Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Arrestanten Nationale Dodenherdenking nog vast

De drie mensen die vrijdagavond zijn opgepakt bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, zitten nog steeds vast. In een ander deel van Amsterdam zijn nog eens negen personen aangehouden.

Harde schreeuw

Enkele minuten voor de twee minuten stilte op de Dam liet een man een harde schreeuw horen. De 55-jarige Amsterdammer werd meteen door agenten aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Het is niet duidelijk waarom de Amsterdammer begon te schreeuwen. Voor zover bekend had hij geen relatie met het actiecomité #Geen4MeiVoorMij, dat een lawaaiprotest had aangekondigd.

Vrijdagochtend maakte Rogier Meijerink bekend dat het lawaaiprotest tijdens de Nationale Dodenherdenking wat hij had aangekondigd, niet doorging. De rechter had het protest eerder al verboden.

Spandoek

Tijdens de Nationale Dodenherdenking werd ook een 66-jarige man uit Schiedam aangehouden. Hij liep met een spandoek rond waarop stond ‘Churchill massamoordenaar’. Ook pakte de politie een 22-jarige toerist op wegens openbare dronkenschap. Beiden zijn nog niet op vrije voeten.

Verderop in Amsterdam zijn vrijdagavond nog eens negen personen opgepakt bij een actie die volgens de politie „heeft te maken met de Dodenherdenking”, meldt Het Parool. Volgens AT5 zou het gaan om leden van de antiracisme-groepering Marron United. Zij hadden aangekondigd op de Dam aanwezig te zijn om ervoor te zorgen dat het twee minuten stil zou blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.