Jelmer Visser
Jelmer Visser Binnenland 24 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Amsterdam wil lokhomo’s inzetten tegen geweld

De VVD in Amsterdam heeft het helemaal gehad met het geweld tegen LHBTI’ers in de hoofdstad. Raadslid Marianne Poot vindt het dat het tijd is voor drastische maatregelen. Volgens Poot zijn deze maatregelen nodig omdat er in de eerste weken van 2018 al drie homoseksuele mannen in de stad te maken hebben gehad met homofoob geweld.

In een interview met AT5 stelt zij voor om zogenaamde lokhomo’s in te gaan zetten. Dit zijn agenten die hand in hand lopen om op deze wijze potenrammers op te sporen.

‘Intolerant tegen intolerantie’

Marianne Poot wil met de inzet van lokhomo’s meer inzage krijgen in de mate van verbaal en fysiek geweld waar de LHBTI-gemeenschap mee te maken krijgt. De incidenten vinden voornamelijk plaats in de nachtelijke uren tijdens het uitgaan en op straat. Tegen de Amsterdamse nieuwszender stelt zij ‘intolerantie te willen bestrijden met intolerantie’.

In de praktijk blijkt dat geweld vanuit een homofobe motivatie vaak moeilijk te bewijzen is. Het raadslid denkt dat de inzet van lokhomo’s de kans om een potenrammer op heterdaad te betrappen zal vergroten.

Inzet lokhomo’s

Het plan om agenten zich voor te laten doen als een homoseksueel koppel is niet nieuw. In 2007 opperde de gemeente Amsterdam ook al om homogerelateerd geweld op deze manier te willen bestrijden. Destijds werd er een lokhomo ingezet tegen iemand die via internet dates had met homoseksuele mannen om ze vervolgens te beroven. Hier is in 2008 een verdachte voor aangehouden.

De politie werkt wel vaker met zogenaamde lokmiddelen om criminelen aan te houden. Zo is er onder andere gebruik gemaakt van lokfietsen, lokjoden, lokpubers, lokprostituee’s, lokauto’s, lokwebshops en lokscooters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.