Jelmer Visser
Jelmer Visser Binnenland 22 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Restaurant deelt winst met personeel

Maakt jouw werkgever winst? Grote kans dat je daar als normale werknemer niks van terugziet. Restaurant Pesca in Amsterdam doet dit anders. Zij delen de winst van vorig jaar met hun voltallige team. Het horecabedrijf verdeelde ruim 10.000 euro onder haar personeel, enkelen van hen – waaronder de afwasser – ontvingen meer dan 1000 euro.

Personeel is belangrijk

Sven Sallaerts, de ondernemer achter Pesca, wil hiermee een statement maken. „Het personeel is de hoeksteen van een goede horecaonderneming, dus het is ook van belang dat er goed voor hen gezorgd wordt. Personeel wordt steeds belangrijker, zeker in een sector als de horeca waarin gastvrijheid van essentieel belang is. Door met een vast team te werken waarin we veel delen wordt iedereen een beetje eigenaar van Pesca. Hierdoor zijn werknemers minder vaak ziek, blijven ze langer voor ons werken en zijn ze gemotiveerder. De gasten komen hier ook speciaal voor terug."

Al jarenlang wordt er in de horecasector geklaagd dat er te weinig bedienend personeel en koks te vinden zijn. De koksopleidingen krijgen steeds minder aanmeldingen en er wordt vaak gewerkt met zeer jong of buitenlands personeel. Dit is volgens Sallaerts te wijten aan het personeelsbeleid in zijn sector. „Het verloop in de horeca is gigantisch. Dit is te wijten aan de lage lonen, de hoge werkdruk en de vele overuren. De horeca had tot vorige week niet eens een CAO. En dit moet echt anders als je de kwaliteit wil waarborgen. Bij Pesca draait het personeel geen overuren en hebben zij werkweek van vier dagen."

Het team op een uitreiking ©ANP

Andere mindset

„Wij hopen dat door dit signaal meerdere horecaondernemers zich realiseren dat wij aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Wanneer vandaag de dag geen actie wordt ondernomen, komt de gehele sector in grote problemen", aldus Sallaerts. Hoewel het de laatste jaren op financieel gebied erg goed gaat met horecabedrijven, zien de mensen op de werkvloer hier in de ogen van de Amsterdamse restauranteigenaar te weinig van terug. „Als er niet snel iets verandert dan is er nergens meer personeel te vinden. Er zijn zelfs al horecabedrijven gestopt hierdoor." Sallaerts roept andere ondernemers op om het businessmodel te veranderen. Op deze wijze wil hij ervoor zorgen dat er weer meer mensen kiezen voor werken in de horeca en dit ook blijven doen.

Het concept van Pesca is door middel van crowdfunding gerealiseerd. Vanwege het succes wil Sallaerts zijn concept nu gaan uitbreiden met meer vestigingen in Amsterdam en op meerdere plekken in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.