Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Binnenland 22 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Denk favoriet onder Turkse Amsterdammers

Uit cijfers van de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ongeveer tweederde van de Turkse Amsterdammers op Denk heeft gestemd.

Volgens nu.nl had het onderzoek als doel een inzicht te krijgen in de stemwijze van Amsterdammers met een migratieachtergrond. Onder de Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond stemde ongeveer de helft voor deze partij.

Opkomst

Deze verkiezingen gingen meer Turkse Amsterdammers naar de stembussen dan vier jaar geleden. Het opkomstpercentage steeg namelijk van 37 procent vier jaar geleden, naar 47 procent afgelopen woensdag.

Deze aantallen waren niet zichtbaar onder de Amsterdammers met Marokkaanse wortels. Vier jaar geleden ging nog 26 procent naar de stembus, tegenover 23 procent deze verkiezingen.

Sylvana Simons

Onder de Amsterdammers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vond ongeveer tussen de 25 en 27 procent de weg naar de stembus. Onder deze Amsterdammers werd het meest een stem uitgebracht op de PvdA. Ook Bij1 van Sylvana Simons kon op veel stemmen rekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.