In pop-up Spott wordt drie maanden keihard geknald!

Drie maanden spott on! Met Nina, Iris, Michèle en Robin, en Rick en Battista natuurlijk, maar die staan er niet op

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 NOV 2017

Zes ambitieuze HvA-studenten slash jonge ondernemers runnen pop-up store vol enthousiasme en vele schatten, gemaakt door (oud-)studenten van de HvA.

Niet te missen

Loop/fiets/rijd/hinkel/rol je over de Czaar Peterstraat, dan is-ie eigenlijk niet te missen. Niet alleen ziet de etalage er uit om door een ringetje te halen, maar ook de rode doeken op de steigers trekken de aandacht: ‘Steigertje steigertje langs de wand... Je staat voor de tofste pop-up store van het land!’ Een cadeautje slash tegemoetkoming van woningbouwvereniging Eigen Haard, want een dag voor de opening van Spott, stonden ineens wel héél grote steigers voor de store. WTF! dachten ‘de zes’ en renden naar buiten om verhaal te halen.

Steigertje steigertje langs de wand...

De Zes van Spott

Over een week zijn de steigers weer weg, en in de tussentijd hebben die rode doeken ook wel wat, „mensen worden nieuwsgierig.” De zes van Spott zijn Robin van den Bos (21), Michèle Schloss (23), Nina van Vliet (21), Iris Kodde (21), Battista Lodde (26) en Rick Neugebauer (20). Allemaal studenten van de Hogeschool van Amsterdam, studiegenoten van de minor Ondernemerschap en sinds oktober collega’s, want tot en met eind december runnen ze ls minoropdracht met z’n allen hun winkeltje waar louter producten van start-ups van (oud)studenten van de HvA worden verkocht. Meeste(r)werken van studenten dus, „een van onze slogans.” De start-ups betalen een bedrag om er te liggen, ,,en zij krijgen alle opbrengsten."

Team Spott

Drukdrukdruk

Op deze zonnige dinsdagochtend zijn de vier Spott-girls present in de winkel. Michèle en haar oog voor detail herschikt nog even wat in de etalage, Nina fotografeert dit vervolgens, Robin hangt wat nieuwe vintage van We Are Vintage („eigenaresse is ook een oud HvA’er”) aan het rek en Iris zoekt een ‘lekker nummertje’ op hun eigen Spottify-playlist. Dolly Parton met is een van hun favorieten, „een lekkere klassiekert!” Hun werkdagen zijn van 10 tot 6, ook op zaterdag, en dit is exclusief alle voorbereidingstijd en nazorg. Ja, ze zijn er best druk mee, maar het is maar tot eind december, „dus we willen nu keihard knallen.” Ze zitten boordevol ideeën en bruisen van de energie en is die onverhoopt heel even weg, dan wordt Sean Paul gewoon opgezet, „de ideale oppepper.”

(Bijna) alles te koop

Podium en Poespas werden het niet, Spott beklijfde meteen, „alles staat hier ook in de spotlights.” In het pand zat eerst een wielerwinkel en toen ze de sleutel kregen, was er flink wat werk aan de pop-up store. Twaalf handen werden uit de mouwen gestoken en van vroeg tot laat werd geklust, zodat ze op 13 oktober open konden. Het resultaat: een winkel vol originele items, variërend in prijs en functie. Zo staan de bamboe tandenborstels van NextBrush à 3, 95 euro naast het Donkerlicht-Amsterdam ‘lampenmannetje’ van 130 euro. Alles wat je ziet, is te koop, promoten ze met een stralende glimlach maal vier. Ook de tafel waarop wordt afgerekend? Jazeker. En de stoel van spijkerbroeken aan de muur? Ook. De plant in de hoek? Nee, die weer net niet. Maar de handzeep op hun roze toilet, dat zeker een bezoekje waard is met een viertal bijna altijd brandende sfeerkaarsjes, wel.

Ga ook zeker even naar de wc hier! (plant is niet te koop)

Kritisch

De invulling bepalen zij. Hoofdvereiste: gemaakt door een (oud-)student van de HvA en verder moet het wel ‘Spott’ zijn. Kwaliteit dus, „en een beleving.” Achter elk product zit een verhaal en voor veel ondernemers is dit het allereerste podium. „Wie weet gaan ze de wereld veroveren en zijn ze hier begonnen!” De ‘Spotters’ zijn kritisch en moeten soms ook ondernemers teleurstellen. Zo kwam de krabpaal er niet in en ook de hairextension vond geen groeimogelijkheden. Streng doch consequent, „we willen een bepaalde uitstraling behouden.”

Milieubewust poetsen van NextBrush

Soepel

De intense en intensieve samenwerking met z’n zessen verloopt soepel en hoewel ze allemaal verschillend zijn, zowel qua studieachtergrond als persoonlijkheid, delen ze hun zin om van Spott een succes te maken. Ze zijn aardig op weg, „bijna de helft van de omzet die we voor ogen hadden, is behaald.” Team Spott wrijft zich al verheugd in de handen, want het ‘cadeautjestijdperk’ breekt aan en dat is te merken aan de aan- en inloop die steeds meer wordt, „en iedereen die binnenkomt, koopt meteen heel veel.”

Is het een man? Is het een lamp? Allebei, van Donkerlicht-Amsterdam

Trots

Tot een paar maanden geleden kenden ze elkaar niet en nu korten ze elkaars namen af en wordt gesproken over een gezamenlijk kerstdiner. De collega’s zijn vrienden geworden. Al is er soms ook kattigheid, verklappen ze, „zeker als we moe zijn, gaat weleens een sneer over en weer.” Om elkaar daarna weer te knuffelen, „en zeggen hoe trots we op elkaar zijn!”

Czaar Peterstraat

Toegegeven: als je erdoorheen fietst, denk je in eerste instantie misschien: goh, wat een donkere straat, ik trap even door. Totdat je eens goed om je heen kijkt en links en recht een scala aan unieke winkeltjes in je blikveld verschijnt. Van whiskeywinkel Mac Mae –waar de speltvodka te koop is die bij het drankvergunningloze Spott te zien is, tot de Pindakaaswinkel en ,,Het is een straat vo toffe ondernemers die net wat anders dan anders verkopen.” Het heeft wat weg van de Haarlemmerdijk en er wordt van alles aan gedaan om de Csaar OPeter beter te maken. Minder parkeerplekken en meer bloembaken bijvoorbeeld. Spotts buurtjes zijn café Romario’s en Brunchroom en van die laatste liggen ook de visitekaartjes op de afrekentafel. En in Brunchroom wordt Spott weer getipt. Ja, zo gaat dat hier in de Czaar Peterstraat, die in 2015 werd uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.

Sportbier voor na het sporten 'vol vitamines en mineralen'


Log in om een reactie te plaatsen

Views

95

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering