Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Binnenland 2 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Vijf euro entree om de Wallen te redden

Het gaat niet goed met één van de grootste toeristische trekpleisters van ons land: de Amsterdamse Wallen. Als het zo doorgaat, is er over twintig jaar geen hoerenbuurt meer in de binnenstad. Dat vrezen oud-sekswerkers Metje Blaak en Xaviera Hollander.

Om dat doemscenario geen werkelijkheid te laten worden stelt Blaak van 50Plus Amsterdam voor om vijf euro entree te vragen aan iedereen die de Wallen wil bekijken. Als je gebruik maakt van de diensten van één van de sekswerkers in het populaire gebied krijg je deze vijf euro terug. Je kunt het dus zien als een soort borg, schrijft De Telegraaf.

Anonimiteit

De laatste jaren is het gebied dat bekend staat onder de naam ‘De Wallen’ stukken kleiner geworden en het aantal ramen neemt rap af. Meer dan honderd ramen zijn niet meer in gebruik. Dat komt niet omdat het niet druk is in het gebied. De drukte nam juist toe, waardoor de anonimiteit van de klant achteruit gaat. Als je nu een pleziertje hebt gehad met één van de dames kan je zomaar worden toegejuicht door hordes andere toeristen of Amsterdammers. Daar zit niet iedereen op te wachten.

Die combinatie van minder ramen en meer drukte kan fataal zijn. Hollander en Blaak zeggen hierover: „Je zult zien dat die drukte-discussie de overhand gaat nemen. De overlast op de Wallen zal als zo groot ervaren worden, dat uiteindelijk de stekker eruit gaat”.

Verplaatsen

In veel steden worden hoerenbuurten verplaatst naar buitenwijken, maar dit zien beide dames niet zitten. De Wallen staan bij veel toeristen nog hoog op de to do-list, net zoals verschillende musea in de stad. Blaak vreest dat met een verplaatsing de sfeer van de Wallen zal verdwijnen. „Het moet in de straatjes in de oude binnenstad. Dat is romantisch, mooi en historisch zo gegroeid" zegt ze.

Volgens haar is het een beter idee om een toegangsprijs te vragen. „Vraag iedereen vijf euro om het gebied van de Wallen binnen te komen. Ik denk dat mensen dat betalen. Pas als je naar een van de sekswerkers bent geweest, krijg je die borg bij de uitgang terug. Ik denk dat het dan weer gezellig druk wordt in de buurt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.