In het nieuws

Live: Sinterklaasstorm raast over Nederland

Foto van 'D. van Aken'

5 DEC 2013

Update 19.25 uur: Het weeralarm is beëindigd. De storm met zware windstoten is nog niet voorbij, daarom geldt nu code geel in het hele land. Pas in de loop van de avond en nacht neemt de wind in kracht wat af, maar het blijft nog tot morgenavond hard waaien.

Update 18.51 uur: In het hele land komt het treinverkeer weer op gang. Om 18.15 uur is de eerste NS-trein vanuit Zwolle richting het noorden gaan rijden. Rond 18.45 uur moet de eerste trein weer vanuit Leeuwarden richting het zuiden vertrekken. Alleen van de treinen tussen Amsterdam en de kop van Noord-Holland is nog niet bekend wanneer de eerste weer gaat rijden. Dat kan echter ,,elk moment'' duidelijk worden en gebeuren, aldus de zegsman van de NS.

Update 18.25 uur: De treinen van vervoerder Arriva in Groningen en Friesland rijden weer. De dienstregeling werd vanmiddag ten noorden van de lijn Zwolle-Emmen geheel geschrapt. Maar na een schouw van de 8 trajecten waarop Arriva in de noordelijke provincies rijdt, blijken er geen problemen meer te zijn.

In Zeeland controleren de komende nacht ongeveer honderd mensen de dijken. Het waterschap Scheldestromen liet dat weten. Het waterschap zet de medewerkers in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen.

De snelle veerboot op het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Velsen is vanmiddag uit de vaart genomen. Hij zal vanwege de aanhoudend harde wind ook niet meer uitvaren. De draagvleugelboten zullen morgen weer gewoon varen.

Update 18.00 uur: Het weeralarm voor het noorden van Nederland blijft langer duren. Naar verwachting blijft de code rood nu gelden tot ongeveer 20.00 uur vanavond, zo meldde het KNMI.

Treinen vanaf Amsterdam naar het zuiden rijden wel, maar met vertraging. Naar het noorden is er geen treinverkeer vanaf het Centraal Station in de hoofdstad. Op het station staan er echter wel treinen op de borden en als er één aankomt, stroomt het perron vol.

In de middag was het soms zo druk op perrons, dat de politie die even afsloot. Volgens de gemeente is dat inmiddels niet meer nodig, aangezien het redelijk rustig is op het station. Medewerkers van de NS helpen reizigers met het vinden van de juiste bussen.

Het busstation van Almere Centrum werd vanmiddag ontruimd. Omdat er glas uit de bovenkant van het gebouw is gevallen, mogen passagiers daar niet meer in- of uitstappen. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Update 17.17 uur: De avondspits is vanwege pakjesavond veel vroeger begonnen dan gewoonlijk. Vanaf 15.30 uur was het al behoorlijk drukker op de wegen. Er staat al twee keer zoveel file als normaal (300 kilometer op de snelwegen), terwijl het hoogtepunt van de spits waarschijnlijk pas rond 17.30 uur wordt bereikt, aldus de ANWB.

De ANWB waarschuwt automobilisten niet de weg op te gaan met een aanhanger. En truckers kunnen beter niet gaan rijden met een lege aanhangwagen. Rijkswaterstaat spreekt van ,,gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden'' tijdens de middag- en avondspits.

Update 16.58 uur: ProRail is begonnen met het inspecteren van de sporen in het noorden van het land. Met schouwtreinen wordt gekeken of er schade is, nu het ergste van de storm voorbij lijkt. Dat liet een woordvoerster weten.

Er wordt gekeken of harde wind, afgebroken takken en omvallende bomen bijvoorbeeld de bovenleiding of het spoor hebben beschadigd. Als een spoor in orde is, wordt dat doorgegeven aan de vervoerder. Die kan dan vervolgens langzaam maar zeker de treindienst weer opstarten.

Update 16.48 uur: De brandweer is sinds donderdagochtend 6.00 uur in totaal 1032 keer uitgerukt. Dat aantal werd gehaald rond half 5. Dat meldt de site Alarmeringen.nl, die meldingen van onder meer overlast bijhoudt.

Vooral de regio's Noord-Hollland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hebben veel last van de harde wind. Die regio’s kregen respectievelijk 217, 146 en 111 meldingen over stormschade. Uit gegevens van Alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm sinds het middaguur aanzwelt. Zo kwamen er tussen 12.00 uur en 16.00 uur 969 meldingen binnen over stormschade, waarvan 596 alleen al tussen 15.00 uur en 16.00 uur.

Update 16.35 uur: De snelle veerboot op het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Velsen is uit de vaart genomen. Dat meldt Connexxion op zijn website. De draagvleugelboten, bekend als Fast Flying Ferry, blijven nog tot zeker 18.00 uur uit de vaart. Het is nog onduidelijk of Connexxion de dienstregeling daarna weer kan hervatten.

Update 16.28 uur: De veerdiensten van rederij Wagenborg naar Ameland zijn voor donderdagavond en vrijdagmorgen geschrapt. Ook de TESO-bootdienst, die vaart op Texel, verwacht dat na 20.00 uur donderdagavond de diensten zullen uitvallen. "Varen is geen probleem'', zegt een woordvoerster, "Maar afmeren door hoogwater wel.''

Rederij Doeksen, die vaart op Vlieland en Terschelling, verwacht vrijdag met een aangepaste dienstregeling te varen. Door de combinatie van stuwing en springtij kan de kade van Vlieland onder water komen te staan en kunnen schepen niet aanleggen.

De meeste veerdiensten hebben donderdagmiddag tijdens de storm gewoon kunnen varen. Er zijn wel enkele afvaarten vervallen en soms is er ook vertraging, maar over het algemeen valt het erg mee, aldus een woordvoerder van Doeksen.

Ook TESO kon donderdagmiddag blijven varen. Wel wordt de dienstregeling onregelmatig onderhouden en is er soms sprake van vertraging. Zo heeft één veerboot donderdagmiddag korte tijd buiten de haven van Texel gelegen vanwege de harde wind, maar even later kon die toch binnenlopen.

Update 16.10 uur: Gesloten sluizen en bruggen die niet worden bediend vormen hinder voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat meldt dat zij de schepen elk uur op de hoogte stelt van de actuele situatie over de storm en het hoogwater.

Rijkswaterstaat heeft onder meer de sluizen dichtgedaan bij Terneuzen, de Hollandse IJsselkering, de Oranjesluizen, de sluizen naar de Wadden en de kleine zeesluizen in IJmuiden. De grote zeesluis in IJmuiden blijft waarschijnlijk wel beschikbaar, aldus Rijkswaterstaat.

Update 15.56 uur: Bij Gouda Goverwelle is een boom omgevallen. Volgens een NS-woordvoerder hangt deze boven het spoor. Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam heeft hier last van. Het advies aan reizigers is om te rijden via Schiphol of Alphen aan den Rijn. NS waarschuwt voor een vertraging van meer dan een uur.

Update 15.49 uur: In Amsterdam is de Albert Cuypmarkt niet opgebouwd. Ook op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost zijn in overleg met de marktmeesters geen marktkramen neergezet.

Bij de brandweer in de hoofdstad waren rond 15 uur tegen de 30 meldingen van stormschade binnengekomen, liet een woordvoerder weten. Het gaat vooral om afgewaaide takken en dakpannen en een enkele omgewaaide boom. Het is minder heftig dan tijdens de herfststorm eind oktober, verklaarde de zegsman. Er is niemand gewond geraakt in Amsterdam.

In het Vondelpark heeft het stadsdeel enkele bomen preventief omgezaagd om te voorkomen dat ze zullen omwaaien. Volgens stadsdeel Zuid is er nog niet zo'n groot gevaar, dat het park gesloten moet worden.

Vervoersbedrijf GVB meldt weinig last te hebben van de harde wind. Alleen tram 3 en bus 18 moesten tijdelijk omrijden omdat er een boom dreigde om te vallen. De veren over het IJ blijven hoe dan ook in de vaart, meldde een zegsman. "Al wordt het windkracht 12.''

Update 15.40 uur: Niemand mag het Kennemergasthuis in Haarlem-Noord in of uit. Wegens de storm is het terrein rond het ziekenhuis afgezet. Er zijn volgens een woordvoerster problemen met het dak, maar ze kon nog niet zeggen wat er precies aan de hand is. Wat de gevolgen zijn voor patiënten die bijvoorbeeld naar de eerste hulpafdeling moeten, is nog niet duidelijk. Wel kon de zegsvrouw melden dat de spoedafdeling in de locatie Zuid wel gewoon open is.

Update 15.28 uur: Er rijden geen treinen ten noorden van Amsterdam Centraal. Utrecht Centraal is nog wel bereikbaar. NS adviseert de website in de gaten te houden.

Update 15.20 uur: #storm is trending topic. Veel gestrande reizigers vragen op Twitter of ze met iemand mee kunnen rijden. Sommigen wenden zich tot het twitteraccount van de NS met de vraag hoe ze in hemelsnaam thuis gaan komen.

Update 15.10 uur: De snelweg A7 tussen Medemblik en Middenmeer is naar het noorden toe afgesloten, omdat er een vrachtwagen is gekanteld. De truck waaide om door de storm, meldde de ANWB.
Ook op de A27 zorgt de storm voor problemen. Vanuit Utrecht naar Breda is de spitsstrook bij Houten dicht en daardoor staat er inmiddels 7 kilometer file. Die strook is smal en ligt aan de linkerkant van de weg. Het is te onveilig om hem open te laten. In de avondspits kan dat echter voor flinke problemen zorgen, aldus de ANWB.

Update 14.49 uur: De brandweer in Groningen adviseert inwoners via Twitter om binnen te blijven. "Als er geen noodzaak is om je op straat te begeven, is het raadzaam om binnen te blijven!"
De brandweer in het nabijgelegen Haren adviseert Zwarte Piet ,,alvast van het dak af te gaan en de pakjes mee naar binnen te nemen''. Verder vragen diverse brandweerkorpsen mensen alleen voor spoedeisende zaken, zoals levensbedreigende situaties, 112 te bellen.
Update 14.24 uur:
De waterschappen in Groningen en Friesland zetten vanavond en aankomende nacht extra dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met springtij. Vooral langs de Groningse kust, tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl, wordt extreem hoogwater verwacht tot 4,30 meter boven NAP. Dat zal rond half 2 's nachts het geval zijn.
Ook in Friesland zet het Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. Dat gebeurt op Ameland, Schiermonnikoog en bij Ternaard. Op die plekken wordt een waterstand van 3 meter boven NAP verwacht.

Update 14.20 uur: Sinds het middaguur is het aantal meldingen van stormschade aan het stijgen. In totaal zijn er 440 meldingen sinds 06.00 uur. 384 van deze meldingen werd gedaan na 12.00 uur vanmiddag. De meeste meldingen (50) kwamen uit Amsterdam.

Update 13.57 uur: De trajecten waarop geen treinen rijden zijn:

  • Amsterdam – Haarlem
  • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder/Hoorn - Enkhuizen
  • Zandvoort aan Zee/Haarlem – Alkmaar – Den Helder
  • Zwolle – Leeuwarden/Groningen
  • Leeuwarden – Stavoren/Harlingen
  • Leeuwarden – Groningen
  • Groningen – Roodeschool/Delfzijl/Veendam/Nieuweschans/Leer
  • Zwolle – Mariënberg – Emmen

Ook in de rest van het land kan er hinder zijn van de storm.

Update 13.45 uur: Vanaf 14.00 uur legt de NS het treinverkeer stil ten noorden van de lijn Zandvoort-Haarlem-Amsterdam en ten noorden van de lijn Zwolle-Marienberg-Emmen. De aanpassingen in de treindienst duren in ieder geval tot 18.00 uur.

Update 13.45 uur: De bruggen en sluizen in Zuid-Holland worden niet bediend, zolang de wind harder is dan windkracht 7. "Dat betekent hinder voor het scheepvaartverkeer'', zei een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een standaardmaatregel, die ingaat als het erg hard waait.

Update 13.34 uur: Schepen op de Noordzee melden windkracht 11 met soms extreem hoge golven, aldus de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Update 13.27 uur: Er is zojuist windkracht 10 gemeten op Vlieland. Op het Waddeneiland is sprake van windstoten tot 111 kilometer per uur. Dat meldde Weeronline.nl. Langs de rest van de kust waait het rond half twee ook windkracht 10.

Naar verwachting trekt de storm nog aan en kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.

Update 13.26 uur: Arriva legt om 14.00 uur het treinverkeer plat in het noorden.

Update 13.05 uur: "Doe voorzichtig in de natuur en als het niet hoeft, ga er dan liever niet in.'' Dat is het advies van Natuurmonumenten. Doordat er niet veel blad meer aan de bomen zit, is het gevaar in het bos niet zo groot als tijdens de storm die eind oktober over Nederland trok. Maar volgens de woordvoerster betekent dat niet dat er geen gevaar is. Bovendien kunnen er nog bomen en takken op scherp staan door de vorige storm.

Update 13.00 uur: De Nederlandse Spoorwegen adviseert reizigers eerder van en naar huis te gaan. De NS waarschuwt dat de storm trekt hinder kan opleveren voor het treinverkeer. De waarschuwing geldt met name voor de Kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en langs de kust.

Bij stormwind kan de bovenleiding gaan zwiepen en dan breken of blijven haken in de stroomafnemer op de trein. Als dat gebeurt, krijgen machinisten de opdracht om op dat traject langzamer te rijden.

Update 12.40 uur: Meerdere middelbare scholen hebben hun leerlingen naar huis gestuurd vanwege de zware storm. Vestigingen in Groningen, Zuidlaren en Haren en de scholengemeenschap Piter Jelles in Friesland stuurden na het middaguur de leerlingen naar huis.

De scholen willen voorkomen dat de leerlingen tijdens het hoogtepunt van de storm naar huis gaan en in onveilige situaties belanden. Ook bestaat de kans dat ze niet meer thuis kunnen komen als het openbaar vervoer uitvalt. De scholen blijven wel open voor leerlingen die niet naar huis kunnen.

Update 12.15 uur: Op dit moment geldt voor het noordwesten van Nederland code rood. Verschillende Amsterdamse middelbare scholen hebben hun leerlingen naar huis gestuurd vanwege de storm. Vanaf het middaguur kunnen er zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur voorkomen.

Update 11.34 uur: Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden donderdagmiddag en tijdens de avondspits. De spits zal naar verwachting vanwege Sinterklaas eerder beginnen en door het weer drukker zijn dan normaal.

Weggebruikers dienen rekening te houden met obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden en afgerukte takken. Verkeersdeelnemers wordt aangeraden de actuele situatie op de weg en die van het weer goed in de gaten te houden. Pas het rijgedrag aan de omstandigheden aan, adviseert Rijkswaterstaat. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen op dijken en viaducten extra hinder ondervinden.

11.05 uur: Het KNMI heeft code rood afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Groningen, waddengebied en IJsselmeer vanwege de zware windstoten.

10.45 uur:  De zuidwesterstorm is donderdagochtend kort na half 11 aan land gekomen op Vlieland. Daar is windkracht 9 gemeten, aldus weeronline.nl.

De weerdienst verwacht het zwaartepunt van de sinterklaasstorm tussen 15 en 16 uur in het noorden, in het binnenland iets later.

10.21 uur: Er zijn 50 vertrekkende vluchten geannuleerd op Schiphol. Het gaat om vluchten naar bestemmingen in Europa, liet een woordvoerster van Schiphol weten. Donderdagochtend was er op de luchthaven nog geen sprake van vertragingen door de storm.

Update 10.15 uur: De dijkdoorgang in het pittoreske vissersdorpje Den Oever is vanmorgen al gesloten en ondernemers zetten zandzakken klaar.
Ook de dijkdoorgangen bij Delfzijl worden in de loop van de dag gesloten. De waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest willen zo voorkomen dat water de stad in stroomt als gevolg van de storm en springtij. Langs de Groningse kust tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl wordt een waterstand verwacht van 3,75 meter boven NAP. "Dat is erg hoog, dat gebeurt niet zo vaak'', zegt een woordvoerder van Hunze en Aa's.

Delfzijl wordt beschermd door vier dijkdoorgangen. Bij een waterstand van 3 meter boven NAP worden die gesloten zodat de bewoners de voeten droog houden, aldus het waterschap.

Langs een deel van de Groningse kust is beperkte dijkbewaking ingesteld. Donderdagmiddag wordt bekeken of die moet worden verscherpt.

Update 9.22 uur: De reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij bereiden zich ook voor op de storm. Maar er zijn niet meer mensen opgeroepen dan anders, aldus een woordvoerder van de KNRM.

Wel zullen KNRM-schippers hun boot nog eens extra nalopen op losliggende onderdelen, want die kun je in een storm niet gebruiken. Overigens kunnen niet alle reddingsvaartuigen in een vliegende storm uitvaren. De rubberboten van 7 meter blijven aan de wal, de schepen van 19 meter varen wel, want die varen onder alle omstandigheden.

Nederland wordt vandaag geteisterd door een zware storm. Deze 'Sinterklaasstorm' is de tweede grote storm van het jaar en zal vooral huisthouden in het noordelijke kustgebied.

Weerbureau Weerplaza spreekt van een opvallend langdurige storm met twee piekmomenten. De eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag, aldus Weerplaza, de tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen met mogelijk gladheid tot gevolg.

Op de Waddeneilanden wordt windkracht 10 à 11 verwacht en windstoten met uitschieters naar 140 kilometer per uur. In het binnenland zal de westenwind kracht 6 à 7 bereiken, en er zullen windstoten zijn van boven de 100 kilometer per uur.

Het KNMI heeft een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor het westen en noorden van het land.

De storm verdwijnt langs de noordkust.

Verwachting Schade

De schade door omgewaaide bomen zal, in tegenstelling tot de storm van 28 oktober, deze keer meevallen, zo verwacht weeronline.nl. De bomen zitten niet meer in het blad en vangen dus minder wind.


Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn bijna honderd mensen overleden en enkele tientallen vermist

Foto van 'Naomi Defoer'

1 UUR

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn donderdag bijna honderd mensen overleden. Die was uitgevaren met zo'n tweehonderd mensen die het Perzische nieuwjaar, Newro,z aan het vieren waren. De boot sloeg om en zonk. Veel vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen werden slachtoffer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Irak spreekt van 94 doden, onder wie 19 kinderen en 61 vrouwen. 55 mensen werden gered en er wordt nog gezocht naar enkele tientallen.

Picknicken


RMMN: 'Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht'

RMMN: Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht afgelopen maandag

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht, afgelopen maandag. Zo'n tachtig moskeeën zijn bij de raad aangesloten.

„Afgelopen maandag zijn wij als samenleving opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij in Utrecht. Daarbij zijn drie doden gevallen", stelt de raad. „Wij vragen U in uw preek aandacht te besteden aan het nastreven van een verbindende samenleving waarin de burgers zich veilig kunnen voelen.''

Schietpartij 24 oktoberplein


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Boeing 737 MAX toestellen worden uitgerust met een extra controlelampje

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Vliegtuigbouwer Boeing gaat hoogstwaarschijnlijk een extra controlelampje in zijn 737 MAX-toestellen inbouwen. De vliegtuigen werden over de hele wereld aan de kant gezet na twee fatale vliegtuigcrashes. Zakenkrant Financial Times schrijft dat het lampje piloten gaat waarschuwen als belangrijke sensoren niet werken.

Het lampje was al een optie, waar vliegtuigmaatschappijen tijdens de bestelling voor konden kiezen. Aangezien het lampje niet inclusief de bestelprijs was, lieten veel maatschappijen het 'extraatje' links liggen. Boeing wilde aan de zakenkrant geen commentaar geven.

Waarschuwen


Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling

Foto van 'Naomi Defoer'

3 UUR

Rotterdam voert nog deze Oud en Nieuw een beperkt vuurwerkverbod in. Alleen in stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand is gelopen, geldt het verbod. In de rustige wijken mag er nog wel geknald worden. 
Alhoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb een algeheel verbod wilde, koos de raad op aanraden van VVD voor een deelverbod. De raad vond een algeheel verbod een stap te ver gaan.

Elk jaar wordt gekeken in welke delen van de stad Oudejaarsavond onrust is veroorzaakt.  „Alleen in die gebieden waar het met Oud en Nieuw steevast uit de klauwen loopt, dus niet voor de hele stad’’, zei VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. „Vuurwerk afsteken is een mooie traditie, ook in Rotterdam. Dat houden we zo in ere."

Vuurwerkvrije zones


Met super Picnic zonder winkels ‘keerde de melkboer terug’

Met super zonder winkels 'keerde de melkboer terug'

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic.

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

Picnic, de bezorg-supermarkt zonder winkels, is uitgeroepen tot snels groeiende bedrijf van Nederland.

„We werden voor gek verklaard. En als je tegen mij zegt dat iets niet kan, dan is dat gevaarlijk. Dat zeggen namelijk vooral partijen die al in de markt zitten. Als iemand gepikeerd is, is dat meestal een goed teken.” Woorden van Michiel Muller, een van de oprichters van Picnic, woensdagavond tijdens Business Boost Live in Rotterdam. Tijdens het evenement voor en door ondernemers, werd zijn bedrijf geëerd met de Gouden Groeier. Picnic is het snelst groeiende bedrijf in Nederland over de periode 2015 – 2018.

Geduld hebben


Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

Langs de rivieroevers van Maas en Waal zijn meer 77.000 duizend stuks vuil gevonden

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Dat ene ontsnapte snoeppapiertje, een in het gras gevallen rietje of een rode Coca-Coladop. De rivieroevers in ons land hebben er last van. Ze zijn erg vervuild met afval en vooral plastic is de grote boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers en vrijwilligers van het samenwerkingsverband Schone Rivieren.

Tweehonderd plaatsen langs de Maas en de Waal zijn gecheckt op afval, waarna bijna 77.000 stuks zijn gevonden. Daarvan was 84 procent plastic.

Flessen en doppen


'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

/ Foto Amsterdam Red Light District Tour

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Per 1 januari 2020 zouden ze verdwenen moeten zijn van de Amsterdamse Wallen: de hordes toeristen, die in de ‘spits’ met wel honderden tegelijk over de kinderkopjes schuifelen. Het college van B en W vindt het „niet respectvol richting de sekswerkers”. Wethouder Udo Kock vindt het sowieso „niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie”. Naast de buurtbewoners ondervinden vooral sekswerkers en ondernemers veel overlast van beschonken en respectloze toeristen. Ook moeten de maatregelen helpen tegen de drukte op de Wallen.

Verbazing

Elard Tissot van Patot ziet een andere kant van het verhaal. Zijn bedrijf organiseert sinds 2014 groepsrondleidingen over de Wallen. „Ik vind dat de Wallen júist een toeristenattractie moeten blijven, iedereen moet deze buurt toch kunnen zien?” Van de toeristen krijgt hij namelijk tientallen vragen over de sekswerkers, de buurt en hoe bordelen naast kinderdagverblijven kunnen bestaan. „Ze verbazen zich over hoe het hier gaat, dat dat hier gewoon kán. Het is belangrijk dat zij hierover blijven horen”, aldus Tissot van Patot.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als er anno 2019 geen belletje gaat rinkelen bij de naam Thierry Baudet, is het ergens toch misgegaan. Deze man, politicus van het jaar 2017, is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn partij, Forum voor Democratie, schoot van nul naar tien zetels in de Eerste Kamer. De grootste overwinning sinds het bestaan van de partij. Wie is die Baudet en wat is het ding met die uil van Minerva, waar hij maar niet over ophoudt?

Aandacht

Baudet komt uit Heemstede, rondde netjes zijn gymnasium af en studeerde tegelijkertijd geschiedenis én rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 behaalde hij een doctoraat in rechten en in 2015 richtte hij zijn partij Forum voor Democratie op. In eerste instantie als denktank, maar in 2016 werd het omgevormd tot politieke partij. Na de verkiezingen van 2017 kwam Baudet in de Tweede Kamer terecht.


Dikke files op A58 bij Moergestel na ongeluk

Dikke file: A58 Eindhoven door ongeluk dicht

Verkeer al rijdende op de A58 bij Moergestel moet extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Verkeer op de A58 bij Moergestel moet donderdagavond extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk. De rijbaan richting Eindhoven is afgesloten.

Rijders richting Tilburg hebben te maken met een lange file door afremmende kijkers, die naar het ongeluk kijken. Rijkswaterstaat denkt dat de snelweg pas in de loop van de avond weer helemaal vrij is.

Knooppunt afgesloten


Amsterdam neemt deelfiets terug

Amsterdam neemt deelfiets terug

Amsterdam gaat dit jaar nog experimenteren met de deelfiets en deelbromfiets

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Amsterdam heeft 'liefdesverdriet' en wil de deelfiets terug. De gemeente wil de komende twee jaar experimenten gaan doen met de stalen ros. Niet alleen de normale maar ook de elektrische deelbromfiets krijgt een tweede kans. Dat maakte wethouder Sharon Dijksma (PvdA) minister van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit bekend.

De hoofdstad deed de fiets in 2017 in de ban vanwege de overlast in openbare ruimten. Dijksma wil de deelfietsen in een kleiner aantal terug en bovendien reguleren.

Parkeerdruk verminderen


Onee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

Oh nee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Welkom123, wachtwoord en 12345678. Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen. Daar kwam knappe kop (beveiligingsonderzoeker) Brian Krebs achter. 
Het socialmediabedrijf zelf zegt dat er geen bewijs is gevonden waaruit blijkt dat werknemers mogelijk misbruik hebben gemaakt van de wachtwoorden.

Facebook-medewerkers zouden programma's hebben ontworpen die de wachtwoorden van Facebookers opsloegen op de interne servers van het bedrijf. Meer dan twintigduizend werknemers van Facebook hadden toegang tot de honderden miljoenen wachtwoorden. Volgens de socialmediagigant hoeft niemand zijn wachtwoord aan te passen.

Privacy


Meer illegale overstekers Rotterdamse haven

Meer illegale 'inklimmers' Rotterdamse haven

Een vrachtwagen naar Harwich Engeland wordt gecontroleerd op inklimmers

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie en marechaussee hebben het vorig jaar druk gehad. Zo hielden zij in totaal 1371 'inklimmers' aan in de haven van Rotterdam, waarvan de meeste (897) met een Albanese nationaliteit. Een jaar eerder lag dit totaal aantal nog onder de duizend, waarvan meer dan zevenhonderdvijftig Albanezen. Dit blijkt uit een brief van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een Rotterdamse raadscommissie.

Zonder visum

Inklimmers zijn mensen die in trailers, containers of laadbakken klimmen of in de buurt van de veerdiensten naar Groot-Brittannië aangetroffen worden. Ze zijn expres naar het havengebied gekomen om vandaar stiekem de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.


Trainingsbroeken zijn hip, ook in de klas

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash/ Ethan Haddox

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Trainingsbroeken, ze zijn steeds populairder in ons land. Draai een rondje en je ziet soms een hele regenboog aan sportieve kleding. Trainingsboeken met hakken eronder op de catwalk, trainingsbroeken tijdens het boodschappen doen en een trainingsbroek op het schoolplein.

Dat laatste vinden ze in Duitsland niet meer kunnen. Ook daar lopen op de middelbare school hordes tieners in de makkelijke stofjes. Een middelbare school in Rottenburg heeft de pubers opgedragen hun ‘vrijetijdskleding’ thuis te laten. Volgens de school zijn de broeken bedoeld voor een regenachtige zondag op de bank en niet voor de schoolbanken. Na negen maanden voorbereidingen is de nieuwe regel nu van kracht.

Modellen en influencers


Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Klagen over het weer, de politiek, de buren, de lange rij bij de kassa of ons salaris; wij Nederlands beheersen het klagen maar al te goed. Best gek want volgens een groot VN-onderzoek behoren we tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Nederland heeft zelfs nog nooit zo hoog gestaan en staat dit jaar op plek vijf. Finland pronkt bovenaan de lijst, gevolgd door Denemarken, Noorwegen en IJsland. De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch?

Vrijheid, blijheid

De resultaten van het World Happiness Report 2019 werden woensdag bekendgemaakt. De organisatie heeft geluk gemeten aan de hand van enquêtes en daarbij is gekeken naar factoren als inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2016 en 2018. Buurlanden als Duitsland (17), Verenigd Koninkrijk (15), België (18) en Frankrijk (24) doen het minder goed dan Nederland. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan zijn het minst gelukkig.


FVD grootst in 3 provincies en 91 gemeenten

Baudet: Ik snap dat er water bij de wijn moet

Thierry Baudet (FVD) tijdens de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezing

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is Forum voor Democratie als een pijl uit een boog naar de tien zetels in de Eerste Kamer gesneld. De partij van Thierry Baudet heeft in eenennegentig gemeenten, vooral in Rotterdam, de meeste rood gekleurde vakjes behaald. De partij werd het grootst in drie provincies: Zuid-Holland, Noord-Hollands en Flevoland.

VVD blijft een kop groter en is hiermee de grootste partij in bijna honderd gemeenten. Gevolgd door CDA (94), GroenLinks en SGP (21). Zo blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Nek aan nek


Tiener krijgt 27 jaar voor moord op jong meisje
Likeability of3

Tiener krijgt 27 jaar cel voor moord op jong meisje

Moeder Georgina Lochrane verlaat het hooggerechtshof van Glasgow na de uitspraak

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Schotse tiener Aaron Campbell (16) uit Glasgow is door de rechtbank veroordeeld tot minimaal zevenentwintig jaar cel voor de ontvoering, verkrachting en moord van de 6-jarige Alesha MacPhail. De rechter sprak van „een koud, ongevoelig, berekenend en gevaarlijk persoon."

De tiener meende niks verkeerd te hebben gedaan, maar bekende uiteindelijk wel dat hij het meisje heeft gedood. Ook probeerde de koelbloedige dader de schuld op de partner van de vader van het meisje te schuiven.

Oneindige gevangenisstraf


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

Veertig mensen omgekomen op veerboot in Irak

Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Zeker veertig mensen zijn donderdag in Irak omgekomen doordat een overvolle veerboot op de rivier de Tigris zonk. Dat zeggen de lokale politie en medici.

Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen die niet goed konden zwemmen. Reddingswerkers wisten twaalf mensen in veiligheid te brengen.