Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Amsterdam wil tolheffing voor auto’s in binnenstad’

Wie binnenkort met de auto de binnenstad van Amsterdam in wil, moet daar misschien voor gaan betalen. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil een tolheffing invoeren, om zo het centrum te ontlasten.

De gemeente wil delen van het de stad zoveel mogelijk autoluw maken en zo meer ruimte voor fietsers, voetgangers en trams. Een tolheffing zou ook een goede manier zijn om verkeersinfarcten tegen te gaan, schrijft Het Parool. Als voorbeeld neemt het college Londen, waar de verkeerdrukte structureel met 15 procent is afgenomen na de invoering van een heffing van vijf pond.

Niet zomaar

In Nederland kan een gemeente niet zomaar besluiten om tolheffing in te voeren. Maar het Amsterdamse college wijst erop dat het regeerakkoord proeven wil toestaan op ervaring op te doen met ‘alternatieve vormen van vervoer en betaling’.

Het voorstel van B en W zou worden ondersteund door onderzoek van kentekens bij 40 miljoen voertuigpassages en gegevens van het navigatiebedrijf TomTom. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van het autoverkeer in sommige wijken geen bestemmingsverkeer is.

Tot nog toe gaat het om een voorstel van het college. Er is een landelijke wetswijziging nodig om een heffing te kunnen invoeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.