In het nieuws

Live: Sinterklaasstorm raast over Nederland

Foto van 'D. van Aken'

5 DEC 2013

Update 19.25 uur: Het weeralarm is beëindigd. De storm met zware windstoten is nog niet voorbij, daarom geldt nu code geel in het hele land. Pas in de loop van de avond en nacht neemt de wind in kracht wat af, maar het blijft nog tot morgenavond hard waaien.

Update 18.51 uur: In het hele land komt het treinverkeer weer op gang. Om 18.15 uur is de eerste NS-trein vanuit Zwolle richting het noorden gaan rijden. Rond 18.45 uur moet de eerste trein weer vanuit Leeuwarden richting het zuiden vertrekken. Alleen van de treinen tussen Amsterdam en de kop van Noord-Holland is nog niet bekend wanneer de eerste weer gaat rijden. Dat kan echter ,,elk moment'' duidelijk worden en gebeuren, aldus de zegsman van de NS.

Update 18.25 uur: De treinen van vervoerder Arriva in Groningen en Friesland rijden weer. De dienstregeling werd vanmiddag ten noorden van de lijn Zwolle-Emmen geheel geschrapt. Maar na een schouw van de 8 trajecten waarop Arriva in de noordelijke provincies rijdt, blijken er geen problemen meer te zijn.

In Zeeland controleren de komende nacht ongeveer honderd mensen de dijken. Het waterschap Scheldestromen liet dat weten. Het waterschap zet de medewerkers in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen.

De snelle veerboot op het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Velsen is vanmiddag uit de vaart genomen. Hij zal vanwege de aanhoudend harde wind ook niet meer uitvaren. De draagvleugelboten zullen morgen weer gewoon varen.

Update 18.00 uur: Het weeralarm voor het noorden van Nederland blijft langer duren. Naar verwachting blijft de code rood nu gelden tot ongeveer 20.00 uur vanavond, zo meldde het KNMI.

Treinen vanaf Amsterdam naar het zuiden rijden wel, maar met vertraging. Naar het noorden is er geen treinverkeer vanaf het Centraal Station in de hoofdstad. Op het station staan er echter wel treinen op de borden en als er één aankomt, stroomt het perron vol.

In de middag was het soms zo druk op perrons, dat de politie die even afsloot. Volgens de gemeente is dat inmiddels niet meer nodig, aangezien het redelijk rustig is op het station. Medewerkers van de NS helpen reizigers met het vinden van de juiste bussen.

Het busstation van Almere Centrum werd vanmiddag ontruimd. Omdat er glas uit de bovenkant van het gebouw is gevallen, mogen passagiers daar niet meer in- of uitstappen. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Update 17.17 uur: De avondspits is vanwege pakjesavond veel vroeger begonnen dan gewoonlijk. Vanaf 15.30 uur was het al behoorlijk drukker op de wegen. Er staat al twee keer zoveel file als normaal (300 kilometer op de snelwegen), terwijl het hoogtepunt van de spits waarschijnlijk pas rond 17.30 uur wordt bereikt, aldus de ANWB.

De ANWB waarschuwt automobilisten niet de weg op te gaan met een aanhanger. En truckers kunnen beter niet gaan rijden met een lege aanhangwagen. Rijkswaterstaat spreekt van ,,gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden'' tijdens de middag- en avondspits.

Update 16.58 uur: ProRail is begonnen met het inspecteren van de sporen in het noorden van het land. Met schouwtreinen wordt gekeken of er schade is, nu het ergste van de storm voorbij lijkt. Dat liet een woordvoerster weten.

Er wordt gekeken of harde wind, afgebroken takken en omvallende bomen bijvoorbeeld de bovenleiding of het spoor hebben beschadigd. Als een spoor in orde is, wordt dat doorgegeven aan de vervoerder. Die kan dan vervolgens langzaam maar zeker de treindienst weer opstarten.

Update 16.48 uur: De brandweer is sinds donderdagochtend 6.00 uur in totaal 1032 keer uitgerukt. Dat aantal werd gehaald rond half 5. Dat meldt de site Alarmeringen.nl, die meldingen van onder meer overlast bijhoudt.

Vooral de regio's Noord-Hollland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hebben veel last van de harde wind. Die regio’s kregen respectievelijk 217, 146 en 111 meldingen over stormschade. Uit gegevens van Alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm sinds het middaguur aanzwelt. Zo kwamen er tussen 12.00 uur en 16.00 uur 969 meldingen binnen over stormschade, waarvan 596 alleen al tussen 15.00 uur en 16.00 uur.

Update 16.35 uur: De snelle veerboot op het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Velsen is uit de vaart genomen. Dat meldt Connexxion op zijn website. De draagvleugelboten, bekend als Fast Flying Ferry, blijven nog tot zeker 18.00 uur uit de vaart. Het is nog onduidelijk of Connexxion de dienstregeling daarna weer kan hervatten.

Update 16.28 uur: De veerdiensten van rederij Wagenborg naar Ameland zijn voor donderdagavond en vrijdagmorgen geschrapt. Ook de TESO-bootdienst, die vaart op Texel, verwacht dat na 20.00 uur donderdagavond de diensten zullen uitvallen. "Varen is geen probleem'', zegt een woordvoerster, "Maar afmeren door hoogwater wel.''

Rederij Doeksen, die vaart op Vlieland en Terschelling, verwacht vrijdag met een aangepaste dienstregeling te varen. Door de combinatie van stuwing en springtij kan de kade van Vlieland onder water komen te staan en kunnen schepen niet aanleggen.

De meeste veerdiensten hebben donderdagmiddag tijdens de storm gewoon kunnen varen. Er zijn wel enkele afvaarten vervallen en soms is er ook vertraging, maar over het algemeen valt het erg mee, aldus een woordvoerder van Doeksen.

Ook TESO kon donderdagmiddag blijven varen. Wel wordt de dienstregeling onregelmatig onderhouden en is er soms sprake van vertraging. Zo heeft één veerboot donderdagmiddag korte tijd buiten de haven van Texel gelegen vanwege de harde wind, maar even later kon die toch binnenlopen.

Update 16.10 uur: Gesloten sluizen en bruggen die niet worden bediend vormen hinder voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat meldt dat zij de schepen elk uur op de hoogte stelt van de actuele situatie over de storm en het hoogwater.

Rijkswaterstaat heeft onder meer de sluizen dichtgedaan bij Terneuzen, de Hollandse IJsselkering, de Oranjesluizen, de sluizen naar de Wadden en de kleine zeesluizen in IJmuiden. De grote zeesluis in IJmuiden blijft waarschijnlijk wel beschikbaar, aldus Rijkswaterstaat.

Update 15.56 uur: Bij Gouda Goverwelle is een boom omgevallen. Volgens een NS-woordvoerder hangt deze boven het spoor. Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam heeft hier last van. Het advies aan reizigers is om te rijden via Schiphol of Alphen aan den Rijn. NS waarschuwt voor een vertraging van meer dan een uur.

Update 15.49 uur: In Amsterdam is de Albert Cuypmarkt niet opgebouwd. Ook op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost zijn in overleg met de marktmeesters geen marktkramen neergezet.

Bij de brandweer in de hoofdstad waren rond 15 uur tegen de 30 meldingen van stormschade binnengekomen, liet een woordvoerder weten. Het gaat vooral om afgewaaide takken en dakpannen en een enkele omgewaaide boom. Het is minder heftig dan tijdens de herfststorm eind oktober, verklaarde de zegsman. Er is niemand gewond geraakt in Amsterdam.

In het Vondelpark heeft het stadsdeel enkele bomen preventief omgezaagd om te voorkomen dat ze zullen omwaaien. Volgens stadsdeel Zuid is er nog niet zo'n groot gevaar, dat het park gesloten moet worden.

Vervoersbedrijf GVB meldt weinig last te hebben van de harde wind. Alleen tram 3 en bus 18 moesten tijdelijk omrijden omdat er een boom dreigde om te vallen. De veren over het IJ blijven hoe dan ook in de vaart, meldde een zegsman. "Al wordt het windkracht 12.''

Update 15.40 uur: Niemand mag het Kennemergasthuis in Haarlem-Noord in of uit. Wegens de storm is het terrein rond het ziekenhuis afgezet. Er zijn volgens een woordvoerster problemen met het dak, maar ze kon nog niet zeggen wat er precies aan de hand is. Wat de gevolgen zijn voor patiënten die bijvoorbeeld naar de eerste hulpafdeling moeten, is nog niet duidelijk. Wel kon de zegsvrouw melden dat de spoedafdeling in de locatie Zuid wel gewoon open is.

Update 15.28 uur: Er rijden geen treinen ten noorden van Amsterdam Centraal. Utrecht Centraal is nog wel bereikbaar. NS adviseert de website in de gaten te houden.

Update 15.20 uur: #storm is trending topic. Veel gestrande reizigers vragen op Twitter of ze met iemand mee kunnen rijden. Sommigen wenden zich tot het twitteraccount van de NS met de vraag hoe ze in hemelsnaam thuis gaan komen.

Update 15.10 uur: De snelweg A7 tussen Medemblik en Middenmeer is naar het noorden toe afgesloten, omdat er een vrachtwagen is gekanteld. De truck waaide om door de storm, meldde de ANWB.
Ook op de A27 zorgt de storm voor problemen. Vanuit Utrecht naar Breda is de spitsstrook bij Houten dicht en daardoor staat er inmiddels 7 kilometer file. Die strook is smal en ligt aan de linkerkant van de weg. Het is te onveilig om hem open te laten. In de avondspits kan dat echter voor flinke problemen zorgen, aldus de ANWB.

Update 14.49 uur: De brandweer in Groningen adviseert inwoners via Twitter om binnen te blijven. "Als er geen noodzaak is om je op straat te begeven, is het raadzaam om binnen te blijven!"
De brandweer in het nabijgelegen Haren adviseert Zwarte Piet ,,alvast van het dak af te gaan en de pakjes mee naar binnen te nemen''. Verder vragen diverse brandweerkorpsen mensen alleen voor spoedeisende zaken, zoals levensbedreigende situaties, 112 te bellen.
Update 14.24 uur:
De waterschappen in Groningen en Friesland zetten vanavond en aankomende nacht extra dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met springtij. Vooral langs de Groningse kust, tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl, wordt extreem hoogwater verwacht tot 4,30 meter boven NAP. Dat zal rond half 2 's nachts het geval zijn.
Ook in Friesland zet het Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. Dat gebeurt op Ameland, Schiermonnikoog en bij Ternaard. Op die plekken wordt een waterstand van 3 meter boven NAP verwacht.

Update 14.20 uur: Sinds het middaguur is het aantal meldingen van stormschade aan het stijgen. In totaal zijn er 440 meldingen sinds 06.00 uur. 384 van deze meldingen werd gedaan na 12.00 uur vanmiddag. De meeste meldingen (50) kwamen uit Amsterdam.

Update 13.57 uur: De trajecten waarop geen treinen rijden zijn:

  • Amsterdam – Haarlem
  • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder/Hoorn - Enkhuizen
  • Zandvoort aan Zee/Haarlem – Alkmaar – Den Helder
  • Zwolle – Leeuwarden/Groningen
  • Leeuwarden – Stavoren/Harlingen
  • Leeuwarden – Groningen
  • Groningen – Roodeschool/Delfzijl/Veendam/Nieuweschans/Leer
  • Zwolle – Mariënberg – Emmen

Ook in de rest van het land kan er hinder zijn van de storm.

Update 13.45 uur: Vanaf 14.00 uur legt de NS het treinverkeer stil ten noorden van de lijn Zandvoort-Haarlem-Amsterdam en ten noorden van de lijn Zwolle-Marienberg-Emmen. De aanpassingen in de treindienst duren in ieder geval tot 18.00 uur.

Update 13.45 uur: De bruggen en sluizen in Zuid-Holland worden niet bediend, zolang de wind harder is dan windkracht 7. "Dat betekent hinder voor het scheepvaartverkeer'', zei een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een standaardmaatregel, die ingaat als het erg hard waait.

Update 13.34 uur: Schepen op de Noordzee melden windkracht 11 met soms extreem hoge golven, aldus de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Update 13.27 uur: Er is zojuist windkracht 10 gemeten op Vlieland. Op het Waddeneiland is sprake van windstoten tot 111 kilometer per uur. Dat meldde Weeronline.nl. Langs de rest van de kust waait het rond half twee ook windkracht 10.

Naar verwachting trekt de storm nog aan en kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.

Update 13.26 uur: Arriva legt om 14.00 uur het treinverkeer plat in het noorden.

Update 13.05 uur: "Doe voorzichtig in de natuur en als het niet hoeft, ga er dan liever niet in.'' Dat is het advies van Natuurmonumenten. Doordat er niet veel blad meer aan de bomen zit, is het gevaar in het bos niet zo groot als tijdens de storm die eind oktober over Nederland trok. Maar volgens de woordvoerster betekent dat niet dat er geen gevaar is. Bovendien kunnen er nog bomen en takken op scherp staan door de vorige storm.

Update 13.00 uur: De Nederlandse Spoorwegen adviseert reizigers eerder van en naar huis te gaan. De NS waarschuwt dat de storm trekt hinder kan opleveren voor het treinverkeer. De waarschuwing geldt met name voor de Kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en langs de kust.

Bij stormwind kan de bovenleiding gaan zwiepen en dan breken of blijven haken in de stroomafnemer op de trein. Als dat gebeurt, krijgen machinisten de opdracht om op dat traject langzamer te rijden.

Update 12.40 uur: Meerdere middelbare scholen hebben hun leerlingen naar huis gestuurd vanwege de zware storm. Vestigingen in Groningen, Zuidlaren en Haren en de scholengemeenschap Piter Jelles in Friesland stuurden na het middaguur de leerlingen naar huis.

De scholen willen voorkomen dat de leerlingen tijdens het hoogtepunt van de storm naar huis gaan en in onveilige situaties belanden. Ook bestaat de kans dat ze niet meer thuis kunnen komen als het openbaar vervoer uitvalt. De scholen blijven wel open voor leerlingen die niet naar huis kunnen.

Update 12.15 uur: Op dit moment geldt voor het noordwesten van Nederland code rood. Verschillende Amsterdamse middelbare scholen hebben hun leerlingen naar huis gestuurd vanwege de storm. Vanaf het middaguur kunnen er zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur voorkomen.

Update 11.34 uur: Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden donderdagmiddag en tijdens de avondspits. De spits zal naar verwachting vanwege Sinterklaas eerder beginnen en door het weer drukker zijn dan normaal.

Weggebruikers dienen rekening te houden met obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden en afgerukte takken. Verkeersdeelnemers wordt aangeraden de actuele situatie op de weg en die van het weer goed in de gaten te houden. Pas het rijgedrag aan de omstandigheden aan, adviseert Rijkswaterstaat. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen op dijken en viaducten extra hinder ondervinden.

11.05 uur: Het KNMI heeft code rood afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Groningen, waddengebied en IJsselmeer vanwege de zware windstoten.

10.45 uur:  De zuidwesterstorm is donderdagochtend kort na half 11 aan land gekomen op Vlieland. Daar is windkracht 9 gemeten, aldus weeronline.nl.

De weerdienst verwacht het zwaartepunt van de sinterklaasstorm tussen 15 en 16 uur in het noorden, in het binnenland iets later.

10.21 uur: Er zijn 50 vertrekkende vluchten geannuleerd op Schiphol. Het gaat om vluchten naar bestemmingen in Europa, liet een woordvoerster van Schiphol weten. Donderdagochtend was er op de luchthaven nog geen sprake van vertragingen door de storm.

Update 10.15 uur: De dijkdoorgang in het pittoreske vissersdorpje Den Oever is vanmorgen al gesloten en ondernemers zetten zandzakken klaar.
Ook de dijkdoorgangen bij Delfzijl worden in de loop van de dag gesloten. De waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest willen zo voorkomen dat water de stad in stroomt als gevolg van de storm en springtij. Langs de Groningse kust tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl wordt een waterstand verwacht van 3,75 meter boven NAP. "Dat is erg hoog, dat gebeurt niet zo vaak'', zegt een woordvoerder van Hunze en Aa's.

Delfzijl wordt beschermd door vier dijkdoorgangen. Bij een waterstand van 3 meter boven NAP worden die gesloten zodat de bewoners de voeten droog houden, aldus het waterschap.

Langs een deel van de Groningse kust is beperkte dijkbewaking ingesteld. Donderdagmiddag wordt bekeken of die moet worden verscherpt.

Update 9.22 uur: De reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij bereiden zich ook voor op de storm. Maar er zijn niet meer mensen opgeroepen dan anders, aldus een woordvoerder van de KNRM.

Wel zullen KNRM-schippers hun boot nog eens extra nalopen op losliggende onderdelen, want die kun je in een storm niet gebruiken. Overigens kunnen niet alle reddingsvaartuigen in een vliegende storm uitvaren. De rubberboten van 7 meter blijven aan de wal, de schepen van 19 meter varen wel, want die varen onder alle omstandigheden.

Nederland wordt vandaag geteisterd door een zware storm. Deze 'Sinterklaasstorm' is de tweede grote storm van het jaar en zal vooral huisthouden in het noordelijke kustgebied.

Weerbureau Weerplaza spreekt van een opvallend langdurige storm met twee piekmomenten. De eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag, aldus Weerplaza, de tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen met mogelijk gladheid tot gevolg.

Op de Waddeneilanden wordt windkracht 10 à 11 verwacht en windstoten met uitschieters naar 140 kilometer per uur. In het binnenland zal de westenwind kracht 6 à 7 bereiken, en er zullen windstoten zijn van boven de 100 kilometer per uur.

Het KNMI heeft een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor het westen en noorden van het land.

De storm verdwijnt langs de noordkust.

Verwachting Schade

De schade door omgewaaide bomen zal, in tegenstelling tot de storm van 28 oktober, deze keer meevallen, zo verwacht weeronline.nl. De bomen zitten niet meer in het blad en vangen dus minder wind.


Vrouw overleden in vliegtuig Ryanair

Vrouw overleden in vliegtuig Ryanair

Medisch personeel probeerde de vrouw nog te helpen, maar ze overleed ter plekke. /ANP

Foto van 'Metro'

21 MIN

Een 58-jarige Britse vrouw werd onwel net voor ze met Ryanair vanuit La Palma terug naar het Verenigd Koninkrijk zou vliegen. Medisch personeel trachtte haar nog te helpen, maar ze overleed in het vliegtuig. Dit meldt de Britse krant The Independent.

Op weg naar huis

De vrouw was woensdag op weg naar Edinburgh toen ze ziek werd. Politie en medisch personeel werden opgeroepen en probeerden de vrouw te helpen, maar jammer genoeg heeft hun hulp niet mogen baten. De vrouw overleed ter plekke rond de middag.


Kinderen gered uit handen van kindermisbruiknetwerk

Kinderen gered uit handen van kindermisbruiknetwerk

Zo'n vijftig kinderen zijn door Interpol gered uit handen van kindermisbruikers. Beeld ter illustratie, het meisje is niet een van de slachtoffers. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Interpol, de internationale politiedienst, heeft vijftig kinderen gered uit handen van kindermisbruikers. De internationale operatie duurde twee jaar en leidde tot arrestaties van negen mensen in Thailand, Australië, en de Verenigde Staten. Dit heeft Interpol zelf gemeld in een statement op de website.

63.000 leden

De operatie werd in 2017 gestart, na het ontdekken van kinderporno op een darkweb-site met bijna 63.000 leden. In het ontdekte materiaal werden elf jongetjes misbruikt, allemaal jonger dan 13 jaar oud. De leeftijd en nationaliteit van de geredde kinderen is niet bekend. Volgens de politie zijn er naast de vijftig geredde slachtoffers nog eens honderd kinderen misbruikt, waar de politie naar op zoek is.


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

GISTEREN

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


In 9 maanden 57.000 meer donorregistraties

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het aantal Nederlanders van 12 jaar en ouder dat staat geregistreerd in het Donorregister is tussen april 2018 en januari 2019 met ruim 57.000 gestegen tot 6,4 miljoen personen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

3,7 miljoen donoren

Meer dan de helft van de geregistreerden (58 procent) geeft aan donor te willen zijn, al dan niet met beperkingen voor donatie. Dat zijn dus zo'n 3,7 miljoen mensen. 31 procent van de geregistreerde personen geeft geen toestemming voor orgaandonatie en 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon.


Win 2 kaarten voor MELT Festival!

Foto van 'Metro'

3 UUR

Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

2 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Olifantenjacht is niet meer verboden in Botswana

Olifantenjacht is niet meer verboden in Botswana

Sinds 2014 was het verboden om op olifanten te jagen in Botswana, maar sinds kort is dat verbod van tafel. /Unsplash

Foto van 'Metro'

2 UUR

Het is in Botswana sinds 2014 verboden om op olifanten te jagen, maar daar is verandering in gekomen. Dit meldt het Ministry of Environment, Natural Resource Conservation and Tourism. Reden achter het van tafel halen van het verbod is dat er te veel conflicten ontstaan tussen de mens en het dier.

Vernielde oogst

In Botswana leven zo'n 130.000 olifanten, de grootste populatie olifanten in heel Afrika. Tussen 2007 en 2014 daalde het aantal olifanten in Afrika met ongeveer 30 procent, waarna het jachtverbod werd ingesteld. Volgens lokale boeren veroorzaken de dieren overlast door de oogst te vernielen.


Drukke dag? Stem op het station!

Drukke dag? Stem op het station!

Je kunt op 63 treinstations terecht om je stem uit te brengen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Als je buiten school, werk of wat dan ook geen tijd hebt om naar een stembureau te gaan kun je ook terecht op treinstations. In totaal zijn er 63 stations waar je je stem kan uitbrengen. Het stembureau op station Castricum is, traditiegetrouw, ook nu weer als eerste opengegaan. Al vanaf middernacht kan hier worden gestemd.

Tot laat geopend

Later in de ochtend, vanaf 05.15 uur, kunnen vroege reizigers terecht in Breda en Nijmegen en om 05.30 uur ook in de stembureaus op station Meppel, Roermond en Zwijndrecht. De meeste stembureaus zijn geopend tussen 07.30 uur en 21.00 uur.


Rutte en Baudet wisselen harde verwijten uit

Rutte en Baudet wisselen harde verwijten uit

Rutte en Baudet vielen elkaar tijdens het debat meermaals persoonlijk aan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:43

VVD-voorman Mark Rutte en FVD-leider Thierry Baudet hebben elkaar hard en meerdere keren persoonlijk aangevallen in een televisiedebat aan de vooravond van de Europese verkiezingen. Rutte noemde Baudet onder meer een „Ruslandknuffelaar" en iemand die Nederland in de wereld verzwakt. Baudet verweet Rutte op zijn beurt dat die „meer volger dan leider" is, geen moreel kompas heeft en met alle winden meewaait.

Rusland

Het tweetal ging de strijd aan over onder meer de euro, het migratiebeleid en de houding tegenover Rusland. Rutte vroeg Baudet te onderschrijven dat Rusland achter het neerhalen van vlucht MH17 zat, maar Baudet wil het oordeel van de rechter afwachten. Dat tekent Baudets neiging om Rusland te paaien, waarschuwt Rutte. Terwijl de Russen alleen gevoelig zouden zijn voor een eensgezind en krachtig tegengeluid.


Anne verspreidt zelfgemaakte kaartjes in de trein

Anne verspreidt zelfgemaakte kaartjes in de trein

Anne verspreidt zelfgemaakte kaartjes in de trein. Foto: Metro.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 08:30

Kaartjes van nog geen vijf bij acht centimeter met daarop een bemoedigend tekstje. Anne (28) maakt er tientallen per week, om ze vervolgens achter te laten op openbare plekken. „Het is mijn passie om zo de liefde te verspreiden. Het maakt mensen blij.”

Geen idee had ze wat ze na haar kunstacademie-opleiding wilde. Ze besloot een enkele reis naar Bali te kopen. Persoonlijke kaartjes maken deed ze al, op verjaardagen of speciale momenten verraste ze vrienden en familie. „Op Bali bleef ik dat doen, maar ik kreeg ook opeens het idee dat ik veel meer mensen kon verrassen, dan alleen de mensen die ik ken”, vertelt Anne in een Utrechts cafeetje. Ze kocht daarom handgemaakt papier in een Balinees winkeltje en ging aan de slag.

Mysterie


'Meeste nepnieuws komt uit Nederland'

'Meeste nepnieuws komt uit Nederland'

Het meeste nepnieuws dat Nederlanders tegenkomen komt uit eigen land. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

„Het meeste nepnieuws dat Nederlanders online tegenkomen komt uit eigen land." Dat zegt Peter Burger, onderzoeker aan de Universiteit Leiden in Trouw.

Vooral foto's en video's

Het gaat vooral om foto's en video's waarvan de beschrijving niet klopt, meldt Burger. „Ze zijn bijvoorbeeld veel ouder dan wordt vermeld of op een hele andere plaats gemaakt." Burger zegt dat foto’s en video’s een populaire vorm van nepnieuws zijn omdat ze een beroep doen op onze emoties.


Weer bevingen in Groningen

Opnieuw bevingen in Groningen

Woensdagnacht hebben zich weer twee aardbevingen voorgedaan in Groningen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:31

In de nacht van woensdag op donderdag hebben zich weer twee aardbevingen voorgedaan in Groningen. Deze waren met een kracht van 0.9 en 1.1. wel veel lichter dan de beving van woensdag (3.4). Dat meldt het KNMI.

Veertiende deze maand

Het epicentrum lag beide keren bij de stad Groningen. De bevingen deden zich voor op een diepte van 3 kilometer. Het waren al de dertiende en veertiende beving deze maand. Maandag was er ook een bij de stad Groningen (0.5).


Melissa Drost: Denk in mensen, niet in grenzen

Melissa Drost: Denk in mensen, niet in grenzen

Melissa Drost: Eigen volk eerst bestaat voor mij helemaal niet.

In samenwerking met Stichting Vluchteling

VANDAAG, 07:30

Actrice Melissa Drost start voor de tweede keer tijdens de Nacht van de Vluchteling. „Je kunt toch niet met open ogen naar een brandende wereld kijken, terwijl je niets doet?”

Klokslag middernacht vertrekken Melissa Drost en duizenden andere Nederlanders van 15 op 16 juni voor hun Nacht van de Vluchteling. Zij zamelen tijdens de jubileumeditie (tiende keer) geld in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn en vaak onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen zijn in eigen regio. Het aantal? 68 miljoen. Meer dan ooit.

Echte helden


Uitslag Eurovisiesongfestival klopte niet

Duncan Laurence op het podium nadat hij het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Omdat de jury van Wit-Rusland een fout heeft gemaakt bij het uitdelen van de punten afgelopen zaterdag, is de uitslag van het Songfestival veranderd. Organisatie EBU heeft woensdag de aangepaste uitslag bekendgemaakt. De top vier, met winnaar Duncan, blijft echter ongewijzigd.

Verkeerde punten

Wit-Rusland gaf per ongeluk de verkeerde punten aan de verkeerde landen. Zo kreeg bijvoorbeeld Israël twaalf punten, die hadden eigenlijk naar Malta moeten gaan. Duncan Laurence krijgt er zes punten bij waardoor Nederland nu met 498 punten is geëindigd.


WhatsApp gaat reclame toevoegen aan app

Een mobiele telefoon met WhatsApp. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vanaf volgend jaar zullen WhatsApp-gebruikers reclame te zien krijgen bij het gebruik van de app. De advertenties zullen worden toegevoegd aan de functie WhatsApp Status.

Schermvullende advertenties

Tijdens de Facebook Marketing Summit in Rotterdam werden deze plannen uit de doeken gedaan door een Facebook-manager. Het duurde niet lang of het nieuws werd via Twitter gedeeld.