In pop-up Spott wordt drie maanden keihard geknald!

Drie maanden spott on! Met Nina, Iris, Michèle en Robin, en Rick en Battista natuurlijk, maar die staan er niet op

Foto van 'Iris Hermans'

8 NOV 2017

Zes ambitieuze HvA-studenten slash jonge ondernemers runnen pop-up store vol enthousiasme en vele schatten, gemaakt door (oud-)studenten van de HvA.

Niet te missen

Loop/fiets/rijd/hinkel/rol je over de Czaar Peterstraat, dan is-ie eigenlijk niet te missen. Niet alleen ziet de etalage er uit om door een ringetje te halen, maar ook de rode doeken op de steigers trekken de aandacht: ‘Steigertje steigertje langs de wand... Je staat voor de tofste pop-up store van het land!’ Een cadeautje slash tegemoetkoming van woningbouwvereniging Eigen Haard, want een dag voor de opening van Spott, stonden ineens wel héél grote steigers voor de store. WTF! dachten ‘de zes’ en renden naar buiten om verhaal te halen.

Steigertje steigertje langs de wand...

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De Zes van Spott

Over een week zijn de steigers weer weg, en in de tussentijd hebben die rode doeken ook wel wat, „mensen worden nieuwsgierig.” De zes van Spott zijn Robin van den Bos (21), Michèle Schloss (23), Nina van Vliet (21), Iris Kodde (21), Battista Lodde (26) en Rick Neugebauer (20). Allemaal studenten van de Hogeschool van Amsterdam, studiegenoten van de minor Ondernemerschap en sinds oktober collega’s, want tot en met eind december runnen ze ls minoropdracht met z’n allen hun winkeltje waar louter producten van start-ups van (oud)studenten van de HvA worden verkocht. Meeste(r)werken van studenten dus, „een van onze slogans.” De start-ups betalen een bedrag om er te liggen, ,,en zij krijgen alle opbrengsten."

Team Spott

Drukdrukdruk

Op deze zonnige dinsdagochtend zijn de vier Spott-girls present in de winkel. Michèle en haar oog voor detail herschikt nog even wat in de etalage, Nina fotografeert dit vervolgens, Robin hangt wat nieuwe vintage van We Are Vintage („eigenaresse is ook een oud HvA’er”) aan het rek en Iris zoekt een ‘lekker nummertje’ op hun eigen Spottify-playlist. Dolly Parton met is een van hun favorieten, „een lekkere klassiekert!” Hun werkdagen zijn van 10 tot 6, ook op zaterdag, en dit is exclusief alle voorbereidingstijd en nazorg. Ja, ze zijn er best druk mee, maar het is maar tot eind december, „dus we willen nu keihard knallen.” Ze zitten boordevol ideeën en bruisen van de energie en is die onverhoopt heel even weg, dan wordt Sean Paul gewoon opgezet, „de ideale oppepper.”

(Bijna) alles te koop

Podium en Poespas werden het niet, Spott beklijfde meteen, „alles staat hier ook in de spotlights.” In het pand zat eerst een wielerwinkel en toen ze de sleutel kregen, was er flink wat werk aan de pop-up store. Twaalf handen werden uit de mouwen gestoken en van vroeg tot laat werd geklust, zodat ze op 13 oktober open konden. Het resultaat: een winkel vol originele items, variërend in prijs en functie. Zo staan de bamboe tandenborstels van NextBrush à 3, 95 euro naast het Donkerlicht-Amsterdam ‘lampenmannetje’ van 130 euro. Alles wat je ziet, is te koop, promoten ze met een stralende glimlach maal vier. Ook de tafel waarop wordt afgerekend? Jazeker. En de stoel van spijkerbroeken aan de muur? Ook. De plant in de hoek? Nee, die weer net niet. Maar de handzeep op hun roze toilet, dat zeker een bezoekje waard is met een viertal bijna altijd brandende sfeerkaarsjes, wel.

Ga ook zeker even naar de wc hier! (plant is niet te koop)

Kritisch

De invulling bepalen zij. Hoofdvereiste: gemaakt door een (oud-)student van de HvA en verder moet het wel ‘Spott’ zijn. Kwaliteit dus, „en een beleving.” Achter elk product zit een verhaal en voor veel ondernemers is dit het allereerste podium. „Wie weet gaan ze de wereld veroveren en zijn ze hier begonnen!” De ‘Spotters’ zijn kritisch en moeten soms ook ondernemers teleurstellen. Zo kwam de krabpaal er niet in en ook de hairextension vond geen groeimogelijkheden. Streng doch consequent, „we willen een bepaalde uitstraling behouden.”

Milieubewust poetsen van NextBrush

Soepel

De intense en intensieve samenwerking met z’n zessen verloopt soepel en hoewel ze allemaal verschillend zijn, zowel qua studieachtergrond als persoonlijkheid, delen ze hun zin om van Spott een succes te maken. Ze zijn aardig op weg, „bijna de helft van de omzet die we voor ogen hadden, is behaald.” Team Spott wrijft zich al verheugd in de handen, want het ‘cadeautjestijdperk’ breekt aan en dat is te merken aan de aan- en inloop die steeds meer wordt, „en iedereen die binnenkomt, koopt meteen heel veel.”

Is het een man? Is het een lamp? Allebei, van Donkerlicht-Amsterdam

Trots

Tot een paar maanden geleden kenden ze elkaar niet en nu korten ze elkaars namen af en wordt gesproken over een gezamenlijk kerstdiner. De collega’s zijn vrienden geworden. Al is er soms ook kattigheid, verklappen ze, „zeker als we moe zijn, gaat weleens een sneer over en weer.” Om elkaar daarna weer te knuffelen, „en zeggen hoe trots we op elkaar zijn!”

Czaar Peterstraat

Toegegeven: als je erdoorheen fietst, denk je in eerste instantie misschien: goh, wat een donkere straat, ik trap even door. Totdat je eens goed om je heen kijkt en links en recht een scala aan unieke winkeltjes in je blikveld verschijnt. Van whiskeywinkel Mac Mae –waar de speltvodka te koop is die bij het drankvergunningloze Spott te zien is, tot de Pindakaaswinkel en ,,Het is een straat vo toffe ondernemers die net wat anders dan anders verkopen.” Het heeft wat weg van de Haarlemmerdijk en er wordt van alles aan gedaan om de Csaar OPeter beter te maken. Minder parkeerplekken en meer bloembaken bijvoorbeeld. Spotts buurtjes zijn café Romario’s en Brunchroom en van die laatste liggen ook de visitekaartjes op de afrekentafel. En in Brunchroom wordt Spott weer getipt. Ja, zo gaat dat hier in de Czaar Peterstraat, die in 2015 werd uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.

Sportbier voor na het sporten 'vol vitamines en mineralen'


Views

95

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Voor 2,3 miljoen kun je in een Gaudi-huis wonen

Het exterieur van het grachtenpandje. Beeld: Funda

Foto van 'Ingelise de Vries'

16 FEB 2018

Stond je in Barcelona uren in de rij om de beroemde Sagrada Familia van binnen te zien? En was je niet weg te slaan uit Park Güell omdat je 'm zo mooi ontworpen vindt? Goed nieuws: je kunt namelijk je eigen stukje Gaudí-geïnspireerde architectuur op de kop tikken. Aan de Amsterdamse Keizersgracht staat een pand te koop waarvan het interieur helemaal is geïnspireerd op de architect.

Flinke hypotheek

Wel zullen de meeste mensen even flink moeten lobbyen bij de bank om zo'n grote hypotheek te krijgen: het pand aan de gracht kost namelijk 2,3 miljoen euro. Daar krijg je wel 237 vierkante meter én een flink dakterras voor. Allemaal geheel in de stijl van Gaudí.

Beeld via Funda

Het penthouse heeft twee woonlagen én is bereikbaar met een lift. Je krijgt er een dakterras bij met bij helder weer een flink uitzicht over de grachtengordel. Goed nieuws: in tegenstelling tot de Sagrada Familia is dit huis wel al voltooid.

Beeld via Funda

Niet subtiel

Het is wel handig om enigszins een liefhebber te zijn van Gaudí, subtiel is de inrichting namelijk niet. Er is gekozen voor de zandkleuren die je in de Sagrada Familia en Park Güell ook ziet en de vormen zijn groots en rond. Mocht je van strak en modern houden, dan is het wijs je 2,3 miljoen toch maar in een ander Amsterdams grachtenpand te steken. Kleinere appartementen in de straat zijn ook zat te vinden.

Beeld via Funda

Ingewikkelde ontwerpen

De Spaanse architect Gaudí werd vooral bekend van zijn Sagrada Familia, een enorme basiliek in Barcelona. In dezelfde stad kun je ook Park Güell bezoeken, dat hij ook ontwierp. De manier waarop hij ontwierp was flink ingewikkeld: na zijn dood is er speciale software gebruikt om erachter te komen hoe de architect zijn werk maakte. Dezelfde software wordt in luchtvaarttechniek gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

1

Wonen in de Bijlmerbajes? Dat kan gewoon!

De gevangenis. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

14 FEB 2018

Een gestoffeerde kamer van achttien vierkante meter met eigen toilet in Amsterdam voor maar 250 euro per maand inclusief gas, water en licht. Ideaal! Het is alleen niet heel gezellig. Je woont namelijk in de voormalige gevangenis in de Bijlmer.

Studenten weten hoe lastig het is om een kamer te vinden in Amsterdam. Het lijkt wel alsof de hele wereld in onze hoofdstad probeert te wonen, een woonruimte ligt niet voor het oprapen. Alvast lijkt daar dé oplossing voor te bieden: de cellen in de Bijlmerbajes staan leeg, dus waarom kunnen daar geen studenten in? Op hun website staat een advertentie met de titel: 'Ben jij student en opzoek naar woonruimte in een avontuurlijke woonomgeving in Amsterdam? Schrijf je dan nu in!'

Tijdelijke woonruimte

Binnenkort wordt de gevangenis omgebouwd tot een aantrekkelijke stadswijk onder de naam Bajes Kwartier, maar tot die tijd is een deel van de gebouwen beschikbaar voor onder meer tijdelijke bewoning. Begin maart gaat dit project van start. Je woont dan in de omgeving van het Amstelstation met de metrohalte Spaklerweg op loopafstand. Je hebt een kamer van zo'n achttien vierkant meter en per zes kamers zijn er twee douches en twee keukens.

Een leuk extraatje: het zou zomaar kunnen dat jouw kamer vroeger werd bewoond door Willem Holleeder of Klaas Bruinsma. Zij verbleven eerder al (iets minder vrijwillig) in dit pand. Tot twee jaar geleden waren de treurige flats alleen goed genoeg voor criminelen, schrijft Vice. Daarna veranderde de functie van de torens en werden er vluchtelingen opgevangen. Nu ook zij de plek hebben verlaten, mogen studenten een poging wagen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

5

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Crimineel steeds vaker jonge Amsterdammer

Een nacht in Amsterdam. Foto: Pixabay

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 FEB 2018

Ze zijn laag opgeleid, kansarm op de arbeidsmarkt en hebben een slecht ontwikkeld geweten. Iemand van het leven beroven kost bij hen maar zo'n 2000 tot 5000 euro. Het zijn de jonge criminelen die steeds vaker gewoon uit Amsterdam komen, die korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zorgen baren.

Het lijkt erop dat er in Amsterdam de afgelopen jaren een verschuiving ontstaat naar meer onzichtbare vormen van criminaliteit. Het gaat hierbij om een vermenging van de boven- en de onderwereld, waarbij het vaak draait om conflicten in de drugshandel. Dit leidt onder meer tot wapenhandel, het witwassen van drugsgeld en liquidaties.

Jonge Amsterdammers

Deze ontwikkelingen baren de driehoek van gemeente, politie en justitie zorgen. Volgens korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg verandert de dadergroep. Voorheen pleegden voornamelijk professionele hitmannen uit het buitenland liquidaties, voor bedragen van 50.000 tot 60.000 euro. Nu zijn de daders steeds jonger en komen ze uit eigen stad.

Volgens hoofdofficier van justitie Theo Hofstee vergt het oplossen van deze zwaar georganiseerde misdaad een lange adem. Hij noemde ook de recente schietpartij in het buurthuis in Wittenburg, waarbij de zeventienjarige stagiair Mohammed Bouchikhi onbedoeld om het leven kwam. „De ervaring leert dat een aantal liquidaties na geruime tijd wordt opgelost."

Vorig jaar waren er minder geweldsdoden en liquidaties dan het jaar ervoor. Zeventien personen kwamen door geweld om het leven. In 2016 waren dat er 23. Daarvan bestempelt het OM drie als liquidatie, de helft minder dan het jaar ervoor. Dat betekent volgens de driehoek niet dat de onrust in de Amsterdamse onderwereld is afgenomen, gezien het aantal liquidaties en pogingen daartoe aan het begin van dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

1

Bejaarde vrouw gearresteerd om ontvoering

Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro'

9 FEB 2018

In Amsterdam is donderdag een bejaarde vrouw opgepakt voor een misdrijf. De 75-jarige vrouw is betrokken geweest bij een ontvoering in 2011.

De vrouw moet voor haar misdrijf nog 179 dagen celstraf uitzitten. Omdat de vrouw zich niet vrijwillig heeft gemeld, besloot de politie haar huis in Watergraafsmeer te controleren om te kijken of ze daar was.

Boodschappen

Daar was de vrouw niet aanwezig. ,,Toen de collega's haar thuis niet aantroffen en op de weg terug uit de lift stapten stond de vrouw met haar boodschappentas voor de lift te wachten," schrijft de politie op Facebook. De vrouw is overgebracht naar een cellencomplex nadat ze haar boodschappen had opgeruimd.


Views

2

Sleazefest: het wildste feestje van het jaar

Publiek tijdens vorige editie van het wildste feestje van het jaar.

Foto van 'Mario Wisse'

9 FEB 2018

Organisator Björn Ottenheim over Sleazefest Winter Edition, dat morgen voor de tweede keer in Pllek wordt gehouden.

Wat in 1999 begon als een volgens organisator Björn Ottenheim „uit de hand gelopen barbecue” vol aangebrand vlees, koud bier, tequila en vuige bands gespecialiseerd in lo-fi punk en obscure garagerock, is bijna twintig jaar later uitgegroeid tot een internationaal geliefd festival met een zomer- en een wintereditie. Sleazefest is volgens kenners van de wat obscuurdere rockvarianten het opwindendste en wildste feestje van het jaar.

Sleazen aan het IJ

De ingrediënten zijn nog ongeveer dezelfde als destijds, maar de locatie verandert nog al eens. Via Ruigoord, het ADM-terrein, Timboektoe Beach en het Skate Cafe (zomereditie afgelopen augustus), kwam de Sleazefest Winter Edition in Pllek, pal aan het IJ op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord terecht, waar het morgen voor de tweede achtereenvolgende keer plaatsvindt.

Vuurwerk

„We hebben een verschrikkelijk vette line-up en eigenzinnige sideshows”, zegt Ottenheim, behalve organisator ook helft van het opzwepende orgelrockduo zZz en een van de grondleggers van Sleazefest. „Tussen bands en cocktails door slaan onze dj’s je om de oren met de sexieste rock-'n'-roll, exotica, beat en garagepunk aller tijden. Alles wordt op gepaste wijze begeleidt door koud bier, de Pussy bar, vuurwerk en een uitzinnig publiek.”

De Diepte

Het festival wordt van meet af aan georganiseerd door vrienden die in café De Diepte een twee thuis hadden gevonden. Een legendarisch café en podium voor garagerock en rock-‘n’-roll bandjes zoals The Black Lips, The Spits en King Khan. „Het was de rock-‘n’-rollste tent van de stad”, zegt Ottenheim. „Talloze garage-, surf- en punkbandjes heb ik er gezien en een sluitingstijd was er praktisch niet. Helaas is het een aantal jaar terug gesloten. Met Sleazefest houden we met deze vriendenclub de eer van De Diepte hoog.”

Zwitserse trash

Die vette line-up waar hij het over heeft komt traditiegetrouw uit alle windstreken, met bijvoorbeeld Reverend Beat-Man (maakt ‘psychobilly trash’) uit Zwitserland, the Devils uit Italië en Los Bastardos, dat ook wel bekend staat als de Spaanse Motörhead. Uit Nederland komen onder anderen ET Explore Me en de garagerockers van Abdomen.

Boomlange kerels

Wat de sideshows betreft: bij Ren Tattoo kun je gratis SLEAZE op je lijf laten zetten, waarna je de rekening aan Ottenheim mag geven, in de Giant Tikibar staan „twee boomlange kerels de beste cocktails te shaken” en bij Jan de Visserman eet je „verse oesters uit de Waddenzee.” En dan de Pussybar, ja, alleen mensen die ooit een editie van Sleazefest hebben meegemaakt weten wat dat is en wat daar gebeurt.

Sleazefest Winter Edition, zaterdag 10 februari van 21.00 tot 05.00 uur in Pllek in Amsterdam Noord. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Goed idee? Rolkofferrails ingezet tegen toeristen

Met hesjes en bordjes lopen de toeristen keurig in de pas ©YouTube

Foto van 'Jelmer Visser'

6 FEB 2018

Voor wie wel eens in Amsterdam komt, is het een bekend geluid; het geratel van de rolkoffers die over de straten rijden. Mokum is voor veel toeristen een populair en goedkoop tripje. Ze boeken een vlucht en overnachten in een Airbnb. Hierbij worden zij vaak vergezeld door een rolkoffer.

Amsterdam wordt steeds drukker. De straten worden overspoeld met toeristen. Naast een vervelend geluid, zorgen de koffers op wieltjes ook voor obstructie op de toch al drukke straten van onze hoofdstad. Een paar studenten besloten de 'rolkofferterreur' op geheel eigen wijze aan te pakken. Dit is te zien op de website van Het Parool.

Rolkofferrails

Kunststudenten Linsey Knibbeler en Angel Lohr besloten een rails voor toeristen te maken. "Met zo'n rails lopen de toeristen netjes achter elkaar zodat ze Amsterdammers niet meer voor de voeten lopen," zegt Knibbeler tegen de Amsterdamse krant.

Hoewel een rails met bielzen en treintjes niet haalbaar bleek, werd er met tape toch een speciale rolkofferweg aangelegd. Met veiligheidshesjes, een bord en een fluitje werden de naderende toeristen gemaand om via het nieuwe pad te gaan. De meeste rolkoffertoeristen namen na de aanwijzing van de studenten zonder twijfel het tapespoor.

Lang heeft de rolkofferrails er niet gelegen. Na klachten van winkeliers werden de studenten weggestuurd door handhavers van de gemeente.


Views

7

Verscherpt toezicht buurthuis Amsterdam

Er werden bloemen voor het buurthuis neergelegd ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

29 JAN 2018

Plaatsvervangend burgemeester Jozias van Aartsen wil extra veiligheidsmaatregelen nabij het buurthuis waar vrijdagavond een dodelijke schietpartij was. Hier kwam de 17-jarige Mohammed bij om het leven en raakten anderen gewond.

Er zal een mobiele politiepost worden ingericht in de omgeving van het buurthuis en agenten gaan extra surveilleren. Daarnaast zullen straatcoaches en handhavers een oogje in het zeil houden. Ook zal er op strategische locaties cameratoezicht komen.

Mohammed was waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ©ANP

Schietpartij

Deze veiligheidsmaatregelen heeft Van Aartsen samen met de politie en het Openbaar Ministerie afgesproken. Naast de acute veiligheidsmaatregelen moet er ook een structurele oplossing komen voor de Oosterlijke Eilanden. Een door de gemeente aangewezen gemachtigd gaat zich in de buurt bezighouden met veiligheid en sociale vraagstukken.

Dit zei hij tijdens een interview aan de Amsterdamse stadszender AT5. Tijdens dit gesprek riep de burgemeester buurtbewoners tevens op zich te melden als zij meer over de schietpartij en motieven weten.

De politieafzettingen na de schietpartij ©ANP

Gianni L.

Het slachtoffer van de schietpartij van afgelopen vrijdag was waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. De 17-jarige Mohammed was geen bekende van de politie. De recherche denkt aan een afrekening in het criminele circuit.

De 19-jarige Gianni, die tijdens de schietpartij ook aanwezig was in het buurthuis, en in zijn nek werd geraakt, zou mogelijk het doelwit zijn. Hij moest zich met een nekwond in het ziekenhuis laten behandelen en is nu buiten levensgevaar. De Amsterdammer was in november ook al het doelwit van een schietpartij. Bij deze schietpartij in november kwam de 19-jarige Ayman Mouyah om het leven.

Hartverscheurend

De zogenoemde driehoek van gemeente, politie en OM noemt de schietpartij ,,hartverscheurend''. ,,De aanwezigheid van vele onschuldige en vaak jonge getuigen beschouwt de driehoek als een nieuw dieptepunt in de reeks incidenten in de stad die wordt gekenmerkt door buitensporig vuurwapengeweld'', staat in een verklaring.

Er worden dertig man op het onderzoek naar de zaak gezet. Rondom de plaats waar de vermoedelijke vluchtauto van de schutter werd gevinden in Amsterdam Zuidoost zal een passanten- en buurtonderzoek worden gestart.


Views

2