In het nieuws

Live: Sinterklaasstorm raast over Nederland

Foto van 'D. van Aken'

5 DEC 2013

Update 19.25 uur: Het weeralarm is beëindigd. De storm met zware windstoten is nog niet voorbij, daarom geldt nu code geel in het hele land. Pas in de loop van de avond en nacht neemt de wind in kracht wat af, maar het blijft nog tot morgenavond hard waaien.

Update 18.51 uur: In het hele land komt het treinverkeer weer op gang. Om 18.15 uur is de eerste NS-trein vanuit Zwolle richting het noorden gaan rijden. Rond 18.45 uur moet de eerste trein weer vanuit Leeuwarden richting het zuiden vertrekken. Alleen van de treinen tussen Amsterdam en de kop van Noord-Holland is nog niet bekend wanneer de eerste weer gaat rijden. Dat kan echter ,,elk moment'' duidelijk worden en gebeuren, aldus de zegsman van de NS.

Update 18.25 uur: De treinen van vervoerder Arriva in Groningen en Friesland rijden weer. De dienstregeling werd vanmiddag ten noorden van de lijn Zwolle-Emmen geheel geschrapt. Maar na een schouw van de 8 trajecten waarop Arriva in de noordelijke provincies rijdt, blijken er geen problemen meer te zijn.

In Zeeland controleren de komende nacht ongeveer honderd mensen de dijken. Het waterschap Scheldestromen liet dat weten. Het waterschap zet de medewerkers in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen.

De snelle veerboot op het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Velsen is vanmiddag uit de vaart genomen. Hij zal vanwege de aanhoudend harde wind ook niet meer uitvaren. De draagvleugelboten zullen morgen weer gewoon varen.

Update 18.00 uur: Het weeralarm voor het noorden van Nederland blijft langer duren. Naar verwachting blijft de code rood nu gelden tot ongeveer 20.00 uur vanavond, zo meldde het KNMI.

Treinen vanaf Amsterdam naar het zuiden rijden wel, maar met vertraging. Naar het noorden is er geen treinverkeer vanaf het Centraal Station in de hoofdstad. Op het station staan er echter wel treinen op de borden en als er één aankomt, stroomt het perron vol.

In de middag was het soms zo druk op perrons, dat de politie die even afsloot. Volgens de gemeente is dat inmiddels niet meer nodig, aangezien het redelijk rustig is op het station. Medewerkers van de NS helpen reizigers met het vinden van de juiste bussen.

Het busstation van Almere Centrum werd vanmiddag ontruimd. Omdat er glas uit de bovenkant van het gebouw is gevallen, mogen passagiers daar niet meer in- of uitstappen. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Update 17.17 uur: De avondspits is vanwege pakjesavond veel vroeger begonnen dan gewoonlijk. Vanaf 15.30 uur was het al behoorlijk drukker op de wegen. Er staat al twee keer zoveel file als normaal (300 kilometer op de snelwegen), terwijl het hoogtepunt van de spits waarschijnlijk pas rond 17.30 uur wordt bereikt, aldus de ANWB.

De ANWB waarschuwt automobilisten niet de weg op te gaan met een aanhanger. En truckers kunnen beter niet gaan rijden met een lege aanhangwagen. Rijkswaterstaat spreekt van ,,gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden'' tijdens de middag- en avondspits.

Update 16.58 uur: ProRail is begonnen met het inspecteren van de sporen in het noorden van het land. Met schouwtreinen wordt gekeken of er schade is, nu het ergste van de storm voorbij lijkt. Dat liet een woordvoerster weten.

Er wordt gekeken of harde wind, afgebroken takken en omvallende bomen bijvoorbeeld de bovenleiding of het spoor hebben beschadigd. Als een spoor in orde is, wordt dat doorgegeven aan de vervoerder. Die kan dan vervolgens langzaam maar zeker de treindienst weer opstarten.

Update 16.48 uur: De brandweer is sinds donderdagochtend 6.00 uur in totaal 1032 keer uitgerukt. Dat aantal werd gehaald rond half 5. Dat meldt de site Alarmeringen.nl, die meldingen van onder meer overlast bijhoudt.

Vooral de regio's Noord-Hollland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hebben veel last van de harde wind. Die regio’s kregen respectievelijk 217, 146 en 111 meldingen over stormschade. Uit gegevens van Alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm sinds het middaguur aanzwelt. Zo kwamen er tussen 12.00 uur en 16.00 uur 969 meldingen binnen over stormschade, waarvan 596 alleen al tussen 15.00 uur en 16.00 uur.

Update 16.35 uur: De snelle veerboot op het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Velsen is uit de vaart genomen. Dat meldt Connexxion op zijn website. De draagvleugelboten, bekend als Fast Flying Ferry, blijven nog tot zeker 18.00 uur uit de vaart. Het is nog onduidelijk of Connexxion de dienstregeling daarna weer kan hervatten.

Update 16.28 uur: De veerdiensten van rederij Wagenborg naar Ameland zijn voor donderdagavond en vrijdagmorgen geschrapt. Ook de TESO-bootdienst, die vaart op Texel, verwacht dat na 20.00 uur donderdagavond de diensten zullen uitvallen. "Varen is geen probleem'', zegt een woordvoerster, "Maar afmeren door hoogwater wel.''

Rederij Doeksen, die vaart op Vlieland en Terschelling, verwacht vrijdag met een aangepaste dienstregeling te varen. Door de combinatie van stuwing en springtij kan de kade van Vlieland onder water komen te staan en kunnen schepen niet aanleggen.

De meeste veerdiensten hebben donderdagmiddag tijdens de storm gewoon kunnen varen. Er zijn wel enkele afvaarten vervallen en soms is er ook vertraging, maar over het algemeen valt het erg mee, aldus een woordvoerder van Doeksen.

Ook TESO kon donderdagmiddag blijven varen. Wel wordt de dienstregeling onregelmatig onderhouden en is er soms sprake van vertraging. Zo heeft één veerboot donderdagmiddag korte tijd buiten de haven van Texel gelegen vanwege de harde wind, maar even later kon die toch binnenlopen.

Update 16.10 uur: Gesloten sluizen en bruggen die niet worden bediend vormen hinder voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat meldt dat zij de schepen elk uur op de hoogte stelt van de actuele situatie over de storm en het hoogwater.

Rijkswaterstaat heeft onder meer de sluizen dichtgedaan bij Terneuzen, de Hollandse IJsselkering, de Oranjesluizen, de sluizen naar de Wadden en de kleine zeesluizen in IJmuiden. De grote zeesluis in IJmuiden blijft waarschijnlijk wel beschikbaar, aldus Rijkswaterstaat.

Update 15.56 uur: Bij Gouda Goverwelle is een boom omgevallen. Volgens een NS-woordvoerder hangt deze boven het spoor. Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam heeft hier last van. Het advies aan reizigers is om te rijden via Schiphol of Alphen aan den Rijn. NS waarschuwt voor een vertraging van meer dan een uur.

Update 15.49 uur: In Amsterdam is de Albert Cuypmarkt niet opgebouwd. Ook op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost zijn in overleg met de marktmeesters geen marktkramen neergezet.

Bij de brandweer in de hoofdstad waren rond 15 uur tegen de 30 meldingen van stormschade binnengekomen, liet een woordvoerder weten. Het gaat vooral om afgewaaide takken en dakpannen en een enkele omgewaaide boom. Het is minder heftig dan tijdens de herfststorm eind oktober, verklaarde de zegsman. Er is niemand gewond geraakt in Amsterdam.

In het Vondelpark heeft het stadsdeel enkele bomen preventief omgezaagd om te voorkomen dat ze zullen omwaaien. Volgens stadsdeel Zuid is er nog niet zo'n groot gevaar, dat het park gesloten moet worden.

Vervoersbedrijf GVB meldt weinig last te hebben van de harde wind. Alleen tram 3 en bus 18 moesten tijdelijk omrijden omdat er een boom dreigde om te vallen. De veren over het IJ blijven hoe dan ook in de vaart, meldde een zegsman. "Al wordt het windkracht 12.''

Update 15.40 uur: Niemand mag het Kennemergasthuis in Haarlem-Noord in of uit. Wegens de storm is het terrein rond het ziekenhuis afgezet. Er zijn volgens een woordvoerster problemen met het dak, maar ze kon nog niet zeggen wat er precies aan de hand is. Wat de gevolgen zijn voor patiënten die bijvoorbeeld naar de eerste hulpafdeling moeten, is nog niet duidelijk. Wel kon de zegsvrouw melden dat de spoedafdeling in de locatie Zuid wel gewoon open is.

Update 15.28 uur: Er rijden geen treinen ten noorden van Amsterdam Centraal. Utrecht Centraal is nog wel bereikbaar. NS adviseert de website in de gaten te houden.

Update 15.20 uur: #storm is trending topic. Veel gestrande reizigers vragen op Twitter of ze met iemand mee kunnen rijden. Sommigen wenden zich tot het twitteraccount van de NS met de vraag hoe ze in hemelsnaam thuis gaan komen.

Update 15.10 uur: De snelweg A7 tussen Medemblik en Middenmeer is naar het noorden toe afgesloten, omdat er een vrachtwagen is gekanteld. De truck waaide om door de storm, meldde de ANWB.
Ook op de A27 zorgt de storm voor problemen. Vanuit Utrecht naar Breda is de spitsstrook bij Houten dicht en daardoor staat er inmiddels 7 kilometer file. Die strook is smal en ligt aan de linkerkant van de weg. Het is te onveilig om hem open te laten. In de avondspits kan dat echter voor flinke problemen zorgen, aldus de ANWB.

Update 14.49 uur: De brandweer in Groningen adviseert inwoners via Twitter om binnen te blijven. "Als er geen noodzaak is om je op straat te begeven, is het raadzaam om binnen te blijven!"
De brandweer in het nabijgelegen Haren adviseert Zwarte Piet ,,alvast van het dak af te gaan en de pakjes mee naar binnen te nemen''. Verder vragen diverse brandweerkorpsen mensen alleen voor spoedeisende zaken, zoals levensbedreigende situaties, 112 te bellen.
Update 14.24 uur:
De waterschappen in Groningen en Friesland zetten vanavond en aankomende nacht extra dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met springtij. Vooral langs de Groningse kust, tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl, wordt extreem hoogwater verwacht tot 4,30 meter boven NAP. Dat zal rond half 2 's nachts het geval zijn.
Ook in Friesland zet het Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. Dat gebeurt op Ameland, Schiermonnikoog en bij Ternaard. Op die plekken wordt een waterstand van 3 meter boven NAP verwacht.

Update 14.20 uur: Sinds het middaguur is het aantal meldingen van stormschade aan het stijgen. In totaal zijn er 440 meldingen sinds 06.00 uur. 384 van deze meldingen werd gedaan na 12.00 uur vanmiddag. De meeste meldingen (50) kwamen uit Amsterdam.

Update 13.57 uur: De trajecten waarop geen treinen rijden zijn:

  • Amsterdam – Haarlem
  • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder/Hoorn - Enkhuizen
  • Zandvoort aan Zee/Haarlem – Alkmaar – Den Helder
  • Zwolle – Leeuwarden/Groningen
  • Leeuwarden – Stavoren/Harlingen
  • Leeuwarden – Groningen
  • Groningen – Roodeschool/Delfzijl/Veendam/Nieuweschans/Leer
  • Zwolle – Mariënberg – Emmen

Ook in de rest van het land kan er hinder zijn van de storm.

Update 13.45 uur: Vanaf 14.00 uur legt de NS het treinverkeer stil ten noorden van de lijn Zandvoort-Haarlem-Amsterdam en ten noorden van de lijn Zwolle-Marienberg-Emmen. De aanpassingen in de treindienst duren in ieder geval tot 18.00 uur.

Update 13.45 uur: De bruggen en sluizen in Zuid-Holland worden niet bediend, zolang de wind harder is dan windkracht 7. "Dat betekent hinder voor het scheepvaartverkeer'', zei een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een standaardmaatregel, die ingaat als het erg hard waait.

Update 13.34 uur: Schepen op de Noordzee melden windkracht 11 met soms extreem hoge golven, aldus de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Update 13.27 uur: Er is zojuist windkracht 10 gemeten op Vlieland. Op het Waddeneiland is sprake van windstoten tot 111 kilometer per uur. Dat meldde Weeronline.nl. Langs de rest van de kust waait het rond half twee ook windkracht 10.

Naar verwachting trekt de storm nog aan en kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.

Update 13.26 uur: Arriva legt om 14.00 uur het treinverkeer plat in het noorden.

Update 13.05 uur: "Doe voorzichtig in de natuur en als het niet hoeft, ga er dan liever niet in.'' Dat is het advies van Natuurmonumenten. Doordat er niet veel blad meer aan de bomen zit, is het gevaar in het bos niet zo groot als tijdens de storm die eind oktober over Nederland trok. Maar volgens de woordvoerster betekent dat niet dat er geen gevaar is. Bovendien kunnen er nog bomen en takken op scherp staan door de vorige storm.

Update 13.00 uur: De Nederlandse Spoorwegen adviseert reizigers eerder van en naar huis te gaan. De NS waarschuwt dat de storm trekt hinder kan opleveren voor het treinverkeer. De waarschuwing geldt met name voor de Kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en langs de kust.

Bij stormwind kan de bovenleiding gaan zwiepen en dan breken of blijven haken in de stroomafnemer op de trein. Als dat gebeurt, krijgen machinisten de opdracht om op dat traject langzamer te rijden.

Update 12.40 uur: Meerdere middelbare scholen hebben hun leerlingen naar huis gestuurd vanwege de zware storm. Vestigingen in Groningen, Zuidlaren en Haren en de scholengemeenschap Piter Jelles in Friesland stuurden na het middaguur de leerlingen naar huis.

De scholen willen voorkomen dat de leerlingen tijdens het hoogtepunt van de storm naar huis gaan en in onveilige situaties belanden. Ook bestaat de kans dat ze niet meer thuis kunnen komen als het openbaar vervoer uitvalt. De scholen blijven wel open voor leerlingen die niet naar huis kunnen.

Update 12.15 uur: Op dit moment geldt voor het noordwesten van Nederland code rood. Verschillende Amsterdamse middelbare scholen hebben hun leerlingen naar huis gestuurd vanwege de storm. Vanaf het middaguur kunnen er zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur voorkomen.

Update 11.34 uur: Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden donderdagmiddag en tijdens de avondspits. De spits zal naar verwachting vanwege Sinterklaas eerder beginnen en door het weer drukker zijn dan normaal.

Weggebruikers dienen rekening te houden met obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden en afgerukte takken. Verkeersdeelnemers wordt aangeraden de actuele situatie op de weg en die van het weer goed in de gaten te houden. Pas het rijgedrag aan de omstandigheden aan, adviseert Rijkswaterstaat. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen op dijken en viaducten extra hinder ondervinden.

11.05 uur: Het KNMI heeft code rood afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Groningen, waddengebied en IJsselmeer vanwege de zware windstoten.

10.45 uur:  De zuidwesterstorm is donderdagochtend kort na half 11 aan land gekomen op Vlieland. Daar is windkracht 9 gemeten, aldus weeronline.nl.

De weerdienst verwacht het zwaartepunt van de sinterklaasstorm tussen 15 en 16 uur in het noorden, in het binnenland iets later.

10.21 uur: Er zijn 50 vertrekkende vluchten geannuleerd op Schiphol. Het gaat om vluchten naar bestemmingen in Europa, liet een woordvoerster van Schiphol weten. Donderdagochtend was er op de luchthaven nog geen sprake van vertragingen door de storm.

Update 10.15 uur: De dijkdoorgang in het pittoreske vissersdorpje Den Oever is vanmorgen al gesloten en ondernemers zetten zandzakken klaar.
Ook de dijkdoorgangen bij Delfzijl worden in de loop van de dag gesloten. De waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest willen zo voorkomen dat water de stad in stroomt als gevolg van de storm en springtij. Langs de Groningse kust tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl wordt een waterstand verwacht van 3,75 meter boven NAP. "Dat is erg hoog, dat gebeurt niet zo vaak'', zegt een woordvoerder van Hunze en Aa's.

Delfzijl wordt beschermd door vier dijkdoorgangen. Bij een waterstand van 3 meter boven NAP worden die gesloten zodat de bewoners de voeten droog houden, aldus het waterschap.

Langs een deel van de Groningse kust is beperkte dijkbewaking ingesteld. Donderdagmiddag wordt bekeken of die moet worden verscherpt.

Update 9.22 uur: De reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij bereiden zich ook voor op de storm. Maar er zijn niet meer mensen opgeroepen dan anders, aldus een woordvoerder van de KNRM.

Wel zullen KNRM-schippers hun boot nog eens extra nalopen op losliggende onderdelen, want die kun je in een storm niet gebruiken. Overigens kunnen niet alle reddingsvaartuigen in een vliegende storm uitvaren. De rubberboten van 7 meter blijven aan de wal, de schepen van 19 meter varen wel, want die varen onder alle omstandigheden.

Nederland wordt vandaag geteisterd door een zware storm. Deze 'Sinterklaasstorm' is de tweede grote storm van het jaar en zal vooral huisthouden in het noordelijke kustgebied.

Weerbureau Weerplaza spreekt van een opvallend langdurige storm met twee piekmomenten. De eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag, aldus Weerplaza, de tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen met mogelijk gladheid tot gevolg.

Op de Waddeneilanden wordt windkracht 10 à 11 verwacht en windstoten met uitschieters naar 140 kilometer per uur. In het binnenland zal de westenwind kracht 6 à 7 bereiken, en er zullen windstoten zijn van boven de 100 kilometer per uur.

Het KNMI heeft een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor het westen en noorden van het land.

De storm verdwijnt langs de noordkust.

Verwachting Schade

De schade door omgewaaide bomen zal, in tegenstelling tot de storm van 28 oktober, deze keer meevallen, zo verwacht weeronline.nl. De bomen zitten niet meer in het blad en vangen dus minder wind.


Likeability of3

Criminelen beroven ouderen met bloedpriktruc

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een aantal ouderen zijn op brute wijze beroofd door vermoedelijk een criminele bende. Met een babbeltruc nemen de bendeleden bloed af en wordt het slachtoffer door een 'collega' beroofd.

De politie vermoedt dat een criminele groep achter een aantal babbeltrucs zit. De daders doen zich voor als zorgverleners die bloed komen prikken. Inmiddels zijn vier gevallen bekend waarbij ouderen het slachtoffer zijn geworden. Bij de slachtoffers werd daadwerkelijk bloed afgenomen en tegelijk werden ze beroofd van hun geld.

Lichamelijke integriteit aangetast


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Hoogste percentage vrouwelijke filmmakers ooit op IDFA

Publiek tijdens de openingsavond van IDFA 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een mijlpaal voor het internationale documentairefestival IDFA: nog nooit werden er zoveel films van vrouwelijke filmmakers geprogrammeerd.

De organisatie van het documentairefestival in Amsterdam heeft dat woensdag bekendgemaakt. De 32e editie van het festival opent woensdag 20 november in Koninklijk Theater Carré met de wereldpremière van de film Sunless Shadows van de Iraanse filmmaker Mehrdad Oskouei.

Nog steeds niet de helft vrouw


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Likeability of3

Amsterdamse uitbater doodgeschoten op Hugo de Grootplein

Plaats delict in Amsterdam / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door een schietpartij op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West is een persoon gewond geraakt en een persoon overleden. Het dodelijke slachtoffer is een Amsterdamse uitbater van een restaurant aan het plein.

Het tweede slachtoffer raakte zwaargewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft korte tijd later een verdachte aangehouden en houdt er rekening mee dat een tweede persoon is gevlucht na het schietincident.

Waarschuwingsschot


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Trump trekt sancties tegen Turkije in

Trump kondigt het nieuws aan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat Amerikaanse sancties tegen Turkije worden ingetrokken. Hij had die strafmaatregelen eerder deze maand opgelegd vanwege de Turkse inval in buurland Syrië. Daar wilde Turkije Syrisch-Koerdische strijders verdrijven uit het grensgebied.

De Turkse regering heeft volgens Trump laten weten dat het offensief in het grensgebied wordt gestaakt. Turkije had eerder na Amerikaanse tussenkomst al ingestemd met een meerdaagse gevechtspauze. Ook heeft Ankara inmiddels een overeenkomst gesloten met Rusland die moet leiden tot het vertrek van Syrische-Koerdische strijders uit het grensgebied.

Permanent karakter


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Lichaam vermiste Sacco Tange gevonden

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

De politie heeft in een bos nabij het Brabantse Terheijden vermoedelijk het lichaam gevonden van de 53-jarige Sacco Tange uit Oosterhout die ruim een week werd vermist.

„Hij heeft de keuze gemaakt om uit het leven te stappen. Zijn gezin is op de hoogte gesteld. We leven intens met ze mee", zegt de politie.

Privacy


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Elektrische fietsen via Uber te huur in Rotterdam

Rotterdam vanuit de lucht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen zin om te lopen maar ook geen zin in een taxi? Goed nieuws: je kunt straks een elektrische fiets huren.

Vanaf donderdag kunnen mensen in Rotterdam de fiets als eerste huren. Taxibedrijf Uber breidt uit in Nederland en deze ontwikkeling maakt daar deel van uit.

Bedrijfsovername


Flexibele schooltijden: ‘Laat die keuze aan de scholen over'

Flexibele schooltijden: ‘Laat die keuze aan de scholen over'

Al jaren wordt er geëxperimenteerd met flexibele schooltijden binnen het basisonderwijs. ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

Een schoolweek van vier dagen en vakantie wanneer het uitkomt. Misschien is het wel de toekomst van het basisonderwijs. 

Al jaren wordt er geëxperimenteerd met flexibele schooltijden binnen het basisonderwijs. Steeds meer docenten en schooldirecteuren vinden de huidige vaste schooltijden dan ook niet meer van deze tijd. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) hield een peiling onder 616 schooldirecteuren. Maar liefst 80 procent was voor flexibelere schooltijden. Met bijvoorbeeld scholen die vijftig weken per jaar geopend zijn tussen 08.00 en 18.00 uur en niet per se een vast rooster kennen.

'Keuze moet bij scholen liggen'


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

Wie zich netjes aan de snelheid houdt, spekt de buurtpot

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Een markante flitspaal haalt plotseling het nieuws: de Safety-Safe. De paal registreert of jij je aan de maximumsnelheid houdt maar geeft geen boete bij een overtreding, hij beloont je juist voor goed gedrag. Die aanpak blijkt verrassend goed te werken.

Je ontvangt het geld niet eens persoonlijk, wel wordt er een paar cent in een buurtpot gestort wanneer langsrijdend verkeer zich netjes aan de maximumsnelheid houdt. Het resultaat: bijna een kwart minder snelheidsovertredingen.

Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

Buurtbewoners bepalen zelf waarvoor zij willen sparen.


Likeability of5

Romantisch! Verhaal getrouwde forenzen wordt verfilmd

In de trein werd Zoë verliefd op haar echtgenoot / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

The Holiday, Nothing Hill, Crazy Stupid Love, Pretty Woman, Love Actually. Bijna allemaal hebben we op een onbewaakt moment wel eens gedroomd dat we zelf ooit de hoofdrol zouden spelen in deze bevlogen liefdesverhalen.

Helaas blijkt de liefde van je leven vinden in de realiteit vaak een stuk minder geschikt voor het witte doek. Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Een Britse vrouw werd in 2003 tijdens haar dagelijkse treinreizen verliefd op een medereiziger en inmiddels zijn de twee gelukkig getrouwd.

Hartkloppingen


love
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

Likeability of5

Nieuw middel voor Alzheimer lijkt succesvol

Eén op de vijf mensen wordt dement / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Goed nieuws in de medische wereld: voor het eerst in vijftien jaar komt er misschien een nieuw medicijn tegen Alzheimer op de markt.

Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf wil de toezichthouder FDA goedkeuring vragen voor een nieuw middel tegen de ziekte. Ook in Europa wil het bedrijf toestemming vragen. Dementie is op dit moment nog niet te voorkomen of te genezen, wel zijn er middelen om de ziekte te vertragen.

Geen effect


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld.
Likeability of5

Verbod op zware voertuigen op Malieveld

Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Den Haag staat de gemeente niet meer toe dat er tractoren en andere zware voertuigen op het Malieveld komen. De gemeente heeft daartoe besloten omdat het dek van de parkeergarage die zich onder een groot deel van het Malieveld bevindt, maar beperkt mag worden belast met zware voertuigen.

In overleg met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Malieveld, heeft de gemeente besloten het terrein nog wel beschikbaar te houden voor grote groepen demonstranten. Voorwaarde is wel dat die actievoerders te voet komen. Op die manier is er ruimte voor enkele tienduizenden personen.

Groot aantal zware landbouwvoertuigen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

„Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

Bijeenkomen niet nodig


Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

Recht op onbereikbaarheid


39 doden gevonden in container in Engeland
Likeability of3

39 doden gevonden in container in Engeland

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

„Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline
Likeability of5

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

Onderzoek


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'
Likeability of3

In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

Taboe


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar