In het nieuws

LIVE: Koninginnedag 2013 vanaf het Museumplein

Foto van 'Metro'

29 APR 2013

19.46: Het publiek op het Oranjeplein zingt het Koningslied mee. Het volgende evenement op het plein is het Koningsbal om half 10 en is live te volgen op televisie. Hiermee is het liveverslag van Metro tot een einde gekomen. Foto's van het Koningsbal worden later vanavond geplaatst.

19.00: Het voorste vak van het Oranjeplein is leeggehaald en wordt gevuld met stoelen voor het Koningsbal. Zometeen wordt het Koningslied gezongen en het optreden in Ahoy is te zien op de schermen. Hierop is ook de Koningsvaart te zien. Om half 10 begint het Koningsbal met muziek van André Rieu.

17.52: Sandra van Nieuwland, Roel van Velzen, Miss Montreal en Waylon zingen om beurten nummers. Dit doen zij solo of in een duet. Zo zongen Van Nieuwland en Waylon 'Bicycle' en Miss Montreal zong met Van Velzen 'Under Pressure'. Najib Amhali presenteert deze show. Natuurlijk maakt de cabaretier de nodige grapjes tussendoor.

17.00: VanVelzen zette het Museumplein op zijn kop met hits als "When Summer Ends", "Burn" en "Baby Get Higher". Het laatste nummer zingt hij met een stralende glimlach: heel het museum zingt, springt en danst met hem mee. Hij krijgt het publiek, dat inmiddels tot aan het Concertgebouw staat, zelfs zo ver om de wave te doen.

16.17: Op de grond voor het podium zitten Annelies Boeien en Mitzi Zwaan. Ze zijn in Amsterdam voor het vijfde jaar op rij. "We hebben geen idee wie er allemaal komen", zegt Mitzi. "Maar het is gezellig, er is een goede sfeer en iedereen is hier chil." Eerst hebben de meiden even televisie gekeken, daarna zijn ze naar het Museumplein vertrokken. Van Koning Willem-Alexander verwachten ze "een frisse blik". "Mijn mooiste Beatrixmoment was toen ik zag hoe trots ze op Willem-Alexander was toen hij trouwde", vertelt Mitzi. Ze hopen allebei dat de Koning zichzelf blijft. Zusjes Marlies en Sanne de Boer zijn ook naar het Museumplein afgereisd. Allebei hebben ze een kroontje op en op hun wangen zijn vlaggetjes getekend. Dit is hun eerste jaar op het Museumplein. "We gingen eerst altijd samen naar de rommelmarkt", vertelt Marlies. De Kroning zelf vond ze mooi, maar ouderwets. "Het had een hoog Efteling-gehalte", vertelt ze. Beide zussen hopen dat de Koning ondanks zijn grote taak nog genoeg tijd overhoudt om met zijn gezin door te brengen.

16.05: het optreden Alain Clark was een groot succes. Samen met zijn vader zong hij 'Father and friend'. De feestgangers joelden en applaudisseren luidt, het was duidelijk dat dit nummer de knaller van zijn optreden was.

15.13: Interview Alain Clark

Om half vier treedt Alain Clark op. "We hebben al vaker gespeeld op het Museumplein en ook tijdens Koninginnedag. Maar het is wel een megagroot evenement, waar ik extra veel energie in wil steken", zo zegt de zanger. "Al die mensen die meezingen, dat geeft een kick. Een jongensdroom die uitkomt." Omdat hij graag wil dat mensen meezingen met zijn liedjes, heeft hij nummers uitgekozen die iedereen kent. "Ik wil er een gezellige show van maken."
Het is voor Alain Clark niet uniek dat hij optreedt tijdens Koninginnedag. "Als kleine jongen ging ik al met mijn vader mee. Vroeger stond ik op de vrijmarkt met mijn gitaar. Ik had een liedje in mijn repertoire, die herhaalde ik steeds. Na de dag was ik weer dertig euro rijker." Nu is het voor Alain bijna normaal geworden om op grote podia te staan. "Hoe gek dit ook klinkt. Daarom probeer ik ook nog steeds terug te denken aan die jongen die daar stond met zijn petje en gitaar."
Vanmiddag heeft hij tussen de bedrijven door naar de inhuldiging gekeken. "Ik was onder de indruk van de mantel van onze nieuwe koning. Die moet hij wel terug geven als hij klaar is hoor, haha." Alain is niet erg koningsgezind, hoewel hij er toch een goed gevoel bij heeft. " Ik vind het een mooi gegeven dat er een familie is die voor ons als volk staat. Dat geeft een romantisch, nostalgisch gevoel. Maar verder ben ik niet met het Koningshuis bezig. Al die uiterlijke schijn boeit mij niet zo. Wat ik de koning toewens? E en hele mooie tijd. Ik hoop dat hij het volk kan inspireren om wat positiever te zijn. De negativiteit ligt te veel op de voorgrond. Kijk naar andere landen: daar geniet iedereen met elkaar van het leven. Ik hoop dat dit ook ooit in Nederland mogelijk is."

14.14: De inhuldiging is op grote schermen te zien op het Oranjeplein. Bij de aankomst van Willem-Alexaner in de Nieuwe Kerk werd er hard gejuicht op he plein en ook de prinsesjes kregen een groot applaus toen zij voor het eerst in beeld waren. Tot 15:30 is de inhuldiging te volgen vanaf het Oranjeplein, daarna begint het popconcert en het "Tribute To The Queens".

13.24: Interview Junior Songfestival
Samen met het Junior Songfestival blikken we terug op hun optreden dat zij begin deze ochtendgaven op het Museumplein. "Het was zo gaaf!" roepen Sterre Zangirolani, Femke Meines, Alessandro Wempe Capurro en Rachel Traets in koor. Een voor een traden zij op. Terwijl ze een hap van haar broodje neemt, zegt Femke: "We verschenen op de NOS. Zo cool!" Hierop reageert Alessandro: "Ik heb er geen woorden voor." Ook Sterre is dolenthousiast. "Als ik al die mensen op het plein zie en ze doen enthousiast mee, weet ik weer waar ik het voor doe." Het optreden ging dus goed, maar tijdens de voorbereiding was er nog behoorlijk wat stress. "Ik had maar een week om te oefenen", vertelt Rachel. "Mijn nieuwe nummer is nog niet eens uit. Het was meteen knallen."
Op de vraag of de kinderen ook koningsgezind zijn, begint het viertal direct te lachen. "Het is een droom om voor het koningshuis op te treden, maar nee. We hebben er niet zo veel mee." Toch hebben zij een duidelijke mening over het nieuwe koningspaar en hun kinderen. "Het lijkt mij moeilijk voor de drie meiden. Je moet sterk ik je schoenen staan, maar daar zullen Willem Alexander en Maxima wel voor zorgen", zegt Rachel. "Een vader die koning is, hoe ervaren zij dat? vraagt Sterre zich af. Wat de stoere Alessandro opviel, was dat de nieuwe koning vanochtend emotioneel werd. "Schattig, ik zag dat hij zijn tranen inhield. Maar je mag ook nooit een keer lekker dronken zijn. Dan staat dat direct weer in de krant." De discussie kan nog uren duren, maar Femke besluit: "Het heeft zijn voor- en nadelen."
Het optreden ging dus goed, maar tijdens de voorbereiding was er nog behoorlijk wat stress. "Ik had maar een week om te oefenen", vertelt Rachel. "Mijn nieuwe nummer is nog niet eens uit. Het was meteen knallen."

12.33: Het musicalblok is bijna afgelopen. De cast van Shrek, Annie en The Little Mermaid zongen het Oranjeplein toe. Inmiddels is het plein aardig volgestroomd, maar het staat nog niet vol. Vanaf half 2 is de inhuldiging op schermen te zien, daarna begint het popconcert. Onder andere Van Velzen en Alain Clarck zullen optreden.

12.14: Interview cast Shrek

De cast van de musical "Shrek" , treedt om 12.22 uur op. Sjoerd Oomen zit vandaag in het groenepak. "Het wordt een dolle boel." Hij is de understudy en heeft de show al ruim twintig keer gespeeld, maar vandaag treedt Oomen voor de eerste keer op tijdens Koninginnedag. Het is wat lastig voor hem om een interview te geven met zijn groene masker op. "Ik zit hier al vanaf kwart voor negen. Alleen mijn pak moet nog aan. Eigenlijk is de voorbereiding precies hetzelfde als een gewone show. We gaan 'I will Believer' zingen, de eindsong van de musical." Oomen heeft zeker bewondering voor het koningshuis. "Ik realiseer mij hoe druk Beatrix was. Knap hoe zij zichzelf kan blijven in zo'n strak keurslijf. Daar heb ik bewondering voor. In Willem Alexander heb ik vertrouwen, ik denk dat hij het goed gaat doen. Maxima heeft hij naast zich staan, dat werkt mee. Ze is immens populair. Logisch, het is een prachtige vrouw." Al wijzend naar de cast, die aan het repeteren is: "Deze dag is een soort reunie voor ons, want de musical ligt een maandje stil. We maken er een feest van."

12.02: Het Kinderbal werd geopend door dansende prinsjes en prinsessen. Monsif zong voor alle jonge meisjes in het publiek en ook de drie 3J's stonden op het podium voor een bliksemopreden van twee nummers. Ze sloten af met de tekst: "Drie vingers in de lucht voor de drie J's en Amsterdam hou je veilig!"

11.16: Interview Monique Smit en Tim Douwsma.

Monique Smit gaat om 11.30 uur het Kinderbal openen. Samen met Tim Douwsma treedt ze ook op tijdens dit feestje. Zijn de twee al zenuwachtig?
"Ja, heel erg", zegt Smit. "Ik wist dat het groot zou zijn, maar zo massaal had ik het niet verwacht. Ik werd gevraagd en dacht: tuurlijk, dat ga ik doen. Maar jeetje, het is nogal wat! Tijdens de repetities kwam ik erachter dat het een hele grote klus is. Die kriebel inmijn buik is er zeker." Douwsma roep volmondig: "Maar het gaat helemaal goedkomen, Monique kan dit. We treden ook samen op en zingen dan onze nieuwe single 'Langzaam wordt het zomer'. Om in de zomersferen te blijven zingen we ook 'Een zomeravond met jou'. Fantastisch dat we hier mogen staan. Er komen zoveel mensen op al, wel 60.000 geloof ik. Spannend. Na de balkonscene komt vast iedereen hierheen." Het zangduo is zeker koningsgezind. Smit: "Mijn moeder is helemaal gek van het koningshuis. Ze heeft er allerlei servies van. We lezen alle boekjes en zien alle programma's over het koningshuis." Douwsma vult aan: "Het heeft iets romantisch. Dat moet blijven, ondanks de negativiteit van de laatste tijd. Ik denk dat heel Nederland uitkijkt naar deze dag, dat voel je aan alles. In de stad, hier op het plein en zelfs backstage. Ik zou het fantastisch vinden om het nieuwe koningspaar te ontmoeten."
Nu treden Smit en Douwsma ieder jaar op tijdens koninginnedag, maar hoe vierden zij deze dag vroeger? "De stad in!" roept Douwsma lachend. "Ik vierde het in Groningen, daar is het net wat rustiger dan in Amsterdam." Smit werkte van jongs af aan al tijdens deze bijzondere dag. "Dat vind ik ook leuk. Ik heb geen zin om de hele dag achter elkaar aan te slenteren. Doodvermoeiend."
Tot slot: het tweetal wenst het nieuwe koningspaar veel wijsheid en geluk. "Als hij het maar net zo goed doet als zijn moeder Beatrix." Smit vult aan: "Ik wens hem ook heel veel plezier. Hij heeft zoveel verplichtingen, dus ik hoop dat hij dichtbij zichzelf blijft. En ik verwacht dat hij dat ook doet. Het is een leuke man."

10.37: Het Oranjeplein bereidt zich voor op het Kinderbal. Het podium is na Koffietijd omgetoverd en ouders en kinderen hebben zich op het plein verzameld. Aan beiden kanten van het podium is een Oranje wenteltrap geplaatst en het wordt ook nog even gestofzuigd.

09.48: Maria en Aurelie uit Spanje en België zitten op de tribune. Ze werken beiden in Nederland. "Ik vier Koninginnedag voor het vierde jaar in Nederland", vertelt Maria. Ze heeft een oranje pruik met vlechtjes op, Aurelie heeft zich wat minder uitbundig verkleed. Ze viert voor de eerste keer Koninginnedag. "Ik wil de Koningin zien. Ik ken haar niet haar heel goed. De Nederlanders houden veel van Beatrix, meer dan wij van ons Koningshuis denk ik", vertelt ze. De dames zitten er nog fris en fruitig bij, want ze hebben geen Koninginnenacht gevierd. Er is geen specifiek onderdeel van de dag waarop ze zich verheugen, ze vieren het feestje vanaf de tribune op het plein mee

09.37: Koffietijd heeft een uitzending vanaf het Museumplein. Onder andere Monique Smit zit aan tafel, zij gaat om half 12 het Kinderbal presenteren. Het plein stroomt langzaam vol, vanalles verzamelt zich: jongens die van top tot teen in het oranje zijn toot meisjes met een bescheiden oranje bloem in hun haar.

08.50: Er zijn nog maar weinig oranjefans op het Museumplein, op een stelletje dat in het gras ligt te slapen na.


'Mexicanen overlijden aan coronavirus door slecht dieet'

'Mexicanen overlijden aan coronavirus door slecht dieet'

Volgens de overheidsfunctionaris heeft Mexico een van 's werelds hoogste diabetes- en obesitascijfers. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MIN

Decennia van slechte eetgewoontes in Mexico hebben de bevolking opgezadeld met een epidemie van gezondheidsproblemen als obesitas, die hen kwetsbaarder maken voor het coronavirus. Dat zei de Mexicaanse ondersecretaris van Gezondheid Hugo López-Gatell zaterdag op een persconferentie.

In Mexico zijn tot dusver 1890 coronapatiënten bekend en 79 doden als gevolg van het virus. „Deze mensen hadden jammer genoeg chronische ziekten of waren ouder", zei López-Gatell.

Lage voedingskwaliteit


#blijfthuis: zaterdag ging het goed, nu de zonnige zondag nog

#blijfthuis: zaterdag ging het goed, nu de zonnige zondag nog

Fietsers genoten zaterdag van de zon op een dijkje bij het Noord-Hollandse Schermerhorn. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Nederlanders hebben zich zaterdag over het algemeen goed aan het dringende advies te hebben gehouden om thuis te blijven. Ondanks het mooie lenteweer werden reactiegebieden, stranden en andere natuurgebieden grotendeels gemeden.

Veel straten waren leeg en waar het druk was hielden mensen goed afstand. Bij bouwmarkten en tuincentra werd her en der wel drukte gesignaleerd. Voor de zonnige zondag met kans op 20 graden werd vooraf vooral gevreesd dat mensen hun heil gaan zoeken in bossen, op stranden en parken.

Veel maatregelen zijn genomen. Parkeerterreinen aan de kust zijn afgesloten. In Amsterdam geldt een vaarverbod op de grachten en is het doorgaans drukke Vondelpark beperkt toegankelijk.


Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket

Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket

Minister Wopke Hoekstra van Financiën kondigde onlangs een noodpakket aan steunmaatregelen voor het bedrijfsleven aan. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten.

Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven het geld uitgekeerd gekregen. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid, meldde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zaterdag. Het loket werd op 17 maart aangekondigd en ging op 27 maart open.

De 4000 euro is een eenmalige belastingvrije gift waarmee bedrijven die financiële schade oplopen door de coronamaatregelen, hun eerste directe kosten kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of andere vaste lasten die doorlopen, terwijl de bedrijfjes geen of veel minder omzet draaien. Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels.


New York piept en kraakt, weer 630 doden
Likeability of5

New York piept en kraakt, weer 630 doden (recorddag)

Lichamen worden over het terrein van het Wyckoff Heights Medical Center naar koeltrucks gereden. | Foto: AFP / Angela Weiss

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Amerikaanse staat New York zijn in een dag tijd 630 mensen overleden door het coronavirus. Dat is een record, aldus gouverneur Andrew Cuomo zaterdag.

Het dodental in New York staat nu op 3565. Bijna 114.000 mensen raakten daar al besmet. Met name de stad New York is hard getroffen.

45.000 mensen extra nodig in de zorg


like
user_d3920887bde16bdec3aa5c3286b99594ca352817_avatar

5 x positief nieuws: tests voor de zorg, bemoedigende cijfers

5 x positief nieuws: tests voor de zorg, bemoedigende cijfers

Rust op mogelijke drukke plekken: het helpt de zorg. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het positieve nieuws van zaterdag 4 april. Miljoen euro voor noodlijdende horeca, goede testmogelijkheden zorgmedewerkers Rotterdam, sprankje hoop door nieuwe cijfers en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 4 april


1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel

1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel

Zorgspecialisten in HMC Westeinde in Den Haag. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag.

„We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de 'social distancing' lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten", zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdagmiddag.

Duitsland wil helpen


Spannende tijd voor Tijl Beckand, geveld door corona

Tijl Beckand geveld door corona

Naar eigen zeggen is maandag een cruciaal moment voor Beckand. | Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Er breken spannende dagen aan voor comedian en tv-presentator Tijl Beckand. Hij is geveld door het coronavirus.

Hoewel Beckand samen met Ruben Nicolai en Ruben van der Meer thuis zit en Quarantaine TV maakt op YouTube, is het virus toch bij hem vastgesteld. Dat maakte hij zaterdag in een nieuwe uitzending van het format bekend.

Knietjes in de rug


Wederom rampspoed voor de Kennedy-familie: moeder en zoon vermist.

Twee vermiste leden Kennedy-familie overleden

Maeve Kennedy McKean (midden roze jurk) en haar zoon Gideon (tweede van rechts) zijn sinds donderdag vermist. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De twee leden van de Amerikaanse Kennedy-familie die vermist zijn in de staat Maryland, Maeve Kennedy McKean (40) en haar 8-jarige zoon Gideon, zijn om het leven gekomen.

Een familielid, congreslid Joe Kennedy III, meldt dat op Twitter. „Wij houden van je, Maeve. We houden van je, Gideon. Onze familie is twee van de helderste lichten kwijtgeraakt."

Wederom rampspoed voor de Kennedy-familie: moeder en zoon vermist.

De bekende Amerikaanse familie krijgt al vele jaren te maken met rampspoed. Foto: ANP.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Het strand van Zandvoort op zaterdag, geen drommen mensen. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland lijkt vooralsnog en gemiddeld genomen gehoor te geven aan het dringende advies, in het kader van de coronamaatregelen, zo veel mogelijk thuis te blijven. Diverse regio's en betrokken instanties gaven zaterdag halverwege de dag aan dat het rustig was, ondanks het fraaie lenteweer. We hebben het nu wel over dag één. Zondag wordt het pas echt prachtig weer.

Op diverse plekken zijn maatregelen genomen om publiek te weren. De gemeente Den Haag plaatste zaterdagochtend tientallen borden door de stad met de boodschap: 'Blijf thuis'. Het populaire Zandvoort sloot de toegangswegen af voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer. „Het is rustig en wij verwachten dat het zo blijft", aldus een woordvoerster van de gemeente. Ook in de kustregio hoger in Noord-Holland, van Castricum tot aan Texel, is het tot dusver rustig gebleven, meldt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Veel parkplaatsen in Zandvoort zijn afgesloten, politie te paard zorgt voor handhaving. | Foto: ANP / Koen van Weel


Amsterdams restaurant in één week drie keer beschoten

Amsterdams restaurant in één week drie keer beschoten

Restaurant Sham in Amsterdam. | Foto's: ANP / Michel van Bergen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een restaurant aan de Borneosteiger in Amsterdam-Oost is in een week tijd drie keer beschoten. Bij geen van de incidenten zijn gewonden gevallen.

Het gaat om het Syrische restaurant Sham. De politie vond telkens kogelinslagen. Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft het etablissement zaterdag per direct laten sluiten, meldt een woordvoerder. Veel restaurants in Nederland zijn in deze coronatijd nog open, maar alleen om mensen te kunnen laten afhalen of om te bezorgen.

Achtergrond onbekend


Dodental door corona stijgt met 164

Dodental door corona stijgt met 164

Een coronavirus-informatie scherm in een uitvaartcentrum van Dela. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1651. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 164 sterfgevallen doorgekregen, zo is zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 336 lager dan vrijdag, toen hierover 502 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 904 toe tot 16.627.

Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.


Verstappen wint virtuele race Suzuka en pakt eerste titel 2020.

Verstappen wint virtuele race Suzuka en pakt eerste titel 2020

In totaal wist hij zes van de twaalf races van het kampioenschap te winnen. Foto: ANP.

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Nu de Formule 1 tot in ieder geval halverwege juni stilligt vanwege het coronavirus, hebben de coureurs volop vrije tijd. Onder andere Max Verstappen gebruikt deze tijd om deel te nemen aan virtuele races. En met succes. Vrijdag sleepte hij tijdens de virtuele race op het circuit van Suzuka (Japan) zijn eerste titel van 2020 binnen.

Verstappen doet wel vaker mee aan virtuele races, de race van gisteren was dus alles behalve een uitzondering. De Nederlander won gisteren de titel van het Real Races Never Quit kampioenschap. In totaal wist hij zes van de twaalf races van het kampioenschap te winnen waardoor hij met een straatlengte afstand eerste werd.

Verstappen zou Verstappen echter niet zijn als hij niet kritisch naar zijn eigen prestatie zou kijken. Zo had de Nederlander het over een eerdere race, die ook onderdeel uitmaakte van het kampioenschap, waarvan hij vond dat hij die had moeten winnen.


China herdenkt de coronadoden.

China herdenkt de coronadoden

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

China heeft zaterdagochtend om 10.00 uur (lokale tijd) drie minuten van stilte in acht genomen voor alle dodelijke slachtoffers van het coronavirus in het land. De hele dag geldt als dag van nationale rouw.

De drie minuten gingen gepaard met luchtalarmen en getoeter van auto's, treinen en schepen in steden door het hele land. In de stad Wuhan, die voorheen gold als het epicentrum van de Chinese virusuitbraak, gingen alle stoplichten op rood en stond het verkeer stil. De nationale vlag hangt zaterdag halfstok en alle vormen van vermaak zijn opgeschort.

China herdenkt de coronadoden.

De nationale vlag hangt zaterdag halfstok en alle vormen van vermaak zijn opgeschort. Foto: ANP


Mooi weer opkomst: teken worden weer actief.

Oppassen geblazen: mooi weer zorgt voor actieve teken

Naar verwachting zal d tekenactiviteitsverwachting oplopen tot ‘Zeer hoog’ in grote delen van Nederland. Foto: Getty Images.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de weersverwachting wordt het dit weekend - en vooral zondag - prachtig lenteweer. Dat nodigt normaal gesproken uit er in groten getale op uit te trekken. In verband met de uitbraak van het coronavirus moeten we echter massaal binnen blijven. En dat is misschien maar goed ook, want het mooie weer zorgt ervoor dat de teken weer actief worden.

Voor komende dagen worden hoge temperaturen voorspeld. Dat betekent dat veel teken actiever worden. Naar verwachting zal de tekenactiviteitsverwachting oplopen tot ‘zeer hoog’ in grote delen van Nederland, zo melden Wageningen University en www.naturetoday.com.

Het aantal tekenbeten dat tot nu toe werd gemeld op Tekenradar.nl is vergelijkbaar met het 7-jaarsgemiddelde. Ook in Coronatijd moet je na een bezoek aan het groen een tekencheck doen. Meld een rode ring/vlek of koorts na een tekenbeet.


Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen
Likeability of5

Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Controle and Prevention) adviseert inwoners van het land om in het openbaar mondmaskers te dragen vanwege het coronavirus. Dat zei president Donald Trump vrijdag (lokale tijd) tijdens een persconferentie.

Volgens Trump wordt Amerikanen verzocht gezichtsmaskers te dragen op vrijwillige basis. Het wordt niet geadviseerd medische mondmaskers te dragen omdat dergelijke uitrusting gereserveerd moet blijven voor zorgpersoneel.

Het advies is volgens Trump geen vervanging van het al bestaande advies aan Amerikanen om sociaal afstand te houden. „Het wordt echt vrijwillig", stelde Trump over de aanbeveling van het CDC. „Je hoeft het niet te doen en ik kies ervoor het niet te doen, maar sommige mensen willen het misschien wel en dat is oké."


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Veel ic-patiënten coronavirus kampen nog jaren met ernstige klachten.

Veel ic-patiënten coronavirus kampen nog jaren met ernstige klachten

Nederland beschikt op dit moment nog niet over een systeem van nazorg dat deze groep moet opvangen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor coronapatiënten die van de intensive care komen, begint de strijd pas. De meesten kampen nog jaren met ernstige en lichamelijk klachten, waar de zorg geen antwoord op heeft.

Dat schrijft Trouw. Naar schatting tot 80 procent van de coronapatiënten die langdurig in het ziekenhuis zijn beademd, lijdt straks aan het zogenoemde Post-Intensive-Care-Syndroom (Pics) dat een waaier van ernstige klachten kan opleveren.

Nederland beschikt op dit moment nog niet over een systeem van nazorg dat deze groep moet opvangen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het zogenaamde Reach-project, waarin bij wijze van proef op dit moment al veertig patiënten met Pics worden begeleid.


Religie in tijden van het coronavirus

Religie in tijden van het coronavirus

Voorganger Kees Kraayenoord van de christelijke kerk Mozaïek in Veenendaal en Nijkerk. | Foto: Mozaiek0318

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Door de komst van het coronavirus komt men niet meer in groepen bij elkaar. Dat betekent ook dat diensten in een kerk, moskee of synagoge niet door gaan. Hoe praktiseren religieuzen in deze tijd hun geloof? 

Feestdagen die anders gevierd worden, geen diensten en zoveel mogelijk binnenshuis blijven. Zo verandert er ook voor gelovigen een hoop door het wereldwijde virus. Peter Nissen is hoogleraar oecumenica, theologie en religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgens hem heeft het coronavirus ingrijpende gevolgen voor het praktiseren van alle religies. „Een religie beleven is bij uitstek iets wat je samen met andere mensen doet: in samenkomsten, rituelen, feesten en bedevaarten. Mensen komen samen om hun religie te praktiseren in tempels, kerken, moskeeën en synagogen. Dat kan nu even niet.”

En dat zorgt er volgens de religiewetenschapper voor dat de beleving van alle religies tijdelijk wordt stilgelegd. „Niet alleen diensten kunnen niet plaatsvinden of slechts in heel kleine kring, maar ook rituelen als bedevaarten zijn tijdelijk onmogelijk. Het populaire Franse bedevaartsoord Lourdes is gesloten. In juli zou voor moslims de hadj, de grote bedevaart naar Mekka, plaatsvinden, maar het is maar zeer de vraag of dat dit jaar kan doorgaan.”


Wat doen clowns in coronatijd?
Likeability of5

Wat doen clowns in coronatijd?

Foto: Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Wat doen clowns nu eigenlijk? In elk geval niet huilen met de rode neus op. De een werkt z’n administratie bij en loopt z’n spullen na, de ander blaast, naast ballonnen, oude acts nieuw leven in, weer een ander verrast als een ware coronaclown jarige kinderen voor het raam en de CliniClown doet het gewoon dwars door het beeldscherm heen.

Ballonnenclown Miko mist z’n dieren

Clown Miko is de alias van Michel van der Stelt. Al 42 jaar zit hij in het clownsvak en zou niets anders meer willen. „Ik heb altijd lachende kinderen en volwassenen om me heen.” Hij praat met een Haags-Rotterdams accentje. Ooit probeerde hij dat nog te verbergen, „maar kinderen hebben dat meteen door, dus nu praat ik gewoon lekker als mezelf.”


likedislike
user_2244ec14bfc254a06cf29790ce8b7191918dd0de_avataruser_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar