Amsterdam

In pop-up Spott wordt drie maanden keihard geknald!

Drie maanden spott on! Met Nina, Iris, Michèle en Robin, en Rick en Battista natuurlijk, maar die staan er niet op

Foto van 'Iris Hermans'

8 NOV 2017

Zes ambitieuze HvA-studenten slash jonge ondernemers runnen pop-up store vol enthousiasme en vele schatten, gemaakt door (oud-)studenten van de HvA.

Niet te missen

Loop/fiets/rijd/hinkel/rol je over de Czaar Peterstraat, dan is-ie eigenlijk niet te missen. Niet alleen ziet de etalage er uit om door een ringetje te halen, maar ook de rode doeken op de steigers trekken de aandacht: ‘Steigertje steigertje langs de wand... Je staat voor de tofste pop-up store van het land!’ Een cadeautje slash tegemoetkoming van woningbouwvereniging Eigen Haard, want een dag voor de opening van Spott, stonden ineens wel héél grote steigers voor de store. WTF! dachten ‘de zes’ en renden naar buiten om verhaal te halen.

Steigertje steigertje langs de wand...

De Zes van Spott

Over een week zijn de steigers weer weg, en in de tussentijd hebben die rode doeken ook wel wat, „mensen worden nieuwsgierig.” De zes van Spott zijn Robin van den Bos (21), Michèle Schloss (23), Nina van Vliet (21), Iris Kodde (21), Battista Lodde (26) en Rick Neugebauer (20). Allemaal studenten van de Hogeschool van Amsterdam, studiegenoten van de minor Ondernemerschap en sinds oktober collega’s, want tot en met eind december runnen ze ls minoropdracht met z’n allen hun winkeltje waar louter producten van start-ups van (oud)studenten van de HvA worden verkocht. Meeste(r)werken van studenten dus, „een van onze slogans.” De start-ups betalen een bedrag om er te liggen, ,,en zij krijgen alle opbrengsten."

Team Spott

Drukdrukdruk

Op deze zonnige dinsdagochtend zijn de vier Spott-girls present in de winkel. Michèle en haar oog voor detail herschikt nog even wat in de etalage, Nina fotografeert dit vervolgens, Robin hangt wat nieuwe vintage van We Are Vintage („eigenaresse is ook een oud HvA’er”) aan het rek en Iris zoekt een ‘lekker nummertje’ op hun eigen Spottify-playlist. Dolly Parton met is een van hun favorieten, „een lekkere klassiekert!” Hun werkdagen zijn van 10 tot 6, ook op zaterdag, en dit is exclusief alle voorbereidingstijd en nazorg. Ja, ze zijn er best druk mee, maar het is maar tot eind december, „dus we willen nu keihard knallen.” Ze zitten boordevol ideeën en bruisen van de energie en is die onverhoopt heel even weg, dan wordt Sean Paul gewoon opgezet, „de ideale oppepper.”

(Bijna) alles te koop

Podium en Poespas werden het niet, Spott beklijfde meteen, „alles staat hier ook in de spotlights.” In het pand zat eerst een wielerwinkel en toen ze de sleutel kregen, was er flink wat werk aan de pop-up store. Twaalf handen werden uit de mouwen gestoken en van vroeg tot laat werd geklust, zodat ze op 13 oktober open konden. Het resultaat: een winkel vol originele items, variërend in prijs en functie. Zo staan de bamboe tandenborstels van NextBrush à 3, 95 euro naast het Donkerlicht-Amsterdam ‘lampenmannetje’ van 130 euro. Alles wat je ziet, is te koop, promoten ze met een stralende glimlach maal vier. Ook de tafel waarop wordt afgerekend? Jazeker. En de stoel van spijkerbroeken aan de muur? Ook. De plant in de hoek? Nee, die weer net niet. Maar de handzeep op hun roze toilet, dat zeker een bezoekje waard is met een viertal bijna altijd brandende sfeerkaarsjes, wel.

Ga ook zeker even naar de wc hier! (plant is niet te koop)

Kritisch

De invulling bepalen zij. Hoofdvereiste: gemaakt door een (oud-)student van de HvA en verder moet het wel ‘Spott’ zijn. Kwaliteit dus, „en een beleving.” Achter elk product zit een verhaal en voor veel ondernemers is dit het allereerste podium. „Wie weet gaan ze de wereld veroveren en zijn ze hier begonnen!” De ‘Spotters’ zijn kritisch en moeten soms ook ondernemers teleurstellen. Zo kwam de krabpaal er niet in en ook de hairextension vond geen groeimogelijkheden. Streng doch consequent, „we willen een bepaalde uitstraling behouden.”

Milieubewust poetsen van NextBrush

Soepel

De intense en intensieve samenwerking met z’n zessen verloopt soepel en hoewel ze allemaal verschillend zijn, zowel qua studieachtergrond als persoonlijkheid, delen ze hun zin om van Spott een succes te maken. Ze zijn aardig op weg, „bijna de helft van de omzet die we voor ogen hadden, is behaald.” Team Spott wrijft zich al verheugd in de handen, want het ‘cadeautjestijdperk’ breekt aan en dat is te merken aan de aan- en inloop die steeds meer wordt, „en iedereen die binnenkomt, koopt meteen heel veel.”

Is het een man? Is het een lamp? Allebei, van Donkerlicht-Amsterdam

Trots

Tot een paar maanden geleden kenden ze elkaar niet en nu korten ze elkaars namen af en wordt gesproken over een gezamenlijk kerstdiner. De collega’s zijn vrienden geworden. Al is er soms ook kattigheid, verklappen ze, „zeker als we moe zijn, gaat weleens een sneer over en weer.” Om elkaar daarna weer te knuffelen, „en zeggen hoe trots we op elkaar zijn!”

Czaar Peterstraat

Toegegeven: als je erdoorheen fietst, denk je in eerste instantie misschien: goh, wat een donkere straat, ik trap even door. Totdat je eens goed om je heen kijkt en links en recht een scala aan unieke winkeltjes in je blikveld verschijnt. Van whiskeywinkel Mac Mae –waar de speltvodka te koop is die bij het drankvergunningloze Spott te zien is, tot de Pindakaaswinkel en ,,Het is een straat vo toffe ondernemers die net wat anders dan anders verkopen.” Het heeft wat weg van de Haarlemmerdijk en er wordt van alles aan gedaan om de Csaar OPeter beter te maken. Minder parkeerplekken en meer bloembaken bijvoorbeeld. Spotts buurtjes zijn café Romario’s en Brunchroom en van die laatste liggen ook de visitekaartjes op de afrekentafel. En in Brunchroom wordt Spott weer getipt. Ja, zo gaat dat hier in de Czaar Peterstraat, die in 2015 werd uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.

Sportbier voor na het sporten 'vol vitamines en mineralen'

BEKIJK OOK


Views

100+

Man (21) verdronken in Amsterdam

Gemiddeld worden er jaarlijks veertig zogeheten waterlijken uit de hoofdstedelijke wateren gehaald. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

20 MEI 2018

Een 21-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag in Amsterdam verdronken, nadat hij te water was geraakt op de Kloveniersburgwal.

Omstreeks half vier werd de politie gewaarschuwd door getuigen. De man was toen al onder water verdwenen.

Hoe het slachtoffer precies in het water belandde, is nog niet bekend. Een duikteam van de brandweer begon een zoektocht en vond hem onder water. Hij werd ter plaatse gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis.

Volgens verschillende media zou het gaan om een Britse man.

Waterlijken vaak met open gulp

In 2015 schreef Metro een artikel over de zogeheten 'waterlijken' in onze hoofdstad. Veel vermisten in Amsterdam worden teruggevonden in het water, met de gulp open. Gemiddeld worden er jaarlijks veertig zogeheten waterlijken uit de hoofdstedelijke wateren gehaald.

De meeste slachtoffers zijn in beschonken toestand in het water gevallen tijdens het plassen. ”Als men gedronken heeft en men komt uit een warme ruimte dan raken sommigen onwel en vallen voorover het water in”, zegt Rob van der Veen van de politie Amsterdam. ”In veel gevallen raken die mensen onderkoeld en verdrinken.”

BEKIJK OOK


Views

2k+

Politieagent raakt pistool kwijt bij aanhouding

Een politieagent met dienstwapen / ANP

Foto van 'metronieuws'

12 MEI 2018

Een zoektocht naar het verloren dienstwapen van een politieagent zorgde zaterdagmiddag voor loeiende sirenes en racende politieauto’s in Amsterdam. Nadat twee agenten een verdachte hadden aanhouden, kwam een van hen erachter dat ze haar pistool kwijt was.

Klopjacht

Rond drie uur ’s middags waren de politieagenten in actie gekomen voor een verkeersruzie tussen twee scooterrijders, meldt AT5. De politie kon het wapen niet terugvinden op de plek van de aanhouding, wat betekende dat iemand er mee vandoor was gegaan.

De politie zette een enorme klopjacht op in het stadsdeel Nieuw-West. Rond zes uur dook een arrestatieteam op in Amsterdam Slotervaart en viel een woning binnen. Maar dat leverde niets op.

Gedumpt in de bosjes

Uiteindelijk werd het pistool op een andere plek in Nieuw-West teruggevonden in de bosjes. Het serienummer kwam overeen met dat van het pistool wat verdwenen was.

Of het wapen daadwerkelijk gestolen is tijdens de aanhouding of dat het per ongeluk op straat is gevallen, is nog niet duidelijk. De politie is nog steeds op zoek naar een verdachte.

BEKIJK OOK


Views

900+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Dertien gewonden bij aanvaring veerpont Amsterdam

GVB Amsterdam IJveer / Roel Hemkes

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 MEI 2018

Bij een aanvaring van de veerpont over het IJ in Amsterdam zijn zondagmiddag dertien mensen gewond geraakt. De veerpont ramde tegen de De Ruijterkade bij het Centraal Station aan.

Eén van de opvarenden is met een gebroken pols naar het ziekenhuis gebracht. Op de veerpont was ook een zwangere vrouw aan boord. Zij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De andere opvarenden liepen lichte verwondingen op.

Technisch mankement

De politie doet ter plaatse onderzoek. De aanvaring is volgens hen mogelijk het gevolg van een technisch mankement. Uit een blaastest bij de schipper blijkt dat er geen alcohol in het spel was.

De schade aan het schip is onbekend. De veerdienst blijft gewoon varen, maar wel met minder schepen in verband met het onderzoek.

BEKIJK OOK


Views

100+

Arrestanten Nationale Dodenherdenking nog vast

De 66-jarige Schiedammer wordt in stilte gearresteerd op de Dam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

5 MEI 2018

De drie mensen die vrijdagavond zijn opgepakt bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, zitten nog steeds vast. In een ander deel van Amsterdam zijn nog eens negen personen aangehouden.

Harde schreeuw

Enkele minuten voor de twee minuten stilte op de Dam liet een man een harde schreeuw horen. De 55-jarige Amsterdammer werd meteen door agenten aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Het is niet duidelijk waarom de Amsterdammer begon te schreeuwen. Voor zover bekend had hij geen relatie met het actiecomité #Geen4MeiVoorMij, dat een lawaaiprotest had aangekondigd.

Vrijdagochtend maakte Rogier Meijerink bekend dat het lawaaiprotest tijdens de Nationale Dodenherdenking wat hij had aangekondigd, niet doorging. De rechter had het protest eerder al verboden.

Spandoek

Tijdens de Nationale Dodenherdenking werd ook een 66-jarige man uit Schiedam aangehouden. Hij liep met een spandoek rond waarop stond ‘Churchill massamoordenaar’. Ook pakte de politie een 22-jarige toerist op wegens openbare dronkenschap. Beiden zijn nog niet op vrije voeten.

Verderop in Amsterdam zijn vrijdagavond nog eens negen personen opgepakt bij een actie die volgens de politie „heeft te maken met de Dodenherdenking”, meldt Het Parool. Volgens AT5 zou het gaan om leden van de antiracisme-groepering Marron United. Zij hadden aangekondigd op de Dam aanwezig te zijn om ervoor te zorgen dat het twee minuten stil zou blijven.

BEKIJK OOK


Views

100+

'Amsterdam wil tolheffing voor auto's in binnenstad'

'Amsterdam wil tolheffing voor auto's in binnenstad'

Amsterdam kent al een milieuzone, maar wil nu ook een tolheffing gaan invoeren in de binnenstad. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

3 MEI 2018

Wie binnenkort met de auto de binnenstad van Amsterdam in wil, moet daar misschien voor gaan betalen. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil een tolheffing invoeren, om zo het centrum te ontlasten.

De gemeente wil delen van het de stad zoveel mogelijk autoluw maken en zo meer ruimte voor fietsers, voetgangers en trams. Een tolheffing zou ook een goede manier zijn om verkeersinfarcten tegen te gaan, schrijft Het Parool. Als voorbeeld neemt het college Londen, waar de verkeerdrukte structureel met 15 procent is afgenomen na de invoering van een heffing van vijf pond.

Niet zomaar

In Nederland kan een gemeente niet zomaar besluiten om tolheffing in te voeren. Maar het Amsterdamse college wijst erop dat het regeerakkoord proeven wil toestaan op ervaring op te doen met 'alternatieve vormen van vervoer en betaling'.

Het voorstel van B en W zou worden ondersteund door onderzoek van kentekens bij 40 miljoen voertuigpassages en gegevens van het navigatiebedrijf TomTom. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van het autoverkeer in sommige wijken geen bestemmingsverkeer is.

Tot nog toe gaat het om een voorstel van het college. Er is een landelijke wetswijziging nodig om een heffing te kunnen invoeren.

BEKIJK OOK


Views

94

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

De inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan met de koning. / ANP

Foto van 'metronieuws'

26 APR 2018

De bekende foto van Eberhard van der Laan en koning Willem-Alexander, waarbij de koning en de voormalig burgemeester van Amsterdam arm in arm lopen, is levensgroot afgebeeld op een gevel in Amsterdam. Café De Blaffende Vis in de Jordaan besloot de eigen gevel te versieren met de iconische foto.

Het café versiert zijn eigen gevel al jaren met een iconische foto. Dit jaar werd dus gekozen voor een bewerkte versie van de foto van de koning en de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, die een verslaggever van AT5 vorig jaar maakte.

Positieve reacties

De foto werd gemaakt toen de koning op bezoek was om te praten over de veranderingen en voorzieningen in de Jordaan. Het beeld leidde tot veel positieve reacties, onder meer van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De foto is zoals gezegd wel wat aangepast. Zo lacht de koning op de gevel, terwijl hij op de originele foto een wat neutralere gezichtsuitdrukking heeft. Ook heeft de koning in de bewerkte versie een oranje stropdas, terwijl hij in werkelijkheid een blauwe stropdas droeg.

BEKIJK OOK


Views

100+