Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Confrontatie tussen actievoerders in Amsterdam

In de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer zijn de spanningen zaterdagmiddag hoog opgelopen. De ruiten van een huis waar eerder die dag de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet was ingetrokken, werden ingegooid.

De groep trok zaterdagochtend met meerdere personen in het huis en protesteerde daarmee tegen de aanwezigheid van uitgeprocedeerde asielzoekers, een groep vluchtelingen verenigd in de groep We Are Here. Er werd een spandoek opgehangen met de tekst ‘illegaal is crimineel’ en met vlaggen gezwaaid door leden van de groep.

Nazi’s

Tegenstanders van de groep lieten vervolgens hun afkeur blijken door de ruiten van het huis in te gooien. Volgens de Amsterdamse zender AT5 werd er vuurwerk afgestoken en werd de actiegroep uitgescholden voor nazi’s.

„We zijn bekogeld met stenen en vuurwerk, maar we zullen tot het gaatje gaan. Ook de Amsterdamse burgemeester moet zich aan de rechtstaat houden. Hij kan wel denken dat het een republiek is, maar dat is het niet” aldus eenlid van de groep tegenover de stadszender. De groep heeft het pand verlaten om een bezoekje aan de eerste hulp te brengen.

https://twitter.com/NielsWenstedt/status/987728335127052289

Aangifte

De groep had toegang tot de woning omdat zij de sleutels hadden gekregen van een tijdelijk huurder van het pand en laten weten van plan te zijn hier weer terug te keren. Volgens wooncorporatie Ymere is echter het huurcontract met de tijdelijke huurder opgezet.

Als de groep de woning weer binnengaat is er volgens een woordvoerder van Ymere sprake van kraken. „Dan zullen we aangifte doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.