Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 1 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Feesten zonder mobiel: niet liken, maar likken!

Dance like nobody nor smartphone is watching... Amsterdamse feestorganisatie Georgie’s komt nu met mobielvrij festival! 

door de hele stad hangen zinnenprikkelende posters

Stickertje erbij

In Berlijn is het al jaren een goed nachtclubgebruik en ook in Amsterdamse clubs als Shelter en De School doen ze het: je telefooncamera afplakken. Wil je naar binnen? Wees welkom, maar je krijgt van de portier wel een klein rond stickertje voor op je telefoon. Ergo: geen foto’s, maar danspassen maken, en niemand lastigvallen met die felle flits. Veel plezier!

Geen telefoon maar een papegaai in je hand bij Georgie's

Stapje verder

Creatieve feestorganisatie Georgie’s gaat een stapje verder en organiseert het eerste telefoonvrije festival. ‘Niet liken maar likken’ is een van de slogans van Georgie’s Wintergarten, het winterfestival dat dit jaar op 18 november in de Westerweide losbarst. En: mobiel uit, moves aan. Waar de vorige twee edities de camera’s nog welig klikten en ter plekke uitgebreid werd gebakkeleid over welke foto’s op Instagram te posten #WeLoveGeorgie, behoort dat dit jaar tot het verleden. Want Georgie is helemaal klaar met die mobiele telefonie op zijn feestje! ,,Dat apparaat voegt toch helemaal niets toe?” vindt ook Georgie’s Rob Simon. Na de nodige feesten en frustraties komt hij tot een treurige conclusie: ,,Mensen kijken op de dansvloer meer naar hun telefoon dan naar de dj of elkaar, zo kun je je nooit verliezen in het moment of in degene met wie je bent.” En dat is juist waar het bij hen om draait, vertelt hij gepassioneerd. ,,Volle onderdompeling en overgave in het moment, niets heerlijkers dan dat.”

Vrienden en familie,Het doet mij deugd dat jullie dit lezen. Mijn bericht heeft jullie dus gevonden langs alle reclame…

Posted by Georgie's on Monday, September 11, 2017

Wie is Georgie?

Wie die Georgie eigenlijk is? Een mysterieuze lach. De boys ontmoetten deze illustere oudere man ooit in een loods… Maar nee, geen zorgen, geen #metoo-praktijken hier: ,,hij is niet nep en echt en mooie baas.” Met nog een ouderwetse draaischijftelefoon, grijnst Rob, dus je kunt hem niet bereiken op het winterfestival, als je al je telefoon bij je zou hebben.

Georgie's telefoon

Minder regels

Want de 18e wordt hard gefeest zonder telefoon en hoe ze dat gaan bewerkstelligen? Ze geloven in elk geval niet in regeltjes en verboden, sterker nog: ‘Minder regels, meer liefde’ is ook een van hun credo’s. Allereerst het vriendelijke verzoek om ‘dat apparaat gewoon thuis te laten.’ ,,Doe je dat niet, dan word je bij de ingang doorverwezen naar de kluisjes.” Rebelse en valsspelende telefoonverslaafden die worden betrapt door mensen van de organisatie (,,want we lopen rond, hoor”), zijn het mobiele zakje, knipoogt de organisator. ,We pikken ze eruit, geven ze een preek en escorteren ze naar de kluisjes!”

Feestje hoor / Niels de Vries

Berlino stilo

Verslavend en dominant omschrijft hij de huidige telefoons. Zelf heeft Rob een iPhone 6 ‘geloof ik’ en is totaal niet met dat ding bezig als hij uitgaat. Drie weken geleden waren ze nog met hun Georgie-team, zij het zonder de beste oude man zelf, in Berlijn: ,,Al onze telefoons werden afgeplakt en op een gegeven moment waren zelfs alle batterijen op…” Geen enkel probleem, ,,we konden doorgaan met volle focus op dat wat er echt toe doet.”

Vrijer

Wulps, Hitsig, Sensueel, Geil: vier veelbelovende woorden die, samen met de andere Georgie-slogans, op posters door Amsterdam staan. Het slaat ook zeker op het gedrag zonder telefoons en camera’s in de buurt, licht Rob toe. ,,Mensen worden veel vrijer en durven te zijn wie ze zijn, zonder bang te zijn voor een kiekje dat je de rest van je leven achtervolgt.” Daarnaast is het niet meenemen van je telefoon ook een goede concentratieoefening, vervolgt hij, ,,in plaats van meteen je telefoon er bij te pakken wanneer je even niet aan het pieken bent, ontstaat nu weer ruimte in je hoofd voor wat dan ook.” En overigens is het telefoongebod ook niet geheel onpraktisch voor hen die nog weleens in al hun enthousiasme hun telefoon verliezen of bestolen worden op feesten en partijen, ,,dat kan nu dus ook niet.”

no comment

Positieve reacties

Of mobiel- en cameraloze feesten de toekomst zijn? Hij haalt zijn schouders op. ,,Het werkt in elk geval niet bij elk publiek en op elk feest.” Niet op plekken waar het meer om uiterlijk vertoon draait bijvoorbeeld, ,,daar zullen mensen altijd foto’s willen blijven maken.” Hun publiek bestaat veelal uit creatieve muziekliefhebbers en die weten het in elk geval wel te waarderen. ,,De reacties zijn heel positief.” Niet via social media, want daar doen ze vanaf nu niet meer aan. ,,We hebben veel handgeschreven brieven gekregen, daar is Georgie gek op!”

Amen

Wifi?

Op de wonderlijke Wintergarten in elk geval niet de zo’n beetje meest gestelde vraag tegenwoordig wereldwijd: is er wifi? Regel je eigen wiefie maar, ,,hier kun je lekker connecten zonder telefoon!”

Georgie’s wondere Wintergarten

Je hebt feesten waar artiesten worden geboekt op basis van het aantal volgers op Instagram. Niet bij Georgie’s, daar doen ze niet aan social media en gehypte populariteit. Zoals elke jaar is zowel de line-up als de randprogrammering van Georgie’s Wintergarten ‘een verrassing’, maar de voorgaande twee edities resulteerden dankzij circustenten vol deephouse en techno, hot tubes vol bubbels en bars met glühwein in een winters succes. Ook dit jaar belooft de organisatie weer ‘een heel groot avontuur vol verrassingen en in elk hoekje iets spannends’, ,,maar meer kunnen er niet over loslaten.”

Wat de line-up en randprogrammering is, weet nog niemand…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.