Amsterdam

Toeter, toeter, door Amsterdam op de E-scooter!

Met de milieuzone die vanaf 1 januari 2018 in Amsterdam geldt waarbij brom- en snorfietsen van 2010 en ouder de stad niet meer in mogen is dit waarschijnlijk het nieuwe toekomstbeeld in de hoofdstad. Foto: NIU

Foto van 'Daisy Heyer'

22 FEB 2018

Toeter toeter toeter, of ik wilde rijden op een e-scooter? Interessant, want met de milieuzone die vanaf 1 januari 2018 in Amsterdam geldt waarbij brom- en snorfietsen van 2010 en ouder de stad niet meer in mogen is dit waarschijnlijk het nieuwe toekomstbeeld in de hoofdstad. Maar is dat nou wat, zo’n e-scooter?

Stralende exemplaren

Toegegeven: het huidige weer is niet ideaal om een scootertje te mogen lenen. Als ik op een vrijdagmiddag naar de NIU store in de Amsterdamse Van Baerlestraat vertrek regent het nog net niet, maar donkere wolken staan aan de hemel. De store is net geopend, maar de eigenaar heeft in ieder geval voor een jaar getekend en de fonkelnieuwe NIU-modellen stralen je tegemoet.

Hoewel ik van tevoren een aantal exemplaren gezien heb, verbaast het me hoe hip de scooters eruit zien. Ik krijg een donkerblauw exemplaar toegewezen uit de N-serie. Daarnaast is er ook nog een M-serie, een stukje kleiner dan mijn exemplaar en voor het oog ook iets minder aantrekkelijk als je het mij vraagt. Maar mijne, die mag er zeker wezen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Ervaring

Of ik ervaring heb met scooter rijden? Nou, ik heb van mijn 16e tot mijn 22e een eigen scooter gehad, die nu de stad dus niet meer in mag. Niet dat het wat uitmaakte, want het ding stond alweer een jaartje of vier stil in de garage, omdat hij opeens niet meer aan ging en niemand zin had om er eens aan te gaan sleutelen. En ik zelf kan nog geen spijker recht in de muur slaan, dus een kapotte scooter aan de praat krijgen…

Dat is volgens de eigenaar van de zaak bij een e-scooter dan ook meteen een groot voordeel: ,,Je hebt er bijna geen onderhoud aan”, vertelt hij bij het gereed maken van mijn scheurmonster voor een weekend. ,,Misschien eens in de zoveel jaar een nieuwe accu, maar daar houdt het ook wel een beetje op.”

Simpel in het stopcontact

Als de scooter klaar voor gebruik is krijg ik een korte uitleg over de werking. Mijn scootertje gaat max zo’n 25 kilometer per uur en ik kan op mijn dashboard zien hoeveel stroom er nog in zit. ,,En dan moet ie aan zo’n laadpaal?”, is mijn – best logische, al zeg ik het zelf – vraag. ,,Nee, je kunt de accu eruit halen en binnen in huis of ergens anders gewoon aan het stopcontact leggen.” Oh, dat is meteen een stuk handiger dan ik in gedachten had. Ik zag straks al half Amsterdam vechten om een plekje bij de laadpaal, maar dat blijkt niet nodig. Een simpel stopcontact is genoeg.

Ietwat zenuwachtig stap ik op mijn exemplaar, die ik voor de gelegenheid stiekem ‘Henk’ heb genoemd. Ik had immers alweer vier jaar geen scooter meer gereden en vroeg me angstig af of je dat – net als fietsen – ook niet kon verleren. Ook de eigenaar kijkt mij lichtelijk angstig aan, maar zodra ik gas geef merk ik hoe makkelijk Henk rijdt. Ik heb het scooterrijden gemist!

Met de e-scooter ga je zo'n 25 kilometer per uur. Foto: NIU

Plensbui

Ik ben zo happy dat ik de enorme plensbui die ik over mij heen krijg niet eens zó erg vind. Wel jammer dat ik door mijn jarenlange scooterpauze ben vergeten om handschoenen aan te doen. Dat is – ook op een e-scooter – best wel koud. Maar het schiet best op zo met die 25 kilometer per uur. Voordat ik het weet ben ik thuis, waarna ik de scooter netjes aan een paal verbind. Mijn accu hoef ik (nog lang) niet op te laden.

Het hele weekend reis ik tussen Amstelveen en Amsterdam heen en weer op Henk, die ik maar één keer een nachtje aan het stroom hoef te leggen. Dat kan wel kloppen, want gemiddeld gaan de scooters van NIU zo’n 80 kilometer mee. Wat ik écht fijn vindt aan een e-scooter is dat je als je iemand achterop hebt even hard gaat als wanneer je alleen rijdt én je kunt met elkaar praten omdat een e-scooter bijna geen geluid maakt. Dat laatste werkt trouwens ook soms een tikkeltje nadelig: tijdens dit weekend heb ik tot twee keer toe bijna een duif geraakt, omdat de beestjes niet horen dat je er aan komt.

Alleen maar voordelen

Verder zie ik eigenlijk alleen maar voordelen van de e-scooter. Zelfs zo erg, dat ik overweeg om voor een eigen exemplaar te sparen. Je hebt inderdaad weinig onderhoud en zo’n accu vullen met stroom is in veel gevallen toch net even makkelijker dan ergens benzine vandaan halen. Bovendien is het toch wel erg gezellig dat je kunt communiceren met je maatje achterop, zonder dat je half doof bent van al het geschreeuw. De e-scooter doet absoluut niet onder aan de oude bakkies. En eh... dat gratis parkeren is toch ook wel echt een luxegoed in de altijd drukke stad. Ja, NIU heeft mij met ‘Henk’ echt overtuigd. Sparen maar!

LEES OOK


Views

17

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Denk favoriet onder Turkse Amsterdammers. / ANP

Denk favoriet onder Turkse Amsterdammers

DENK-leider Tunahan Kuzu brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

22 MAA 2018

Uit cijfers van de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ongeveer tweederde van de Turkse Amsterdammers op Denk heeft gestemd.

Volgens nu.nl had het onderzoek als doel een inzicht te krijgen in de stemwijze van Amsterdammers met een migratieachtergrond. Onder de Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond stemde ongeveer de helft voor deze partij.

Opkomst

Deze verkiezingen gingen meer Turkse Amsterdammers naar de stembussen dan vier jaar geleden. Het opkomstpercentage steeg namelijk van 37 procent vier jaar geleden, naar 47 procent afgelopen woensdag.

Deze aantallen waren niet zichtbaar onder de Amsterdammers met Marokkaanse wortels. Vier jaar geleden ging nog 26 procent naar de stembus, tegenover 23 procent deze verkiezingen.

Sylvana Simons

Onder de Amsterdammers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vond ongeveer tussen de 25 en 27 procent de weg naar de stembus. Onder deze Amsterdammers werd het meest een stem uitgebracht op de PvdA. Ook Bij1 van Sylvana Simons kon op veel stemmen rekenen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

Rustige demonstratie tegen racisme in Amsterdam

Demonstratie tegen racisme in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 MAA 2018

De demonstratie tegen racisme zondagmiddag in Amsterdam is rustig verlopen. Zo’n twee- tot drieduizend mensen liepen door onze hoofdstad rond met het motto ‘geen racisme in de raden’.

Koude tocht

Enkele honderden betogers verzamelden zich rond 13:00 uur op de Dam. Dat aantal groeide in de loop van de middag uit tot zo’n twee- tot drieduizend mensen. De betogers liepen in de vrieskou van de Dam naar het Museumplein. Rond 16:00 uur zou de demonstratie zijn afgelopen, maar rond 15:30 uur waren veel betogers al vertrokken.

De organisatie, Comité 21 Maart, heeft het over vierduizend deelnemers. „Vandaag was een geweldige demonstratie. Heel veel verschillende groepen liepen mee om een geluid tegen racisme en discriminatie te laten horen. De opkomst van extreemrechts baart ons zorgen”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Het comité stelt dat onderweg onder meer leuzen werden geroepen tegen de PVV en Forum voor Democratie.

Tegenreacties

Op het Rokin verzamelde zich een handjevol tegendemonstraten, maar die veroorzaakten verder geen problemen. Forum voor Democratie besloot met een boot rond te varen in de Amsterdamse grachten.

Om confrontatie te voorkomen stelde Amsterdam voorwaarden aan betogers, zoals een verbod op slag- en steekwapens en dingen die als wapen kunnen dienen.

De demonstratie richtte zich op de gemeenteraadsverkiezingen. Voorafgaand was er gedoe over het thema en de bijbehorende leus die aanvankelijk ‘geen racisme in de raad’ was. Politieke partijen als de Amsterdamse PvdA en SP hebben afgezien van deelname, onder meer omdat het protest te veel gericht zou zijn op partijen als Forum voor Democratie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Grote stroomstoring Amsterdam: Rijksmuseum ontruimd. / ANP

Grote stroomstoring Amsterdam: Rijksmuseum ontruimd

Medewerkers staan buiten het Rijksmuseum dat ontruimd is vanwege een stroomstoring. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 MAA 2018

In Amsterdam ligt een groot deel van de stad plat door een stroomstoring. Vooral de stadsdelen centrum en zuid hebben te maken met de storing. Oorzaak van de storing zijn graafwerkzaamheden in de Daniël Stalpertstraat in Amsterdam-Zuid.

Het graven zorgde voor een kettingreactie waardoor op meerdere plekken kortsluiting ontstond, aldus de brandweer. In een stroomverdeelkast in de Quellijnstraat vond een explosie plaats en brak brand uit.

Gewonden

Bij het Weteringcircuit is een persoon door de kortsluiting gewond geraakt. Hij is met brandwonden naar een ziekenhuis overgebracht. Een medewerker die bij de graafwerkzaamheden stond, waarbij een elektriciteitskabel is geraakt, is aan de dood ontsnapt. Hij bleef ongedeerd, maar staat nog wel te trillen op zijn benen, aldus een politiezegsman

Het rijksmuseum is in verband met de stroomstoring ontruimd. Volgens een woordvoerster zijn de kunstwerken niet in gevaar, omdat een noodaggregaat de veiligheid garandeert. Wel zijn de zalen donker, waardoor de bezoekers worden geëvacueerd. Ook het Allard Pierson Museum in Amsterdam is getroffen. Het museum heeft laten weten de hele dag dicht te blijven.

28.000 huishoudens

Op het moment van ontruiming bevonden er zich 1500 bezoekers in het Rijksmuseum. Wie een kaartje heeft met 9 maart als datum, mag op een ander moment terugkomen. Dit heeft het museum laten weten.

Naast musea, heeft ook het openbaar vervoer last van de storing. Het tramverkeer is stil komen te liggen. Volgens het Amsterdamse ov-bedrijf GVB rijden de metro's wel.

Chaos

Daarnaast is het op verschillende plekken een chaos in de stad door stoplichten die niet werken. Ook krijgen hulpdiensten meldingen binnen van mensen die vastzitten in liften, en andere meldingen die met de storing van doen hebben.

Volgens Liander zijn meerdere postcodes in de stad getroffen. Het gaat om ruim 28.000 huishoudens. Monteurs zijn onderweg om de storing in een elektriciteitsstation te verhelpen. Naar verwachting is het probleem rond 13.30 uur verholpen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

7

Likeability of 2

'Nieuwe straten Amsterdam vernoemen naar migranten'

De Bertelmanstraat in Amsterdam is een van de vele straten met een Nederlandse straatnaam. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

4 MAA 2018

De PvdA wil in Amsterdam dat in de toekomst nieuwe straten van nieuwbouwwijken die nog een naam moeten krijgen, worden vernoemd naar migranten. Op die manier zou 'de gedeelde geschiedenis en diversiteit' van de stad beter terug te zien zijn.

Op dit moment gaan straatnamen voor nieuwe straten in de hoofdstad eerst langs een adviescommissie. Er gelden een aantal regels voor een nieuwe straatnaam, zoals dat zij het liefst moeten eindigen op 'straat', 'laan' of 'plein' en dat je een straat pas naar iemand mag vernoemen als diegene vijf jaar of langer geleden is overleden. Bovendien moeten nieuwe straatnamen goed uitspreekbaar zijn.

Diversiteit

De PvdA komt nu met een initiatiefvoorstel zodat de regels van de commissie worden veranderd. Raadslid Sofyan Mbarki zegt in een interview met AT5 dat hij wil dat er 'bij naamgeving rekening wordt gehouden met een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam'.

Mbarki geeft dus tevens aan dat als het aan de PvdA ligt, nieuwe Amsterdamse straten worden vernoemd naar 'Amsterdamse migranten die aan de stad hebben bijgedragen'. Ook mogen er van hen namen gebruikt worden die te maken hebben met recente en eerdere (arbeids)migratiestromen naar Amsterdam.

Mbarki wil overigens geen bestaande straatnamen aanpassen: het voorstel gaat echt enkel over nieuwe straatnamen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_e3d60270cc66ca0b82dc32f3fe4d8ac1d08f51f5_avataruser_9210527aa27d792b1182abf1a7b998e605ebec8c_avatar

Views

2

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

'Homorechten maken samenleving dommer', aldus FvD'er

Yernaz Ramautarsing is de nummer 2 van FvD-Amsterdam ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 MAA 2018

De nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FvD) Yernaz Ramautarsing heeft in een Whatsappgroep een betoog gesteund dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt, meldt De Telegraaf. „Dat is gebaseerd op de notie dat homo’s relatief hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus „dommer van wordt.” Geen haat gewoon feiten'', citeert de krant een appbericht van Ramautarsing in de groep.

Ramautarsing terwijl hij het podium opliep tijdens een debat op de NOS ©ANP

'Felle discussies'

De krant heeft een deel van de gespreksgeschiedenis van de groep, die het grootste deel van de tijd 'polariserende politici' zou worden genoemd en waarin met linkse en rechtse jongeren fel zou worden gediscussieerd, en screenshots van andere delen in handen. Ook zou het Amsterdamse kandidaat-gemeenteraadslid, dat ooit in een interview de omstreden uitspraak deed dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen, laten blijken dat hij vindt dat het blanke ras meer aan zelfbehoud moet doen.

Over blanke mensen die zijn stellingen over zelfbehoud niet onderschrijven, stelt Ramautarsing zelden een ras te hebben meegemaakt met zoveel zelfhaat en weinig behoefte tot zelfbehoud. ,,White people crazy'', voegt hij daar aan toe. Later voegt hij daar volgens de krant wel aan toe zelf het resultaat van raciale menging te zijn en niet tegen diversiteit te zijn.

Als Ramautarsing krijgt voorgelegd dat FVD-leider Thierry Baudet in het verleden zou hebben gezegd in een hoofdzakelijk blank land of wereld te willen leven, geeft hij aan dat gezien de dreigingen uit niet-blanke landen best te snappen. Ook schrijft hij: ,,Blanke immigranten zorgen doorgaans voor minder problematiek, kosten de staat minder.''

'Misselijkmakend'

Afschuwelijk en misselijkmakend. Zo reageert lijsttrekker van D66 in Amsterdam Reinier van Dantzig op uitspraken over onder meer homorechten die de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD) Yernaz Ramautarsing zou hebben gedaan. Ook de VVD Amsterdam reageert verbolgen.

D66'er Van Dantzig twittert het vreselijk te vinden dat ,,de bodem van racisme en discriminatie nog niet bereikt is bij de nr 2 op de lijst van FVD''. Het kandidaatsraadslid krijgt op Twitter een storm van kritiek te verduren over zijn uitspraken. Dit is niet de eerste keer dat Ramautarsing in opspraak is geraakt.

D66-leider Alexander Pechtold wees partijleider van het Forum voor Democatie Thierry Baudet erop dat een aangifte wellicht kansrijk was. Hij refereerde hier naar de aangifte die Baudet onlangs deed tegen minister Kajsa Ollongren. Het Openbaar Ministerie besloot toen om deze aangifte niet in behandeling te nemen en van vervolging af te zien.

Baudet lijkt zich ondertussen van geen enkele ophef bewust. Hij twitterde vrijdagavond te luisteren naar een „schitterende, onvergetelijke uitvoering van Strauss’ Metamorphosen''.


Views

18

Likeability of 5

Vijf euro entree om de Wallen te redden

Metje Blaak. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

2 MAA 2018

Het gaat niet goed met één van de grootste toeristische trekpleisters van ons land: de Amsterdamse Wallen. Als het zo doorgaat, is er over twintig jaar geen hoerenbuurt meer in de binnenstad. Dat vrezen oud-sekswerkers Metje Blaak en Xaviera Hollander.

Om dat doemscenario geen werkelijkheid te laten worden stelt Blaak van 50Plus Amsterdam voor om vijf euro entree te vragen aan iedereen die de Wallen wil bekijken. Als je gebruik maakt van de diensten van één van de sekswerkers in het populaire gebied krijg je deze vijf euro terug. Je kunt het dus zien als een soort borg, schrijft De Telegraaf.

Anonimiteit

De laatste jaren is het gebied dat bekend staat onder de naam 'De Wallen' stukken kleiner geworden en het aantal ramen neemt rap af. Meer dan honderd ramen zijn niet meer in gebruik. Dat komt niet omdat het niet druk is in het gebied. De drukte nam juist toe, waardoor de anonimiteit van de klant achteruit gaat. Als je nu een pleziertje hebt gehad met één van de dames kan je zomaar worden toegejuicht door hordes andere toeristen of Amsterdammers. Daar zit niet iedereen op te wachten.

Die combinatie van minder ramen en meer drukte kan fataal zijn. Hollander en Blaak zeggen hierover: „Je zult zien dat die drukte-discussie de overhand gaat nemen. De overlast op de Wallen zal als zo groot ervaren worden, dat uiteindelijk de stekker eruit gaat”.

Verplaatsen

In veel steden worden hoerenbuurten verplaatst naar buitenwijken, maar dit zien beide dames niet zitten. De Wallen staan bij veel toeristen nog hoog op de to do-list, net zoals verschillende musea in de stad. Blaak vreest dat met een verplaatsing de sfeer van de Wallen zal verdwijnen. „Het moet in de straatjes in de oude binnenstad. Dat is romantisch, mooi en historisch zo gegroeid" zegt ze.

Volgens haar is het een beter idee om een toegangsprijs te vragen. „Vraag iedereen vijf euro om het gebied van de Wallen binnen te komen. Ik denk dat mensen dat betalen. Pas als je naar een van de sekswerkers bent geweest, krijg je die borg bij de uitgang terug. Ik denk dat het dan weer gezellig druk wordt in de buurt.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_80c66550f59707ea6c5250a0975abb6edbd2f242_avatar

Views

400+