Merel Driessen
Merel Driessen Binnenland 25 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Amsterdammers verwelkomen ‘Nieuwe Sint’

Inwoners van Amsterdam zagen de echte Sint vorige week al aankomen. Zaterdag ontvingen ze zijn donkere collega de Nieuwe Sint in hun stad. Voor het derde jaar op rij bracht ook hij een bezoek aan onze hoofdstad.

Geen pieten, maar kinderen

In tegenstelling tot de echte Sint deelt de Nieuwe Sint geen snoep uit, maar fruit en rozen. Hij werd niet omring door pieten, maar door kinderen. Alle kinderen in de stad mochten met hem meelopen en –zingen. Hij kwam per boot aan op de Prinsengracht, ter hoogte van de Leidsestraat. Vanuit daar ging hij naar het Leidseplein om vervolgens per koets naar het Museumplein te rijden.

Boodschap van liefde

De man onder de mantel en mijter is acteur Patrick Mathurin. Ook de voorgaande jaren bezocht hij Amsterdam als Nieuwe Sint. De intocht kost hem zo’n 10 duizend euro, wat hij bij elkaar heeft gekregen met een crowdfundingactie. Mathurin wil naar eigen zeggen een boodschap van liefde uitdragen. Vorig jaar werd hij door de politie tegengehouden in Maassluis, waar op dat moment een andere intocht bezig was.

De intocht van de Nieuwe Sint werd gadegeslagen door leden van de extreemrechtse actiegroep Pegida. Ze hadden zich geschminkt als traditionele zwarte pieten. Ook voorman Edwin Wagensveld was aanwezig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.