoek, of laten het doen bij iemand thuis. Ik begrijp dat het duur is, maar je loopt er je hele leven mee. Spaar dan nog even door.Wat merk jij daarvan?
Vijftig procent van mijn tijd besteed ik aan cover-ups. Dan maak ik iets nieuws over een oude tatoeage heen, zoals bij namen van ex-vriend(inn)en, trendgevoelige afbeeldingen en tatoeages van een slechte kwaliteit. Als je iets beter nadenkt voor je er een laat zetten voorkom je dat.

Waar ben je trots op?
Dat ik uitgenodigd werd voor een conventie van Tin-Tin, een tattoo artiest uit Parijs met ruim 25 jaar ervaring. In 2000 ben ik als bezoeker langsgegaan bij een van zijn conventies, al mijn iconen waren daar aan het werk. Vorig jaar ontving ik een uitnodiging om op de conventie te tatoeëren. Ik kon het niet geloven en heb gevraagd of het wel klopte. In het antwoord stond dat Tin-Tin mij er graag bij wilde hebben. Ik voelde me enorm vereerd en trots, de top van de wereld staat daar. Van de 300 artiesten doen er maar vijf Nederlanders mee.

Zijn er nog artiesten die je graag wilt toevoegen op je lichaam?
Ja genoeg, maar mijn canvas houdt een beetje op. Ik heb nog maar een paar kleine stukjes over op mijn ribben en bovenbenen.En je gezicht dan?
Nee, dat mag niet van mijn moeder, haha. En daarnaast vind ik het zelf ook niet mooi.Zijn er lichaamsdelen die je bij klanten niet tatoeëert?
Eerste tatoeages zet ik niet op handen, nek en/of gelaat omdat dat altijd zichtbaar is. Er is nog steeds een deel van de maatschappij die dat niet accepteert. Zelfs al heeft iemand veel tatoeages dan is het nog steeds belangrijk om er serieus over na te denken. Bij mij is er ook vier jaar overheen gegaan voordat ik een zichtbare tatoeage nam.Krijg jij veel reacties?
Natuurlijk word ik wel eens aangestaard. Maar over het algemeen krijg ik leuke en grappige reacties. In de sauna stapte ik onder de douche waar twee dames mij verschrikt aankeken omdat ze dachten dat ik mijn kleding nog aan had. En laatst in de supermarkt pakte een ouder vrouwtje mijn arm en zei: ‘ik vind je tatoeages heel erg mooi’.

Kijk voor meer informatie op www.25tolifetattoos.com


Deze bekende Nederlanders kregen een lintje

Presentator Humberto Tan tijdens de uitreiking van zijn koninklijke onderscheiding. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 MIN

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden traditiegetrouw in heel Nederland mensen verrast met een koninklijke onderscheiding. Iedereen die iets bijzonders heeft gedaan voor de maatschappij kan dan een lintje krijgen. Dit jaar ontvangen naar verwachting zo’n 3000 mensen een lintje, en daar zitten ook enkele bekende Nederlanders tussen.

Via Skype

Zo krijgt onder meer voetbalscheidsrechter Björn Kuipers een koninklijke onderscheiding. Kuipers floot de finale van de Champions League in 2014 en de finales van de Europa League in 2013 en 2018. Daarnaast leidde hij wedstrijden op EK’s en WK’s. Verder is hij als vrijwilliger actief voor diverse sportinitiatieven.


Frisse Koningsdag en -nacht verwacht

Koningsdag 2010. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Wie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festival wil bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind.

Er trekken regelmatig buien over het land en de zon schijnt maar af en toe. Ook de Koningsnacht is fris, maar het blijft wel overwegend droog. Verschillende vrijmarkten en festiviteiten starten vrijdagavond al.

Veel wind


Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
Likeability of3

Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

Willem-Alexander en Máxima


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Maanden voorpret bij uitstippelen Koningsdagroute

Langs de route. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

3 UUR

Morgen maakt de Koning met zijn gezin een twee uur durende wandeling door Amersfoort, ter ere van zijn 52e verjaardag. De route en activiteiten onderweg zijn zorgvuldig uitgekozen door de gemeente. Geen gemakkelijke taak, vertelt Manolito Buth van de Gemeente Amersfoort. „Je wil een veelzijdig beeld van de stad en haar inwoners laten zien.”

„Bij het uitstippelen van de route weet je dat je twee uur krijgt.” Van elf tot één wandelt de Koninklijke familie door de stad in het midden van het land. Het is geen wandeling van twee uur. „Als je de route zoals we ‘m nu hebben uitgestippeld zou lopen, ben je maar een kwartiertje onderweg. We stoppen constant omdat overal langs de route wel iets gebeurt. Die twee uur hebben we dus echt wel nodig.”

Rekening houden met veel dingen


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

24 APR 2019

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Sigaret na 2020 in 'saaie' verpakking

Pakjes sigaretten in een schap. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Vanaf 1 januari 2020 zal de sigaret alleen nog in 'saaie' verpakking worden verkocht. dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd.

Deze maatregel is een van de manieren waarop Blokhuis hoopt het roken minder aantrekkelijk te maken. Op de pakjes mag naast de gebruikelijke waarschuwende teksten en foto's alleen nog de naam van de fabrikant staan en informatie over de soort sigaret.

Stuk duurder


Kabinet in actie tegen designerdrugs

Verschillende xtc-pillen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Designerdrugs moeten verboden worden. Zo pleit staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

Snelle markt

Blokhuis wil dat het mogelijk wordt niet alleen bepaalde drugs te verbieden, maar ook hele groepen van stoffen die als grondstof daarvoor worden gebruikt. Daarmee kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.


Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'

Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

Als het aan de LPK, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, ligt gaat de regering paal en perk stellen aan de praktijk waarbij actief geprobeerd wordt de geaardheid van kerkgangers te veranderen. Dat meldt het AD.

Deze week pleitte ook de landelijke homokoepel COC voor een verbod en eerder dit jaar kwamen de Tweede Kamerfractie van D66 en jeugdartsenvereniging AJN met een vergelijkbare oproep.

Psychische druk


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Huisarts gaat doorverwijzen naar drogist

Een huisarts aan het werk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Wie langs de huisarts gaat met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek.

„Via de drogist en zelfmedicatie kunnen mensen een kleine kwaal zelf oplossen”, aldus directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in Trouw. Drogisterijen en huisartsen spreken af om dezelfde adviezen te geven en hanteren daarbij schema's die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen, zogenoemde advieskaarten.

Goede en verantwoorde zorg


Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Ga in ieder geval zonder verwachtingen naar een vrijmarkt, tipt kenner Danny Post. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:00

Haar hele berging ligt stampvol met sportspullen, kleding en tapijt. Allemaal bestemd voor de verkoop op de rommelmarkt morgen. Al weken kijkt student Judith Weening naar Koningsdag uit. „Na morgen ben ik hopelijk af van die oude troep”, lacht ze.

Struinen over de rommelmarkt, het hóórt bij Koningsdag. Terwijl we stiekem wel weten dat er grotendeels ‘meuk’ ligt. Maar tegelijkertijd liggen er ook altijd verborgen parels, zegt Danny Post. Hij schrijft over zijn vintagevondsten op Go with the vlo. „Je moet er oog voor hebben en ook geduld, maar schatten zijn er áltijd.”

Verkleinwoorden


PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano

Lozano haalde het einde van de wedstrijd niet ©VI Photos

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen.

Coach Mark van Bommel laat weten dat er op dit moment nog niets bekend is over de ernst van de kwetsuur. „Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt," zo laat hij optekenen. Vermoedelijk zal er vrijdag meer duidelijk worden over de status van Chuckie's knie.


Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen

Een soldaat in de straten van hoofdstad Colombo ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.

Dit besluit komt in navolging van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond uitgaf. De operatie wordt geleid door het Calamiteitenfonds, het zou gaan om een groep van 300 tot 400 Nederlanders die hun koffers moeten inpakken.

Reisbureau's


BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan

Soldaten zijn in groten getale aanwezig in de straten van Colombo ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag.

Volgens hen zijn er concrete aanwijzingen dat het land opnieuw doelwit kan worden van terreuraanslagen. Deze grotere veiligheidsrisico's gelden voor het hele land.

Dreiging


UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD

Baudet en Otten in betere tijden ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'.

Nadat Otten afgelopen weekeinde in de NRC uit de school klapte over interne ideologische conflicten, is nu door dezelfde krant naar buiten gebracht dat er al langer onenigheid is tussen hem en de andere partijleiders. Een declaratie aan zichzelf van 30.000 euro zou hieraan ten grondslag liggen.

UPDATE 20.15: Henk Otten laat via Twitter weten op te stappen als bestuurder. Hij beschrijft de recente uitingen als 'karaktermoord' en stelt dat zijn terugtrekking in het partijbelang is.


Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

Duterte heeft het helemaal gehad met de Canadese troep in Manila ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

„Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.


Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De 9-jarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.

Geen camera's en controles

„Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera's binnen en geen controles. Daniël is vermoord en zijn lichaam is hier gedumpt en het duurde veel te lang voordat hij gevonden werd. Dit asielzoekerscentrum moet dicht", aldus oom Bassem Chihadeh tegenover VTM Nieuws.


Likeability of5

Zeldzame neushoorn geboren in Miami

Niet de neushoorn uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Miami is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.

Moeder Akuti - een Indische neushoorn - beviel eerder deze week van haar jong, waarvan het geslacht nog onbekend is. Er is ook nog geen naam bedacht. Wel is duidelijk dat zowel moeder als jong het goed maken, zo weet het Algemeen Dagblad.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd

Een voorleesboek voor kinderen in een AZC/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het aantal asielzoekers dat van Nederland asiel heeft gekregen, is in het voorbije jaar gehalveerd. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.

Syrië, Ethiopië en Iran

Het ging vooral om vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, met Syriërs (1620), Ethiopiërs (535) en Iraniërs (450) als koplopers. Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.